Wilt je je vloeren schoonhouden zonder daarvoor veel werk te verzetten? Laat een robot het werk voor je doen. De opties zijn betaalbaarder dan ooit, en we hebben de beste robotstofzuigers getest om je te helpen bij het kiezen van een stofzuiger die precies goed is voor in het huis.

Wat is de Beste Robotstofzuiger?

Stofzuigen heeft een lange weg afgelegd. Je hoeft niet langer te lijden onder het slepen van een onhandige plastic slang die is aangesloten op een onhandige, verrijdbare container ter grootte van een schildpad. In feite hoef je niet eens van de bank af te komen.

Hoewel het nog steeds aanvoelt als een relatief nieuwe innovatie, er zijn verschillende goede robotstofzuigers beschikbaar om je te helpen stof, huisdierharen en ander afval in het huis te verwijderen – zonder dat je van de bank hoeft te komen. Maar welke robotstofzuiger is het juiste model voor jou? We hebben onze tests voor de hoogst gewaardeerde robotzuigers afgerond en gaan in deze koopgids een aantal tips geven om je te helpen de robot te vinden die je zoekt en helpt in het huishouden.

Waarom Zou Ik een Robotstofzuiger Kopen?

In tegenstelling tot de meer traditionele slede- of steel modellen zijn robotstofzuigers automatisch en (voor het grootste deel) intelligent. De robotstofzuigers die we hebben getest zijn uitgerust met lasers, moederborden, sensoren en zelfs Wi-Fi om zonder hulp door je huis te navigeren. Op een paar uitzonderingen na, hoef je er nauwelijks mee te communiceren.

De meeste robotzuigers worden geleverd met een oplaadstation en kunnen zichzelf automatisch opladen. Kies een robot-toegankelijke plek voor het oplaadstation, en de robot zal terugkeren voordat de accu leeg is. Wanneer de accu haast leeg is, gaat de robot naar het laadstation tot de robot genoeg energie heeft om zich weer los te koppelen en verder te gaan met het stofzuigen van vuil. Je kunt ook schema’s instellen voor de meeste robots, waardoor het stofzuigen plaatsvind terwijl je het huis uit bent. Dat betekent dat je eigenlijk alle fysieke interactie met de robot kunt vermijden totdat de robotstofzuiger moet worden geleegd.

Ook in tegenstelling tot veel traditionele stofzuigers, gebruiken alle robots die hier worden besproken geen zakken om het stof, haar en ander afval dat ze opzuigen vast te houden. In plaats daarvan gebruiken ze een eenvoudig te verwijderen vuilnisbak die je eenvoudigweg kunt uitwerpen en legen in de dichtstbijzijnde vuilnisbak. En velen zijn uitgerust met HEPA-filters die voorkomen dat allergenen en andere schadelijke bacterieen zich door de lucht verspreiden.

Welke Robotstofzuiger is het Beste voor Haar en Laminaat?

Over het algemeen zijn alle stofzuigers die we hebben getest geschikt voor hardhouten vloeren.
Over het algemeen kunnen alle robotstofzuigers die we hebben getest zonder problemen omgaan met hardhouten vloeren en haren.

Dweilrobots zoals de iRobot Braava Jet zijn gespecialiseerd in het dweilen van de vloeren. Ze komen niet in aanmerking voor deze lijst omdat ze geen vuil opzuigen, maar ze houden hardhouten vloeren mooi en glanzend. Sommige stofzuigers, zoals de Bobsweep PetHair Plus en Bobi Pet, worden geleverd met een dweilbevestigingen, maar ze zijn over het algemeen niet zo effectief.

Voor meer informatie, zie onze lijst van de beste Dweilrobots.

Gemak vs. Kosten

Een robotstofzuiger is meestal duurder dan een traditioneel stofzuiger. De in deze koopgids genoemde modellen variëren van minder dan €200 tot €1000. Dat is een behoorlijke investering, zelfs voor een goedkoper model. Laten we eens kijken wat je krijgt voor deze prijscategorien.

Tenzij je echt graag wilt stofzuigen (actief bezig zijn), de taak zelf is vrij alledaags en. Afhankelijk van de grootte van je huis, kan een robotstofzuiger veel tijd besparen. Dat alleen al is voor sommige mensen reden genoeg om een robotstofzuiger te overwegen.

Bovendien hebben robotzuigers het punt bereikt waarop ze in principe net zo effectief en krachtig zijn als gewone stofzuigers (als het gaat om het opzuigen van stof). De hier robots maken gebruik van filters, zijborstels en draaiende borstels die je huis over het algemeen net zo goed schoonmaken als hun rechtopstaande tegenhangers. (Slede stofzuigers, zoals die van Miele, zijn nog steeds superieur).

Robotstodzuigers zijn ook vrij compact, zodat ze niet veel ruimte in beslag nemen. En ze kunnen onder de meeste banken en tafels schoonmaken, zodat je geen meubels hoeft te verplaatsen. Zelfs als je dat wel doet, maken de meer geavanceerde robotstofzuigers in deze lijst gebruik van een geheugen om te bepalen waar het meubilair is geplaatst, om deze zodoende in de toekomst te ontwijken.

Ook het vermelden waard: Slimme robotzuigers zijn nu veel betaalbaarder geworden. Wat zijn de voordelen van deze nieuwe robotstofzuigers? De meeste Wi-Fi robots kunnen op afstand worden geprogrammeerd en bediend met je smartphone. Sommige kunnen zelfs worden geactiveerd met je stem.

High-end robotstofzuiger kunnen statistieken en kaarten genereren van de vloeren die ze hebben schoongemaakt. Sommige van Neato’s Botvacs maken zelfs gepersonaliseerde plattegronden die de noodzaak van fysieke “virtuele muren” onnodig maken.

Ondertussen kan de Samsung Powerbot gemakkelijk integreren met andere slimme apparaten als je een SmartThings Hub hebt. Deze slimmere robots zijn over het algemeen duurder, maar ze komen daarnaast met een aantal leuke extraatjes.

Hoe we Robotstofzuigers testen

We testen robotstofzuigers in onze eigen huizen, met de volgende categorieën in gedachten: levensduur van de accu, navigatie, installatie, afzuiging, en of het Bluetooth of Wi-Fi ondersteunt, en tot slot de app-ervaring.

De kans is groot dat je de robotstofzuiger niet wilt babysitten. Dat betekent dat je op zoek bent naar een robot die verschillende vloertypes kan doorkruisen of rond meubels kan manoeuvreren zonder hulp nodig te hebben. Dit geldt voornamelijk als je een donkere vloerbedekking hebt, omdat infraroodsensoren een zwart tapijt kunnen verwarren met een verhoging. De robotstofzuiger weigert er dan overheen te gaan. We testen robotstofzuigers op hardhout, tegels en donkergekleurde vloerbedekking om te zien hoe goed ze de overgangen over verschillende oppervlakken behandelnlen.

De levensduur van de accu is ook een belangrijke factor om rekening mee te houden op basis van de grootte van je huis. In het algemeen kunnen de meeste robotzuigers minstens 60 tot 70 minuten werken, wat genoeg zou moeten zijn om veel appartementen en woningen met één verdieping schoon te maken. Als je een grotere woonruimte hebt, moet je op zoek gaan naar een robotstofzuiger die 90 minuten kan schoonmaken, zodat het elke kamer in het huis kan bereiken voordat het een oplaadbeurt nodig heeft.

Om dit te testen, laden we de accu volledig op, starten we een reinigingscyclus en de tijd die de robot nodig heeft om in het oplaadstation te worden geplaatst. En als een robotstofzuiger model automatisch kan opladen, controleren we of de robot gemakkelijk de weg naar “huis” kan vinden.

De meeste robotstofzuigers zijn betrouwbaar als het gaat om het verwijderen van standaard huishoudelijke vuil, dus je hoeft je niet echt zorgen te maken over het al dan niet kunnen zuigen van pluizen, vuil of haar. Omdat we alle robotzuigers in dezelfde omgeving testen, controleren we hoe vol de vuilniscontainer wordt en of er zichtbaar vuil zoals voedseldeeltjes en zichtbare stofdeeltjes worden opgepikt.

We bekijken ook of de robotstofzuiger gebruik maakt van een willekeurig of methodisch reinigingspatroon. Willekeurig houdt in dat de robot vaak meerdere keren over dezelfde ruimte schoonmaakt, maar ze doen er langer over om alles te schoon te krijgen. Methodisch duurt niet zo lang, maar gaan slechts één keer door een kamer, tenzij anders geprogrammeerd.

Tot slot testen we hoe eenvoudig het is om de robot in te stellen, te programmeren en te bedienen. Sommige robotstofzuigers hebben aan een enkele accu oplading genoeg, terwijl anderen robots meer werk vereisen. Voor de slimmere robotstofzuigers zijn app-ontwerp en betrouwbare Bluetooth of Wi-Fi-connectiviteit belangrijke factoren die de ervaring beïnvloeden. Bij elke beoordeling geven we een gedetailleerde analyse van onze ervaring.

Onze Top 5 Robotstofzuigers

Blaupunkt Bluebot XSMART - Robotstofzuiger - App - nat en droog
Blaupunkt Bluebot XSMART – Robotstofzuiger – App – nat en droog

Blaupunkt Bluebot XSMART Robotstofzuiger met dweil – A-merk – App Control | HEPA-filter | Dweilrobot | Nat en… Meer

iRobot Roomba 671 - Robotstofzuiger
iRobot Roomba 671 – Robotstofzuiger

Dat is lekker thuis komen in een schoon huis, elke dag weer. Maak nu kennis met de iRobot Roomba 671! SMARTiAdapt 1.0-navigatie en… Meer

Anker EUFY ROBOVAC 11
Anker EUFY ROBOVAC 11 – Robotstofzuiger

Klaar met dag in, dag uit weer moeten stofzuigen? Dankzij de Eufy RoboVac 11 kan dit!De Robovac 11 Vermijdt objecten en rijdt niet… Meer

iRobot Roomba 980 - Robotstofzuiger
iRobot Roomba 980 – Robotstofzuiger

iRobot Roomba 980. Stofzuigercontainer type: Zakloos, Kleur van het product: Zwart, Bruin, Vorm: Rond. Stofcapaciteit (totaal):… Meer

iRobot Roomba e5 - Robotstofzuiger
iRobot Roomba e5 – Robotstofzuiger

“De nieuwe iRobot Roomba e5 robotstofzuiger is voorzien van de beste technieken om jouw huis nog sneller en beter te reinigen. De… Meer