Beste Electrische Grasmaaier in 2022: Koopgids

Elektrische grasmaaiers bieden een aantal belangrijke voordelen. Ze hebben geen brandstof nodig. Ze stoten geen uitlaatgassen uit. Ze produceren vrijwel geen geluid tijdens het gebruik. Ze hebben echter ook een aantal belangrijke nadelen: modellen met snoer hebben een constante aansluiting op een stopcontact nodig en modellen met een accu hebben tijd nodig om op te laden.

Je zal ook merken dat de meeste elektrische apparaten duurder zijn dan hun op benzine werkende tegenhangers, en dat geen van hen dezelfde snijkracht biedt (veel modellen komen echter in de buurt). Als je nog nooit een elektrische grasmaaier hebt gebruikt, of niet zeker weet hoe je het juiste model voor jouw behoeften moet kiezen, lees hier dan de belangrijkste onderwerpen om een juiste keuze te maken.

Zou je benzine moeten opgeven?

Voordat we het ergens anders over hebben, moeten we eerst bespreken of je je al dan niet moet richten op elektrische grasmaaiers. Veel van de modellen op de markt zijn je tijd of geld niet waard. Onze lijst bevat een aantal van de betere keuzes die er zijn, en allen zijn het overwegen waard, maar de modellen die niet op onze lijst staan, kunnen waarschijnlijk beter worden vermeden.

De mogelijkheid bestaat dat je een tuin hebt die gewoonweg te groot is voor een elektrische maaier. De meeste van de modellen met snoer op onze lijst hebben een maximum van ongeveer een halve hectare, en sommigen kunnen slechts een kwart hectare verwerken. Grasmaaiers op accu’s zijn moeilijker te meten, omdat de levensduur van de accu meer te maken heeft met de dikte van het gras dan het aantal vierkante meter dat je moet maaien.

Kortom, controleer of je tuin de juiste maat heeft voor een elektrische grasmaaier. Zorg er daarnaast voor, als je besluit dat een model met snoer voor jou geschikt is, dat je voldoende stopcontacten tot je beschikking hebt. Er is niets erger dan halverwege je maaiwerk om te beseffen dat je slechts één stopcontact aan de buitenkant hebt en dat je de rest van je tuin niet kunt bereiken.

Denk goed na voordat je overstapt op een elektrische grasmaaier. Ze zijn niet voor iedereen.


Ampère

Als je geen elektricien bent of geen achtergrond in elektrotechniek hebt, dan begrijp je misschien niet hoe belangrijk het stroomverbruik van een grasmaaier is. Vergelijk het met paardenkracht – het is een term die kracht aangeeft. Hoe hoger de stroomsterkte, hoe sterker de maaier zal zijn. Echter, dat betekent ook dat het meer stroom uit het stopcontact zal trekken of een accu sneller zal uitputten. Dus, als je een grotere tuin hebt, of je hebt dikker gras, dan is model met meer Ampère beter voor jouw behoeften.

Maaibreedte

Net als benzine grasmaaiers hebben elektrische grasmaaiers specifieke maaibreedtes. Deze worden genoteerd in centimeters (33, 37, enz.). Hoe breder de maaibreedte hoe minder je hoeft te lopen om je tuin te maaien. Als je echter een kleinere oppervlakte hebt dat moet worden gemaaid, kan een grotere grasmaaier te breed zijn. De algemene vuistregel hier is om een model te kiezen dat past bij je ruimte, maar waarmee je zo min mogelijk stappen hoeft te maken.

Hoogte-instellingen

Met zowel benzine als elektrische grasmaaiers kan je de hoogte van het maaien aanpassen. Zo kun je je tuin trimmen tot de hoogte die het best geschikt is voor het type gras dat je hebt, maar ook voor je persoonlijke gevoel voor esthetiek. Zoals je kon zien in onze recensies, bieden veel elektrische maaiers meerdere hoogteaanpassingen, maar sommige bieden slechts een paar mogelijkheden.

Misschien wel de belangrijkste overweging hier is om te weten hoe lang je je gras het liefst wilt houden, en dan een grasmaaier te kiezen die je in staat stelt om die hoogte te behouden. Het is echter mogelijk dat je complexere behoeften hebt.

Als je bijvoorbeeld gras zaait in een gebied, wil je een maaier die zeer hoog kan worden afgesteld om het onkruid bij het te verwijderen zonder dat je graszaailingen wegmaait voordat ze zich kunnen ontwikkelen. Zodra ze gezond en sterk zijn, kun je de maaihoogte aanpassen aan de hoogte die jij prettig vindt. Je kunt ook verschillende hoogtevoorkeuren hebben voor je voor- en achtertuin. Kies een model dat je in staat stelt om je gras gemakkelijk op de gewenste hoogte(s) te houden met een minimum aan gedoe, maar dat je ook in staat stelt om extra behoeften zoals zaaien aan te pakken.

Opslag

Een grasmaaier met benzineaandrijving kan wellicht zorgen voor een beperkte opslagcapaciteit – sommige grasmaaiers bieden inklapbare handgrepen, maar dat is een zeldzaamheid. Veel van de modellen die we hebben besproken, bieden je de mogelijkheid om de handgrepen op te klappen en de grasmaaier zo makkelijk op te ruimen. Zelfs een 50-cm model kan vrij compact worden en kan op een grotere rekkenkast worden geplaatst om het meeste uit je vloeroppervlak te halen.

Accuduur

Als je een van de modellen met accu’s op onze lijst overweegt, moet je goed letten op de levensduur van de accu. Zoals eerder vermeld, is de levensduur van de accu moeilijk in te schatten, omdat de dikte van het gras en hoe hard de motor moet werken om het blad te draaien, meer bepalend is voor de levensduur van de accu dan het aantal vierkante meters van de tuin.

In de regel bieden 40V-systemen de beste accuduur, maar bij grotere tuinen kan het nodig zijn om twee accu’s te gebruiken (of een twee keer opgeladen accu). Houd er rekening mee dat sommige accu’s een of meer uren nodig kunnen hebben om volledig op te laden, wat betekent dat je het onderhoud aan het gazon iets meer moet spreiden dan je wellicht zou willen.

Grasmaaiers met snoer

Elektrische grasmaaiers met snoer hebben niet dezelfde problemen als accu-aangedreven grasmaaiers, maar ze zijn niet zonder zorgen. Het meest in het oog springend is het snoer. Je moet te allen tijde aangesloten blijven op het stroomnet van je huis, anders werkt de grasmaaier niet. Dit is misschien geen probleem voor mensen met een kleine tuin, maar voor huiseigenaren met grotere tuinen, betekent het dat ze een lang verlengsnoer moeten kopen (geen van de modellen die we hebben beoordeeld komen met een verlengsnoer, wat betekent dat je kosten hoger zullen zijn dan je misschien had verwacht).

Aanvullende functies en mogelijkheden

De kans is groot dat als je een elektrische grasmaaier overweegt, je meer wilt dan een eenvoudig model. Waarschijnlijk wil je ten minste een paar toeters en bellen om je leven een beetje gemakkelijker te maken. Enkele van de extra’s waar je misschien naar opzoek zou willen, zijn onder andere de volgende:

Mogelijkheden om te mulchen: Niet alle elektrische grasmaaiers kunnen het maaisel van het gras mulchen, maar deze functie stelt je in staat om tuinafval om te zetten in rijke compost die kan worden toegepast op bloemperken of zelfs groenten, waardoor je je kosten kunt verlagen en je opbrengst kunt verhogen.

Zakken: Niet alle elektrische maaiers worden geleverd met een grasmaaierzak, maar dit is fijn om er een te hebben als je niet wilt dat je tuinafval terug over je gras wordt verspreid. Het is ook belangrijk in situaties waarbij je zo’n dikke laag afval hebt dat het het gras zou verstikken als je het zou laten liggen. De inhoud van de zakken wordt gemeten in liters, dus hoe hoger de capaciteit, hoe meer afval het kan bevatten. Zoek naar zakken die functies bieden die het gebruiksgemak verhogen, zoals handgrepen.

Auto Power Adjust: Deze functie is voornamelijk te vinden op elektrische grasmaaiers die op een accu werken en is ontworpen om de motorprestaties aan te passen om de levensduur van de accu te verlengen.

Hoe werkt een elektrische grasmaaier?

Elektrische grasmaaiers zijn al vele jaren in gebruik. Er zijn twee soorten: elektrische grasmaaiers met snoer en snoerloze elektrische grasmaaiers die op een accu werken. Een grasmaaier met snoer werkt door energie uit een stopcontact of verlengsnoer te halen om de motor te laten draaien. Over het algemeen hebben grasmaaiers met een snoer regelmatig iets meer vermogen dan accugrasmaaiers, maar dit is niet altijd het geval.

De waarheid is echter dat grasmaaiers met snoer een frustratie kunnen opleveren als je een grote tuin hebt; grote en lange verlengsnoeren uit moeten rollen kan een gedoe zijn. Alhoewel, modellen met een snoer hebben het extra voordeel dat ze nooit hoeven te worden opgeladen – je kunt ze simpelweg gebruiken tot je de klus geklaard hebt, wat zeker erg handig is.

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is het eigenlijk heel moeilijk het verkeerd te doen met een grasmaaier met snoer. En nee, je loopt niet zomaar met de grasmaaier over het snoer heen- de meeste producten zijn zo ontworpen dat je dit kunt voorkomen, hoewel het technisch mogelijk is, is het erg onwaarschijnlijk, zolang je maar voorzichtig bent. Grasmaaiers met snoer zijn waarschijnlijk het eenvoudigste ontwerp dat er ooit is geweest – je hoeft alleen maar de stekker in het stopcontact te steken en te gaan.

Er zijn ook andere producten op de markt. Deze producten werken over het algemeen op een soort accu af en zijn meestal oplaadbaar. Zolang je een grasmaaier op een accu opgeladen houdt, zou het een vrij simpele ervaring moeten zijn om er een te gebruiken. Draadloze grasmaaiers zijn geweldig als ze werken, maar kunnen een korte accuduur hebben.

In tegenstelling tot een benzine en een elektrische grasmaaier met snoer kun je niet een hele dag werken met een draadloos product. De gemiddelde accugrasmaaier werkt slechts dertig tot veertig minuten voordat de accu leeg is. De oplaadtijd van deze accu’s kan variëren, maar in het algemeen is het niet te lang en kun je andere tuinklusjes aanpakken terwijl je wacht op het opladen van de grasmaaier.

Soms kun je een extra accu voor een snoerloze grasmaaier krijgen, wat de gebruikstijd van je machine aanzienlijk kan verlengen, hoewel de aanschaf van een accu soms bijna evenveel kan kosten als de aanschaf van een hele nieuwe elektrische maaier. In tegenstelling tot een benzinegrasmaaier, die er meer heeft, heeft een elektrische grasmaaier eigenlijk weinig onderdelen onder de kap en is het een relatief eenvoudige machine.

Ze lopen op een elektromotor af die via een stopcontact of een accu van stroom wordt voorzien. Op deze motor is een zogenaamde “bruggelijkrichter” aangesloten, die de stroom van de elektriciteit die je grasmaaier voedt, veilig naar de motor transporteert en omzet. Vaak is er ook een remweerstand aangesloten op de elektrische motor van je grasmaaier.

Deze weerstand zorgt ervoor dat de elektriciteit veilig door de vele onderdelen van de machine kan worden geleid en zich kan verspreiden nadat je je product hebt uitgeschakeld. Onderaan bevindt zich natuurlijk ook een mes, dat wordt aangedreven door alle onderdelen die hierboven worden genoemd.

Zijn elektrische grasmaaiers net zo goed als benzinemaaiers?

