De Beste Slimme Beveiligingscamera’s in 2022: Koopgids

Ongeacht het budget, eenvoudig in te stellen en te gebruiken slimme alarm- en bewakingssystemen zorgen ervoor dat je veilig bent en dat je van veraf kunt volgen wat er thuis gebeurt.

Wat is het Beste Alarm- en Beveiligingssysteem?

Het “Internet of Things (IoT) heeft het makkelijker dan ooit gemaakt om een slim huis te creëren waarin je deursloten, verlichting, thermostaten, stofzuigers, grasmaaiers en zelfs dierenvoeders op afstand kunt bedienen, met behulp van een app op je smartphone. Het is daardoor ook mogelijk eenvoudig (en relatief betaalbaar) om je huis te vanaf vrijwel elke locatie te controleren. Slimme beveiligingssystemen zijn zeer aanpasbaar en beschikbaar in zowel doe-het-zelf-kits of als volwaardige professionele installaties met monitoren.

Afhankelijk van je behoeften kun je kiezen voor een systeem dat je zelf controleert, of je kan er zelfs voor kiezen een abonnement te nemen om je huis 24 uur per dag, 7 dagen per week te laten te controleren door professionals die contact opnemen met de lokale brandweer en politiediensten wanneer er specifieke alarmen worden geactiveerd.

Als je niet klaar bent voor een speciaal beveiligingssysteem (veelal voor bedrijven), zijn er tal van individuele apparaten beschikbaar waarmee je je huis vanaf elke locatie kunt bewaken met je smartphone of tablet, inclusief beveiligingscamera’s voor binnen en buiten, video-intercoms en slimme sloten.

Hier is waar je op moet letten wanneer je beslist hoe je je huis wilt beveiligen en bewaken terwijl je weg bent.

Beveiliging

Een slim beveiligingssysteem maakt verbinding met je Wi-Fi-netwerk, zodat je je beveiligingsapparatuur kunt bewaken en bedienen met behulp van een smartphone en een app. Entry-level systemen bestaan meestal uit een aantal deur- en raamsensoren, een bewegingsmelder en een hub die met deze apparaten communiceert via een of meer draadloze protocollen zoals Wi-Fi, Z-Wave, Zigbee of een eigen netwerk. Je kunt extra deur-, bewegings- en raamsensoren toevoegen om je hele huis te dekken en een uitgebreid systeem te bouwen met deursloten, garagedeuropeners, bewakingscamera’s voor binnen en buiten, verlichting, sirenes, rook- en CO-detectoren, watersensoren en meer.

Elk slim beveiligingssysteem dat de moeite waard is, biedt componenten die samenwerken in een naadloze omgeving en kan worden gemanipuleerd met behulp van aangepaste regels. Je kunt bijvoorbeeld regels opstellen om de lichten aan te laten gaan als er beweging wordt gedetecteerd, de deuren te laten ontgrendelen als er een rookmelder afgaat en een camera te laten opnemen als er een sensor wordt geactiveerd.

Sommige systemen slaan opgenomen videos lokaal op een hard drive op, terwijl andere systemen cloud-opslag bieden. Lokaal opgeslagen video zijn een goede keuze voor doe-het-zelvers met een budget, maar je moet oppassen dat je de video die je later nodig hebt niet overschrijft. Cloudopslag maakt het gemakkelijk om opgenomen video op te slaan en te bekijken, maar het kan vele euro’s per jaar kosten, afhankelijk van je abonnement.

Alle systemen die we hebben getest zijn voorzien van een app waarmee je je smartphone kunt gebruiken als commandocentrum om het systeem in en uit te schakelen, regels op te stellen, componenten toe te voegen en te verwijderen, en push-meldingen te ontvangen wanneer er alarmen worden geactiveerd. Met de meeste apps kun je ook dingen doen zoals het live bekijken en opnemen van video’s, deuren vergrendelen en ontgrendelen, en thermostaatinstellingen wijzigen.

Sommige apps gebruiken zelfs de locatiediensten van je telefoon om het systeem automatisch in en uit te schakelen op basis van je fysieke locatie. De duurdere systemen worden meestal geleverd met een wandpaneel dat als communicatiehub fungeert, met een touch-screen display waarmee je alles kunt doen wat de app doet, evenals communiceren met een professionele bewakingsdienst wanneer een alarm wordt geactiveerd.

Doe-het-zelf vs. Professionele Beveiliging

Doe-het-zelf systemen zijn ideaal voor huiseigenaren met een budget omdat ze je geld kunnen besparen op installatiekosten en abonnementskosten. De meeste doe-het-zelf systemen zijn eenvoudig te installeren en te configureren en worden verkocht als kits die je kunt configureren naar uw specifieke behoeften. Naarmate je behoeften groeien, kun je op je gemak extra sensoren en andere componenten bestellen en deze binnen enkele minuten aan het systeem koppelen. Je basis instapmodel DIY-systeem ondersteunt slechts één of twee draadloze protocollen en biedt meestal een beperkte selectie van add-on componenten, terwijl duurdere doe-het-zelf systemen meerdere draadloze protocollen ondersteunen en compatibel zijn met tientallen add-on componenten.

Sommige doe-het-zelf bewakingssystemen zijn zelfcontrolerend, wat betekent dat je een waarschuwing ontvangt wanneer apparaten worden geactiveerd, maar het is aan jou om contact op te nemen met de lokale autoriteiten als er een inbraak of brand is. Echter, bedrijven bieden doe-het-zelvers steeds meer professionele monitoringdiensten aan; sommige vereisen een contract en sommige stellen je in staat om te betalen terwijl je van huis bent, zodat je alleen wordt “beveiligd” wanneer je het nodig hebt, zoals wanneer je op vakantie bent.

Terwijl veel systemen gebruik maken van draadloze componenten die zijn geïnstalleerd met behulp van dubbelzijdige tape, gebruiken sommige high-end systemen componenten die een professionele installatie vereisen. Deze ‘soup-to-nuts’ systemen kosten doorgaans aanzienlijk meer dan doe-het-zelf systemen en bieden 24/7 professionele monitoring, maar het kan zijn dat je een meerjarig contract moet afsluiten en een flinke annuleringsvergoeding moet betalen als je het verbreekt. Ze bevatten meestal RF-, Wi-Fi-, Zigbee-, Zigbee- en Z-Wave-radio’s, waardoor ze kunnen communiceren met een veelheid aan componenten, waaronder deur- en raamsensoren, deursloten, glasbreukmelders, binnen- en buitencamera’s, lichtschakelaars, bewegings- en watermelders, rook- en CO-alarmen, thermostaten, videodeurbellen en een groot aantal andere domotica-apparaten.

Met een professioneel gecontroleerd systeem, wanneer bijvoorbeeld een rook- of inbraakalarm wordt geactiveerd, zal een beveiliger eerst proberen je te bereiken via het tweerichtingsbedieningspaneel voordat ze het vermelde telefoonnummer bellen. Als je niet reageert, belt de dienst beveiliging (of 112) om een noodoproep naar je huis te sturen.

Het leuke van professioneel geïnstalleerde systemen is dat je geen vinger hoeft op te heffen; nadat je de bestelling hebt geplaatst, komt er een technicus bij je thuis, stelt alles voor je in en laat je zien hoe het systeem werkt. Het is belangrijk om op te merken dat je in sommige gemeenten een vergunning moet aanvragen om een beveiligingssysteem in je huis te laten installeren.

Bijna alle nieuwste doe-het-zelf- en high-end thuisbeveiligingssystemen bieden ondersteuning voor Google Assistant en in sommige gevallen Apple Siri, waarmee je deuren kunt ontgrendelen, thermostaatinstellingen kunt wijzigen, de garage kunt openen en je systeem met een gesproken commando kunt in- of uitschakelen op een aangesloten apparaat zoals een Google Home speaker. Velen bieden ook ondersteuning voor IFTTT (If This Then That) applets, die gebruik maken van IFTTT-compatibele webservices en apparaten om een actie uit te vieren. Je kunt bijvoorbeeld een applet maken die zegt of er een garagedeur moet worden geopend om de schijnwerper aan te zetten.

Kan je Niet Gewoon een Beveiligingscamera Kopen?

Als je in een klein appartement woont en een oogje in het zeil wilt houden wanneer je niet thuis bent, kan een beveiligingscamera de klus voor veel minder geld klaren dan wat je betaalt voor een volledig beveiligingssysteem.

Bijna alle moderne beveiligingscamera’s maken verbinding met de Wi-Fi van je huis, zodat je kan zien wat er gaande is vanaf je telefoon of tablet, en de meeste hebben ingebouwde sensoren die beweging en geluid detecteren en push- en e-mailmeldingen verzenden wanneer deze sensoren worden geactiveerd. Je kunt de bewegingsgevoeligheid van de camera aanpassen om valse alarmen als gevolg van een loslopende kat of het passeren van auto’s te voorkomen. Je kunt ook een schema maken dat de sensoren tijdens bepaalde uren van de dag in- en uitschakelt.

Sommige van de duurdere camera’s zijn uitgerust met vochtigheids- en temperatuursensoren en werken samen met andere aangesloten huishoudelijke apparaten zoals thermostaten en slimme verlichtingssystemen. Als je wat geld wilt besparen, zoek dan naar een camera met een SD-kaartsleuf waarmee je videos kunt opnemen als er beweging of geluid wordt gedetecteerd, maar vergeet niet om de opnamen zo nu en dan op te slaan voordat ze worden overschreven.

Een buitencamera is ideaal voor het in de gaten houden van wat er buitenshuis gebeurt. Deze apparaten zijn weerbestendig en vereisen meestal een nabijgelegen stopcontact om stroom te leveren, hoewel er een handvol modellen op batterijen werken. Net als bij hun tegenhangers binnenshuis, zijn buitencamera’s verbonden met je Wi-Fi-netwerk en kun je live videos bekijken vanaf de telefoon. Ze zijn vrij eenvoudig te installeren, maar als je niet comfortabel bent met elektrische bedrading, kun je een professionele elektricien het werk laten doen.

De meeste buitencamera’s bieden bewegingsdetectie met push- en e-mailmeldingen, nachtzicht en cloud-opslag. Sommige modellen hebben een dubbele functie als schijnwerpers of portaalverlichting. Sommige modellen kunnen zelfs het verschil zien tussen een passerende auto, een dier en een persoon. Zoek een buitencamera dat kan worden geïntegreerd met andere slimme huishoudelijke apparaten zoals garagedeuropeners, externe sirenes en slimme schakelaars.

Hoe zit het met een video-deurbel?

Videodeurbellen bieden een eenvoudige manier om te zien wie er voor je deur staat, zonder dat je de deur hoeft te openen of zelfs maar dicht bij de deur hoeft te komen. Deze apparaten maken verbinding met uw wifi-netwerk en sturen een waarschuwing wanneer iemand je deur nadert. Ze nemen video op wanneer de deurbel wordt ingedrukt of wanneer er beweging wordt gedetecteerd en bieden meestal tweerichtings-geluidscommunicatie waarmee je overal via je telefoon met de bezoeker kunt spreken.

De meeste video-deurbellen gebruiken de bestaande deurbelbekabeling (twee laagspanningsdraden) en zijn vrij eenvoudig te installeren, maar er zijn modellen op batterijen beschikbaar (zoals de Ring Video Doorbell 2) die binnen enkele minuten worden geïnstalleerd. Sommige werken met andere slimme apparaten zoals deursloten en sirenes en ondersteunen IFTTT en spraakcommando’s. Zoek naar een model met een hoge resolutie (1080p), een groothoeklens (140 tot 180 graden), een nachtzicht en betaalbare cloudopslag voor opgenomen video.

Wat is de beste Slimme Deurvergrendeling?

Een slim slot maakt meestal deel uit van een robuust, slim huisbeveiligingssysteem, maar je hoeft niet te investeren in een volwaardig systeem om er een te gebruiken. Als je een domoticahub gebruikt om zaken als verlichting en thermostaten te bedienen, kun je zonder veel moeite een slimme deurvergrendelibg aan het systeem toevoegen. Als je niet over een domoticahub beschikt, kun jeook op zoek gaan naar een Wi-Fi- of Bluetooth-slot dat wordt geleverd met een eigen mobiele app.

Slimme sloten maken gebruik van standaard voorgeboorde gaten en zijn vrij eenvoudig te installeren. Sommige modellen gebruiken je bestaande sleutelgat en hechten zich aan de binnenkant van je deur, terwijl anderen vereisen dat je je bestaande interieur en exterieur verwijdert en alles vervangt met het slimme systeem.

Een slim slot kan worden geopend en gesloten met behulp van een mobiele app en stuurt een melding wanneer iemand een deur sluit of ontgrendelt, en de meeste kan je permanente en tijdelijke toegang verlenen voor familieleden en vrienden op basis van specifieke uren van de dag en dagen van de week.

Ideale functies zijn onder andere geofencing, war gebruik maakt van de locatie van je telefoon om deuren te vergrendelen en ontgrendelen, stemactivering met behulp van Siri (HomeKit), Google Home, ondersteuning voor IFTTT, en integratie met andere slimme huishoudelijke apparaten zoals video-deurbellen, buitencamera’s, thermostaten, rookmelders, en aangesloten verlichting. Er zijn tal van slimme slotenmodellen om uit te kiezen, waaronder sleutelloze no-touch sloten, touch-screen sloten, en combinatie-toetsen en touchpad sloten.

Beste thuisbeveiligingssystemen

Plaats een reactie