Is de Roomba 980 de Beste Robotstofzuiger?

Met de Roomba 980 is het duidelijk dat iRobot niet geĆÆnteresseerd is in het afstaan van enig marktaandeel aan concurrenten, en terecht. Net als bij alle vorige Roomba’s zijn er aspecten om van te houden en dingen die we niet leuk vinden. In deze Roomba 980 recensie gaan wij in op de belangrijkste functies en de voor- en nadelen.

Is de iRobot Roomba 980 de Beste Robotstofzuiger

Als geld geen rol speelt, is de iRohot Roomba 980 de beste robotstofzuiger die momenteel op de markt is.

Langere levensduur van de accu

De Roomba 980 is in staat om 2 uur achtereenvolgens schoon te maken. Dit is de beste standaard batterijaccu tot nu toe. Het is nog steeds geen Lithium-ion accu, maar het is een verbetering ten opzichte van de oudere Roomba modellen. Net als de robots uit de 800-serie keert de 980 automatisch terug naar het laadstation.

iRobot HOME App

Voor ons is de mobiele app echt een toevoeging voor een robotstofzuiger. Het was wachten tot een robotstofzuigers meer geĆÆntegreerd werd met smart home elementen. iRobot is het eerste robotstofzuigermerk dat een app als deze heeft. Je kunt op “Clean” drukken en de 980 start/stopt zoals gewenst. Dit is perfect voor mensen die voor dat ze thuiskomen de robotstofzuiger aan willen zetten. De app is eenvoudig genoeg om te gebruiken en werkt in principe als een geavanceerde afstandsbediening. Op de oudere Roomba’s kun je een vooraf bepaald schema instellen, bijvoorbeeld om elke dag schoon te maken. Directe bediening zoals voor de Roomba 980 bestond nog niet!

iRobot Roomba 980 Robotstofzuiger

Nieuw navigatiesysteem

De navigatie is sterk verbeterd. Naast de traditionele “bumper”-sensoren beschikt de Roomba 980 nu ook over de “VSLAM”-technologie (in het Engels: Visual Simultaneous, Localization en Mapping). In wezen maakt deze nieuwe technologie visuele lokalisatie mogelijk, waardoor de Roomba kan “zien” om door de kamer te navigeren en om de plattegrond in kaart te brengen. Dit is het type verbetering dat de Roomba 980 sterk verbetert ten opzichte van de vorige versies. Wat betekent dit in de praktijk? Minder stoten, minder lukraak door de kamer bewegen en meer georganiseerde en efficiĆ«nte schoonmaakprestaties.

Meer zuigkracht

Gelukkig was iRobot niet tevreden met een paar nieuwe functies. Ook qua zuigkracht hebben ze hun huiswerk gedaan. Het AeroForce-reinigingssysteem heeft dezelfde basistechnologie, maar is twee keer effectiever in het opzuigen van vuil per schoonmaakcyclus. Het heeft ook een “tapijt boost” die de luchtstroom maximaliseert wanneer de robot een tapijt of vloerkleed detecteert. Het eindresultaat is een grondigere schoonmaakbeurt die een traditionele stofzuiger van hogere kwaliteit kan evenaren.

iRobot Roomba 980 Opladen

Verbeterde Virtuele Muur

De Roomba gebruikt deze kleine torens om aan te geven waar schoon te maken (en waar niet schoon te maken). De torens zijn nu kleiner en gebruiken AA-batterijen.

Voor en nadelen

Voordelen

De App is geweldig: de app is vrij eenvoudig. Omdat je de robot vanaf je telefoon kan bedienen, maakt de Roomba nu deel uit van het “slimme huis”.

De app helpt bij het onderhoud: Er is een speciaal “diagnostisch” gedeelte in de app dat de verschillende onderdelen van de Roomba in de gaten houd. Bijvoorbeeld wanneer de vuilcontainer vol is, geeft de app een seintje. Ook bij het vervangen van de filters vertelt de app je precies het gewenste onderhoud.

iRobot Roomba 980 Robotstofzuiger Virtuele Muren

Beter op tapijten: Robotstofzuigers presteren altijd beter op houten vloeren en tegels. Nu is de nieuw ontworpen motor ook bijzonder goed in staat om zich aan te passen aan vloerbedekking en tapijten. Eenmaal op het tapijt, zal de Roombq 980 iets meer kracht geven om de tapijten grondig schoon te maken.

Gebruiksvriendelijk: Kortom, het is meer een robot! De nieuwe app, de sterkere accu en de automatische oplaad-/hervattingsfunctie maken de Roomba 980 nog automatischer dan de vorige modellen en de concurrentie. Langzaam maar zeker gaat de robot het huishouden overnemen. Als je een hekel hebt aan stofzuigen – of het fysiek niet meer kan – is dit de belangrijkste reden om een robotstofzuiger te kopen. De Roomba 980 is nu de beste optie.

Onderkant Roomba 980

De navigatie is merkbaar verbeterd: Soms worden er nieuwe functies toegevoegd en kan je nauwelijks het verschil zien. Met de nieuwe navigatietechnologie is dat niet het geval. In het verleden had de Roomba de neiging willekeurig en lukraak schoon te maken. Hoewel het eindresultaat schone vloeren was, was de manier waarop het gebeurde niet toonaangevend.Ā 

Het was een beetje inefficiĆ«nt. Dit was Ć©Ć©n van de contrasten met de Neato robotstofzuigers. Nu is de 980 veel overzichtelijker, systematischer en efficiĆ«nter. De robot stuitert nog steeds rond obstakels om zich te oriĆ«nteren, vooral in ruimtes met veel meubels. Maar niet in de mate waarin dat in het verleden wel het geval was. Bij zorgvuldige observatie blijkt zelfs dat de Roomba 980 zich deze “obstakels” bij toekomstige schoonmaaksessies herinnert en ontwijkt.

iRobot Roomba 980 Vuilcontainer

Betere Softwarealgoritmes: deze robotstofzuiger is slimmer dan zijn voorgangers en de concurrentie. In het algemeen hebben we gemerkt dat de 980 veel minder schoonmaaktijd nodig heeft dan de 800-serie Roomba modellen en de Neato’s (inclusief de nieuwe Connected Botvac). Dit alles omdat de irobot Roomba 980 een plattegrond van je huis creĆ«ert.

Uitstekende klantenservice: iRobot is nog steeds de marktleider als het gaat om klantenservice. Dit is meer een algemeen “voordeel” en minder specifiek voor dit model, maar nog steeds het vermelden waard. Elke keer als er een probleem was met een Roomba, hebben we geen problemen gehad.

Onderdelen: met een robotstofzuiger weet je dat het slechts een kwestie van tijd is voordat je een borstel, filter of zelfs accu moet vervangen. In tegenstelling tot andere robotmerken heeft iRobot een stortvloed aan bedrijfjes die gespecialiseerd zijn in het maken van betere vervangingsaccessoires en onderdelen. We hebben bijvoorbeeld een accu kunnen gevonden die beter is dan de standaard fabrieksaccu.

Beoordeling Roomba 980

Nadelen

Meer functies in de App: Dit is niet echt een groot nadeel, want de nieuwe app werkt goed. Het is meer een wens. We willen de robotstofzuiger volledig integreren met de rest van het slimme huis. Het zou leuk zijn om alles vanuit Ć©Ć©n app (en Ć©Ć©n controller zoals de SmartThings Hub) te besturen en te controleren.Ā 

Nog steeds niet “Perfect”: de iRobot Roomba 980 is een duidelijke verbetering, maar het is nog steeds geen perfecte robotstofzuiger. Het raakt soms verward in de kabels en kan problemen hebben met grote drempels. Af en toe komt de robot vast te zitten, maar als je eenmaal de probleemgebieden hebt uitgezocht, is het gemakkelijk om je huis “Roomba-proof” te maken.Ā 

Werkt niet goed in het donker: Zolang er wat licht is, d.w.z. je kunt de vloer zien, zou de Roomba 980 prima moeten werken. Echter, voor pikzwarte kamers krijg je onvermijdelijk een foutcode. Als je ’s nachts of in een kelder zonder verlichting schoonmaakt, kan dit problemen opleveren. Mijn eenvoudige oplossing is om nachtlampen aan te houden in elke kamer die schoongemaakt wordt.

Roomba 980 Review

Prijs: Alle Roomba modellen zijn meestal iets duurder dan de concurrentie. De 980 is niet anders. In feite is het Ć©Ć©n van de duurste robotstofzuigers op de markt! In dit geval krijg je wel waar voor je geld. Deze generatie heeft veel belangrijke aspecten en functies verbeterd. Toch, als dit je eerste robotstofzuiger is, wil je misschien toch wat minder dure alternatieven onderzoeken

iRobot Roomba app 980

Is de Roomba 980 de moeite waard?

Kort geantwoord: Ja!Ā 

Als je het geld er voor over hebt, is de iRobot Roomba 980 misschien wel de beste robotstofzuiger op de markt. Op zijn minst is het zeker het beste Roomba-model tot nu toe. Of het “de moeite waard” is, hangt af wat je in een robotstofzuiger zoekt:

Grote huizen/kantoren: Als je een groter huis of kantoor/bedrijf hebt dat regelmatig moet worden schoongemaakt, is de 980 de beste robotstofzuiger voor dat werk. De 4obot kan het vloeroppervlak makkelijk schoonmaken en indien nodig zelfstandig opladen.

Traditionele Stofzuiger-vervanging: Als je een stofzuiger nodig hebt die sterk lijkt op een traditionele slede- of steelstofzuiger, dan heeft de 980 de meeste energie/zuigkracht en de beste schoonmaaktechnologie van elke robot om de klus te klaren.

Echter, als je een klein appartement hebt, wordt de 980 misschien een beetje een overkill.

Roomba 980 Robotstofzuiger Recensie


Onze Aanbevolen Robotstofzuiger
Budget Koop Voorzien van een reeks schoonmaakfuncties en sensoren waarmee de Roomba E5 zich kan aanpassen aan jouw unieke huis en het dagelijks schoonhoudt.

Populair Uitgerust met een zeer nauwkeurige laserafstandsmeter die met 300 omwentelingen per minuut draait, kan de Roborock S6 Pure met 98% nauwkeurigheid een plattegrond van je huis maken

Beste uit de Test Maak kennis met de robotstofzuiger die gegarandeerd de klus klaart. De Roomba j7+ is voorzien van unieke intelligentie waardoor snoeren en ontlasting van huisdieren niet worden opgezogen.

Check Prijs op Bol.com >Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie