De Beste Stoomgeneratoren in 2022: Koopgids

Een goed stoomstrijkijzer kan je helpen om in recordtijd door je stapel strijkgoed heen te komen en maakt het mogelijk om moeiteloos zelfs hardnekkige kreukels te verwijderen. Maar koop je de verkeerde, dan bestaat de kans dat hij niet beter – misschien zelfs slechter- werkt dan een conventioneel strijkijzer. Stoomgeneratoren zijn groot waardoor het meer ruimte kost en soms lastiger is om ze op te slaan wanneer je het niet nodig hebt. Bekijk dus zeker onze gids voor de beste stoomstrijkijzers voordat je een beslissing neemt.

De eerste keuze die je moet maken, is of je een stoomstrijkijzer met of zonder druk wilt. De eerste geeft tweemaal zoveel stoom dan een conventioneel stoomstrijkijzer en omdat het water in een aparte tankeenheid wordt gehouden, is het strijkijzer zelf een stuk lichter en hoeft het water minder vaak te worden bijgevuld. Stoomgeneratoren met druk produceren dezelfde hoeveelheid stoom als stoomgeneratoren zonder druk, maar door de constante aanvoer van hogedruk stoom is het gemakkelijker om tot diepe plooien door te dringen, waardoor je strijkijzer nog sneller werkt.

Onze Top 4 Stoomgeneratoren

Beste uit de Test Populairste
Beste Koop Ook Goed

Denk vervolgens na over wat voor jou belangrijk is. Ben je gebaat bij apparaat dat ‘één-temperatuur-voor-alle-stoffen’ heeft? Wil je in staat zijn om het stoomstrijkijzer snel op te warmen? Wil je dat het apparaat vooral stil is? Zou een stoomstoot knop nuttig zijn voor je? Heb je de optie van verticale stoom nodig, voor bijvoorbeeld gordijnen en je nette kleding op een kledinghanger?

Controleer hoe zwaar het strijkijzer is, hoe comfortabel het handvat is en of het snoer lang genoeg is om het dichtstbijzijnde stopcontact te bereiken. Heeft het een goede kalkbestendigheid (belangrijk in gebieden met hard water)? Moet je het apparaat regelmatig schoonmaken? Is de strijkzool dun en taps toelopend voor moeilijk bereikbare plaatsen en is deze krasbestendig? Kun je gemakkelijk zien wanneer het water moet worden bijgevuld (en krijgt je een waarschuwing wanneer het bijna leeg is)? Hoe zit het met de automatische uitschakeling – een handige veiligheidsfunctie die na ongeveer 10 minuten van inactiviteit in werking treedt?


Wat is een stoomgenerator?

Stoom is de tegenstander van kreukels in kleding, dus het spreekt voor zich dat hoe meer stoom je binnen handbereik hebt, des te gemakkelijker het strijkwerk is.

Stoomgeneratoren werken op dezelfde manier als de standaard strijkijzers, alleen zijn ze veel krachtiger en daardoor sneller, gemakkelijker en efficiënter voor het strijken van grote hoeveelheden wasgoed.

In tegenstelling tot een standaard strijkijzer bestaat een stoomgenerator uit een eenheid met een waterreservoir, boiler en pomp die via een rubberen slang op een lichtgewicht strijkijzer wordt aangesloten.

Door deze scheiding van componenten kunnen stoomgeneratoren veel grotere hoeveelheden continue hogedrukstoom en, in de meeste gevallen, erg krachtige stoom stoten produceren voor lastige stoffen en zware kreukels. Bijvoorbeeld, waar een gewoon strijkijzer ongeveer 55 gram per minuut continue stoom geeft, is een goede stoomgenerator in staat om tussen 120g/min en maar liefst 165g/min te ontladen. Daarnaast kun je het strijkijzer ook verticaal gebruiken voor het stomen van gordijnen en nette pakken.

Stoomgeneratoren hebben echter wel een aantal nadelen. Ze zijn duurder dan gewone strijkijzers, de opwarmtijd kan oplopen tot drie minuten, en de basisapparaten zijn vrij zwaar en volumineus en moeten idealiter worden gebruikt op een stoomgenerator-specifieke strijkplank (Brabantia produceert een uitstekende reeks robuuste modellen). Ze hebben ook de neiging om een lawaaierig zoemgeluid te maken terwijl de stoom van het apparaat naar het strijkijzer wordt gepompt.

Als je echter regelmatig met veel wasgoed te maken heeft, zal een stoomgenerator het leven veel gemakkelijker maken. Natuurlijk, als je alleen maar nette shirts voor bruiloften en begrafenissen strijkt, kunnen ze licht overdreven zijn.

Voor- en nadelen van een stoomgenerator strijkijzer

Voordelen

Het handtoestel is lichter en gemakkelijker in gebruik, omdat het geen waterreservoir hoeft te bevatten.
De strijktijd kan tot een derde worden verkort
Grote hoeveelheden hogedrukstoom
De stoom stoot functie maakt zelfs het verwijderen van de zwaarste kreukels tot een simpel klusje
Geen behoefte aan constante watervullingen
Bij sommige stoffen hoef je slechts aan één kant te strijken

Nadelen

Het duurt langer om op te warmen – soms tot drie minuten
Duurder dan een traditioneel ijzer
De basiseenheid is relatief omvangrijk
Je hebt misschien een grotere strijkplank nodig of een strijkplank die ontworpen is voor een stoomgenerator (Brabantia maakt een aantal uitstekende modellen)
De slang van onderkast naar strijkijzer kan vervelend zijn
Geluiden van water dat wordt verwarmd en gecirculeerd is luider dan van een traditioneel ijzer

Beste strijkijzers – Welk type strijkijzer heb je nodig?

Bij het kopen van een nieuw strijkijzer zijn er twee belangrijke dingen om rekening mee te houden – hoeveel je strijkt en hoeveel je wilt uitgeven.

Als je weinig strijkt, is een gewoon stoomstrijkijzer waarschijnlijk voldoende; als je altijd een eindeloze stapel kleding aan het strijken bent, kan een stoomgenerator een betere optie zijn. Waarom? Met een stoomgenerator strijkijzer kun je in minder tijd een grotere hoeveelheid kleren strijken, dankzij een betere stoomafgifte die hardnekkige plooien met meer kracht aanpakt.

Zulke modellen zijn meestal duurder als gevolg hiervan – en ze zijn ook omvangrijker – maar als je veel kleding hebt om te strijken, kun je het de extra kosten waard vinden. Als je eenmaal hebt besloten voor welk type ijzer je moet gaan, kun je gaan nadenken over de specifieke kenmerken.

Beste strijkijzers – Waar moet ik nog meer op letten?

Het materiaal waarvan de strijkzool gemaakt is belangrijk omdat het bepaalt hoe soepel je ijzer over je kleding glijdt. Keramiek is hier de koning, maar roestvrijstaal is ook geen slechte optie – het is simpelweg minder duurzaam.

Wat betreft de functies, kijk naar anti-kalk functionaliteit als je woont in een hardwatergebied, evenals automatische reinigingsopties, en de – altijd handige – automatische uitschakeling stand voor wanneer je een keer vergeet om het apparaat los te koppelen.


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie