Beste Weerstations in 2022: Check het Weer

Als een meteoroloog zegt dat er 50% kans op sneeuw is, betekent dat ook dat er 50% kans op geen sneeuw is. Omdat de experts in principe gissen, legt dat het gewicht op onze schouders. Denken we dat het gaat sneeuwen? Sommigen van ons vertrouwen op bijgeloof, anderen investeren in een weerstation.

Het beste weerstation voor jou is afhankelijk van je mate van betrokkenheid en interesse. Met basiskits kun je de juiste kledingkeuze maken voor het weer van die dag, terwijl commerciële systemen je in staat stellen om voorspellingen te doen als een meteoroloog. De belangrijkste overweging: kies je voor een vast of draadloos systeem? Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen, dus je moet beslissen welke de juiste keuze is voor jouw specifieke behoeften.

Om meer te weten te komen over de details van de werking van weerstations, zodat je er een kunt vinden die perfect voor jou is, raden we je aan om verder lezen. Als je al een goed idee hebt van wat je zoekt, overweeg dan een van de systemen die we in dit artikel hebben genoemd.

Onze Top 4 Beste Weerstations


Basis- versus geavanceerde weerstations

Basisweerstations

Deze weerstations geven meestal de meest essentiële informatie als het gaat om weergegevens, waaronder informatie over de temperatuur van de omgevingslucht, vochtigheidsgraad, windsnelheid, neerslaghoeveelheden en barometerdruk. De metingen worden op een enkel buitenstation uitgevoerd en doorgestuurd naar een display binnen. Voor gelegenheidsgebruikers die op zoek zijn naar basisinformatie om buitenactiviteiten te plannen of zich goed te kleden, of voor beginnende hobbyisten, zijn de basisweerstations meestal zeer geschikt.

Geavanceerde weerstations

Deze weerstations gaan verder dan de basis. Sommigen zijn voorzien van een draadloos systeem met internettoegang, terwijl anderen voorzien zijn van een speciale weercamera waarmee eigenaren wolkenformaties en andere omstandigheden vanuit het comfort van thuis kunnen observeren.

Geavanceerde weerstations hebben vele toepassingen. Zo kan een tuinman bijvoorbeeld real-time gegevens gebruiken om een onderhoudsschema te plannen op basis van bodemvochtigheid. Een boer kan gebruik maken van de meerdere datazones van een geavanceerd station om belangrijke beslissingen te nemen over bewatering en beplanting. En een buitenliefhebber kan activiteiten plannen op basis van het niveau van de straling van de zon.

Gelukkig zijn veel van deze mid-range modellen gemakkelijk uit te breiden, wat betekent dat een klant een basisweerstation voor een drie-zone-configuratie kan aanschaffen en vervolgens extra sensortypes kan kopen om het basismodel verder uit te breiden.

Commerciële weerstations, grotendeels bedoeld voor wetenschappelijk of commercieel gebruik, zijn de meest geavanceerde van allemaal. Diverse variabelen worden elektronisch gemeten en de gegevens worden meestal gedownload naar een speciale computer voor analyse.
De kosten van een geavanceerd weerstation kunnen voor de gemiddelde consument onbetaalbaar zijn. Toch zijn er gebruikers met een passie voor meteorologie die willen investeren in een high-end weerstation om hun wetenschappelijke nieuwsgierigheid te bevredigen.

Vast versus draadloos

Alle weerstations hebben een manier nodig om sensorgegevens aan een computerprocessor en monitor te leveren. Sommigen doen dit door middel van een vast systeem waarbij de bedrading in de grond is begraven of langs de buitenmuren is geregen. Anderen gebruiken een draadloos systeem bestaande uit een zender (in het weerstation) en een ontvanger (in de thuisbasis). Beide systemen hebben hun eigen voor- en nadelen.

De voordelen van een vast systeem

De gegevens die uit een vast systeem worden verzameld, kunnen nauwkeuriger zijn en je hoeft je nooit zorgen te maken over het verlies van informatie als gevolg van connectiviteitsproblemen die voor kunnen komen bij draadloze systemen. Er is echter extra installatie-inspanning nodig, en sommige eigenaren zeggen dat het bereik van hun vaste systeem beperkt is. Bovendien is er altijd de kans dat de draden beschadigd kunnen raken door blootstelling aan het weer.

De voordelen van een draadloos systeem

Een draadloos systeem kan op honderden meters afstand van het basisstation worden geplaatst zonder het risico van informatieverlies. Bij gebruik in een configuratie met meerdere zones kan een sensor in een verafgelegen veld worden begraven, een andere in de buurt van een zwembad, en kan de hoofdsensor op een dak of garage worden gemonteerd.

Geavanceerde systemen met WiFi-mogelijkheden kunnen ook op afstand worden bewaakt met een geschikte weer mobiele app. Deze vorm van mobiliteit geeft veel gemak. Zo kan een tuinman, die is uitgerust met een slim sproeisysteem en een draadloze hygrometer sensor, het water op afstand aanzetten na het aflezen van de bodem.

Aangezien veel fabrikanten een speciale website aanbieden voor het verzamelen van gegevens en real-time updates, moet het ideale weerstation voorzien zijn van WiFi of modemverbindingen.

Het opzetten van een persoonlijk weerstation thuis is een betaalbaar alternatief voor een commercieel weerstation. Commerciële weerstations bevinden zich vaak op afgelegen locaties, zoals een luchthaven, en kunnen alleen algemene metingen leveren voor een groot dekkingsgebied. Thuis-gebaseerde weerstations zijn een geweldige aanvulling voor degenen die een grote interesse in meteorologie hebben, of specifieke informatie nodig hebben voor tuinprojecten of andere weer-gerelateerde activiteiten.


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie