Beste Kinderstoel in Nederland en België | 2022 Editie

Vanaf het moment dat die streep op de test verschijnt, slaat je leven op hol. Hoewel er heel wat “eerste keertjes” op komst zijn (eerste lach, eerste scheet op het meest ongepaste moment), is de eerste keer vast voedsel eten behoorlijk gedenkwaardig. Je baby zal tijdens dat moment zijn innerlijke Jackson Pollock loslaten en experimenteren met hoeveel voedsel er rond de mond kan, in plaats van erin.

De beste kinderstoel kan de eetervaring verbeteren. Hij is veilig en stevig, en houdt de baby er stevig in vast. Hij is gemakkelijk schoon te maken en kan flexibel zijn en met baby meegroeien, zodat hij een paar jaar meegaat. Hier is onze gids voor de beste kinderstoelen van Nederland, gekozen uit uren van onderzoek, deskundige meningen en inzichten van de echte experts – Nederlandse ouders.

Waar moet je op letten?
Het belangrijkste wat je bij een kinderstoel moet zoeken is veiligheid. Naarmate je baby ouder wordt, zal hij mobieler worden. Dat betekent dat in een kinderstoel zitten niet het leukste moment is. Ze kunnen erin wriemelen, schoppen, proberen op te staan of erin of eruit te klimmen. Of ze kunnen ervoor zorgen dat hun vingers, tenen of ledematen bekneld raken in spleten of geplet worden door bewegende delen.

Veiligheidskenmerken om op te letten zijn onder andere:

Stabiliteit
Ga naar de winkel en wiebel de stoel heen en weer om te zien hoe stabiel hij is. Poten moeten verder naar buiten spreiden dan alle andere stoelonderdelen. Perfect verticale poten zijn niet zo stabiel.

Constructie
Duw op de zitting en rugleuning om te zien of ze piepen, doorzakken, vervormen of inzakken. Je wilt een betrouwbare, stevige stoel die lang meegaat.

Kieren
Controleer of er hoekjes en gaatjes zijn waarin kleine vingertjes bekneld kunnen raken.

Bewegende onderdelen
Zorg ervoor dat bewegende onderdelen niet de vingers, tenen, ledematen of het hoofd van je baby kunnen knijpen, pletten of knellen – of jouw vingers wanneer je hem verstelt of opvouwt. Zorg dat de randen van de stoel en het dienblad glad zijn, niet scherp. Let op gemakkelijk los te maken onderdelen, waaronder stickers, die je baby eraf zou kunnen trekken en erin zou kunnen stikken.
Vijfpuntsgordel
Dit omvat schouders, taille en kruisriemen. Schouderriemen moeten op schouderhoogte aan het zitje vastgemaakt worden. De gesp moet gemakkelijk los te maken zijn voor jou, maar moeilijk voor de baby. Een niet-verwijderbaar harnas of een harnas dat een hulpmiddel nodig heeft om het te verwijderen (zoals het losdraaien van een schroef) is het beste. Als je het verwijdert, kun je het namelijk verliezen of vergeten het weer vast te maken (want, slaaptekort).

Voldoen aan de veiligheidsnormen
De Nederlandse norm is NEN 14988. Het Europese equivalent is EN 17191.

Hier zijn nog wat andere kenmerken die handig zijn in een kinderstoel
Wielen
Niet essentieel, maar als je voor een grotere, zwaardere kinderstoel kiest, zijn wielen handig om hem te kunnen verplaatsen bij het schoonmaken, enz. Zorg ervoor dat minstens 2 wielen vergrendelbaar zijn.

Ligstanden
Niet alle kinderstoelen zullen ligstanden hebben, omdat ze bedoeld zijn voor gebruik zodra de baby zelf rechtop kan zitten (rond de 6 maanden). Maar als de stoel die optie wel heeft, zijn ze handig voor jongere baby’s die nog niet zo lang rechtop kunnen zitten. Een verstelbare kinderstoel is ook heel geschikt voor flesvoeding.

Dienblad
De meeste kinderstoelen worden geleverd met dienbladen. Deze zijn handig omdat ze (in theorie) de rommel opvangen in plaats van die over je tafel te verspreiden. Zoek gemakkelijk afneembare dienbladen. Bonuspunten als ze in hoogte verstelbaar zijn om ze aan je groeiende kind aan te passen. Ze moeten gemakkelijk schoon te maken zijn met een brede rand om de rommel op te vangen. Sommige zijn vaatwasmachinebestendig voor extra gemak.

In hoogte verstelbaar
Sommige kinderstoelen zijn in hoogte verstelbaar, zodat je je baby op tafelhoogte kunt brengen. Het is niet essentieel – veel van de meer betaalbare kinderstoelen zijn niet in hoogte verstelbaar. Als dat het geval is, let dan op hoe hoog ze zijn en kijk of dat voor jouw tafel werkt.

Opvouwbaar
Misschien wil je geen designstatement maken van je kinderstoel. Als dat het geval is, kies dan voor een opvouwbare. Dat is handig om hem op te bergen en uit het zicht te houden. Een opvouwbare optie is ook ideaal als je weinig ruimte hebt of ermee wilt reizen.

Gewicht
Als je de stoel regelmatig tevoorschijn zult halen en weer opbergen, of ermee wilt reizen, kies dan voor een exemplaar dat niet zoveel weegt.

Voetensteun
CHOICE (belangengroep voor consumenten) vindt een voetensteun belangrijk om de voeten en kuiten van je kind te ondersteunen. Een verstelbaar exemplaar is geschikt voor je opgroeiende kind. Uit ons onderzoek blijkt echter dat naarmate kinderen ouder worden, voetsteunen een bron van plezier kunnen zijn. Ze kunnen gebruikt worden om zich achterover te slingeren, op te staan, zich te lanceren, op of af te klimmen – wat je je ook maar kunt voorstellen, je kind zal het waarschijnlijk proberen. We denken dus dat je beter een exemplaar met een afneembare voetensteun kunt zoeken.

Gemakkelijk schoon te maken
Zoek een gladde kinderstoel die niet veel hoekjes en gaatjes heeft waar voedsel in kan verdwijnen. De bekleding moet afveegbaar en liefst ook wasbaar zijn. We hebben nog geen kinderstoel met schouderriemen gevonden die gemakkelijk schoon te maken is. Pro-tip: investeer in een goedkope grote plastic mat om onder de kinderstoel te leggen. De spetterzone is indrukwekkend. Alternatief advies: neem een hond.

Wat je krijgt als je meer uitgeeft
Als je meer betaalt, krijg je niet meer geavanceerde veiligheidsvoorzieningen dan we hierboven behandeld hebben – en dat zijn de belangrijkste dingen.
Misschien dat je een designklassieker (hallo Stokke Tripp Trapp) krijgt, of je betaalt voor een naam.
Je krijgt waarschijnlijk meerdere stoelen in 1. Het is een kinderstoel die je in een stoelverhoger kunt veranderen plus een peuterstoel, enzovoorts. Dit verlengt de levensduur van je investering, zodat de stoel 4-5 jaar langer meegaat. Kies je echter voor een meer betaalbare kinderstoel die minder dan €65 kost, dan vind je het waarschijnlijk niet erg dat hij maar een jaar of 2 meegaat.
Je krijgt ook meer veelzijdigheid, zoals meer hoogteverstelling en leunstanden van de zitting. Eerlijk gezegd zijn we een beetje huiverig voor de duurste, multifunctionele kinderstoelen. Vooral omdat je niet weet wat je baby leuk zal vinden. Sommige haten het om opgesloten te zitten in een kinderstoel. Anderen zullen er urenlang vrolijk in spelen. Het is niet fijn om €320 uit te geven om vervolgens te zien dat je baby er een hekel aan heeft en hem nooit gebruikt. Toekomstbestendigheid klinkt geweldig op papier, maar na 3-4 jaar gebruik kan de stoel er behoorlijk grimmig uitzien. Je hebt er dus misschien geen zin in om hem ook weer als peuterstoel te gebruiken. Plus, deze modellen hebben de neiging groter en zwaarder te zijn met meer onderdelen om op te bergen, wat betekent dat je een groter huis nodig hebt.

Conclusie
Om je kansen op Insta-waardige maaltijdmomenten, met glanzend haar en elegante oppervlakken, te vergroten, heb je een degelijke kinderstoel nodig. De beste is veilig en stevig, en houdt je baby Houdini er behaaglijk in terwijl jij gepureerde worteltjes in zijn mond worstelt. Dit houdt in dat de stoel een vijfpuntsgordel heeft. Hij is gemakkelijk schoon te maken, liefst met afveegbare of vaatwasmachinebestendige oppervlakken en afneembare, wasbare bekleding.

Plaats een reactie