Wat te Doen Tegen een Stinkende Stofzuiger?

Heb je gemerkt dat er een vreemde geur uit je stofzuiger komt? Deze onaangename geuren kunnen vervelend zijn, waardoor je nog minder wilt stofzuigen. Dan zit je vervolgens opgescheept met een stinkende stofzuiger en een vies huis.

Stofzuigers hebben ook regelmatig onderhoud nodig om ophoping van vuil te voorkomen. Gelukkig kan een stinkende stofzuiger weer fris ruiken met onze tips.

Lees verder en je weet hoe je die vieze geur uit je stofzuiger kunt verwijden.

Inleiding

Het is bekend dat het gebruiken van een stofzuiger je huis beter moet laten ruiken, niet slechter — maar als het apparaat zelf begint te stinken, zal het telkens als je het gebruikt zijn vieze geur over je hele huis loslaten. Geuren in stofzuigers kunnen verschillende oorzaken hebben, van beschimmeld eten in de zak tot haren van huisdieren die de stofzuiger verstoppen. Je kunt voorkomen dat het apparaat slecht gaat ruiken door eenvoudig de binnenkant van de stofzuiger schoon te houden.

Waarom ruikt mijn stofzuiger slecht?

Begrijpen waar de stinkende geur vandaan komt, is van cruciaal belang om een vieze stofzuiger te voorkomen.

Geloof het of niet, je huisdier kan verantwoordelijk zijn voor de vieze geur. Dierenhaar en huidschilfers stinken en als je stofzuigt komen deze geuren in je apparaat terecht.

Ook de urine van huisdieren kan een extra vieze geur toevoegen. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat je de urine van je huisdier direct opzuigt, kan de vloeistof aan haren en stof van huisdieren blijven kleven. Dan, eenmaal gestofzuigd, vormt de combinatie van opgedroogde urine en dierenhaar een recept voor vieze en muffe geuren.

Als je geen huisdier hebt, ben je helaas niet vrijgesteld van stinkende stofzuigers.

In stofzuigerzakken en filters kunnen schimmeldeeltjes zitten. Het niet vervangen of schoonmaken leidt tot vieze geurtjes.

Schimmel heeft vocht nodig om te groeien. Het stofzuigen van een nat gedeelte op de vloer kan deze schimmels in je stofzuiger brengen, waardoor de geur alsmaar sterker gaat worden.

De borstels van een stofzuiger moeten regelmatig schoongemaakt worden. Zonder goed onderhoud kunnen haren die in de borstels vastzitten verhinderen dat de borstel goed ronddraait, waardoor het rubber beschadigd raakt. Uitgerekte en overmatig gebruikte borstels produceren een gemakkelijk herkenbare, brandende plastic geur.

Stof komt nooit alleen. Als je stofzuigt, komen er ook andere stukken vuil mee. Dus of je nu gedroogd voedsel of gebruikte koffie opvangt, ze kunnen allen bijdragen tot een sterk ruikende stofzuiger.

Te veel stof laten ophopen in je stofzak heeft op den duur ook invloed op de gezondheid van je stofzuiger.

Wat te doen?

Vervang de zak van de stofzuiger als deze vol is. Bij vies ruikende stofzuigers zijn stinkende zakken vaak de boosdoener. Als je een stofzuiger zonder zak hebt, maak dan de bus leeg en maak de filters schoon in een sopje. Laat de filters helemaal drogen voor je de stofzuiger weer in elkaar zet.

Haal de stofzuiger uit elkaar als de machine nog steeds een nare geur heeft. Zoek naar verstoppingen. Als je huisdieren hebt, kunnen dierenharen de kleppen verstoppen en een nare geur veroorzaken. Verwijder alle verstoppingen die je vindt.

Meng een oplossing van zuiveringszout en water. Maak er de slang en filters mee schoon en spoel ze daarna met water. Droog plastic of metalen voorwerpen met een schone doek en laat de filters drogen. Zet de stofzuiger weer in elkaar.

Steek stukjes sinaasappelschil in de nieuwe stofzuigerzak door het gaatje waarmee de zak aan de stofzuiger bevestigd is. Als je een stofzuiger zonder zakken hebt, berg je het vel of de sinaasappelschil in de filterholte op. Als je de stofzuiger gebruikt, laat het een frisse geur overal in je huis vrijkomen.

Strooi als alternatief sinaasappel- of vanille-extract op een papieren keukenrol. Scheur het papier en zuig het op. Je kunt ook gemalen kaneel direct op de vloer strooien en stofzuigen. Elk van deze mogelijkheden geeft een frisse geur aan je stofzuiger en je huis.

Waarschuwing

Als je stofzuiger heet en mechanisch ruikt, kan dit een teken zijn dat het elektrische snoer defect is. Defecte elektrische snoeren zijn brandgevaarlijk en vormen een risico op elektrische schokken.

Plaats een reactie