Beste Broodbakmachine in Nederland en België | 2022 Editie

Als er een betere geur bestaat dan versgebakken brood dan hebben we die nog niet gevonden. Je gaat er gegarandeerd van watertanden en je huis wordt aantrekkelijker voor potentiële kopers (blijkbaar, maar pin ons daar niet op vast). Ooit was het een beetje een niche item, maar als je op Instagram afgaat lijkt het alsof we tegenwoordig allemaal zelfgebakken zuurdesem- en bananenbrood in elkaar flansen.

Tuurlijk, het met de hand doen vult die #lockdown uren, geeft je opscheppingsrechten en laat je oefenen voor wanneer je auditie mag doen voor Heel Holland Bakt. Maar de beste broodbakmachine helpt je om snel en gemakkelijk een heerlijk assortiment brood en deeg in elkaar te flansen. We hebben urenlang tests door deskundigen en consumentenrecensies uitgekamd om je de beste broodbakmachines van Nederland voor te stellen. Hier is het resultaat.

Waar moet je op letten?
Uit ons onderzoek blijkt dat je voor de beste resultaten eerder recepten en kant-en-klare brood/deegmixen moet uitproberen en verfijnen dan afgaan op de functies die de broodmachine heeft.
Hier zijn de meest voorkomende kenmerken van broodbakmachines.

Een scala aan broodsoorten
Elke broodbakmachine, ongeacht de prijs, moet een goede variëteit aan brood en deeg kunnen maken. De meest elementaire broodmogelijkheden waar je naar kunt zoeken zijn wit; tarwe, volkoren of meergranen; zoet; en Frans/continentaal.

Een scala aan deegsoorten
De meeste broodmachines kunnen ook deeg mixen dat je vervolgens vormt en in de oven bakt. Hiertoe behoort ook pizzadeeg.

Verschillende snelheden
Een broodbakmachine doet er meestal tussen 3-5 uur over om te maken wat je wilt. De meeste bieden minstens 1 snelle stand.

Kleurmogelijkheden van de korst
Je kunt kiezen of je een lichte, medium of donkere korst wil.

Timerfunctie
Wil je dat je brood klaar is als je wakker wordt of thuiskomt van je werk? De timerfunctie doet dit voor je.

Kijkvenster
Doordat je het brood in de machine kunt zien, kom je niet in de verleiding het deksel te openen, wat warmteverlies en minder lekker brood kan veroorzaken.

Beveiliging tegen stroomuitval
Als de stroom uitvalt, of je zet per ongeluk het apparaat uit, dan houdt de stroomuitvalbeveiliging je broodbakmachine aan de gang tot de stroom hersteld is. De broodbakmachines die we bekeken boden tussen 5 en 60 minuten.

Glutenvrije stand
Fabrikanten zijn zich veel meer bewust geworden van dieetwensen en daarom hebben alle 5 van onze broodbakmachines een glutenvrije stand. Slechts 1 ervan, de Sunbeam BM2500 Compact Bakehouse 750g Bread Maker, is goedgekeurd als geschikt voor glutenvrije recepten. Als glutenvrij een grote prioriteit voor je is, kijk dan uit naar het keurmerk van de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

Wat je krijgt als je meer uitgeeft
Betaal meer en je krijgt meer gemak en meer brood-/deegmogelijkheden, maar niet noodzakelijk beter smakend brood.

Broodmaten
De meest betaalbare broodbakmachines bieden 1 broodmaat. Betaal meer en je kunt uit 3-4 verschillende broodmaten kiezen – handig als het brood niet alleen voor jou is, maar je de familie/huisgenoten ook te eten geeft.

Automatische fruit- en notendispenser
Laat de machine al het zware werk voor je doen – hij voegt automatisch fruit en noten toe als dat nodig is, in plaats van dat jij ze handmatig toevoegt.

Jam-stand
Voor een alles-in-1-oplossing zoek je een broodbakmachine die een jam-/compotestand biedt. Dan kun je zowel je favoriete broodproducten in elkaar flansen, als de jam om erop te smeren.

Deegstand voor pasta
Hoewel de pizzadeegstand standaard lijkt te zijn, boden niet alle modellen die we bekeken de pastamodus.

Speltbroodstand
Omdat voor speltbrood speltmeel gebruikt wordt, dat tarwevrij is, moet het wat extra aandacht krijgen voor het beste resultaat. Alleen onze winnaar, de Panasonic SD-2501, biedt deze stand en hoewel hij een stapje duurder is dan de andere machines, is het nog steeds onze op twee na meest betaalbare optie.

Inklapbare roerbladen/messen
Om gaten in de bodem van je brood te voorkomen, zoek je naar inklapbare roerbladen/messen. Dit is een premiumfunctie die we alleen in de Breville the Custom Loaf Pro vonden.

Aangepaste instellingen
Als je creatief wilt worden, zoek dan naar aanpasbare programma’s waarmee je de tijd en baktemperatuur kunt instellen. Ook dit vonden we alleen in de Breville the Custom Loaf Pro.

Conclusie
Broodbakmachines vullen je huis met een heerlijke geur en leveren een verscheidenheid aan versgebakken brood, of dat nu gewone broden zijn, glutenvrije of ambachtelijke creaties, zoals zuurdesem. Je kunt er ook allerlei deeg mee maken, van pizza en pasta tot zoete lekkernijen, zoals croissants. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en schoon te maken en worden snel een onmisbaar element in de keuken.

Veelgestelde vragen
Hoeveel kost het om thuis brood te maken?
Een eenmalige investering in een broodmachine zou je in principe van je wekelijkse broodkosten moeten verlossen, toch? Nou, niet helemaal.
Je ruilt je wekelijkse broodkosten in voor het kopen van kwaliteitsingrediënten of voorgemaakte brood-/deegmixen. Deze mixen bevatten alle droge ingrediënten, inclusief gist, waar je water aan toevoegt. Er is een enorme keuze aan mixen, zoals rogge-, vruchtenbrood-, zuurdesem-, meergranen- en pizzadeeg.
Volgens CHOICE (belangengroep voor consumenten) duurt het bakken van een meergranenbrood van 1 kg tussen 3-5 uur en kost het iets meer dan €1,90. Gebruik je een voorgemaakte meergranenbroodmix van 1 kg dan duurt het tussen 3-5 uur om te bakken en kost het ongeveer €1,70.
CHOICE legt niet uit of deze kosten alleen ingrediënten/voorgemaakte mix zijn, of dat ze ook de kosten van de machine, zoals elektriciteit, omvatten.
Ter vergelijking: een volkorenbrood uit de supermarkt kost vanaf €0,80 voor 750g. Maar dat is voor een basisbrood, niet voor het soort ambachtelijk vers brood dat je thuis zou maken.

Wat kan ik in een broodbakmachine maken?
Laat je niet misleiden door de naam, je kunt in een broodbakmachine veel meer maken dan alleen brood.
Ten eerste heb je je keuze aan brood, zoals wit, tarwe, volkoren, volkoren, zoet, continentaal, knapperig en meer. Dan heb je je keuze van grootte (meestal 2, soms 3) en korstkleur (meestal 2 of 3).
Sommige broodbakmachines bieden cake- of beslagbroden (die geen gist nodig hebben, zoals bananenbrood) en speciale glutenvrije standen. In sommige kun je jam of compote, deeg, pizzadeeg en zelfs pasta maken. Tenslotte heb je misschien een stand voor alleen bakken. Dat betekent dat je diepgevroren of voorgerezen deeg bakt zonder eerst te kneden of te rijzen.

Is het de moeite waard een broodbakmachine te kopen?
Als je een groot gezin hebt dat om de paar dagen een paar broden verslindt, is een broodbakmachine zinvol. Geen frequente uitstapjes meer naar de supermarkt, je stopt gewoon je ingrediënten erin en laat hem zijn ding doen.
Maar een broodbakmachine werkt voor veel meer mensen dan alleen grote gezinnen. Als je een speciaal dieet volgt, zoals glutenvrij, zorgt zelf brood maken ervoor dat je precies weet wat erin gaat. Evenzo als je gezondheidsbewust bent, heb je precies in de hand wat er in je brood gaat – er zitten geen verborgen nare dingen in, zoals toegevoegde kleurstoffen, conserveringsmiddelen of suiker.
Bovendien is een broodbakmachine een prima reserve als je niet gemakkelijk bij de supermarkt of bakkerij kunt komen (#lockdown).
Als je je broodbakmachine vaak zult gebruiken of als je een echt fervente bakker bent die wil experimenteren met een grote verscheidenheid aan broodsoorten, ga dan voor een model uit het hogere segment. Deze hebben meestal betere materialen en garanties, zodat ze langer meegaan. Als je denkt dat je maar af en toe brood zult bakken, is een betaalbaarder model het beste. Eerlijk gezegd vinden we dat tegenwoordig in elke keukenkast een broodbakmachine zou moeten staan.

Plaats een reactie