De Beste Strijkijzers in 2022: Koopgids

Als je er goed uit wilt zien, heb je een krachtpatser nodig om je kleding kreukvrij te krijgen. Stomerijen kunnen de klus geklaard krijgen, maar soms moet je gewoon de strijkplank tevoorschijn halen. Omdat strijkijzers niet allemaal hetzelfde zijn, hebben we de modellen geëvalueerd op basis van hun stoomopbrengst, gebruiksgemak, kreukelverwijdering op verschillende stoffen, opwarmtijd en de temperatuur van het strijkijzer – en dit waren degenen met de beste prestaties.

Vind je strijken een karwei? De nieuwste stoomstrijkijzers maken echt licht werk van het strijken. Krachtige stoom, gladde strijkzoolplaten, intelligente instellingen en meer maken de nieuwste modellen veel effectiever dan hun voorgangers. We hebben een breed scala aan gemiddeld geprijsde en premium stoomstrijkijzers getest om te zien welke het beste presteerde bij het strijken van een reeks alledaagse kleding.

Onze Top 4 Strijkijzers

Beste uit de Test Populairste
Beste Koop Ook Goed

Performance: Hoog vermogen en stoom

Als je een stoomstrijkijzer met een hoog wattage gebruikt, merk je dat je ineens een stuk minder werk hebt als het gaat om het strijken van kleding. Meer vermogen betekent efficiënter strijken, een hogere stoomcapaciteit en minder werk voor jou per kledingstuk.

Een strijkijzer met een groot aantal stoomgaten kan ook krachtigere stoomstoten produceren. Bovendien kun je met behulp van instelbare stoommeters zelf bepalen hoeveel stoom je per keer gebruikt, indien van toepassing. Als je van plan bent om veel stoom te gebruiken, zal je op zoek willen gaan naar eenheden met korte stoomregeneratietijden tussen de stoomstoten.

Er zijn ook meerdere typen zoolplaten, waarvan de meest voorkomende de standaard U-vorm of een taps toelopende vorm zijn, waardoor het gemakkelijk is om rond knopen, kragen en andere lastige gebieden te strijken. Het is ook belangrijk om een strijkijzer met een anti-plak zoolplaat te hebben die schoon blijft of op zijn minst gemakkelijk schoon te maken is. Zoek naar een zelfreinigende functie, evenals anti-kalkfunctie en anti-kalksystemen, die allemaal werken om onzuiverheden te verminderen en te verwijderen uit het binnenste gedeelte van uw strijkijzerzool.


Gebruiksgemak: Laat het strijkijzer comfortabel & gemakkelijk werken voor jou

De beste strijkijzers zijn voorzien van een lang koord, waardoor je meer bewegingsvrijheid hebt tijdens het strijken, wat vooral belangrijk is als je een groter oppervlak moet strijken. Het is praktisch als je strijkijzer een aantal handige functies heeft, zoals een temperatuurwaarschuwing om je te laten weten wanneer het strijkijzer klaar is voor gebruik, en, voor digitale strijkijzers, een intuïtieve interface die gemakkelijk te achterhalen en aan te passen is.

Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen gewicht, grootte en bruikbaarheid. Hoewel het waar is dat een iets zwaarder strijkijzer zich goed leent voor het gladstrijken van stof, is een strijkijzer dat te zwaar of groot is moeilijk te gebruiken, vooral als je veel te strijken hebt. Of je nu een jurkje met wat stoom moet bijwerken of de kleding van je hele gezin moet strijken, belangrijk is dat je het strijkijzer comfortabel vast kunt houden. Zoek een strijkijzer met een ergonomische greep, zodat je hand en arm niet zo moe worden als je werkt. Een geweldig strijkijzer heeft al zijn knoppen en wijzerplaten binnen handbereik van het handvat.

Een strijkijzer met een waterreservoir van minstens 250 ml zoals de Black & Decker D2030, stelt je in staat om langer te strijken. En wanneer je je strijkijzer gaat bijvullen, moet het niet een hele grote klus zijn. Een kwaliteitsstoomstrijkijzer is gemakkelijk te vullen, met brede openingen, een transparant reservoir en nauwkeurig gemarkeerde vullijnen.

Veiligheid: Brand je niet aan het ijzer

Het kan gebeuren dat je vergeet dat je het strijkijzer hebt aangesloten als je een onverwacht telefoontje krijgt of als je naar een aangrijpende tv-show kijkt terwijl je je favoriete T-shirt aan het strijken bent. Maar de meeste moderne strijkijzers hebben daar iets voor bedacht. Zorg ervoor dat je strijkijzers met veiligheidsfuncties, zoals automatische uitschakeling, in overweging neemt. De meeste strijkijzers zijn geprogrammeerd om uit te schakelen in ongeveer acht tot 15 minuten als ze ongebruikt in de rechtopstaande positie blijven staan, of in 30 seconden als de strijkijzers beneden worden gekanteld. Deze functie kan een verbrand kledingstuk of ergere schade voorkomen.

Onderhoud

Met welk strijkijzer je ook eindigt, neem een paar minuten de tijd om de handleiding te lezen. Het klinkt voor de hand liggend, maar het is de beste onderhoudstip die we je kunnen geven.

Frustratie kan worden voorkomen je het waterreservoir leegmaakt als je klaar bent met strijken of als je de stoomstootfunctie gebruikt om kalkafzettingen één keer per maand door te spoelen (of op een andere manier de instructies volgen). Het niet lezen van de handleiding is de reden waarom er zoveel strijkijzers lekken, ‘spuwen’ of kapot gaan.

Water lijkt de meeste problemen te veroorzaken. Bijna alle strijkijzers zijn tegenwoordig ontworpen voor kraanwater, maar je moet de handleiding lezen om te bevestigen wat jouw strijkijzer nodig heeft. Hard kraanwater laat schadelijke kalkafzettingen (“kalkaanslag”) achter op materialen die bestemd zijn voor gebruik met zacht of gedestilleerd water. Terwijl gedestilleerd water juist weer bepaalde essentiële mineralen verwijdert uit materialen die gemaakt zijn voor hard water. Wanneer er dus in een handleiding wordt gevraagd naar de hardheid van het water en je weet het niet, zoek het op.

Wat te zoeken in een stoomstrijkijzer

Watertankinhoud

De capaciteit van de watertank van een strijkijzer bepaalt hoeveel stoom het strijkijzer kan afgeven. Een kleinere watertank – die meestal ongeveer 7 ounce bevat – moet vaker worden bijgevuld. Een grotere tank (10 ounces of meer) biedt meer continue stoomtijd, maar zal zwaarder zijn.

Type strijkzoolplaat

De beste prestaties krijg je wanneer je in staat bent om het strijkijzer gemakkelijk over je kledingstukken te laten gaan. Een roestvrijstalen zool is een veelgebruikte keuze vanwege het gladde oppervlak. Sommige strijkijzers zijn echter voorzien van keramisch gecoate zoolplaten die het nog makkelijker maken om over de kleding heen te glijden – hoewel ze gevoeliger zijn schade. Lichtgewicht titanium zoolplaten zijn ook beschikbaar op sommige modellen en bieden een uitstekende warmteverdeling.

Stoomvermogen

Voor een maximale effectiviteit wil je een strijkijzer met een hoog stoomrendement (vaak gemeten in gram per minuut). Sommige modellen bieden meer dan 200 gram stoom per minuut, terwijl andere modellen minder dan 35 gram per minuut produceren. Een ander aandachtspunt is of het strijkijzer in staat is om verticaal te stomen, omdat dat handig kan zijn voor bepaalde kledingstukken of gordijnen.

Waar moet ik nog meer op letten?

Constante stoom

Gemeten in g/min (gram per minuut), hoe groter het getal hoe krachtiger de stoom, die het weefsel ontspant om het gladstrijken van kreuken te vergemakkelijken.

Stoomstoot

Ook gemeten in g/min, druk op een knop voor een extra boost om hardnekkige plooien aan te pakken. Hoe groter het getal, des te beter.

Verticale stoom

Houd het strijkijzer omhoog en druk op de stoomknop om kledingstukken en gordijnen te verversen en kreukvrij op te hangen.

Waternevel

De meeste strijkijzers bieden ook een eenvoudige waterstraal met een druk op de knop, een ander nuttig hulpmiddel voor vouwen, maar wij geven de voorkeur aan stoom voor de meeste stoffen.

Intelligente temperatuurinstelling

Sommige strijkijzers – meestal duurdere modellen – hebben jou niet nodig om de temperatuur te selecteren, ze doen het gewoon automatisch goed voor alle stoffen. Dit bespaart tijd, omdat je niet naar kledinglabels hoeft te kijken of ze hoeft op te delen in stapels van één punt, twee punten en drie punten. Strijken in elke gewenste volgorde.

Automatische uitschakeling

De stroom moet automatisch worden uitgeschakeld als het strijkijzer voor een bepaalde periode niet wordt gebruikt.

Anti-kalk

Alle strijkijzers hier zijn voorzien van een kalkfilter dat onzuiverheden uit het water verwijdert. Je kunt op een knop drukken om het filter te reinigen, waardoor afzettingen met behulp van de stoom uit het strijkijzer worden verwijderd.

Anti-drup

Water wordt afgesneden als er niet genoeg stoom ontstaat, om druppels te voorkomen.

Snoer

Sommige modellen hebben een te kort netsnoer. Het hangt af van waar uw stopcontact zich bevindt, maar wij geven de voorkeur aan een lengte van 3m.

Opslag

Al deze strijkijzers zijn zo ontworpen dat het koord om de basis wordt gewikkeld wanneer het niet in gebruik is. Maar sommigen zijn beter ontworpen dan andere. We willen dat ons snoer blijft zitten als het strijkijzer in de kast staat.


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie