Beste Microscopen in 2022

Als je ooit hebt willen zien hoe de wereld er op microscopisch niveau uitziet, dan is een goede microscoop het gereedschap dat je nodig hebt. Meer dan alleen een wetenschappelijk instrument, zijn microscopen populair onder kinderen en volwassenen die “dingen” van dichtbij willen zien.

Beste Microscopen
Beste Microscopen

Het kiezen van de juiste microscoop komt erop neer dat je weet welk type je wilt. Hoog- en laagvermogenmicroscopen zijn de meest voorkomende microscopen en verschillen qua vergroting die ze bieden. Andere factoren zoals de totale grootte en het gewicht van het statief, samen met de kwaliteit van de lens, zullen de prijs en de prestaties van de microscoop beïnvloeden. De grootte van de objecten die je wilt bekijken kan je hierbij helpen beslissen.

We hebben een paar aanbevelingen qua microscopen waarvan we denken dat ze je een unieke, educatieve ervaring zullen bieden. Lees verder om juiste microscoop te kiezen voor je behoeften.

#

Basismicroscoop ontwerp

De meeste microscopen voor hobby gebruik vallen in een van de twee ontwerpcategorieën: Samengestelde en stereo-microscopen.

Samengestelde Microscopen

Een samengestelde microscoop biedt grotere vergroting dan een stereo model. De meeste stellen je in staat om objecten zoals bacteriën of onderdelen van een insect duidelijk te zien.

Samengestelde microscopen hebben vaak twee oculairen, terwijl goedkopere samengestelde microscopen meestal maar één oculair hebben. Hoe dan ook, het zicht door een samengestelde microscoop is tweedimensionaal, oftewel vlak.

Microscopen
Beste Microscopen

Stereo-microscopen

Een stereo microscoop heeft niet het vergrotingsniveau van een samengesteldr microscoop. Het is geschikt als je goed wilt kijken naar een object met details die met het blote oog moeilijk te zien zijn. Items zoals stof, computerchips en munten zijn goede voorbeelden.

Een stereomicroscoop heeft bijna altijd twee oculairen, elk met een eigen objectieflens. Het resultaat: een schijnbaar “3D” beeld van het object in kwestie.

Monocular vs. Binocular

Samengestelde microscopen worden meestal verkocht in twee uitvoeringen: monoculair en binoculair. Het monoculaire ontwerp heeft één oculair, terwijl het de binoculair twee oculairen heeft.

Hier zijn enkele andere belangrijke onderscheidende factoren tussen monoculaire en binoculaire ontwerpen –

Kosten: Een monoculair (eendelig) ontwerp is goedkoper dan een binoculair (tweedelig). Bij deze prijs gaan wij ervan uit dat beide microscopen vergelijkbare kenmerken hebben.

Gebruiksgemak: De meeste mensen vinden de twee oculairen van een binoculaire microscoop gemakkelijker en “natuurlijker” in het gebruik. Een jong kind dat nog aan het groeien is, kan zich echter meer op zijn gemak voelen met het monoculaire ontwerp.

Maximale vergroting: Over het algemeen bieden binoculaire microscopen een hoger vergrotings dan monoculaire eenheden.
Echter, tenzij je op zoek bent naar vergrotingen van meer dan 1.000X, werken beide typen microscopen even goed.

Gebruikssituaties: Zowel monoculaire als binoculaire microscopen hebben een vergelijkbaar gebruiksscenario: je gebruikt ze om objecten te bekijken die niet zichtbaar zijn met het blote oog, zoals bacteriën of waterorganismen.
Je hebt de mogelijkheden van dit soort samengestelde microscopen nodig om dergelijke objecten te bekijken.

Belangrijkste kenmerken van de microscoop

Bij de keuze van de beste microscoop is het belangrijk om de componenten te begrijpen die in deze producten zitten.

Vergrotingsvermogen

Je kunt verwachten dat een stereo microscoop een vergrotingsvermogen van 400X of meer heeft. Sommige microscopen kunnen een vergrotingsniveau van 2.000X hebben.

Microscopen met een lager vermogen bieden doorgaans een vergrotingsniveau van 100X of minder. In de loop van ons onderzoek vonden we microscopen van gerenommeerde merken zoals Canon met een vergroting tot 60X.

Beste Microscopen Nederland
Beste Microscoop

De juiste objecten kiezen

Bepaalde soorten objecten zijn gemakkelijker te bekijken met het ene microscoopontwerp dan met het andere. Zo werkt een krachtige microscoop met een vergroting van 1.000X niet goed bij het bekijken van munten, omdat de vergroting te groot is om details van de munt te kunnen zien.

Op dezelfde manier heeft een lager vermogen microscoop niet genoeg vergroting om bacteriën succesvol te kunnen inspecteren.

Dit alles wil zeggen dat je moet nadenken over het type objecten dat je wilt bekijken voordat je een microscoop aanschaft.

Kwaliteit van de lens

De kwaliteit van de lens van de microscoop speelt een belangrijke rol in het wetenschappelijk succes. Een goede lens levert een scherpe beeldresolutie op, dus als je minieme details wilt zien, investeer dan zeker in een kwaliteitslens.

Verwacht geen kwaliteitslens in een goedkope microscoop. Ze zitten veelal in krachtige microscopen, maar dat is niet altijd het geval. Voor het beste resultaat loont het de moeite om wat vergelijkend onderzoek te doen.

Digitaal

Een digitale microscoop kan zowel een samengestelde als stereo microscoop zijn. Je kunt hem aansluiten op een tablet of computer om objecten in realtime te bekijken.

Je kunt dan vervolgens digitale kopieën van uw foto’s bewaren.

Draagbaarheid

Sommige microscopen zijn ontworpen om mee te nemen naar verschillende locaties. Dit is handig als je probeert om objecten in het veld of bij iemand anders te bestuderen.

Dergelijke microscopen werken meestal op batterijvoeding.

Microscoop
Microscoop

Termen

Als je in de war raakt door het jargon dat geassocieerd wordt met de aankoop van een microscoop, bekijk dan onze lijst met belangrijke microscooptermen –

Arm: Dit is het deel van de microscoop dat het oculair verbindt met de basis. Sommige armen kunnen scharnieren, waardoor je het oculair kunt bewegen.

Basis: De basis is het gedeelte van de microscoop dat de rest van het apparaat ondersteunt. Het biedt stabiliteit aan de microscoop.

Verrekijker: Een binoculaire microscoop is een samengestelde microscoop met twee oculairen. Omdat het samengesteld is, is het anders dan een stereomicroscoop. Binoculaire microscoopbeelden zijn door het oculair heen tweedimensionaal.

Grove focus: je gebruikt deze knop aan de zijkant van de microscoop om in eerste instantie de focus in te stellen.

Samengestelde microscoop: Dit type microscoop wordt ook wel aangeduid als een krachtige microscoop. Sommige hebben twee oculairen, andere hebben er maar één. Met name een samengestelde eenheid met twee oculairen wordt binoculair genoemd in plaats van stereo.

Digitale microscoop: Dit type eenheid wordt aangesloten op een computer of tablet om de objecten op een beeldscherm weer te geven.

Dubbel vermogen: Deze term verwijst naar een microscoop die twee verschillende vergrotingsniveaus kan gebruiken, bijvoorbeeld 100X en 60X.

Oculair: Dit is het gedeelte van de microscoop waar je doorheen kijkt om een object te zien. Sommige oculairen bevatten een vergrotingscomponent die wordt gebruikt in combinatie met een lensvergroting.

Fijne focus: De fijne scherpstelknop is een nauwkeuriger type focus in een microscoop dan de grove scherpstelknop. U gebruikt deze knop na de groffe knop om de scherpstelling in te stellen.

Krachtige microscoop: Ook wel bekend als een “samengestelde” microscoop, een high-power microscoop heeft het grootste vergrotingsniveau dat beschikbaar is in een microscoop. Dit model kan het beste worden gebruikt voor het bekijken van objecten die onmogelijk met het oog alleen te zien zijn, zoals bacteriën.

Lens: De lens van de microscoop richt het licht van het object in het oculair. Het wordt vaak een objectieflens genoemd.

Een microscoop met een laag vermogen: Een low-power microscoop heeft een laag vergrotingsniveau en wordt vooral gebruikt voor het bekijken van objecten zoals munten. De meeste low-power microscopen zijn stereomicroscopen.

Vergroting: Dit is de meting van het vermogen van de microscoop om een object te vergroten. Het vergrotingsnummer van een microscoop wordt aangegeven met een getal en een X. Zowel het oculair als de lens van de microscoop hebben een vergrotingsaspect. Het totale vergrotingsgetal wordt bepaald door deze twee getallen te vermenigvuldigen. Als het oculair bijvoorbeeld een 10X vergroting heeft en de lens een 50X vergroting, dan is de totale vergroting 500X.

Monoculair: Dit type samengestelde microscoop bevat één oculair. Onder de microscopen die voor thuisgebruik zijn ontworpen, worden alleen samengestelde microscopen met één oculair aangeboden.

Draagbare microscoop: Een draagbaar exemplaar werkt voornamelijk op batterijen, zodat je de microscoop kunt meenemen naar plaatsen waar geen stopcontacten zijn.

Resolutie: Deze term verwijst naar het vermogen van de microscoop om scherpe beelden te maken.

Single-power microscoop: Een single-power microscoop werkt op slechts één vergrotingsniveau, zoals 100X.

Stereo-microscoop: Een stereomicroscoop bevat twee oculairen, wat resulteert in een driedimensionaal beeld van het object dat je bestudeert.

Zoom power: Deze term verwijst naar een microscoop met verschillende vergrotingsniveaus. Een zoomvermogenmicroscoop kan bijvoorbeeld een vergrotingsniveau van 60X, 100X of elk niveau daartussen gebruiken.

Beste Microscopen voor hobby gebruik
Beste Microscopen voor hobby gebruik

Veelgestelde Vragen

V. Heb ik een dioptriecorrectiecontrole nodig met mijn microscoop?
A. De dioptrie-instelknop is een regelaar waarmee je het verschil tussen je rechter- en linkeroog kunt aanpassen. Het verandert de brandpuntsafstand voor één oculair zodat de twee overeenkomen. Hoewel het niet nodig is, is het slim om een dioptrie-instelknop op een microscoop te hebben. Dit zorgt voor een zo helder mogelijk beeld voor alle gebruikers.

V. Hoe kan ik de microscooplens schoonmaken?
A. Behandel de microscooplens met zorg wanneer je deze schoonmaakt. Voor deze taak moet je alleen een goedgekeurde reinigingsoplossing en lenspapier gebruiken. Veeg de lens voorzichtig af om krassen te voorkomen.

De gebruikershandleiding van de microscoop moet aanbevelingen bevatten voor een veilige reiniging van de lens.

Plaats een reactie