Verschillende Soorten Batterijen

Het gebruik van de juiste soort batterijen maakt het verschil voor de algemene prestaties en levensduur van je apparaten. Deze gids geeft een overzicht van de verschillende maten en soorten van gewone batterijen, zodat je het beste uit je apparaat kunt halen.

Verschillende Afmetingen

De verschillende maten van batterijen dragen bij tot de effectiviteit van je apparaat, maar het is belangrijk te begrijpen waarom. In het algemeen geldt: hoe groter de batterij is, hoe meer capaciteit deze heeft om energie op te slaan.

Dus ook al hebben een grote en een kleine batterij beide een nominale waarde van 1.5V, de grote batterij slaat meer energie op en zorgt voor een langere levensduur. Batterijen zijn voor ons als consument uiterst nuttig omdat ze opgeslagen chemische energie omzetten in elektrische energie, waardoor een directe energiebron niet meer nodig is.

Batterij Afmetingen

In veel elektrische apparaten worden batterijen in een of andere hoedanigheid gebruikt. Hoewel alle batterijen hetzelfde doel dienen, namelijk ons van onmiddellijke, draagbare energie voorzien, maakt een grote keuze aan verschillende maten batterijen het mogelijk de batterij te vinden die het best bij een bepaalde omstandigheid past.

AA-Batterijen

Ook bekend als “dubbel A”, de AA-batterijen zijn veruit de meest populaire batterijgrootte. Ze worden in een veelheid van toepassingen gebruikt en zijn bijna overal te koop.

AA-batterijen zijn over het algemeen wat iedereen zich voorstelt als men het heeft over standaard vervangbare batterijen. Deze batterijen worden veel gebruikt. AA-batterijen meten 1.5V en werken goed voor toestellen die een wat hoge stroomafname vragen, maar niet voortdurend in gebruik zijn. Ze kunnen ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld klokken die altijd aan staan maar minimale energie verbruiken.

AAA-Batterijen

AAA-batterijen zijn de op één na populairste soort batterijen. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt voor klein speelgoed, thermometers en rekenmachines.

AAA-batterijen worden vaak gebruikt voor kleine elektronische apparaten zoals Tv-afstandsbedieningen, grafische rekenmachines en weegschalen. AAA-batterijen meten, net als AA-batterijen, ook 1,5V, maar wekken door hun kleinere afmetingen minder energie op.

Deze batterijen worden vooral gebruikt in kleine apparaten die niet veel energie nodig hebben, zoals thermometers. De batterijen gaan lang mee, terwijl ze toch hun doel bereiken.

AAAA Batterijen

Hoewel AAAA-batterijen niet zo algemeen zijn als hun AA en AAA-tegenhangers, hebben deze dunne batterijen veel krachtig.

Deze kleine maar krachtige batterijen worden vaak gebruikt in bijvoorbeeld laserpointers. Ze worden ook vaak gebruikt in kleine toestellen zoals glucosemeters, afstandsbedieningen en voor gehoorapparaten.

C-batterijen

Deze batterijen voor zwaar gebruik worden vooral gebruikt in speelgoed, zaklantaarns draagbare radio’s.

Veel automatische ontsmettingsdispensers vereisen het gebruik van deze 1.5V batterijen. Perfect voor zware toepassingen waar de batterijen veelvuldig gebruikt moeten worden, kun je er zeker van zijn dat je toestel werkt met betrouwbare stroom.

D-Batterijen

Deze batterijen worden gebruikt voor toestellen die langere tijd stroom nodig hebben en werken het best in grote zaklantaarns.

Deze grote, volumineuze batterijen geven urenlang stroom en drijven een verscheidenheid van commerciële apparaten voor zwaar gebruik aan, zoals sensorkranen, luchtverfrissers en zeepdispensers.

9V Batterijen

Algemeen bekend om zijn rechthoekige vorm, wordt de 9-Volt batterij gebruikt in apparaten die een hoge spanning en veel vermogen nodig hebben.

9V batterijen werken uitstekend voor apparaten als infrarood thermometers en elektronische weegschalen. Deze producten kunnen allemaal te maken krijgen met extreme temperaturen van voedsel of andere keukenapparatuur. 9V batterijen zijn uitzonderlijk duurzaam en leveren uitstekende prestaties en werken in omgevingen van #0 tot 130 graden Fahrenheit.

CR123A Batterijen

Boordevol vermogen worden deze batterijen vaak gebruikt voor tactische uitrusting, draadloze beveiligingen huisautomatisering.

Hoewel ze beduidend kleiner zijn dan AA-batterijen, genereert een CR123A batterij 3 volt – twee keer zoveel spanning als een AA-batterij. Deze batterijen leveren een enorme hoeveelheid kracht terwijl ze relatief klein zijn.

Ze zijn ideaal voor apparaten die veel vermogen vragen, zoals LED zaklampen en garanderen maximale prestaties. Deze batterij gaat ook langer mee dankzij de grote verhouding tussen vermogen en afmetingen.

23A Batterijen

Deze kleine batterij wordt vaak gebruikt in kleine apparaten zoals gespecialiseerde medische apparatuur, horloges, of afstandsbedieningen.

Ze leveren 12 volt vermogen en worden gebruikt in toepassingen die niet vaak, maar veel power nodig hebben. Vroeger werden deze batterijen gebruikt in wegwerpcamera’s, maar nu worden ze vooral gebruikt voor draadloze deurbellen en sleutelvrije toegang.

CR2032 Batterijen

Deze kleine ronde batterij biedt veel kracht in een compact formaat, waardoor deze uniek is vergeleken met de meeste andere batterijen.

Met 3 volt wordt de CR2032 batterij veel gebruikt in horloges, rekenmachines, speelgoed en verschillende medische apparaten. Deze batterijen leveren langdurige, betrouwbare stroom en hebben een zeer hoge verhouding tussen gewicht en vermogen. Gebruikt in polshorloges en slanke, compacte thermometers, is deze batterij praktisch gewichtloos, terwijl ze lang meegaat.

Speciale batterijen

Deze grote, zware batterijen worden gebruikt voor zwaar materieel dat enorme hoeveelheden energie nodig heeft. Ze worden veel gebruikt in grasmaaiers en generatoren. Ze leveren langdurige energie tussen laadbeurten in.

12V; 12 Volt Batterij

Deze grote enzware batterij leveren honderden ampères elektrische stroom en worden algemeen gebruikt in auto’s en andere industriële apparatuur. Vergeleken met sommige van de grotere batterijen is het niet logisch dat een auto met slechts 12 volt kan werken, terwijl andere zware apparatuur veel meer dan slechts 12 volt nodig heeft.

Dit komt omdat zware apparatuur en snoerloos elektrisch gereedschap allemaal een lading nodig hebben als de energie op is. Auto’s gebruiken een dynamo die als generator werkt om de batterij van de auto van stroom te blijven voorzien.

22V; 22 Volt Batterij

Met 22 volt wordt deze batterij gebruikt voor zware apparatuur en snoerloos gereedschap met een groot vermogen, zoals boren en elektrische zagen. Omdat snoerloos elektrisch gereedschap compact is, maar veel energie vraagt, zijn 22V batterijen perfect. Ze leveren veel vermogen voor een langere tijd.

44V; Batterij van 44 Volt

Met een enorme spanning van 44 volt drijft deze batterij apparatuur aan die veel stroom verbruikt, zoals bladblazers en
robotgrasmaaiers. Al deze apparaten verbruiken een enorme hoeveelheid energie, omdat ze niet alleen voortdurend in gebruik zijn, maar ook een hoog vermogen hebben.

Hoe werken batterijen

Voordat we verder gaan op de verschillende chemische constructies van de verschillende soorten batterijen, is het belangrijk enige algemene kennis te hebben over hoe batterijen werken.

Capaciteit: Capaciteit heeft betrekking op de hoeveelheid lading die een batterij vasthoudt. De capaciteit wordt gemeten in milliampère-uren (mAh), of ampère-uren (aH). De mAh van een batterij staat gewoonlijk op de zijkant vermelden je kunt met deze eenvoudige vergelijking uitrekenen hoe lang je kunt verwachten dat de batterij meegaat:

Ampère-uren (aH) / Ampère (A) = Uren (H)

Bijvoorbeeld, een 2.500 mAh AA-alkaline batterij kan een apparaat dat 250 mA stroom gebruikt 10 uur lang van stroom voorzien. Maar als de lading 25 mA stroom trekt, gaat de batterij wel 100 uur mee.

De totale levensduur van je batterij hangt dus af van waarvoor je de batterij gebruikt. Een algemene vuistregel is dat hoe hoger het mAh van een batterij is, hoe langer de batterij zijn energie behoudt.

Batterijsoorten

Bij het kiezen van batterijen zijn er veel factoren om rekening mee te houden. Verschillende chemische constructies bieden verschillende voordelen, afhankelijk van waar de batterij gebruikt wordt. Hieronder staan veel voorkomende soorten batterijen, samen met de voor- en nadelen van elk.

Lithium Batterijen

Lithium batterijen zijn één van de meest gebruikte batterijtypes. Ze bieden de hoogste energiedichtheid van alle andere batterijcellen, wat betekent dat ze meer energie opslaan dan andere batterijen, zoals alkaline.

Lithium batterijen worden alleen verkocht in de maten AA, AAAen 9V; maar hun mAh waarden overtreffen elke andere niet-oplaadbare batterij. Een AA-lithium batterij varieert van 2.700-3.400 mAhen gaat lang mee, zelfs bij intensief gebruik.

Voordelen

 • Loopt tot 4x langer mee dan andere batterijtypes
 • Lichtgewicht voor draagbare apparaten
 • Ideaal voor zwaar gebruik
 • Functioneert goed, zelfs bij extreme temperaturen en werkt goed in apparaten die buiten worden gebruikt, zoals zaklampen
 • De houdbaarheid is ongeveer 10 tot 12 jaar; zeer geschikt voor gebruik in noodvoorzieningen, omdat de batterijen niet lekken of ontploffen

Nadelen

 • Veel duurder dan andere batterijtypes
 • Ontvlambaar; kunnen niet zomaar weggegooid worden
 • Zijn er niet in grotere batterijformaten zoals C of D

Alkaline Batterijen

Alkaline batterijen zijn zuinig, gemakkelijk weg te gooien en uiterst populair. Ze hebben gewoonlijk een capaciteit van meer dan 2500 mAh en zeer geschikt voor toestellen met matig tot zwaar gebruik.

In tegenstelling tot lithium batterijen heeft bijna elk standaard formaat een alkaline batterijen, waardoor ze perfect zijn voor de meeste apparaten.

Voordelen

 • Goede prijs voor kwaliteit
 • Gaat lang mee door de kaliumhydroxide constructie
 • De houdbaarheid is 5 tot 10 jaar
 • Functioneren goed, zelfs bij extreme temperaturen en werken goed in apparaten voor buiten, zoals zaklampen
 • Lood-, kwik- en cadmiumvrij is goed voor het milieu en de batterijen hoeven niet op een speciale manier te worden weggegooid

Nadelen

 • Zwaar
 • Werkt niet goed in apparaten met een hoge afvoer
 • Lekt soms, waardoor de batterij onbruikbaar wordt

Koolstofzink batterijen

Koolstofzink batterijen zijn uiterst goedkoop, maar hebben een zeer lage energiedichtheid. Dikwijls zullen deze batterijen niet in staat zijn een apparaat met hoog verbruik genoeg stroom te geven dan alleen het aan te zetten.

Voordelen

 • Niet duur en gemakkelijk te vinden
 • Meerdere vormen en maten zijn gemakkelijk verkrijgbaar

Nadelen

 • Lage energiedichtheid
 • Niet in staat goed te presteren bij extreme temperaturen
 • Zal niet in staat zijn apparaten met een hoog verbruik efficiënt van stroom te voorzien
 • De houdbaarheid is twee tot drie jaar

Zilveroxide batterijen

Zilveroxide batterijen worden veel gebruikt in polshorloges en andere kleine apparaten. Omdat de batterij uit echt zilver bestaat, worden ze vaak alleen in knoopcellen verkocht, waarbij de hoeveelheid zilver laag genoeg is voor de totale kostprijs van het product.

Voordelen

 • Hoge energie-gewichtsverhouding
 • Uitzonderlijk lange gebruiksduur
 • Vlakke constructie werkt goed in compacte toestellen
 • Geeft tot tweemaal zoveel energiecapaciteit als vergelijkbare alkaline batterijen

Nadelen

 • Duur(zaam) materiaal schrikt gebruik in toepassingen met hoog vermogen af

Zink-luchtbatterijen

Zink-luchtbatterijen zijn uniek in hun constructie, omdat ze elektrische stroom opwekken door blootstelling aan zuurstof. Dit maakt ze ongeschikt voor polshorloges, maar perfect voor gehoorapparaten. Om de batterij te activeren moet de gebruiker een afdichtlipje van de batterij verwijderen, waardoor luchtstroming mogelijk wordt.

Voordelen

 • Hoge energiedichtheid voor apparaten als gehoorapparaten
 • Niet duur
 • Vervanging voor zeer giftige en meestal verouderde kwikbatterijen

Nadelen

 • Gevoelig voor extreme temperaturen en vochtigheid
 • Drogen uit zodra ze aan de buitenlucht worden blootgesteld, waardoor de batterij minder lang meegaat

Soorten Oplaadbare Batterijen

Oplaadbare batterijen zijn een kosteneffectieve oplossing die je op lange termijn geld bespaart. Oplaadbare batterijen zijn het best te combineren met apparaten die vaak veel stroom gebruiken en zijn er in veel verschillende vormen en maten.

Hoewel de bekende formaten, zoals AA en AAA-batterijen veel gebruikt worden, zijn lithium-ion batterijen het meest gangbaar. Deze batterijen drijven laptops, mobiele telefoons en draagbare elektronische apparaten aan, maar ook medische apparatuur en elektrisch gereedschap.

Lithium-ion

Lithium-ion batterijen, ook vaak li-ion genoemd, zijn de meest populaire en meest gebruikte batterijen in de wereld. Hoewel je je niet realiseert wat voor soort batterij je mobiele telefoon of laptop aandrijft, is de kans groot dat het een li-ion batterij is.

Deze batterijen zijn een soort oplaadbare batterijen en kunnen steeds weer opgeladen worden. Ze vergen geen regelmatig onderhouden geven een extreem hoge energiedichtheid. Deze batterijen hebben een speciaal soort oplader nodig.

Voordelen

 • Klein en dun met superieure energiedichtheid; de meeste smartphones gebruiken li-ion batterijen
 • Snel op te laden. Een li-ion batterij verliest minder dan 5% van zijn volledige lading per maand.
 • Heeft geen langdurige lading nodig als deze nieuw is, in vergelijking met andere oplaadbare batterijen. Eén keer opladen is voldoende.
 • Maximale prestaties en efficiëntie compenseren hoge initiële kosten
 • Milieuvriendelijk en veilig

Nadelen

 • Niet verkrijgbaar in gewone huishoudmaten
 • Eist beveiligingscircuit om oververhitting te voorkomen en spanning te beperken
 • De totale capaciteit gaat na verloop van tijd langzaam achteruit, waardoor het apparaat sneller zijn lading verliest
 • Gebruikt een specifiek type oplader

NiCd

NiCd batterijen, of nikkel-cadmium, zijn een populaire keuze voor speelgoed, digitale camera’s, of andere apparaten met een hoog verbruik zoals zaklampen. Ze zijn er in standaard maten, zoals AA, AAA, Cen 9V. NiCd batterijen zijn uniek vergeleken met andere batterijen, zoals alkaline, in die zin dat ze een constante spanning behouden tot de batterij leeg is.

Met 1,2V per cel is de spanning niet hoog, maar de kracht van deze batterij maakt dit goed. Je kunt bijvoorbeeld zien wanneer een zaklamp op sterven na dood is, want de lamp wordt langzaam zwakker. Bij NiCd batterijen blijft de helderheid constant, tot het vermogen van de batterij op is.

Voordelen

 • Goedkoop en gemakkelijk te vinden
 • Lage inwendige weerstand zorgt ervoor dat de batterij snel oplaadt en ontlaadt
 • levert op volle capaciteit

Nadelen

 • Slaat niet goed op over langere perioden
 • Een volledige ontlading is nodig voor het opladen, anders verliest de batterij zijn capaciteit
 • Overmatig opladen doet de capaciteit van de batterij afnemen
 • Bevat giftige metalen en is niet milieuvriendelijk
 • Gebruikt een specifiek type lader, waardoor de gebruiker er een moet kopen of bij de hand moet hebben

NiMH

Hoewel NiMH batterijen bestempeld worden als batterijen met hoge dichtheid, kan dit ten koste gaan van een verminderde duur. Ze hebben een hoge energiedichtheid, maar kunnen maar ongeveer 500 keer opgeladen worden.

Hoewel ze zichzelf na verloop van tijd zeker terugbetalen, zijn ze niet de beste keuze voor toepassingen als rookmelders, TV-afstandsbedieningen, of klokken. Al deze toestellen verbruiken heel weinig energie en een NiMH batterij kan het best binnen een periode van 30 dagen gebruikt worden. Net als NiCd batterijen leveren NiMH batterijen de volle capaciteit tot bijna alle energie op is.

Voordelen

 • Hoge energie-volumeverhouding, vergeleken met NiCd
 • Milieuvriendelijk
 • Levert op volle capaciteit

Nadelen

 • Vereisen een volledige oplading voor gebruik
 • Overladen doet de capaciteit van de batterij afnemen

Plaats een reactie