Pizza Opwarmen: Tips om je Pizza Opnieuw op te Warmen

Om overgebleven pizza bijna net zo lekker te laten smaken als toen hij nog lekker vers was, moet je hem opnieuw opwarmen. Je kunt de oven, het fornuis of de magnetron gebruiken om koude pizza op te warmen, maar het zal waarschijnlijk afhangen van hoeveel pizza je over hebt en hoe snel je wilt eten. Er is een oplossing voor elk scenario, al geven sommige methoden betere resultaten dan andere.

Pizza Opwarmen in de Oven

De oven is de beste manier om een één dag oude pizza weer op te warmen. Hij zal bijna precies zo smaken als de avond ervoor: warm met een perfect knapperige korst, kleverige kaas, en sissende peperoni. Het nadeel is dat je keuken er warm van wordt (wat je in de zomer misschien wil vermijden), en dat het langer duurt om te koken dan met het fornuis of in de magnetron.

Het kan ook inefficiënt zijn om een hele oven te verhitten voor een enkele punt pizza. De efficiëntie neemt echter toe naarmate je meer punten moet opwarmen. Als je een halve pizza of meer in één keer wilt opwarmen, is de oven de beste optie. Voor het opwarmen van slechts één of twee punten gebruik je een broodroosteroven, als je daar de beschikking over hebt.

Volg deze stappen om pizza in de oven opnieuw op te warmen:

 • Verwarm de oven voor op 180 °C.
 • Plaats de pizza op een stuk aluminiumfolie en leg hem direct op het rooster voor gelijkmatige verwarming van boven- en onderkant. In plaats daarvan, kun je ook een bakplaat alvast voorverwarmen terwijl de oven opwarmt voor een knapperige korst. Leg de pizza op de hete bakplaat.
 • Bak ongeveer 10 minuten of tot ze door en door warm zijn en de kaas gesmolten is. Als je je pizza knapperiger wilt, bak hem dan wat langer. Als je een broodroosteroven gebruikt, hoef je de punt maar 3 tot 4 minuten te verwarmen.

Als je van een zachtere korst houdt, leg je de pizza op een onverwarmde bakplaat en plaats je hem in de voorverwarmde oven. Je kunt ook een pizzasteen gebruiken, maar die doen er lang over om op te warmen, en het wachten is misschien niet de moeite waard voor maar een paar puntjes.

Pizza op het fornuis opwarmen

Pizza opnieuw opwarmen in een koekenpan op het fornuis is een prima methode, vooral als je maar één of twee stukken hebt en geen zin hebt om de oven voor te verwarmen. Door het op deze manier te doen blijft de knapperigheid van de bodemkorst behouden terwijl de kaas smelt en het beleg helemaal verwarmd wordt.

Er is een trucje om pizza in een koekenpan opnieuw op te warmen. Door een beetje water in de pan te doen en hem dan af te dekken, creëer je een stoomoven die ervoor zorgt dat ook het beleg heet wordt.

 • Verwarm de koekenpan op middelhoog vuur.
 • Voeg de pizzapunten toe en bak ze een paar minuten, onafgedekt.
 • Aan de zijkant van de pan (niet op de pizza) voeg je een paar druppels water toe.
 • Dek de pan onmiddellijk af met een deksel en bak de pizza nog een paar minuten, of tot de kaas gesmolten is en de pizza door en door verhit is.
 • Een gietijzeren braadpan is hier prachtig voor, maar het duurt lang voor hij warm is. Een roestvrijstalen koekenpan is ook prima.

Pizza opnieuw opwarmen in de magnetron
Pizza opwarmen in de magnetron mag dan snel zijn, maar het kan veel te wensen overlaten. De bodem zelf wordt zompig, en tegen de tijd dat je de korst eet is die keihard en vrijwel oneetbaar. De reden is de manier waarop microgolven eigenlijk werken. De in een magnetron geproduceerde golven worden geabsorbeerd door watermoleculen. De trilling van de watermoleculen terwijl ze die energie absorberen is wat het voedsel verwarmt.

Omdat de watermoleculen meer energie hebben opgenomen, beginnen ze snel te verdampen. De magnetron kookt voedsel van binnenuit, en terwijl de watermoleculen in de saus verhit worden en verdampen, stomen ze de pizza, en daarom wordt de pizzapunt doorweekt. Omdat er geen saus op het korstgedeelte zit, eist de verdamping zijn tol: de korst verliest het meeste vocht, en je eindigt met een keiharde korst.

Dit probleem heb je niet in de oven, die infrarode warmte gebruikt om het voedsel van buiten naar binnen te garen, waardoor je beleg verwarmd wordt en de zetmeel-, eiwit- en watermoleculen gelijkmatig gaar worden.

Dus wat is de oplossing?

Nou, verwarm je pizza niet in de magnetron. Maar als je geen optie hebt, probeer dan deze hack:

 • Plaats de pizzapunt op een bord in de magnetron.
 • Naast het bord zet je een magnetron-veilige mok of beker water. Dit dient als een soort lokvogel, en zal een deel van de microgolven absorberen, waardoor de pizza iets gelijkmatiger kan opwarmen zodat de kaas opnieuw smelt voordat de korst al zijn vocht verliest.
 • Verhit op hoog gedurende 30 tot 45 seconden, en houd een oogje in het zeil om de voortgang te controleren

Je bereikt nog steeds niet de knapperigheid die je uit de oven of uit een koekenpan krijgt, maar je eindigt tenminste met iets eetbaars.

Je kunt een pizza ook gedeeltelijk in de magnetron opwarmen en dan in een broodroosteroven kunt afwerken voor een knapperige korst. Dit is een uitstekende techniek voor slaapzalen en kantoorkeukens als je geen gebruik kun maken van een oven of fornuis.

Plaats een reactie