Beste Espressomachines in 2021: Tips en Koopgids

Voor veel mensen is het drinken van een vers gezet bakje uit de espressomachine in de ochtend de beste manier om de dag te beginnen. Omdat espresso de basis is voor veel drankjes zoals een latte en een cappuccino, komt een fijne machine goed van pas als je ’s morgens wat afwisseling wilt in je ochtend routine.

Het kiezen van je espressomachine hangt vaak af van hoeveel werk je wilt hebben bij het maken van je drankje. Variërend van handmatige, semi-automatische, volledig automatische, en super automatische. Verschillende machines vereisen dat je al het werk zelf doet of kunnen bepaalde taken – zoals het regelen van de waterdruk, het malen van koffiebonen, of het bijhouden van de tijd – automatiseren.


We hebben deze handige gids gemaakt om je de informatie te geven die je nodig hebt om de beste espressomachine voor jouw behoeften te kopen. Als je wilt voorkomen dat je urenlang aan het lezen bent over de fijne details tussen verschillende espressomachines, bekijk dan onze aanbevelingen voor de beste espressomachines.

Onze Top 4 Espressomachines

Beste uit de Test Populairste
Beste Koop Ook Goed

Soorten espressomachines

Espressomachines vallen uiteen in vier hoofdcategorieën: halfautomatisch, volautomatisch, handmatig en superautomatisch.

Halfautomatische en volautomatische machines zijn vandaag de dag de populairste types op de markt, vooral vanwege hun gebruiksgemak.
Semi-automatische machines leveren een gelijkmatige, hands-free waterdruk en de gebruiker beslist wanneer de pomp wordt in- en uitgeschakeld.
Volautomatische machines regelen de hoeveelheid water die door de machine stroomt; gebruikers controleren de pomp helemaal niet.

Handmatige machines vereisen meer werk, omdat de gebruiker handmatig water door de machine moet stuwen. Hierdoor kunnen de resultaten variëren – ervaren espresso makers kunnen echter vaak erg goed overweg met dit type machine.

Super automatische machines doen al het harde werk en beschikken vaak over functies zoals een ingebouwd maalapparaat voor de koffiebonen.

Types espresso-based koffiedranken

Terwijl slimme barista’s altijd met twists op de gebruikelijke koffie komen, zijn de populairste dranken gebaseerd op een of meerdere espressoshots en gestoomde melk met een laagje schuim dat artistiek op de bovenlaag is geplaatst. Cappuccino is een van de populairste dranken op basis van espresso, maar met een aantal slimme toepassingen van melk en room, zijn de mogelijkheden eindeloos.

Hier is een blik op zes van de meest populaire koffie drankjes die je thuis zou kunnen drinken met behulp van een espressomachine:

Cappuccino

Een dubbele espresso met warme melk en een laagje schuim of melkschuim, cappuccino wordt vaak geserveerd met wat kaneel- of nootmuskaatpoeder bovenop.

Café latte

Dit is espresso met gestoomde melk. In sommige delen van Europa staat café latte bekend als café au lait.

Café Americano

Deze sterke drank is espresso met heet water naar smaak toegevoegd.

Espresso con panna

Letterlijk vertaald is dit Italiaanse culinaire genot espresso met slagroom.

Flat white

Dit is gestoomde melk gemengd in een dubbele espresso.

Macchiato

Bestel dit als u espresso wilt met slechts een klein stipje gestoomde melk.

De zes bovenstaande dranken vormen de basis. Door toevoeging van siropen, chocolade, likeuren en zelfs thee kan een slimme thuisbarista elke dag van de week een andere espressodrank zetten.

Espresso maken: de basis

De ideale espresso is rijk, zacht, fluweelzacht en sterk. Het creëren van het perfecte kopje is een kunst die vraagt om wat vallen en opstaan.

De stappen kunnen enigszins verschillen per machine, maar hier is een algemene lijst van te volgen procedures:

– Koop wat donkergebrande koffiebonen. De beste variëteiten komen over het algemeen uit Italië.
– Maal de bonen tot een poederachtige consistentie.
– Vul het portafilter van de espressomachine met de gemalen koffie. Een portafilter is een handvat met een kleine bekerhouder aan het uiteinde.
– Nadat het portafilter gevuld is, zorg je dat de koffie egaal in het portafilter verdeeld is.
– Gebruik een ‘tamper’ om de koffie met lichte kracht aan te drukken zodat je een vlak oppervlak krijgt.
– Bevestig het portafilter terug in de espressomachine. Draai het portafilter ongeveer 20 graden tegen de wijzers van de klok in totdat het vastzit.
– Zodra het water verhit is, drukt u op de knop “on” of “start”. Donkere, rijke espresso zal langzaam uitvloeien.

Het serveren van uw espresso

Bij een espresso wordt een klein kopje gebruikt. Giet de koffie dan dus in een klein kopje en geniet ervan. Als je cappuccino maakt, giet je de koffie in een iets groter kopje. Leg er vervolgens een laagje gestoomde melk over en bedek het met wat schuim.

Performance en onderhoud

Verschillende espressomachines presteren op verschillende manieren. Sommige machines maken meerdere porties, terwijl andere slechts één kopje per keer brouwen. Sommige machines laten je toe om meer dan één soort drank tegelijk te bereiden. De grootte en het vermogen van een espressomachine hangen samen met de benodigde stroomvoorziening.

In termen van onderhoud, meer complexe machines hebben de neiging om meer reiniging nodig te hebben. Accessoires zoals pompen, waterkokers en thermostaten geven meestal de hoeveelheid schoonmaak en onderhoud aan die in de loop van de tijd nodig zal zijn. Kopers moeten zich ervan bewust zijn dat machines met plastic coatings kunnen barsten bij herhaaldelijk gebruik, wat leidt tot dure reparaties of zelfs vervanging.

Eigenschappen

Alle espressomachines doen in wezen hetzelfde: ze maken rijke, donkere koffie. Maar individuele modellen verschillen in hun “gebruiksgemak” en de mate van controle die ze de thuisbarista bieden.

Waterreservoirgrootte

Hoeveel espresso wil je in één keer maken? De grootte van het waterreservoir van je machine bepaalt dit. De markt biedt modellen met grote en kleine tanks. Sommige machines zijn tevens voorzien van een filter dat onzuiverheden uit het water verwijdert.

Boneneisen

Veel espressomachines op de huidige markt zijn geschikt voor “gewone” bonen, maar sommige machines hebben speciaal ontworpen koffiepads of -cups nodig. Bijvoorbeeld, de ‘Keurig’ machines maken hier gebruik van.

Je zult ook merken dat sommige espressomachines een ingebouwde bonenmolen hebben, terwijl andere vereisen dat je je bonen elders maalt.

Verwarmingstijd

De tijd die een machine nodig heeft om de perfecte temperatuur te bereiken is afhankelijk van het verwarmingselement. High-end machines van onder andere Breville en Keurig bereiken vaak in minder dan 10 minuten hun ideale temperatuur. Machines van andere fabrikanten kunnen daar langer voor nodig hebben.

Andere features

Stoomhulpmiddelen, kannen met maatstrepen en afneembare lekbakken zijn slechts enkele van de andere features die je in overweging kunt nemen voordat je een aankoop doet. Lees verder voor meer informatie over de specifieke kenmerken van elk product in onze productlijst.

Prijs

Onder €100

In deze prijsklasse vindt u geweldige espressomachines van fabrikanten als Mr. Coffee en DeLonghi. Machines in deze serie hebben vaak geautomatiseerde functies en veelzijdigheid.

Als je een gedurfde keuze wilt maken, kies dan voor een gasfornuis espressomachine van onder de €25 en maak op de ‘old school’ manier espresso. Het proces dat vereist is hierbij, is zo simpel als dat van automatische apparaten, maar het principe is hetzelfde: je verhit water en giet dit door fijngemalen koffie. Deze methode is niet voor amateurs, maar het is zeker een leuke ervaring.

Onder €600

Een topklasse espressomachine kan tot wel €600 kosten. Als deze prijs je stil maakt, bedenk dan dat een cappuccino van een koffietentje zo’n €4 kost. Dat betekent dat je na 150 kpjes thuis, de kosten van het apparaat eruit hebt gehaald.


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie