Beste Koelkasten in 2022: Tips en Koopgids

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe koelkast is het van belang om eerst uit te vinden welke maat koelkast in jouw keuken past. Vervolgens is het belangrijk om te beslissen over de stijl van de koelkastdeur. Vandaag de dag hebben de meeste mensen de neiging om te gaan voor de populaire Amerikaanse koelkast, omdat ze er strak uitzien en brede planken en laden hebben om fruit en groenten op ooghoogte te bewaren.

Je kunt de voorkeur geven aan een side-by-side model als je een grotere vriezer wilt, een klassieke koelkast als je een beperkter budget hebt, of een aanrecht-diepe koelkast om waardevolle ruimte te besparen en je keuken een luchtiger gevoel te geven. (Wij raden specifieke modellen aan in onze gids voor de beste koelkasten). Wat we in deze gids niet behandelen zijn speciale koelkasten, zoals ingebouwde of geïntegreerde units, maar ons advies over de functies waarmee rekening moet worden gehouden bij de aankoop van een nieuwe koelkast is ook van toepassing op deze koelkasten.

Een koelkast is een grote en complexe huishoudaankoop, dus we moedigen je ook aan om zelf praktijkgericht onderzoek te doen: Bezoek enkele showrooms om het gevoel en de kenmerken van verschillende modellen en merken te bekijken. Deze gids helpt je de juiste vragen te stellen over iedere koelkast waarin je geïnteresseerd bent. En wanneer je tot een aankoop overgaat, raden wij je aan om een uitgebreide garantie te bemachtigen via de detail/online handelaar; eventuele problemen die zich voordoen, hebben de neiging om dit te doen in de eerste vier jaar dat je eigenaar bent (buiten de algemene dekking van de fabrikant).

Welke maat koelkast moet ik kiezen?

De belangrijkste factor bij de keuze voor een nieuwe koelkast is het bepalen van de maat die in je keuken past. Koelkasten worden meestal gerangschikt op basis van hun netto capaciteit maar het is belangrijker om te focussen op de externe dimensies – en de breedte is meestal de beperkende factor. Hier geven we aan hoe je het beste kunt meten voor verschillende scenario’s.

Je huidige koelkast vervangen? Koop dan een nieuwe koelkast met ongeveer dezelfde breedte.

Meet de breedte, diepte (van de muur tot aan de voorkant) en hoogte van je huidige koelkast. Houd er rekening mee dat de afmetingen van koelkasten van de fabrikant tot 2,5 centimeter dunner zijn, zodat er ruimte is voor installatie.

Wil je een koelkast kopen voor een nieuw afgewerkte woning of verbouwde keuken? Meet dan de ruimte waar je de koelkast wilt plaatsen.

Meet de diepte niet alleen op taillehoogte, maar ook aan de bovenkant, waar je kastjes kunt hebben, en aan de onderkant waar je een plint kan hebben. Ook vloer- en wandbekleding kan je beschikbare ruimte in de koelkast beperken. (Houd er echter rekening mee dat het meestal mogelijk is om een beetje bekleding te verwijderen, en dit is de moeite waard als het betekent dat je je favoriete koelkast kunt plaatsen.)

Neem verschillende breedtematen en hoogtematen, zoals aangegeven in onderstaande afbeelding, voor het geval dat de ruimte voor je koelkast asymmetrisch is (huizen kunnen bijvoorbeeld ongelijkmatig staan).

Koelkast

Laat minstens 2,5 cm over aan de zijkanten, bovenkant en achterkant voor een goede ventilatie en luchtcirculatie. Koelkasten werken door warmte van binnen naar buiten over te brengen via een aantal spoelen aan de achterkant van de machine, waardoor ze die ademruimte nodig hebben.

Tot slot, en vooral als je een grotere nieuwe koelkast wilt, meet de ingangen naar je keuken en je huis. Het heeft geen zin om een nieuwe koelkast te kopen het niet door de deur past.

Zoals eerder aangegeven, leggen fabrikanten veel nadruk op de netto capaciteit. Wij raden je aan om dit laag op je lijst met criteria te zetten. Zo is een goede indeling van laden en planken belangrijker dan alleen maar volume. Er is geen standaard voor hoe de verschillende fabrikanten dit meten, dus er is geen manier om ze te vergelijken. Maar als vuistregel geldt dat een familie van vier personen goed uit de voeten kan met een koelkast van ongeveer 250 liter. Voor elke extra persoon in je huishouden kun je het beste nog eens 30 liter extra rekenen. Bijna elke 91 cm standaard koelkast heeft 250 liter aan ruimte -veel ruimte, zelfs voor een groot gezin.

Hoe kies je de juiste deurstijl

Na de afmetingen is het tijd om uit te vinden welke deurstijl het beste bij jou past. Amerikaanse koelkasten zijn momenteel het populairst, maar als je ruimtegebrek of een budget hebt, kun je wellicht beter voor een andere stijl kiezen.

Amerikanse Koelkast

Amerikaanse modellen hebben twee deuren van beiden de halve breedte van het koelkastgedeelte en soms een vriezer aan de onderkant die als een lade opent. Dit is de populairste stijl voor de meeste mensen, maar waarschijnlijk niet geschikt voor ieder persoon/huishouden/woning. Ze variëren meestal van 76 tot 91 cm breed.

Je moet een Amerikaanse koelkast overwegen als je:
Voornamelijk verse producten, vleeswaren en zuivelproducten eet. Dit gaat op voor de meeste mensen: de gemiddelde persoon opent de koelkast vijf tot zeven keer vaker dan de vriezer. Een koelkast met openslaande deuren is vaak het meest praktisch. De koelkast is volledig op ooghoogte, zodat je gemakkelijk bij fruit en groenten, vleeswaren, melk en sap kunt.

Geen probleem hebt met een minder georganiseerde vriezer. Vriezers met openslaande deuren hebben meestal weinig planken; meestal bestaan ze uit slechts één of twee grote, laden. Sommige mensen merken dat ze producten kwijtraken in deze laden. Als je veel producten uit dozen of uit de vriezer eet, kan een side-by-side of klassieke koelkast beter zijn.

Vaak brede schalen of containers in de koelkast bewaart. Pizza dozen, grote bakplaten en grote kalkoenen passen eerder in een Amerikaanse koelkast of vriezer dan in een smallere side-by-side.

Genoeg ruimte in je keuken hebt. Een vriezer met openslaande deuren trek je uit, in plaats van hem open te zwaaien, dus wordt de vriezer niet beperkt door een muur aan weerszijden van het apparaat. De dubbele deuren van de koelkast strekken zich slechts voor de helft uit tot een enkele deur over de volle breedte wanneer deze wordt geopend, wat betekent dat deze stijl beter kan werken in smallere ruimtes.

Een budget hebt van minstens 800 tot 1500 euro. Dit is ongeveer het minimumbedrag dat je uit moet geven voor een Amerikaanse koelkast, en daarvoor krijg je een no-nonsense model. Voor een standaard Amerikaanse koelkast met ijsmaker, een ijs/water dispenser en een roestvrijstalen afwerking kun je verwachten dat je tot 1500 euro moet uitgeven. Over het algemeen krijg je voor een hogere prijs extra capaciteit en functies, maar volgens de beperkte gegevens die beschikbaar zijn, garandeert dit geen betrouwbaarheid, lange levensduur, stille werking of betere conservering van voedsel, tenzij je naar een premium ingebouwde/geïntegreerde unit overstapt.

Side-by-side by-side

Deze koelkasten zijn verticaal gesplitst, met links de vriezer en rechts de koelkast. De meeste mensen zullen blijer zijn met een Amerikaanse koelkast – verscheidene verkopers met wie we spraken zeiden dat ze “ten minste” 10 Amerikaanse modellen verkopen voor 1 side-by-side model. Side-by-side modellen variëren meestal van 84 tot 91 cm breed.

Overweeg een side-by-side koelkast als je:
Meer bevroren dan vers voedsel eet. Side-by-side koelkasten hebben meer verticale opslagruimte voor diepvriesproducten. Het is ook makkelijker om je diepvriesproducten te zien en te organiseren omdat het diepvriesgedeelte meer planken op ooghoogte heeft.

Premium functies tegen een geweldige prijs wilt. Side-by-side koelkasten hebben de neiging om enkele honderden dollars minder te kosten dan de Amerikaanse koelkasten die dezelfde kwaliteit van het interieur en voorzieningen hebben. “Een 2.000 euro side-by-side is een geweldige koelkast. Een Amerikaanse van 2.000 euro is zeker niet zo mooi als de side-by-side”, zegt Richard Hughes van Appliance Factory.

Beperkt bent door je keukenruimte. Side-by-sides geschikt voor smalle keukens, omdat de draaicirkel van de deur niet zo groot is als die van een deur op een klassieke koelkast.

Klassieke koelkast

Klassieke modellen hebben bovenin een vriezer met deur en een deur voor de koelkast (of omgekeerd). Het is een klassieke koelkast, een no-nonsense functionele ijskast. Ondanks de toenemende populariteit van de Amerikaanse modellen zijn klassieke koelkasten nog steeds het best verkochte type koelkast. Deze modellen variëren meestal van 61 tot 84 cm breed.

Overweeg een klassieke koelkast als je:
Een budget hebt van minder dan 1.000 euro. Een koelkast met een breedte van zo’n 76 cm en voldoende capaciteit voor vier personen kan variëren van een basiskoelkast van ongeveer 500 euro tot een roestvrijstalen versie van bijna 1.000 euro met enkele extra’s zoals glazen planken.

Betrouwbaarheid belangrijk vindt. Deze koelkasten zijn meestal niet voorzien van extra functies zoals waterdispensers of ijsmachines, wat betekent dat er minder onderdelen zijn die kunnen breken of slijten.

Bezorgd bent over de energie-efficiëntie. Veel van de nieuwste klassieke modellen zijn zeer energiezuinig in vergelijking met andere koelkastdeurstijlen. (Alle koelkasten die vandaag de dag worden gemaakt, zijn echter veel energie-efficiënter dan die van 10 jaar geleden, dankzij de aangescherpte efficiëntienormen.)

Geboeg ruimte in je keuken hebt. Deuren over de volle breedte moeten voldoende ruimte hebben om te openen, dus neem goed de maat op voordat je er een koopt.

Aanrecht-diepe koelkasten

Aanrecht-diepe koelkasten zijn ondieper dan standaard koelkasten, meestal 64 cm vanaf de achterkant van de koelkast tot aan de deur. De deuren steken nog steeds een paar centimeter uit ten opzichte van het aanrecht (ze moeten immers openzwaaien), maar visueel integreren de koelkasten netjes met het aanrechtblad, waardoor keukens een meer open gevoel krijgen en de loopruimte vrij blijft. Standaard koelkasten daarentegen, steken 15 tot 25 centimeter uit ten opzichte van het aanrecht uitsteken, en in kleine keukens kunnen ze visueel en fysiek erg opvallend zijn. Aanrecht-diepe koelkasten zijn verkrijgbaar in Amerikaanse en side-by-side stijlen. Ze kosten doorgaans enkele honderden dollars meer dan anders vergelijkbare standaard koelkasten.

Je moet een aanrecht-diepe koelkast overwegen als je:
Weinig keukenruimte hebt. Als je een keuken hebt met aan weerszijden kastjes, een kookeiland dichtbij de koelkast, of een andere keukenindeling die de ruimte voor je koelkast zou kunnen beperken, zijn deze modellen een goede optie.

Het belangrijk vindt hoe de koelkast eruitziet in een ruimte. Omdat deze koelkasten niet uitsteken ten opzichte van het aanrecht, ziet het er ordelijker en netter uit en kunnen ze een ruimtelijker gevoel geven aan een ruimte.

Je niet de opslagruimte van een diepe koelkast nodig hebt. Als je een klein huishouden hebt, of vaak winkelt in plaats van wekelijks grote aankopen te doen, heb je misschien niet alle opbergruimte nodig die een standaardkoelkast biedt. In dat geval is aanrecht-diepe een goede optie.

Eigenschappen om te overwegen

Hier zijn een aantal andere opties waarvan we denken dat het de moeite waard is om deze te overwegen voordat je je verbindt aan een specifiek model.

De afwerking.
Roestvrijstaal is het meest populair. Het is duurzaam en past in de meeste decoraties, en bij sommige modellen zijn nu ook vingerafdrukbestendige afwerkingen beschikbaar. Wees je ervan bewust dat sommige roestvrijstalen deuren niet magnetisch werken, dus als je koelkast je prikbord is, neem dan een magneet mee naar de winkel om te controleren of ze blijven hangen. Zwart roestvrijstaal is regelmatig roestvrijstaal met een donkere polymeercoating, en is aantoonbaar makkelijker schoon te houden dan traditioneel roestvrijstaal. Standaard glanzend zwart en wit zijn niet altijd beschikbaar op high-end modellen. Heldere effen kleuren zijn tegenwoordig vaak gereserveerd voor koelkasten in retro-stijl.

Het afstemmen van je andere apparaten
Kleuren en oppervlaktetexturen kunnen van fabrikant tot fabrikant verschillen, zelfs voor iets wat ogenschijnlijk universeel is, zoals roestvrijstaal. Dus als je wilt dat je apparaten perfect bij elkaar passen, moet je wellicht bij hetzelfde merk blijven.

Handvatstijl.
De handgrepen zijn een van de enige onderdelen van de koelkast die je ziet wanneer deze gesloten is, dus voor sommige mensen is het een grote esthetische keuze. Er zijn twee basistypes: Een Europese stijl, die rond, glad en “ergonomischer” aanvoelt; en professionele handgrepen, die recht zijn, vaak gestructureerd, en meer “industrieel” aanvoelen. Je betaalt vaak extra voor deze stijl ten opzichte van vergelijkbare koelkasten. Sommige fabrikanten bieden beide stijlen aan, anderen slechts één. Koelkasten zonder handgrepen, ontworpen met groeven aan de zijkant van de deur, komen minder vaak voor en zijn naar onze mening iets minder functioneel, omdat een handgreep vanuit elke richting gemakkelijker vast te pakken is.

Functionele laden en planken.
Laden met rollers openen en sluiten soepeler dan die met kunststof-op-kunststof glijders. De lekvrije planken houden ongelukken binnen de perken. Een opvouwbare of wegklapbare plank is handig, want hiermee kunt u een hoge fles of taartlade plaatsen zonder de hoogte van de legborden aan te passen. Een opslagruimte in de deur kan een heleboel kastruimte vrijmaken door je sap of melk in de deur te bewaren. Veel Franse koelkasten worden geleverd met een volle breedte lade onder de vers laden; het is ontworpen om borden en schotels gemakkelijk te kunnen bewaren, maar het is ook een geweldige plek om snacks te bewaren op een plek die kinderen kunnen bereiken. Deze functies zijn gebruikelijk, maar zijn niet standaard op koelkasten boven de budgetcategorie.

IJsmachines en ijs- en waterdispensers.
Deze zijn uiterst handig, en het wordt steeds moeilijker om een niet-budget koelkast te vinden zonder ten minste de eerste van deze. Het nadeel is dat ze volgens onze experts de onderdelen zijn die het vaakst breken of defect raken. Onze eerste keuze heeft een sterke staat van dienst op dit gebied.

Multi-zone klimaatbeheersing.
Veel koelkasten hebben dit nu, maar we zouden er niet extra voor betalen. Geen enkele fabrikant was bereid om ons zelfs maar een schatting te geven van hoeveel beter deze koelkasten zijn in het vers houden van voedsel. En zoals Chris Zeisler van Repair Clinic opmerkte: “Je voegt er nog een koelsysteem aan toe, met serieuze kosten als er iets misgaat”.

Geluidsniveau.
We hebben bepaalde koelkastmodellen specifiek buiten beschouwing gelaten omdat we in recensies van gebruikers herhaaldelijk klachten lazen over zeer hard geluid. Het is iets dat mensen gek maakt. Gebruikersbeoordelingen en consumentenrapporten (abonnement vereist) zijn de beste bronnen voor het bepalen van het geluidsniveau van specifieke modellen. We hebben alleen modellen aanbevolen met zeer goede of goede geluidsscores en die niet regelmatig bekritiseerd werden door gebruikers.

Wat dacht je van een slimme koelkast?
De meest eenvoudige “slimme” koelkasten zijn Wi-Fi en/of Bluetooth-enabled, en de meest flitsende hebben gemonteerde touchscreen tablets, camera’s binnenin, en apps waarmee je boodschappenlijstjes kunt maken en interne temperaturen kunt regelen.

Ze klinken verleidelijk, maar kies hier niet altijd voor. Van de printplaten op deze koelkasten is bekend dat ze regelmatig breken, en ze hebben ook veiligheidsproblemen. Slimme koelkasten zijn, net als elke andere slimme technologie, hackbaar, en apparatenbedrijven werken hun beveiligingspatches niet vaak bij.

Alles wat Wi-fi-verbonden is, loopt het risico om veiligheidskwesties te hebben. In 2015, bijvoorbeeld, werden de slimme koelkasten van Samsung gehackt, waardoor de inloggegevens van gebruikers van Gmail bloot kwamen te liggen. Naast het veiligheidsrisico, het hebben van een tablet gemonteerd op je koelkast “reduceert de levensduur van je koelkast tot de levensduur van een tablet”.

Wanneer is de beste tijd om een koelkast te kopen?

Volgens sommige bronnen is de beste tijd in het voorjaar, met name in mei, omdat de fabrikanten dan nieuwe modellen uitrollen en de prijzen van oude modellen verlagen. Maar als je geen tijd hebt om op die kortingen te wachten, hebben retailers vaak het hele jaar door uitverkopen. Kijk voor de verkoop van vakantie uitverkopen en houd rekening met de algemene prijsklassen voor verschillende koelkaststijlen (die we hebben beschreven in onze koelkastdeur sectie) om ervoor te zorgen dat je niet te veel betaalt.

Hoe lang moet een nieuwe koelkast meegaan?

De meeste koelkasten die vandaag de dag beschikbaar zijn, variëren weinig in termen van betrouwbaarheid of prestaties. De typische levensduur van een vrijstaande koelkast is ongeveer 10 tot 15 jaar, volgens de meeste experts met wie we hebben gesproken.

Volgens de verkopers van koelkasten met wie we gesproken hebben, zijn er geen consistente betrouwbaarheidstrends voor koelkasten op basis van het merk, maar wel op basis van het model. Dat gezegd hebbende, de gegevens over de betrouwbaarheid van het merk, gepubliceerd door J.D. Power en de Amerikaanse Customer Satisfaction Index, plaatst LG bovenaan de ranglijst van de Amerikaanse en side-by-side koelkasttevredenheid.

Volgens de koelkastverkopers met wie we gesproken hebben, zijn er geen consistente betrouwbaarheidstrends voor koelkasten op basis van merk, maar wel op basis van model.

De beste manier om jezelf tegen een slechte aankoop te weren is om gebruikersbeoordelingen te lezen voor het specifieke model dat je overweegt op de sites van verschillende retailers. Houd een oogje in het zeil voor patronen. Klaagt elke recensent dat de koelkast ’s nachts een vreemd geluid maakt? Dat de ijsmaker na drie maanden is gestopt met werken? Blijf uit de buurt van een koelkast die weinig recensies heeft – het is riskant om de proefpersoon te zijn voor zo’n dure aankoop.


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie