Beste Lakens in Nederland en België | 2022 Editie

Als het op een goede nachtrust aankomt, kun je niet om zijdezachte lakens heen. Ze zijn de perfecte aanvulling op een zacht matras en een goed ondersteunende kussen, dus als je wat meer luxe in je leven wilt, zoek dan niet verder. De beste lakens zijn ademend, zacht en duurzaam, om je jaar na jaar door zomers en winters te slepen. En als je geluk hebt, dienen ze ook nog als last-minute Halloweenkostuum.

Waar moet je op letten?
Lakens zijn lakens, toch? Nee. Lakens zijn er in meer soorten en maten dan je je kunt voorstellen. Hier zijn enkele dingen waar je op moet letten wanneer je lakens koopt.

Klimaat
Het kan ’s nachts behoorlijk frisjes worden in Nederland. Het is dus aan te raden om te kijken naar dikkere lakens van natuurlijke materialen, of synthetische stoffen, die de warmte vasthouden maar minder ademen. Woon je in een warmer klimaat, of wil je andere lakens voor tijdens de zomer, ga dan voor een natuurlijke, ademende stof.

Stof
Wat je ook zoekt in beddengoed, er is een stof die aan je wensen voldoet. Traditionele vezels zoals katoen en linnen voeren vocht af en zorgen tegelijk voor ademend vermogen, net als moderne materialen zoals eucalyptus en bamboe. Synthetische vezels zijn niet zo ademend, maar ze houden de warmte wel mooi binnen.

Duurzaamheid
De meeste bedrijven die lakens op plantaardige basis zoals katoen, linnen, of bamboe verkopen, leggen de nadruk op hoe duurzaam hun producten zijn, zonder veel info te geven over wat dat precies inhoudt. Hoewel lakens op plantaardige basis van hernieuwbare grondstoffen gemaakt worden, kunnen conventionele landbouwtechnieken nog steeds veel water gebruiken, afval produceren of arbeiders aan slechte omstandigheden blootstellen. Producten met biologische certificeringen zijn echt duurzaam, maar deze producten kosten meer. Als milieuvriendelijkheid belangrijk voor je is, is het de moeite waard rond te speuren om te zien of een bedrijf specificaties geeft, of dat het alleen maar draaikonterij is.

Kosten
Goede lakens zouden minstens een paar jaar moeten meegaan, dus ze zijn het waard om in te investeren. De meeste lakensets die we bekeken kosten tussen €65-€200, maar als je niet zoveel geld te besteden hebt, is het slim om op een uitverkoop te wachten. Op lange termijn is het goedkoper om één set lakens van hoge kwaliteit te kopen dan om je lakens elk jaar te vervangen.

Kleurkeuze
Mooi gekleurde lakens brengen wat meer vreugde in je kamer, al kan een nachtmerrie zijn om verschillende kleuren bij elkaar af te stemmen. Wil je dat je lakens bij je kussenslopen passen, probeer ze dan in een set te kopen, in plaats van apart, voor het geval dat de kleur van jouw voorkeur niet meer op voorraad is of uit de handel raakt.

Wat je krijgt als je meer uitgeeft
Tuurlijk, je kunt ermee wegkomen om minder dan €125 aan lakens uit te geven. Maar als je besluit iets meer uit te geven, dan is dit waar je je op kunt verheugen.

Kwaliteit
Naarmate de prijs steeg, steeg ook de kwaliteit. Lakens die meer kostten, waren gemaakt van stof van hogere kwaliteit, zoals Egyptisch katoen of Frans vlaslinnen. Uit beoordelingen bleek dat deze stoffen steviger, luxueuzer en duurzamer waren.

Ethiek
De duurste lakens op onze lijst hadden de meest specifieke informatie over het fabricageproces van de lakens, tot en met de naam en de vestigingsplaats van de fabrikant. Sommige hadden ook biologische of milieucertificeringen. Als je zeker wilt zijn dat je een product koopt dat ethisch gemaakt is, mag je verwachten dat je een eerlijke prijs betaalt.

Klantenservice
De gelukkigste klanten waren meestal degenen die het meest hadden uitgegeven. Bedrijven die iets meer voor hun product vroegen hadden betere beoordelingen voor de klantenservice.

Veelgestelde vragen
Wat betekent ‘draaddichtheid’?
Als je je druk maakt over de beste draaddichtheid voor lakens, maak je dan geen zorgen. Het blijkt geen betrouwbare indicator van de kwaliteit van lakens te zijn. Als een laken een draaddichtheid van 400 heeft, betekent dat dat er 400 draden in elke vierkante centimeter stof geweven zijn. Er is echter geen industriestandaard, dus fabrikanten kunnen de draden tellen zoals ze willen. In een laken van een vierkante centimeter passen meestal maar ongeveer 400 enkelvoudige draden.
Dit betekent dat lakens met een draaddichtheid van 800, gemaakt met tweelaagse garen, op dezelfde manier geweven kunnen zijn als een laken met een draaddichtheid van 400, gemaakt met enkelvoudige garen. Je zou denken dat de lakens met 800 draaddichtheid beter zouden zijn, maar omdat meerlaagse draden brozer zijn, kunnen je lakens sneller pluizen, of gaan ze niet lang mee. In dit geval zijn de lakens met 400 draaddichtheid waarschijnlijk een betere keuze.
Draadkwaliteit is een veel betere indicator voor goede lakens. Egyptisch katoen, bijvoorbeeld, wordt gewaardeerd om zijn lange vezellengte. De draden zijn langer dan bij ander katoen, wat een zachtere, duurzamere stof oplevert met minder splitsingen ertussen. Ze zullen niet pluizen zoals goedkope lakens, omdat ze gemaakt zijn met langere, doorlopende draden. Daarom zul je lakenverkopers meer horen praten over het materiaal waarmee ze hun lakens maken, dan over de draaddichtheid.
Als je linnen koopt, zie je in plaats daarvan misschien ‘gr/m2’ rondgeslingerd worden. Gr/m2 staat voor ‘gram per vierkante meter’. Gr/m2 is vergelijkbaar met draaddichtheid, maar het geeft je meer informatie over het gewicht van de draad, dan over het aantal draden. Als stof een gr/m2 heeft van 160, betekent dit dat een vierkante meter 160 gram weegt. Hoewel dit je een ruw idee kan geven van hoe zwaar een stof is, hebben verschillende weefsels en vezels verschillende dichtheden, dus stoffen met een hogere gr/m2 zijn niet altijd dikker dan die met een lagere.

Wat is het beste materiaal voor lakens?
Het korte antwoord is: dat hangt ervan af aan wie je het vraagt. Katoenfabrikanten zullen je vertellen dat het katoen is, verkopers van bamboelakens zullen zeggen dat het bamboe is, maar je 4-jarige neefje of nichtje zal je misschien vertellen dat het cellofaan is. De meeste lakens zijn gemaakt van plantaardige materialen, zoals katoen, eucalyptus of vlas. Deze vezels zijn meestal ademend en thermoregulerend. Ze trekken vocht weg van de huid en drogen snel, zodat het verdampt en je koel of behaaglijk blijft, afhankelijk van het seizoen.
Synthetische materialen en dikkere natuurlijke materialen houden warmte beter vast, wat ideaal is voor koelere klimaten. Natuurlijke materialen ‘ademen’, dus een middelzwaar laken van een natuurlijk materiaal zou je van de zomer tot in de winter moeten kunnen gebruiken. Als je zachtheid zoekt, zoek dan naar stoffen die met een hogere kwaliteit draad gesponnen zijn. Goed behandelde draden zijn net als blije kippen – ze leggen betere eieren (of in dit geval, lakens). Dit is waarom het aantal draden minder verschil maakt dan je zou denken.

Zijn lakens milieuvriendelijk?
‘Milieuvriendelijk’ is vaak niet meer dan een PR-term, net als ‘natuurlijk’ of ‘biologisch’. Lakens van hogere kwaliteit hebben vaak onafhankelijke certificeringen die helpen verifiëren of het label niet alleen maar marketingspinsels zijn. Sommige stoffen, zoals Ettitude’s bamboestof, zijn gecertificeerd volgens de Oeko-Tex-standaard, die verklaart dat ze vrij zijn van schadelijke chemicaliën. Dit is goed om op te letten, maar biologische opties zijn ook ideaal bij huidgevoeligheden, allergieën of eczeem. Je ziet misschien ook lakens die gecertificeerd zijn volgens de ‘Global Organic Textile Standard’, zoals de lakens van Blessed Earth.
Onafhankelijke certificeringen zijn meestal moeilijk te krijgen en biologische stofcertificeringen zoals GOTS vereisen dat stoffen volgens strikte richtlijnen gekweekt en geproduceerd worden. Zelfs met deze accreditatie kunnen lakens nog steeds geproduceerd worden op een manier die schadelijk is voor het milieu. Viscose rayonlakens van bamboe, bijvoorbeeld, kunnen gemaakt worden met een oplosmiddel dat lucht- en watervervuiling veroorzaakt, plus gezondheidsproblemen creëert voor de mensen die de lakens maken.
Lyocell, of TENCEL, dat gebruikt wordt door bedrijven als Koala, wordt beschouwd als een milieuvriendelijker manier om stof te maken. Bij deze methode wordt plantenpulp opgelost en tot een sterke cellulosevezel gesponnen, wat veel beter is voor het milieu dan andere fabricagemethoden voor stoffen. Aan de andere kant kan het prijzig zijn. Microvezel is veel goedkoper, maar synthetische draden veroorzaken watervervuiling als je je lakens wast. Als je milieubewust bent, is het de moeite waard een beetje te investeren als het om lakens gaat.

Hoe zit het met verschillende wevingen?
Behalve over draaddichtheid, gr/m2 en verschillende soorten stoffen, kun je lakenverkopers ook horen praten over verschillende wevingen. Flanel is meestal van katoen gemaakt en wordt gewoven om een zachte, teddybeer-achtige textuur te krijgen. Strak geweven perkaalweefsels geven een mooi, strak laken, terwijl satijnweefsels verticale draden gebruiken die een zijde-achtige textuur geven. Satijnen lakens zijn wel minder duurzaam. Keperbinding, zoals Koala gebruikt, geeft een luxueuze, loshangende stof die zacht aanvoelt.
Microvezelstoffen zijn gemaakt van superfijne synthetische vezels en worden minder kreukelig, maar kunnen ook een beetje zweterig zijn. Lakens van hogere kwaliteit zijn soms ook gemaakt van damast, jacquard of dobby. Deze weefsels zijn decoratiever en fijn geweven. Als je lakens beginnen te pluizen, is dat meestal een teken van een stof van lagere kwaliteit, gemaakt met kortere draden. Wrijving veroorzaakt slijtage, dus heet water, agressieve chemicaliën of drogen in de droger kunnen het pluizen verergeren.

Plaats een reactie