Koude vs. Warme Luchtbevochtiger: Wat Moet ik Kiezen?

Wanneer droge winterlucht binnensluipt, kan dat meer brengen dan alleen geïrriteerde huid en schrale lippen: Het leidt ook tot een toename van verkoudheid, griep en een hele reeks aandoeningen van de luchtwegen die gekalmeerd moeten worden. Vocht aan de lucht toevoegen kan alles helpen verlichten, van droge huid en hoesten. De beste manier om dat te doen is met een goede luchtbevochtiger.

Luchtbevochtigers voegen op verschillende manieren vocht aan de lucht toe, maar elk heeft zijn eigen voordelen en mogelijke nadelen. Als het op luchtbevochtiging aankomt, zijn zowel koude als warme mist luchtbevochtigers even geschikt om de klus te klaren. Het belangrijkste verschil zit in het proces en wat je verkiest of nodig hebt. Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen de twee verschillende type luchtbevochtigers:

Warme luchtbevochtigers voor- en nadelen

Warme luchtbevochtigers gebruiken een verwarmingselement om water te koken en stoom te genereren. Ze kunnen daarbij de lucht in een kamer licht (maar merkbaar) verwarmen. Vanwege de warmte is het beter ze buiten het bereik van kinderen of huisdieren te houden. Warme luchtbevochtigers zijn beter om bacteriën en ziektekiemen tegen te gaan, en kunnen hogere niveaus van vochtverzadiging bereiken. Ze kunnen ook samen met sommige medicinale producten gebruikt worden om de hoest beter te verlichten.

Omdat warme luchtbevochtigers zonder interne ventilator werken, zijn ze stiller dan de koele tegenhangers. Een nadeel is dat warme luchtbevochtigers meer elektriciteit gebruiken. Daarnaast zijn deze apparaten gevaarlijk je jonge kinderen of dieren in de buurt hebt, vanwege het verwarmingselement. De warmte kan in ernstige gevallen ook eczeem symptomen verergeren.

Voordelen

  • Beter om bacteriën en ziektekiemen te verminderen
  • Warmt koele winterlucht op

Nadelen

  • Warmte kan een veiligheidsrisico vormen voor kinderen
  • Hoger energieverbruik

Koele luchtbevochtiger voors en tegens

Koele mist luchtbevochtigers zijn meestal de veiligste luchtbevochtigers voor baby’s en jonge kinderen omdat er geen warmte gevaar is. Ze gebruiken meestal een ventilator om water in de lucht te verdampen, wat een verkoelend effect in de kamer kan geven. Je kan dit apparaat hete gehele jaar door gebruiken, want je wilt waarschijnlijk geen warme nevel in de toch al hete zomertijd. Houd er rekening mee dat de ventilator ook voor een luidruchtiger werking kan zorgen. Hoewel ze gemakkelijk schoon te maken zijn, is een nadeel dat er in koele luchtbevochtigers gemakkelijker bacteriën groeien als ze niet goed onderhouden worden. Zorg ervoor dat je je luchtbevochtiger daarom regelmatig schoonmaakt om bacterie- en schimmelgroei te voorkomen.

Koele nevel kan op verschillende manieren bereikt worden, onder andere met verdampings- en ultrasone technologieën:

Verdampingsbevochtigers gebruiken een ventilator om lucht door een soort lont te zuigen en dan de damp in de lucht te spreiden. Deze hebben de minste kans op schimmelgroei in de kamer, omdat ze niet leiden tot overcondensatie op vloeren of oppervlakken. Het onderhoud is wat lastig omdat je de lont/filter regelmatig moet vervangen om bacteriegroei in het apparaat te voorkomen.

Ultrasone luchtbevochtigers gebruiken een snel vibrerende plaat om water in een fijne nevel om te zetten. Met kleinere ventilatoren en geen geborrel van water zijn dit vaak de stilste koele luchtbevochtigers. Ook het schoonmaken is betrekkelijk eenvoudig (gewoon het reservoir en het inwendige gedeelte schoonmaken), maar je moet ze wel hoger plaatsen om plassen van het water te voorkomen.

Voordelen

  • Het veiligst voor gebruik rond kinderen en huisdieren
  • Kan het hele jaar door gebruikt worden
  • Energiezuiniger dan warme luchtbevochtigers

Nadelen

  • Kans op bacteriegroei
  • Maakt meer geluid

Conclusie

Zowel warme als koele luchtbevochtigers zijn effectief in het toevoegen van vocht aan de lucht in het huis, zodat ze allebei nuttig zijn bij het verlichten van ademhalingsongemakken die gepaard gaan met verkoudheid, hoest, en andere ziekten. Als je kinderen hebt, raden we aan te kiezen voor een koele luvjtbevochtiger, die geen gevaar oplevert voor baby’s en nieuwsgierige huisdieren. Bedenk wel dat warme luchtbevochtigers beter werken tegen bacteriën en ziektekiemen.

Kun je niet kiezen? Kies dan voor een luchtbevochtiger die zowel warme als koele nevel combineert. Zorg ervoor dat je de vochtigheid in je kamer goed in de gaten houd, want als de kamer een te hoge vochtigheidsgraad heeft, kunnen schadelijke bacteriën of schimmels gaan groeien (en tot een nieuwe reeks problemen leiden).

Plaats een reactie