Siemens EQ6 Plus TE651209RW Espressomachine Beoordeling

Als je op zoek bent naar een geweldige espressomachine om kennis te maken met de wereld van speciale koffiedranken, dan is deze review over de Siemens EQ6 Plus Espressomachine zeker de moeite waard. Siemens is zeer bekend in Nederland. Het Duitse merk verkoopt naast espressomachine veelal andere huishoudelijke apparaten.

Siemens EQ6 Plus TE651209RW Espressomachine Beoordeling

Zoals je in de volgende paragrafen zult zien, is de EQ6 geen perfecte espressomachine, maar het is zeer goed afgewerkt. De realiteit is dat sommige modellen bepaalde dingen goed doen en dan Ć©Ć©n of twee problemen hebben die door sommige mensen als potentieel fatale fouten worden gezien. Dat probleem zul je hier niet vinden. Hoewel we een paar kleine aanpassingen zouden maken, zul je merken dat de EQ6 zo ongeveer alles aankan.

Vormfactor, voetafdruk en Design

Het eerste wat je opvalt aan de EQ6 is de onmiskenbare styling. Strak en modern en voorzien van de nieuwste technologie. Gekleed in zilver met zwarte accenten, is het een mooie aanvulling voor de meeste keukens.

Het is echter niet de meest compacte machine op de markt, dus als de ruimte op het aanrecht (of in het algemeen) aam de krappe kant is, dan kan het een uitdaging worden om de machine ergens neer te zetten. Het verplaatsen van het apparaat hoeft geen problemen op te leveren. De Siemens EQ6 Plus weegt iets minder dan 10 kilo (9790 gram). Dit ondanks het feit dat het is gebouwd met een mix van geborsteld aluminium, roestvrij staal en stevige ABS kunststof.

Siemens EQ6 Plus TE651209RW

Grootte van de Watercontainer

Terwijl de EQ6’s watercontainer 1.7 liter kan bevatten, zijn er tal van andere modellen die veel meer capaciteit bieden. Het formaat is niet slecht te noemen, maar het had voor ons iets meer mogen zijn.

Merk ook op dat de watercontainer zelf wordt geleverd met een waterfilter, maar het gebruik ervan is geheel optioneel. Het grootste voordeel van het gebruik van een filter is dat wanneer je dit doet, de machine vrijwel geen periodieke ontkalking meer nodig heeft. Het is een kwestie van gemak, iets dat de hoeveelheid tijd die je moet besteden aan onderhoud vermindert. Een nadeel is dat deze waterfilters duur zijn, en als je ervoor kiest om er een te gebruiken, zul je ongeveer vijfentwintig euri per maand uitgeven, wat, na verloop van tijd, de totale kosten aanzienlijk zal verhogen.

GeĆÆntegreerde bonenmaler

De Siemens EQ6 Plus maakt gebruik van een keramische bonenmaler, welke uitstekend werkt en zeer duurzaam is. Keramische bonenmalers zijn superieur aan hun roestvrijstalen tegenhangers, omdat roestvrijstalen makers warm worden bij gebruik, wat kan leiden tot verbrande bonen die de smaak van de drank die je maakt kan veranderen (in negatieve zin).

Siemens EQ6 Plus TE651209RW Espressomachine

Het tweede postieve punt is de grootte van de bonencontainer, vooral in vergelijking met de grootte van het waterreservoir.

Een van de problemen die we bij sommige modellen hebben opgemerkt is dat er een mismatch is tussen de grootte van de watertank en de grootte van de bonencontainer, wat er altijd toe leidt dat je moet stoppen met wat je doet om de ene of de andere container bij te vullen. Het wordt al snel irritant, en gelukkig heeft de Siemens EQ6 Plus dat probleem niet.

De bonenmaler heeft maar vijf instellingen. Zes is tegenwoordig “normaal”, dus vijf is een beetje ondermaats. Het is geen grote dealbreaker, want vijf is voldoende voor de meeste mensen, maar koffiegekkies zullen deze beperkingen uiteindelijk opbreken.

De reden waarom het zo belangrijk is, is dat kleine veranderingen in de maalgraad een grote invloed kan hebben op de smaak van de koffie die je maakt. Met meer maalinstellingen kun je de smaak van je favoriete dranken verfijnen. Nogmaals, het is niet het einde van de wereld, alleen een beetje vreemd voor een machine met deze kwaliteiten.

Tot slot hebben we in de gebruikershandleiding iets gevonden dat de moeite van het vermelden waard is.

Siemens EQ6 Plus

Bijna elk bedrijf dat super-automatische espressomachines maakt, raadt je aan om medium geroosterde bonen te gebruiken. Ze zeggen dit omdat donkere bonen de neiging hebben “olieachtig” te zijn, en de oliĆ«n kunnen je molen verstoppen.

De gebruikershandleiding van de Siemens EQ6 Plus heeft een sectie die zich richt op het gebruik van donkere geroosterde bonen, met de aanbeveling dat je een fijnere maling gebruikt.

In onze test hebben we geen donkere geroosterde bonen, en als zodanig kunnen we niet beoordelen hoe effectief de EQ6’s maler ze behandelt, maar op basis van de opmerking in de handleiding is Siemens momenteel de enige fabrikant die hun gebruikers niet waarschuwt voor het gebruik van donkere geroosterde bonen. Toch zou onze aanbeveling zijn om voorzichtig te werk te gaan.

Siemens EQ6

Het ketelsysteem

De Siemens EQ6 Plus automatische espressomachine beschikt over een aluminium ketel, bekleed met roestvrij staal en voorzien van Thermoblock technologie voor een snelle verwarming van het water. Wij geven de voorkeur aan modellen met een dubbel ketelsysteem, maar deze zijn een stuk duurder.

Het belangrijkste voordeel van een dubbele ketel is dat je tegelijkertijd koffie en stoom kunt zetten, wat het proces van het maken van je favoriete drankje op basis van melk versnelt. Dankzij de snelle opwarming van de ketel van de EQ6 wordt de vertraging gemeten in seconden, in plaats van minuten, en dat was een goed compromis om de kosten van het model relatief laag te houden.

Het Bedieningspaneel

In onze ogen is dit de echte blikvanger van de Siemens EQ6 Plus. Het bedieningspaneel waarmee je de koffie kan maken is zeer gebruiksvriendelijk.

Het maakt gebruik van zogehete TFT-technologie (Thin Film Transistor), waardoor je heldere en duidelijke toegang krijgt tot alle bedieningselementen.

Siemens EQ6 Espressomachine

Het maken van een drankje is net zo eenvoudig als het bladeren door de beschikbare opties, weergegeven met foto’s van elk drankje, zodat je precies weet wat je krijgt wanneer je op de selectieknop drukt.

Natuurlijk kun je een aantal instellingen bepalen. Je kunt de sterkte (bijv. mild, sterk, of zeer sterk), de hoeveelheid water (klein, middelgroot en groot) en de hoeveelheid melk en schuim via de menu-instellingen aanpassen.

Onze aanbeveling is om gewoon de fabrieksinstellingen te gebruiken, en als je een drankje krijgt dat niet 100% naar je zin is, kun je de instellingen veranderen om de smaak aan te passen. Op die manier hoef je op de eerste dag dat je de machine uit de doos haalt, geen uren te gissen naar de optimale instellingen.

Dit zijn de dranken die je met Ć©Ć©n druk op de knop kunt maken:

– Espresso
– Koffie
– Cappuccino
– Latte Macchiato
– Caffe Latte
– Warme melk
– Warm water

Siemens EQ6 Plus Espressomachine

Daarnaast zijn veel van de onderhoudsfuncties van de Siemens EQ6 Plus geautomatiseerd en toegankelijk via het onderhoudsmenu op het voorpaneel. In het systeemmenu kun je het apparaat ook terugzetten naar de fabrieksinstellingen, de taal van het systeem wijzigen en de automatische uitschakeltimer aanpassen.

Onderdelen zijn afneembaar voor een eenvoudige reiniging.

Sommige fabrikanten maken het onmogelijk om toegang te krijgen tot het binnenste van de machine, wat betekent dat je reinigingstabletten moet gebruiken. De Siemens EQ6 Plus maakt het makkelijker door de machine eruit te halen, het goed uit te spoelen en klaar is Kees.

Een paar woorden over espresso

Als je al weet wat de verschillen zijn tussen het maken van een filterkoffie en het maken van espresso, sla deze sectie dan over. Als je nieuw bent in de wereld van speciale koffiedranken, dan is het nuttige informatie voor later.

Waarschijnlijk gebruik je nu een filter koffiezetapparaat. Om de gemalen koffie door de filter in de pot eronder te krijgen, vertrouwen deze machines op eenvoudige zwaartekracht.

Espressomachines zijn anders, afhankelijk van de druk. De druk wordt gemeten in bar, waarbij Ć©Ć©n bar gelijk is aan de atmosferische druk op zeeniveau. Er is minstens negen bar druk nodig om espresso van hoge kwaliteit te maken, en de pomp op de Siemens EQ6 Plus heeft een nominale druk van vijftien bar.

Deze Siemens EQ6 Plus heeft genoeg kracht om espresso van wereldklasse te maken, elke keer als je het apparaat gebruikt. Dat is belangrijk omdat espresso de kern vormt van de meeste speciale dranken die je gaat maken!

Siemens EQ6 Plus Espressomachine

Het melkschuimsysteem

Als het gaat om het opschuimen van melk zijn er twee manieren: een schuimstaafje of een autofrolsysteem. Er zijn voor- en nadelen voor beide manieren.

Koffiepuristen hebben de neiging de voorkeur te geven aan het schuimstaafje, omdat het controle geeft over de temperatuur van de melk en de hoeveelheid en kwaliteit van het schuim dat uit het staafje komt. Het nadeel is dat het vaardigheid en oefening vergt om te gebruiken, wat ontmoedigend kan zijn voor beginners.

Autofrothers daarentegen zijn gebruiksvriendelijker, waarbij de machine de melktemperatuur regelt en de gebruiker alleen controle heeft over de hoeveelheid en de kwaliteit van het schuim (indien aanwezig).

De Siemens EQ6 Plus maakt gebruik van een autofrother, en Siemens maakt een roestvrijstalen melkkaraf die je kunt gebruiken met de machine (apart verkrijgbaar), maar dit is optioneel.

Om een drankje op basis van melk te maken, hoef je alleen maar het ene uiteinde van de meegeleverde slang in de machine te zetten en het andere uiteinde in de container te plaatsen waar de melk zich bevindt. Wanneer je een cafe latte of soortgelijke drank maakt, zuigt het de vooraf gedefinieerde hoeveelheid melk in de ketel om deze te verwarmen, waarna het een mengsel van warme melk en schuim afgeeft. Je kunt bepalen hoeveel van beide in je drankje wilt door een selectie op het bedieningspaneel.

Wat betreft de kwaliteit van het schuim, het is zeer goed, maar sommige topklasse machines doen het iets beter. Toch zal 90% van de koffiedrinkers het meer dan goed vinden.

Siemens EQ6 Plus TE651209RW Espressomachine Beoordeling

De bekerverwarmingsplaat

Mensen die nieuw zijn in de wereld van de koffiespecialiteiten hebben de neiging om het belang van de kopjes warmhoudplaatje te onderschatten, en dat is jammer, want het speelt echt een belangrijke rol.

De reden?
Koffiespecialiteiten worden meestal gebrouwen bij een iets lagere temperatuur dan de meeste mensen gewend zijn, dus alles wat je kunt doen om warmteverlies te voorkomen maakt een groot verschil.

Wat de Siemens EQ6 Plus betreft, heb je twee goede opties. Eerst, selecteer de temperatuur. Ten tweede, gebruik de kopjes warmhoudplaatje, omdat koffie in een koud kopje meer warmteverlies veroorzaakt dan het maken van koffie in een warm kopje. Probeer het zelf – je zult versteld staan van het verschil!

De Siemens EQ6 Plus heeft een kopjes warmhoudplaatje op de bovenkant van het apparaat. Het wordt passief verwarmd door de warmte van de boiler, zodat het niet te heet wordt, maar zeker warm genoeg om de klus te klaren.

Siemens EQ6 Plus

Gemakkelijk te gebruiken, gemakkelijk schoon te maken

Op beide punten schittert de Siemens EQ6 Plus Espressomachine. Het bedieningspaneel is helder verlicht en eenvoudig te bedienen. De menu’s zijn op een logische, intuĆÆtieve manier ontworpen en hoewel het een vergissing zou zijn om te zeggen dat er helemaal geen leerproces is, zul je het makkelijker vinden om de espressomachine te gebruiken dan om alle ins en outs van je smartphone onder de knie te krijgen.

Ook hier helpt de geavanceerde technologie. Als de EQ6 bijvoorbeeld een eenvoudig LED-scherm had gebruikt, zouden de menu’s moeilijk te navigeren zijn. Met de innovatieve touch screen technologie, heeft het een navigatiestijl die je kent, ook hier weer met veel gelijkenis met een smartphone. Al met al duurt het waarschijnlijk minder dan twintig minuten om vertrouwd te raken met het bedieningspaneel.

De meeste reinigingsfuncties zijn geautomatiseerd en zo eenvoudig als het indrukken van de juiste knoppen, en de machine heeft automatische waarschuwingen die je eraan herinneren wanneer er iets moet gebeuren. De weinige handmatige onderhoudsbeurten die overblijven (het legen van de lekbak), zijn eenvoudig omdat die onderdelen van de machine gemakkelijk te bereiken zijn, zodat je ook daar geen problemen ondervindt.

Siemens EQ.6 Plus: Conclusie

Hoewel deze espressomachine van Siemens bij ons in geen enkele categorie perfecte cijfers heeft behaald, scoorde het apparaat consequent goed in alle relevante onderdelen, waardoor het een robuuste en betrouwbare machine is. We vinden dat onze Siemens EQ.6 plus beoordeling een goed beeld schetst van hoe goed afgerond dit model in het algemeen is.

We raden iedere koffie enthiousast de Siemens EQ6 Plus TE651209RW Espressomachine zonder aarzelen aan, maar met de toegevoegde opmerking dat de echte koffie verslaafden waarschijnlijk gelukkiger zouden zijn met een model met andere opties.

Siemens EQ6 Plus Koffie

Plaats een reactie