Wat is het beste om een elektrische grasmaaier of een grasmaaier op benzine aan te schaffen? Nou, zoals met alle dingen in het leven, het antwoord op deze vragen is het eeuwige niet-directe antwoord van “het hangt er vanaf”. Toen we ons ‘best of best review’ uitvoerden, merkten we dat benzine aangedreven grasmaaiers krachtige beesten zijn die gras, turf en bladeren versnipperen. Zowel de grasmaaiers met snoer als die op een accu zijn daarentegen rustige en vreedzame vredeshandhavers die de schoonheid van je gras in stand houden.

Welke is krachtiger?

De benzinemaaiers, absoluut – hier is echt geen discussie over. Een doorsnee benzinegrasmaaier heeft een vermogen van 2,4 tot 4+ pk. Tegelijkertijd heeft de gemiddelde elektrische grasmaaier slechts ongeveer 12 ampère, die het equivalent van maximaal één pk. Natuurlijk, zijn er andere voordelen aan een elektrische machine. Deze grasmaaiers werken met zeer weinig onderdelen onder de motorkap, waardoor ze licht van gewicht en gemakkelijk te repareren zijn.

Over het algemeen zal een elektrische maaier perfect werken op alleen een bruggelijkrichter, weerstand, mes, chassis en elektromotor. Uit onze vergelijking blijkt dat het lagere vermogen ook betekent dat het frame niet zo zwaar of volumineus hoeft te zijn. Dit maakt deze grasmaaiers perfect voor kleinere mannen of vrouwen, ouderen en gehandicapten, omdat ze verrassend licht en gemakkelijk te manoeuvreren zijn. Vaak bestaan ze zelfs voornamelijk uit een plastic frame.

Elektrische grasmaaiers zijn de onbetwiste koningen van het maaien van krappe ruimtes en het omzeilen van voorwerpen. De meeste grasmaaiers op benzine werken op een vier cilinder motor. Een vier cilinder motor lijkt erg op een automotor en ze hebben net als een auto’s benzine nodig. Door hun motorontwerp zullen benzinegazonmaaiers vrijwel altijd veel luider zijn dan een elektrische grasmaaiers met snoer of modellen met een accu.

Het is niet ongewoon om takjes onder de wielen van je elektrische grasmaaier te horen breken, omdat ze zo stil zijn. Met een benzine grasmaaier krijg je nooit dat niveau van sereniteit en zal je waarschijnlijk zelfs gehoorbescherming nodig hebben om jezelf te beschermen. De pure kracht en effectiviteit van een benzinegrasmaaier betekent ook dat de meeste van deze machines een veel zwaarder en dikker frame nodig hebben.

Benzinemaaiers kunnen lastig te verplaatsen zijn en bijna onmogelijk voor ouderen, jongeren of mensen die niet in staat zijn om ze te hanteren of te bedienen. Er is ook uiteraard de milieukwestie in verband met de dampen die een benzinemotor in de atmosfeer uitstoten. Zoals we zojuist al vertelden, de benzinemotor van een grasmaaier lijkt veel op die van een auto en net als een auto voor veel vervuiling met zijn uitlaat, is dit ook het geval bij een benzine grasmaaier.

Zo is het hebben van een elektrische grasmaaier een betere optie voor het milieu. Hoewel we betwijfelen of je lang genoeg in de buurt van de uitlaat van een benzine grasmaaier zult zijn om enige vorm van schade aan je gezondheid te merken, geven sommige mensen inderdaad aan dat ze zich angstig of ziek voelen door de uitlaatgassen van een benzinemotor. Deze modellen daarentegen, stoten helemaal geen uitlaatgassen uit.

Deze modellen op batterijen kunnen het beste zijn voor het milieu, maar vergeet niet dat ook de elektriciteit die je nodig hebt waarschijnlijk op een manier geproduceerd is waarbij er verontreinigende stoffen vrijkomen – hoewel je ongetwijfeld minder schade doet met een elektrische grasmaaier.

Bij de aankoop van een maaier moet je ook rekening houden met de betrouwbaarheid. Benzinemotoren zijn ingewikkelde en lastige machines. Tenzij je zelf een beetje handig bent, kan een benzinemaaimachine voor een behoorlijke hoofdpijn zorgen als er ooit problemen onder de motorkap zijn. Het is niet ongewoon voor een benzinemotor om problemen te ontwikkelen.

Elektromotoren daarentegen zijn eenvoudig en niet erg vatbaar voor rampscenario’s. Als er toch iets misgaat met een model met snoer of accu, is het ook relatief eenvoudig om problemen te identificeren vanwege het feit dat ze maar weinig onderdelen bevatten.

Het is ook niet nodig om elektronische grasmaaiers voor te bereiden of aan te zwengelen, aangezien je de meeste grasmaaiers kunt starten met slechts een druk op de knop, in tegenstelling tot een benzinemotor die meestal een goede kickstart nodig heeft. Elektrische grasmaaiers winnen op het gebied van betrouwbaarheid. Maar hoe zit het met het gebruiksgemak?

Elektrische maaiers en hun lichtgewicht chassis hebben zeker een pluspunt ten opzichte van de zwaardere bouw van benzinemaaimachines. Dit soort grasmaaiers hebben echter problemen met het maaien van nat of hoog gras van welke aard dan ook. Terwijl benzinemachines bijna alles kunnen doorscheuren. Toch zijn elektrische grasmaaiers gemakkelijker te starten en aan de gang te houden.

Wat is prettiger in het gebruik?

Dit is een gelijkspel. We hebben vastgesteld dat benzinegrasmaaiers veel krachtiger, zwaarder en luider zijn en dat ze een groter aantal uitlaatgassen produceren. En dat elektrische grasmaaiers stiller, gemakkelijker te verplaatsen, lichter en zwakker zijn dan benzinemaaiers. Maar wat is over het geheel genomen het beste instrument?

Door hun kracht, kracht en robuustheid zijn benzinemotoren zonder twijfel de beste maaiers voor grotere klussen en hoger gras. Ze kunnen gewoonweg niet concurreren met een benzinemotor als het gaat om vermogen of een ‘can-do-attitude’.

Als je meer dan een hectare land bezit, dan wil je ongetwijfeld een benzinemotor omdat deze minder beperkingen heeft en harder en langer kan werken dan een elektrische motor. Daarnaast bespaar je tijd en elektriciteit en oververhit je je elektrische grasmaaier er niet mee.

Echter, als je in de buitenwijken woont en een wat kleinere tuin hebt, dan zal de elektrische grasmaaier je waarschijnlijk benzinegeld besparen, je buren veel minder ergeren met lawaai, en zal hij sneller en gemakkelijker te duwen zijn in je tuin. Iedereen met minder dan een halve hectare zal het beste af zijn een elektrische grasmaaier.

Is een Draadloze Grasmaaier een optie?

Hoewel de meeste van de draadloze grasmaaiers die vandaag de dag op de markt zijn veel dezelfde functies hebben, is het een goed idee om jezelf te informeren over een aantal details die je zou moeten bekijken bij een grasmaaier op accu. Neem even de tijd om deze kopershandleiding door te lezen en je zal geen probleem hebben om de juiste grasmaaier voor je tuin te kiezen.

Accuduur en voltage

Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat er verschillende accuspanningen zijn in de eenheden die ik hierboven heb besproken. Tussen 40V tot 84V. Betekent dit dat de 84V accu twee keer zo lang meegaat als een 40V batterij? Niet noodzakelijkerwijs, terwijl je meer accuduur krijgt van de grotere accu, is het voltage vergelijkbaar met de pk van de grasmaaier.

Hoe hoger het voltage van de accu, hoe meer vermogen de elektromotor kan produceren. De gazonmaaiers met een hoger voltage zullen over het algemeen meer kosten dan de modellen met een lager voltage, dus houd daar rekening mee bij het kiezen van een model.

De maaibreedte

Dit is vrij voor de hand liggend. Met een maaibreedte van 45 cm wordt er minder grasgemaaid per keer dan met een maaibreedte van 50 cm. Hoewel dit misschien niet veel lijkt, is het meestal het beste om de hoogste maaibreedte te kiezen die je je je kunt veroorloven, maar laat dit niet ten koste gaan van accuvoltage of andere mooie functies.

Grasmaaiergewicht

Dit kan belangrijk zijn, vooral voor huiseigenaren die ouder zijn of niet in staat zijn om een traditionele, zware benzinemaaier te duwen. De meeste accugrasmaaiers wegen tussen de 18 en 40 kg. Je merkt het verschil in gewicht enorm na 30 minuten duwen, vooral in dikker gras. Een maaier in het 22-27 kg bereik zal krachtig zijn, maar toch licht genoeg voor bijna iedereen om zonder problemen te gebruiken.

Enkele versus dubbele messen

Dit komt eigenlijk neer op persoonlijke voorkeur. De enige grasmaaier die ik getest heb met dubbele messen was de Poulan en die presteerde goed, maar niet beter dan de modellen met enkele messen. Dit was de eerste grasmaaier met twee messen die ik ooit heb gebruikt, maar ik denk niet dat het een “must have”-functie is. Belangrijker is het scherp houden van de messen. Het gebruik van een grasmaaier met een ongeslepen mes zal eruitzien alsof je het gazon met een botermesje hebt geprobeerd te maaien.

Elektrische grasmaaiers met snoer en elektrische accu-aangedreven grasmaaiers

.

Elektrische Grasmaaiers

Het grote probleem bij elektrische grasmaaiers met snoer is dat ze te maken hebben met die stroomkabel. De kabel beperkt duidelijk de afstand tot je stroombron. Ook als je bomen, struiken en tuinornamenten hebt om tussendoor te navigeren, wordt dit steeds moeilijker met een snoer dat je achtervolgt. Om je bereik te vergroten kun je een verlengkabel gebruiken, maar dit heeft ernstige veiligheidsimplicaties in die zin dat het de kans vergroot dat je over de kabel heen loopt en deze per ongeluk doorsnijdt. Ook is de kans groter dat de kabel onderweg verstrikt raakt.

Draadloze Grasmaaiers…

Draadloze grasmaaiers hebben dergelijke beperkingen niet. Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat je accu volledig is opgeladen, dan kun je maaien zonder dat je je zorgen hoeft te maken over een elektrische kabel. De actieradius van je grasmaaier is natuurlijk beperkt door de accuduur; de beste maaiers hebben accu’s die het mogelijk maken om een derde van een hectare van een enkele lading te maaien.

Als je gazon groter is dan dit, dan kun je een model kopen waarbij je de accu kunt verwijderen. Dit geeft je dan de mogelijkheid om een tweede accu te kopen om het bereik van de maaier te vergroten; je hoeft alleen maar de accu’s om te wisselen wanneer de lading van de eerste accu is uitgeput.

Het hebben van een accu verhoogt het gewicht van de grasmaaier weliswaar iets, maar ze zijn nog steeds zeer gemakkelijk om te duwen.

Conclusie

Kortom, elektrische grasmaaiers kunnen goed geschikt zijn voor jouw behoeften. Je moet goed nadenken over de grootte van je tuin en bepalen of je met benzine of met een model met snoer of accu moet gaan werken. Kies vervolgens eenvoudigweg het model dat de juiste mix van maaibreedte en functies biedt om aan je behoeften en eisen te voldoen.

Houd er rekening mee dat de modellen op accu’s steeds beter worden, net als de grasmaaiers met snoer. De modellen die vandaag op de markt verkrijgbaar zijn, zijn vele malen beter dan wat je zelfs een paar jaar geleden nog tot je beschikking had. Hoewel ze misschien niet zo veelzijdig zijn als benzinemaaiers, zijn elektrische grasmaaiers nu een haalbare keuze voor meer huiseigenaren dan ooit tevoren.


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie