Beste Waterkoker in Nederland en België | 2022 Editie

Voor sommige mensen is een lekkere kop thee of koffie een standaard ritueel dat grenst aan het obsessieve. Wat maakt het nou uit of de kip of het ei eerst kwam, schenk je de melk er als eerst in of pas als laatst? Voor anderen is het een gehaast meeneemdrankje – het is de dagelijkse stoot cafeïne om de ochtend mee te beginnen. In welk kamp je ook valt, je hebt een waterkoker nodig.

Een waterkoker is een (laten we eerlijk zijn) saai maar essentieel onderdeel van je keukenuitrusting, net als een broodrooster. De beste elektrische waterkoker kookt snel en betrouwbaar water. Hij is super eenvoudig in gebruik en ook ideaal om schoon te maken. We hebben urenlang het web afgestruind om de beste waterkokers in Nederland te vinden die passen bij elke techniek, budget en woonstijl. De lijst is gebaseerd op testen door experts en meningen van echte Nederlanders.

Waar moet je op letten?
Eerlijk gezegd zijn waterkokers vrij eenvoudige apparaten. Ze koken letterlijk gewoon water. Je zult dus merken dat veel waterkokers dezelfde kenmerken hebben, zoals de onderstaande.

Zichtbaar waterpeil
Of je het nu een waterpeil of venster noemt, het doet hetzelfde – het laat je zien hoeveel water er in je waterkoker zit. Dubbele watervensters zijn handig. Je kunt dan het waterpeil aan beide kanten van de waterkoker zien. Sommige waterkokers hebben ook verlichte waterstanden, waardoor je ze gemakkelijker kunt zien.
Wij vinden kopjes een meer gebruiksvriendelijke meetwaarde dan ml – wij weten niet hoeveel ml er in een standaard kopje thee zit, maar jij misschien wel?

Uitneembaar filter
Het filter voorkomt dat bezinksel uit het water, waaronder kalkaanslag, in je thee terechtkomt. Om het filter schoon te houden, moet je het er kunnen uithalen en wassen.

Snoeropbergplaats
Voor een opgeruimd en veilig werkblad (geen bungelende snoeren waar kleine handjes aan kunnen trekken) hebben de meeste waterkokers snoeropbergruimte in hun voetstuk.

360° draaivoet
Hierdoor kan de waterkoker op zijn voet draaien, in plaats van dat hij op een vaste positie moet worden vastgezet. Dat betekent dat je hem gemakkelijk kunt oppakken en terugzetten van overal op het voetstuk. Het is ook gemakkelijker voor linkshandigen.
Droogkookbeveiliging
Alle waterkokers zouden automatisch moeten stoppen zodra het water kookt. Zo wordt voorkomen dat de waterkoker droogkookt en een veiligheidsrisico vormt.

Koel aanvoelen
Of ze dat nu beweren in hun marketing of niet, de buitenkant van alle waterkokers zouden koel genoeg moeten zijn om te kunnen aanraken en gebruiken. Dit voorkomt verbrande vingers en handen bij het optillen van een net gekookte waterkoker.

Comfortabele handgrepen
De handgrepen moeten breed zijn en prettig in de hand liggen – je pakt immers een potentieel zwaar voorwerp vol kokend water op. Het handvat moet ook je vingers weghouden van de behuizing van de waterkoker.

Klapdeksel
Kies een klapdeksel in plaats van een afneembaar deksel, want dan raak je hem ook niet kwijt. Slechts een van de waterkokers die we hebben bekeken, de Morphy Richards Accents Traditional, had een deksel dat geen klapdeksel was.

Brede schenktuit
Als je het te veel werk vindt om het deksel te openen als je de waterkoker wilt vullen, zoek dan een waterkoker met brede schenktuit. Zo kun je de waterkoker direct door de schenktuit vullen.

Wat je krijgt als je meer uitgeeft
In plaats van deze kenmerken noodzakelijkerwijs te rekenen tot de kenmerken waarvoor je meer betaalt, is het gemakkelijker waterkokers te beschouwen als apparaten met standaard en niet-standaard kenmerken, waarbij de volgende niet-standaard zijn. CHOICE (belangengroep voor consumenten) vat het als beste samen: “Prijs is geen indicator voor prestatie, wat waterkokers betreft”.

Deksel met zachte opening
Sommige waterkokers hebben een deksel met een zachte opening om de kans dat heet water eruit spat, te verkleinen.

Elektrische waterkoker met zwanenhals
Als je serieus met koffie bezig bent, kun je overwegen een elektrische waterkoker met zwanenhals te kopen. De dunne schuine schenktuit is speciaal ontworpen voor filterkoffie. Je kunt er precies mee regelen hoeveel water je schenkt, hoe snel het eruit komt en waar je het op richt. Waterkokers met zwanenhals zijn momenteel vrij zeldzaam in Nederland.

Mooiere uitstraling en bijpassende producten
Om bij een bepaald thema in je keuken te passen, kun je meer betalen voor een grotere keuze aan kleuren en afwerkingen, zoals matte of gestructureerde looks. Bij deze designmodellen kun je waarschijnlijk ook een bijpassende broodrooster kopen.

Verschillende temperatuurinstellingen
Ken je het smaakverschil tussen een oolong en groene thee? Dan zul je dol zijn op verschillende temperatuurinstellingen die watertemperaturen aangeven voor specifieke theesoorten, of koffie.

Glas
Wil je kunnen zien waar je waterkoker mee bezig is? Kies er dan een met glazen behuizing. Of het nu is omdat je kunt zien hoe het water kookt of omdat het een andere uitstraling geeft, je zal meer moeten betalen voor een glazen waterkoker. Glazen waterkokers hebben echter ook meer onderhoud en reiniging nodig dan een niet-glazen waterkoker. Je kunt namelijk de ophoping van bruine kalkaanslag zien.

Warmhoudfunctie
Net wat water gekookt en nu gaat je telefoon af? Een warmhoudfunctie houdt je water op een behoorlijke temperatuur voor wanneer je klaar bent om het te gebruiken. Deze functies gaan normaal tot 30 minuten mee.

Hoorbare kookherinnering
De dagen van een fluitende waterkoker zijn al lang voorbij. Tegenwoordig gaat het om de stille waterkoker, wat betekent dat het moeilijk kan zijn om te weten wanneer het ding echt klaar is. Een hoorbare geluidsherinnering is dan ook wel handig, of het nu een klik of een piepje is.

Plaats een reactie