De Beste Föhn

Of je nu regelmatig naar de kapper gaat of liever elk jaar je haar bijknipt, je kunt de weldadige werking van een professionele föhnbeurt niet ontkennen. De beste föhn is licht maar stevig, heeft een lang snoer en is gemakkelijk te bedienen met schakelaars voor warmte en luchtstroom. We hebben overal gezocht naar de beste föhns van Nederland; dit is wat we hebben gevonden.

Waar moet je op letten?
Hoewel de meeste föhns er een beetje hetzelfde uitzien, gaat het om wat er aan de binnenkant zit. Hier zijn een paar kenmerken waar je op moet letten om de föhn van je dromen te vinden.

Opzetstukken
Sommige föhns worden geleverd met extra opzetstukken. Hoewel er een ruime keuze is, zijn de twee meest voorkomende blaasmonden en diffusers. Beide zijn ontworpen om aan het uiteinde van je föhn te klemmen om de luchtstroom te veranderen en het stijlen te vergemakkelijken. Een blaasmond is een soort kleine trechter, maar dan in de vorm van een brievenbusklep in plaats van rond. Je kunt hem gebruiken om een smallere, krachtigere luchtstroom te creëren voor specifieke stylinggebieden.
Een diffuser lijkt ook op een trechter, maar dan met ‘vingers’ rond het breedste deel. Diffusers vergroten de spreiding van de luchtstroom en hebben soms langere vingers om het haar bij de wortels op te tillen voor meer volume. Normaal gesproken hebben diffusers kortere vingers om krullend of golvend haar zachtjes op te pakken zonder het plat te maken.

Garantie
De meeste föhns die we bekeken hadden een garantie van 2 jaar. Noemenswaardig is dat duurdere föhns geen langere garantie hadden dan goedkopere föhns. De Dyson Supersonic, bijvoorbeeld, heeft dezelfde 2-jarige garantie als de Remington Aero, ondanks een prijsverschil van ongeveer €335.

Gewicht
Hoewel gewicht niet het meest voor de hand liggende kenmerk is om op te letten bij het kopen van een föhn, is het toch belangrijk voor wie lang, dik of krullend haar heeft. Als het lang duurt voordat je haar droog is, kan een zware föhn vervelend zijn. De meeste föhns wegen ongeveer 500 gram.

Warmte- en luchtstroomschakelaars
Als je oude föhn alleen een enkele aan/uit schakelaar had, zul je aangenaam verrast zijn door nieuwere modellen die meestal aparte schakelaars hebben voor warmte en luchtstroom. Dit kan vervelend zijn als de schakelaars onhandig geplaatst zijn, want het kan dan zijn dat je er tijdens het drogen tegenaan duwt.
Zowel goedkopere als duurdere föhns hebben verschillende warmte- en luchtstroominstellingen; de meeste bieden 2-3 opties voor zowel warmte als luchtstroom. Als je je nieuwe föhn gebruikt voor fijn, droog, beschadigd of kinderhaar, zoek dan een model met 2 of meer warmtestanden. Lagere, koelere luchtstroom is ideaal om te stijlen, terwijl hogere, hetere lucht zorgt voor beter drogen.

Lang snoer
Je föhn moet een snoer van minstens 2 meter hebben, zodat er voldoende ruimte is tussen je föhn, je spiegel en het stopcontact. Snoeren van drie meter zijn de salonstandaard.

Cool shot
Sommige föhns zijn voorzien van een ‘cool shot’ knop. Dit is een soort turbostand van koelere lucht, ideaal voor bij het stijlen.

Prijs
Goedkopere föhns hebben meestal eenvoudigere instellingen en minder hulpstukken dan duurdere toestellen. Gezien vergelijkbare garanties en positieve recensies over het hele prijzenspectrum, kun je met een goedkopere föhn wegkomen als je een basismodel niet erg vindt.

Wat je krijgt als je meer uitgeeft
High-tech haar
Je ziet soms misschien föhns met ionische, keramische of toermalijntechnologie, hoewel deze modellen vaak duurder zijn. Ionische technologie is ontworpen om statische elektriciteit en pluis te verminderen met negatieve ionen, die worden opgewekt door lucht door een elektrische stroom te duwen. Deze negatieve ionen helpen je haar te drogen door positief geladen watermoleculen af te breken. Hierdoor droogt je haar sneller bij een lagere temperatuur.
Toermalijn is een halfedelsteen dat in föhns gebruikt wordt om de ionische technologie te versterken door luchtvochtigheid om te zetten in negatieve ionen. Keramiek wordt vaak gebruikt in kleinere verwarmingen omdat het snel opwarmt en de warmte goed vasthoudt. Keramische föhns gebruiken dit materiaal binnenin het apparaat zodat de warmte gelijkmatig verdeeld wordt. Dit kan helpen voorkomen dat je je haar verbrandt.

Warmtesensor
Zowel de Dyson Supersonic als de Philips MoistureProtect hebben sensoren die de temperatuur van het haar tijdens het drogen in de gaten houden om schade door hitte te helpen voorkomen.

Verwijderbaar filter
Föhns kunnen vuil en stof opzuigen terwijl ze aan staan. Dit is vaak de oorzaak van de branderige geur als je een oude föhn aanzet. Sommige van de duurdere föhns op onze lijst hebben verwijderbare of vervangbare filters om vuil op te vangen en te voorkomen dat het in de motor gezogen wordt. Hierdoor kan je föhn langer meegaan, maar op de lange duur ook meer kosten – vooral als de filters niet wasbaar of herbruikbaar zijn (ahum, James Dyson, ahum).

Plaats een reactie