Beste Was-droogcombinaties in 2022: Het Ultieme Apparaat voor de Was?

Zou het niet geweldig zijn als je je vuile was voor het werk in de was kon gooien en thuiskomen om schone, droge kleren netjes in je garderobe te hangen? Die droom zou een stap dichterbij kunnen komen met een was-droogcombinatie.

Helaas kunnen deze apparaten niet strijken of je overhemden nog net niet voor je ophangen, maar deze wondermachines geven je de voordelen van twee wasmachines in één enkele machine.

Beste Was-droogcombinaties

Maar dit alles klinkt een beetje te mooi om waar te zijn. Kunnen deze wonderbaarlijke apparaten hun claims van zorgvuldig gewassen kleding met al het vocht verwijderen, of is dit alles slechts schone schijn? We hebben deze machines een kans gegeven en het blijkt dat de uitkomst eigenlijk een beetje van beide is.


Wat is een was-droogcombinatie?

Het is vrij simpel, deze wasmachine combo’s combineren een wasmachine en een wasdroger in een enkele machine welke over het algemeen ongeveer even groot is als een wasmachine. Ze bieden meestal alle functies, programma’s en modi van mid tot high-end wasmachines en drogers, dus ze beloven om alles te doen wat stand-alone wasmachines en drogers kunnen doen. Hoe kleiner de woonoppervlakte, hoe groter het voordeel.

Wasdrogercombinaties zijn een handige manier om de wasdag te organiseren, omdat ze kunnen wassen EN drogen zonder enige tussenkomst. Je kunt de was- en droogcycli ook onafhankelijk van elkaar uitvoeren, zodat je de was/droog combo ook kunt gebruiken als een conventionele wasmachine voor dagelijks gebruik (omdat je al weet dat lijndrogen de meest energiezuinige en milieuvriendelijke manier is om de wasgoed te drogen;), maar je hebt ook de optie om alleen de droger te gebruiken als je die nodig hebt.

Belangrijkste kenmerken van een was-droogcombinatie

Functionaliteit

In het algemeen hebben wasdrogercombinaties een capaciteit van ongeveer 2 kubieke meter. Dat is genoeg ruimte om ongeveer 4 kilo wasgoed te wassen en te drogen. We gezocht naar combinaties met grotere trommels, omdat ze het toelaten om minder ladingen te wassen en minder energie te verbruiken.

Als je was-droogcombinaties vergelijkt, zoek dan naar een machine met meerdere watertemperaturen, wascyclus en drooginstellingen.

De beste Was- droogcombinatie

Was & droger cycli

De beste was-drogercombinaties hebben instellingen om je kleding schoon te maken zonder deze te beschadigen. Ze hebben bijvoorbeeld instellingen voor delicate stoffen en voor gekleurde was.

Machines moeten ook alle soorten kledingstukken volledig drogen, zelfs jeans en grote handdoeken. Sommige was-drogercombinaties hebben slechts één of twee instellingen voor de droger, terwijl met anderen modellen je de temperatuur kan instellen, wat handig is wanneer je delicate kleding moet drogen.

Extra functies

Alle was-drogercombinaties die we hebben vergeleken, hebben automatische dispensers die het wasmiddel op het juiste moment tijdens de wascyclus toevoegen. De meeste hebben ook een kinderslot dat ervoor zorgt dat kinderen niet zomaar de trommel kunnen openen. Bovendien hebben ze meestal een digitaal display dat laat zien wat er tijdens een cyclus gebeurt.

Functies zoals een automatische ladingssensor, die de trommel vult met de juiste hoeveelheid water op basis van de grootte van de lading, komen minder vaak voor. Dit is echter een mooie energiebesparende functie die we in sommige modellen tegenkomen.

Hoe werkt een was-droger combo?

Hoewel was-drogercombinaties er misschien uitzien als gewone wasmachines of drogers, ze werken heel anders. Ten eerste, was/drogercombinaties hebben geen wasdrogerontluchting nodig, omdat ze gebruik maken van zogenaamde condensatiedroging.

Dit betekent dat deze machines, in plaats van warmte af te voeren via een ontluchting, warmte gebruikt om de lading te filteren voordat deze door een warmtewisselaar stroomt.

Was-drogercombinaties zijn meestal een stukje kleiner dan gewone wasmachines en drogers, ze zijn relatief licht van gewicht en sommige modellen wielen zodat je ze makkelijk kunt verplaatsen.

Deze draagbaarheid is een van de redenen waarom deze combo’s zo populair zijn in appartementen en campings. Hoewel het was- en droogproces soms langer duurt, zijn ze ideaal voor mensen met beperkte ruimte.

Beste was-droogcombinatie?

Waarom zijn we sceptisch

Als was-drogercombinaties met één trommel goed zouden werken, dan zouden ze de ultieme oplossing zijn. Ze nemen de helft van de ruimte in beslag en je hoeft geen kleding meer van de ene naar de andere machine te brengen.

Het wassen van de kleding in was/drogercombinaties werkt prima, maar het drogen duurt veelal een paar uur langer in vergelijking met een traditionele droger. Daarnaast laat de capaciteit van de trommel vaak te wensen over

Maar merk na merk heeft geprobeerd om de ultieme was-drogercombinatie te ontwikkelen, maar tientallen jaren later zijn de machines nog steeds niet populair. Je kunt ook geen nieuwe ladingen wassen terwijl je op de droger wacht. Dus het wassen van de kleding duurt over het algemeen een stuk langer.

Daarnaast hebben deze veelbelovende machines ook hoge reparatietarieven en zijn ze niet veel goedkoper in aanschaf dan afzonderlijke machines, zodat ze je op de lange termijn bijna altijd meer kosten.

Was droogcombinatie test

Hoe vergelijken wasdrogercombinaties zich met stand-alone apparaten?

Was/droogcombinaties gebruiken dezelfde waskracht als een traditionele wasmachine, waardoor de kwaliteit van de wasbeurt vergelijkbaar is. Het drogen laat echter vaak veel te wensen over.

Hoewel ze ongeveer evenveel energie verbruiken als eentraditonele droger om te drogen, duurt het ongeveer twee keer zo lang om de was te drogen – gemiddeld drie en een half uur,. Dit is geen probleem als je de was wilt doen terwijl je aan het werk bent, of ’s nachts, maar het kan intens frustrerend zijn als je haast hebt.

Deze combo’s gebruiken ook veel water tijdens het drogen (jawel). Soms meer dan wat ze gebruiken voor het wassen. Deze dorstlessende droogprestatie betekent dat je als veelgebruiker (van de droogfunctie) beter af bent met een traditionele droger.

Dewas-drogercombinaties zijn ook aanzienlijk complexer dan de traditonele varianten. En met de complexiteit komen kosten. Als je toch al een wasmachine en een droger moet kopen, dan kan het kopen van een combo-apparaat je een paar euros besparen, maar frustraties over slechte droogprestaties kunnen deze besparen snel teniet doen.

De toegevoegde complexiteit van een combo-apparaat kan ook leiden tot een hoger risico dat er iets misgaat – ons betrouwbaarheidsonderzoek toont aan dat eigenaren van wasmachinecombo’s historisch gezien meer problemen hebben gehad met hun apparaat dan eigenaren van conventionele wasmachines.

Hoewel de kwaliteit van de combo’s de laatste jaren gestaag is verbeterd, zijn deze machines in tegenstelling tot de traditionele apparaten die individueel kunnen worden vervangen als een van hen kapot is. Met een combo bestaat er de kans dat het hele ding moet worden vervangen.

Gebruiken wasdrogercombinaties water om te drogen?

De meeste was-drogercombinaties hebben een zogehete condensatordroger. In tegenstelling tot een geventileerde droger die warme natte lucht rechtstreeks in de wasgoed pompt en het in een sauna verandert, vangen condensatordrogers het vocht uit de kleding op.

Ze werken door warme droge lucht door de natte wasgoed te duwen en het vocht af te zuigen, waarna de nu vochtige lucht in een warmtewisselaar wordt gekoeld en het vocht wordt gecondenseeerd. Deze condensatie wordt in een tank opgevangen of in de afvoer gepompt. De (nu droge) lucht wordt opnieuw opgewarmd en de cyclus wordt herhaald.

Dus waar komt het water terecht? Het hart van elke condensatordroger is de warmtewisselaar. Het werkt net als de radiator in de auto door de hete lucht door metalen vinnen met een groot oppervlak te leiden om de koeling te vergemakkelijken. In een traditionele droger worden deze vinnen luchtgekoeld, maar was-drogercombinaties gebruiken in plaats daarvan water. Dit is vanuit technisch oogpunt zinvol, omdat water de warmte efficiënter geleidt en omdat het ook een wasmachine is, heeft het al een waterbron op zijn plaats.

Was-droogcombinatie kopen?

Helaas is het koelwater na een paar cycli door de warmtewisselaar te warm geworden, zodat het wordt afgevoerd en er nu koel water uit de kraan moet komen.

Hoeveel water gebruiken deze was/droogcombinaties?

Het varieert van model tot model en met het vochtgehalte in de kleding, maar de drogers in onze test hadden een gemiddelde van 35 liter om een 3,5 kg waslading te drogen. Dat is exclusief een bijzonder dorstige uitschieter die voor een volle lading een verbluffende 210 liter water gebruikte – en dat komt bovenop het water dat gebruikt wordt voor het wassen.

Hoewel het gebruik van water niet wordt weergegeven in de energieklasse en dergelijke, moet het wel worden vermeld als een getal op de machine zelf, dus lees het etiket zorgvuldig.

De capaciteit van een wasdrogercombinatie

Een ander eigenaardig aspect van de combo’s is dat de wascapaciteit en droogcapaciteit verschillend zijn. Waarom? Om de was effectief te drogen hebben deze apparaten veel ruimte nodig om lucht te laten circuleren. De wasdrogercombinatie moet beide functies vervullen in dezelfde trommel. De droogcapaciteit is veelal de helft van het volume dat de was/drogercombinatie kan wassen.

Omdat de meesten van ons de wasmachines slechts tot de helft van de capaciteit vullen, is de capaciteit niet zozeer een probleem, maar als je een volle lading wast, moet je deze in twee ladingen drogen.

Was-Droogcombinaties

Voordelen van de was/droogcombinatie

– De wasprestaties van een was/droogcombinatie zijn vergelijkbaar met die van een gelijkwaardig wasmachine
– Heeft minder ruimte nodig (1 aparataat ipv 2)
– Je kunt de kleding wassen en drogen zonder tussenkomst.
– Je kunt onafhankelijk wassen of drogen, zodat je de machine als een normale wasmachine kunt gebruiken met de gemoedsrust van een droger voor noodgevallen.
– De aanschaf- en gebruikskosten zijn ongeveer gelijk aan een aparte wasmachine en droger.

Nadelen van de was/droogcombinatie

– Je kunt slechts de helft van de was drogen.
– Ze kunnen een duizelingwekkende hoeveelheid water gebruiken voor het drogen en dat komt bovenop het water om te wassen.
– Minst betrouwbare wasapparatuur, hoewel de betrouwbaarheid de laatste jaren is verbeterd.


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie