Wat is de Beste Vochtigheidsgraad voor in het Huis?

We besteden veel tijd aan het goed verwarmen en koelen van onze huizen. Maar denk je wel eens na over de vochtigheidsgraad in je huis?

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

Het regelen van de luchtvochtigheid in je huis kan net zo cruciaal zijn om comfortabel te leven als het regelen van de temperatuur.

Je wilt niet tijdens de hete dagen van de zomer binnen in je huis zitten met elke ventilator op je gericht. En je wilt de wintermaanden niet doorbrengen met elke deken om je heen gewikkeld. Wel, blijf lezen om de ideale vochtigheidsgraad binnenshuis voor je huis te weten te komen.

Hmmm… Wat is Vochtigheid?

Voor we de perfecte luchtvochtigheid voor je huis kunnen bepalen, stellen we eerst een snelle vraag: wat is luchtvochtigheid precies?

Je hebt misschien een ruw idee dat vochtigheid de hoeveelheid water in de lucht is, en technisch gezien zou je gelijk hebben! Het is echter iets ingewikkelder dan dat. Om te begrijpen wat vochtigheid werkelijk is, moeten we het hebben over het verschil tussen relatieve vochtigheid en absolute vochtigheid.

Absolute vochtigheid

“Absolute vochtigheid” is de massa (massa = hoeveel) water in de lucht, gedeeld door de massa lucht die zich in een bepaalde ruimte bevindt. Absolute vochtigheid is een vergelijking die kijkt naar de letterlijke hoeveelheid massa die vocht heeft in de lucht om je heen. Absolute vochtigheid wordt uitgedrukt in gram vocht per kubieke meter lucht (g/m³).

Relatieve Vochtigheid

“Relatieve vochtigheid” is de vochtigheidsmeting waarmee je waarschijnlijk meer vertrouwd bent. Om voor jezelf de ideale luchtvochtigheid in huis uit te zoeken, is dit ook de maat die we gaan gebruiken. Terwijl de absolute vochtigheid de hoeveelheid waterdamp in de lucht meet, geeft de relatieve vochtigheid aan hoeveel waterdamp zich in de lucht bevindt ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp.

Dus als de luchtvochtigheid in je huis 40% is, betekent dat eenvoudig dat de lucht om je heen 40% zo vochtig is als het zou kunnen zijn.

Vochtigheid en je lekker voelen

Weet je waarom de mens zich van nature zo oncomfortabel voelt in echt vochtige klimaten? Je huid gebruikt de lucht om zich heen om vocht op het lichaam kwijt te raken. Dus als de luchtvochtigheid bijna 100% is, kan de lucht het vocht op je lichaam, zweet dus, niet meer opnemen.

Zweet is de natuurlijke airconditioner van je lichaam. Als je zweet, is dat de poging van je lichaam om zijn eigen ideale temperatuur te handhaven. Als je dat extra vocht niet kwijt kunt en jezelf niet kunt afkoelen, blijft het zweet op je huid zitten en voel je je vies, plakkerig en ongemakkelijk.

De ideale vochtigheidsgraad voor de lucht in je huis vinden

Nu we het dus over comfortniveaus gehad hebben, kun je waarschijnlijk wel raden wat we nu gaan vertellen. De ideale vochtigheidsgraad voor in het huis hangt af van jou en je gezin. Het zal vooral afhangen van de tijd van het jaar, wat voor kleren je aan hebt, en waar je gezin zich van nature prettig voelt.

Onderzoek toont aan dat de ideale relatieve luchtvochtigheid voor in het huis tussen de 40% en 60% ligt. Om de groei en verspreiding van schimmel tegen te gaan, moet het niveau echter onder de 50% gehouden worden. Maar, nogmaals, dit ligt helemaal aan je eigen wensen en waar je je prettig bij voelt. Deze relatieve vochtigheid in je huis moet ook in verhouding staan met de absolute vochtigheid buiten.

Zoals je waarschijnlijk weet, verandert de absolute luchtvochtigheid met de temperatuur en de seizoenen. In de zomer bevat de lucht meer vocht, en in de winter veel minder.

Hier is een snelle bereking voor de winter (en als het heel erg koud gaat worden):

  • Bij een buitentemperatuur boven de 20°C mag de vochtigheidsgraad binnenshuis niet hoger zijn dan 55%
  • Bij een buitentemperatuur tussen de 10°C en 20°C mag de vochtigheidsgraad binnenshuis niet hoger zijn dan 50%
  • Bij een buitentemperatuur tussen de -6°C en 10°C mag de luchtvochtigheid binnenshuis niet hoger zijn dan 40%
  • Bij een buitentemperatuur tussen de -6°C en -12°C mag de luchtvochtigheid binnenshuis niet hoger dan 35% zijn
  • Bij een buitentemperatuur tussen de -12°C en -17°C mag de luchtvochtigheid binnenshuis niet hoger dan 30% zijn

Wat gebeurt er als je je luchtvochtigheid niet op het ideale peil houdt?

Lage luchtvochtigheid

Als je huis te droog is, zijn er verschillende gevolgen merkbaar:

  • Een jeukende of droge huid
  • Meer kwetsbaar voor kou en infecties
  • Schade aan houten meubels en hardhouten vloeren

Hoge luchtvochtigheid

Ook als de luchtvochtigheid in je huis te hoog is, zul je waarschijnlijk de gevolgen merken.

  • Hoge luchtvochtigheid bevordert de groei en verspreiding van schimmel
  • Astma en allergieën kunnen verergeren
  • Moeilijkheden met slapen in oncomfortabele omstandigheden
  • Je merkt misschien condensatie op je ramen. Dit overvloedige vocht kan schade aan je meubels en inrichting veroorzaken.

Hoe bereik je de ideale vochtigheidsgraad in huis

Het kopem van een luchtbevochtiger helpt in de wintermaanden. Bedenk dat in de zomertijd de lucht van nature vochtig is, dus je kunt de luchtbevochtiger veilig opbergen en alleen gebruiken voor die droge wintermaanden. Je huis op de perfecte vochtigheidsgraad houden gaat wonderen doen voor het comfort van je gezin. Een ideale vochtigheidsgraad in huis is ook van cruciaal belang voor de gezondheid van je huis en de structuur ervan.

Yup! De kwaliteit van je binnenlucht beïnvloedt de gezondheid van je gezin en ook die van je huis. Je hout blijft stevig en sterk, en je gezin verandert niet in zweterige moeras monsters, een win-win situatie.

Om het allemaal voor je samen te vatten: als je al een luchtbevochtiger hebt, zorg er dan voor dat je die ideale vochtigheidsgraad in huis goed op peil houdt. En als je geen luchtbevochtiger hebt, weet je waar je moet zoeken. Als je bovendien meer wilt weten over luchtverontreiniging binnenshuis en hoe je dat in je huis kunt voorkomen, bekijk dan onze artikelen hierover!

Plaats een reactie