Beste Rolvegers in 2022: Koopgids

Er zijn vele mogelijkheden als het gaat om het reinigen van je vloer. Met een ouderwetse bezem kan je aardig uit de voeten, maar er zijn ook efficiëntere manieren. Het oudste alternatief op de bezem is een rolveger.

Deze rolvegers zijn meestal gemaakt van licht metaal of zelfs plastic, zijn niet elektrisch en zijn bedoeld om alles schoon te maken, van kale vloeren tot tapijten, zonder dat je een grote stofzuiger hoeft te gebruiken.

Het bijhouden van het vuil, dat zich tussen de stofzuigbeurten door verzamelt, is gemakkelijk als je een rolveger hebt. Rolvegers zijn er van verschillende merken en in diverse modellen. In deze korte aankoopgids vind je de informatie die je nodig hebt om de beste rolveger te kiezen.

Type

We raden je aan om eerst eens een paar minuten rond te kijken in je huis. Wanneer je precies weet wat voor type vloer(en) je hebt, kan dit je helpen om het juiste type rolveger voor jou uit te zoeken. Sommige rolvegers zijn alleen ontworpen voor gebruik op harde vloeren, wat een probleem kan zijn als je vloerbedekking in je hele huis hebt.

Indien je een harde vloer hebt, wil je ook het type harde vloer categoriseren om erachter te kunnen komen of de rolveger in staat is om het succesvol te reinigen zonder het oppervlak te beschadigen.

Ontwerpen

Een van de belangrijkste voordelen van rolvegers is hun lichte constructie, de meesten zijn onder de 3 kg. Als je van plan bent om een rolveger te gaan gebruiken op verschillende soorten vloeren kan je een model overwegen dat wordt geleverd met instelbare snelheden, zodat je ook de kracht hebt die je nodig hebt om gemakkelijk vuil te verwijderen uit bijvoorbeeld tapijt.

Neerklapbare handgrepen zorgen ervoor dat je onder het meubilair kunt komen zonder voorover te buigen en als je ze ook nog eens kan draaien, kan je tevens gemakkelijker om de hoeken heen manoeuvreren. Rolvegers worden ook geleverd met een opvangbak voor het stof en vuil. Deze moet zo zijn ontworpen dat hij gemakkelijk te legen is.

Overige overwegingen

Er zijn nog een paar andere factoren waarmee je rekening moet houden voordat je je definitieve beslissing neemt.

Als je je zorgen maakt over het beschadigen van meubelpoten of muurranden, kan je wellicht overwegen een rolveger te kiezen met beschermende rubberen bumpers. Rubberen wielen zijn ook een goede keuze als je er zeker van wilt zijn dat de rolveger de afwerking van je vloeren niet beschadigt of keramische tegels krast.

Je wilt ook aandacht besteden aan de accuduur, vooral als je van plan bent om grotere kamers schoon te maken. Sommige van de best beoordeelde modellen worden tevens geleverd met een fabrieksgarantie, zodat je extra vertrouwen kunt hebben in je beslissing.

Koopgids

Een rolveger is een zeer eenvoudig reinigingsmiddel met zeer weinig zaken om over na te denken. Nieuwere versies zijn beschikbaar zoals oplaadbare of “elektrische vegers” voor mensen die graag wat meer van het moderne leven willen genieten. Nadat je de beslissing hebt gemaakt of je een rolveger wilt hebben van een bekend merk en het kiezen van het juiste merk, zijn dit de dingen die je zou willen overwegen voor de aankoop:

Borstels of bladen?

De meest voorkomende rolveger heeft 1 of 2 roterende borstels. Sommigen hebben extra borstels in de hoeken voor een beter reinigend vermogen. Als deze borstelharen draaien, pakken ze haar, stof en ander vuil op en deponeren dit in de opvangbak. Sommige borstelharen slijten sneller dan andere. Sommige raken gemakkelijk in de knoop.

Rolvegers die je in staat stellen om de borstelharen eruit te halen om ze gemakkelijker te kunnen ontklitten, zijn beter voor huizen met mensen met lange haren, huisdieren en voor huizen waar ambachtelijke benodigdheden regelmatig worden gebruikt.

De opvangbak

Een rolveger kan 1 of 2 opvangbakken hebben. Deze kunnen vrij lang en ondiep zijn, kort en diep of alles daartussenin. Sommige modellen hebben vrij grote opvangbakken als hun beste eigenschap. Of ze nu groot of klein, diep of ondiep zijn, ze moeten gemakkelijk te openen en schoon te maken zijn en moeten volledig en veilig sluiten.

Een bonus is een opvangbak met vergrendelingen waarmee je hem kunt openen zonder dat je de onderkant van de rolveger hoeft aan te raken.

De totale grootte en het gewicht van de rolveger

.
Omdat ze geen motor hebben, zijn de meeste tapijt- en rolvegers zeer licht van gewicht. Je mag verwachten dat ze ruim onder de 5 kg wegen en dat de meeste rolvegers zelfs minder dan de helft van dat gewicht hebben. Het handvat van deze rolvegers kan ofwel uit één stuk bestaan, ofwel in delen die aan elkaar gemonteerd zijn.

Een of meer van deze onderdelen kunnen worden weggelaten, zodat een kortere volwassene of een kind de rolveger met meer comfort en controle kan gebruiken. Een ander aspect van de grootte van de rolveger is het reinigingspad.

Het pad is niet de werkelijke grootte van het reinigingshoofd van de meeste rolvegers, maar verwijst naar de lengte van de roterende borstelharen. Deze kan zo smal zijn als 15 cm tot een breedte van 33 cm. Hoe breder het reinigingspad, hoe sneller de reiniging kan worden uitgevoerd.

Hoogte

Tot slot moet je rekening houden met de hoogte van de reinigingskop. De meesten zijn in staat om onder het merendeel van je meubels te komen, vooral als ze zijn ontworpen om plat te kunnen liggen.

Echter, zeer weinig modellen hebben een hoogteverstelling en zelfs dan zijn het slechts 1 of 2 instellingen. Houd dat in gedachten, vooral als je huis verschillende typen vloeren hebt. Uiteraard zal een rolveger beter werken op een diep tapijt dan op een kale vloer als hij er nauwelijks contact mee maakt.

Elektrisch of oplaadbaar

De typische rolveger maakt gebruik van statische elektriciteit om vuil in de borstels te trekken. Hoe meer de borstels over de vloer draaien, hoe groter de lading wordt. Dit is de reden waarom sommige rolvegers niet zo goed werken op hardhouten of betegelde vloeren. Een oplaadbare rolveger gebruikt een kleine motor om de borstels zeer snel te laten draaien.

Bij het vergelijken van een traditionele rolveger en een oplaadbare rolveger, moet je rekening houden met de prijs (oplaadbare rolvegers zijn meestal duurder) en de kosten van de elektriciteit om te kunnen functioneren. Een oplaadbare rolveger heeft daarnaast eventuele toekomstige kosten zoals het vervangen van de batterij en de lader wanneer deze uiteindelijk beginnen te falen.

Opslagpotentieel

.
Voor welk type rolveger je ook kiest, je zal uiteindelijk een plek in huis moeten vinden om hem op te slaan. Sommigen kun je uit elkaar halen om de opslag eenvoudiger te maken, wat echter wel betekent dat je hem elke keer als je hem wilt gebruiken weer in elkaar moet zetten. De meesten zijn echter licht genoeg om op te bergen waar je je andere schoonmaakmiddelen opbergt.

Een innovatief persoon kan de rolveger zelfs aan een hanger hangen en in een gangkast opbergen. Sommige rolvegers kunnen onder een bank of in een kast worden geschoven. Er zijn tal van mogelijkheden voor het opbergen van deze rolvegers, omdat ze zo klein en licht zijn.

Laatste overwegingen

Omdat ze normaliter geen elektriciteit gebruiken (tenzij je er een met een accu koopt), zijn rolvegers goed voor het snel opruimen van kleine rommel of voor een dagelijkse ronde in drukke, rommelige ruimtes zoals keukens of speelkamers.

Je hoeft je geen zorgen te maken over stopcontacten, het ontwarren van de snoeren en het zware gewicht van een volledige stofzuiger. Ze zijn eenvoudig te gebruiken en licht genoeg voor een volwassene met artritis of mobiliteitsproblemen en kinderen om ze te gebruiken.

Veel mensen kopen deze rolvegers om hun kinderen aan huishoudelijke taken te introduceren omdat ze zo licht zijn en minder risico’s hebben dan stofzuigers. Er zijn veel verschillende rolvegers maar de meesten volgen een standaardontwerp.

Het definitieve besluit dat je neemt zal neerkomen op merk en prijs. De algemene opties en functies van rolvegers over de gehele linie zijn redelijk gelijk, met sommige merken die hier en daar een paar innovatieve veranderingen aanbrengen. Maar aangezien dit een product is dat sinds vele jaren op de markt is, zullen er niet veel grote veranderingen meer gaan plaatsvinden.

Net als bij alles wat je koopt, is ons advies: zorg ervoor dat je dat product koopt waarbij je het meeste waar voor je geld krijgt en een solide garantie hebt van een bedrijf met een goede staat van dienst en een sterke klantenservice.

Daarnaast is het belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten op het gebied van prestaties. Dit zijn relatief kleine apparaten, dus je kunt er niet van verwachten dat ze het huis even schoon te maken als een stofzuiger.


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie