Beste Wafelijzers in 2022: Koopgids

Je denkt misschien dat een wafelijzer maar één ding doet, namelijk wafels maken. Maar dit eenvoudige apparaat is een veelzijdige bondgenoot in de keuken die naast het ontbijt ook veel andere maaltijden kan bereiden. Gebruik het om een extra knapperige rösti te krijgen, de overgebleven pizza’s opnieuw op te warmen en zelfs omeletten te bakken.

De mogelijkheden zijn bijna eindeloos en een snelle zoektocht op het web toont aan dat mensen vrij creatief zijn met dit apparaat.

Maar toch: wat is het nut van een wafelijzer als er geen goede wafels gemaakt worden?

Wat te zoeken in een wafelijzer

Wafelijzers variëren in stijl en eigenschappen… en niet te vergeten in het type, de kwaliteit en het aantal wafels dat ze produceren! Van grote luchtige Belgische wafels tot dunne en knapperige traditionele wafels; we hebben geëvalueerd welke eigenschappen het belangrijkst zijn in een wafelijzer.

Type wafel

Een van de eerste dingen die je moet beslissen bij het kiezen van een wafelijzer is wat voor soort wafels je wilt maken. Van luchtige Belgische wafels tot dunne en knapperige traditionele wafels (ook wel kniepertjes genoemd in het Oosten van het land) of schattige vormen voor kinderen – er zijn wafelijzers om elke soort wafels te bereiden waarnaar je verlangt!

Belgische wafels zijn dikker dan Amerikaanse wafels, en hebben ook diepere putten voor boter, stroop of wat je maar op je wafel wilt doen. Ze zijn normaliter 2,5 tot 3,5 cm dik en zijn het lekkerst als ze knapperig aan de buitenkant en mals aan de binnenkant zijn. Het bakken duurt ook wat langer, maar ze kunnen ook gemaakt worden met verschillende soorten beslag, van koekjesdeeg tot maïsbrood.

Andere mensen geven juist de voorkeur aan dunne en knapperige wafels die je kunt gebruiken om een ijswafelsandwich te maken en tot een wafelhoorntjes kan maken. Als je kieskeurige smaakpapillen te behagen hebt, kan het zijn dat je de voorkeur geeft aan wafels met een hartjesvorm of een andere vorm.

Aantal wafels

Wafelijzers maken meestal tussen de één en vier wafels tegelijk. Het is belangrijk om je te bedenken voor hoeveel mensen je normaal gesproken wafels maakt om zodoende een model te kunnen selecteren dat past bij je behoeften.

Wafels kun je uitzonderlijk goed invriezen, dus het is meestal een goed idee om er wat extra te maken voor een gemakkelijk ontbijt op drukke ochtenden. Zorg ervoor dat je er achter komt hoe snel elke wafelijzer werkt om te zien hoe lang het zal duren om de partijgrootte te maken die je wilt.

Gemakkelijke reiniging

Elk apparaat dat moeilijk schoon te maken is, zal je terughoudend maken om het vaak te gebruiken! Antiaanbakoppervlakken zijn een must. Ze zorgen ervoor dat het gemakkelijk is om de wafels ongebroken uit het wafelijzer te halen, verminderen de hoeveelheid olie die je nodig hebt en maken het gemakkelijker om je wafelijzer schoon te houden.

Let erop dat je altijd een plastic tang of eetstokjes gebruikt om je wafels uit het ijzer te halen om te voorkomen dat je krassen op je antiaanbaklaag maakt. Krassen in de antiaanbaklaag zorgen ervoor dat het beslag blijft plakken en maakt het schoonmaken moeilijker.

Sommige modellen zijn voorzien van uitneembare, vaatwasmachinebestendige platen om het schoonmaken te vergemakkelijken, hoewel je echt alleen simpelweg je wafelijzer schoon hoeft te vegen met een vochtige doek nadat het is afgekoeld.

Een andere nuttige eigenschap die sommige modellen hebben zijn overloopplaten om overtollig beslag niet op je aanrecht te laten vallen. Sommige wafelijzers worden ook geleverd met een specifieke maatbeker om het beslag in porties te af te meten en te voorkomen dat het überhaupt overloopt.

Snelheid

Wafelijzers variëren sterk in hoe snel ze opwarmen en hoe snel ze wafels bakken. Sommige modellen vereisen een aanzienlijke hoeveelheid opwarmtijd tussen de partijen, terwijl andere modellen het mogelijk maken om continu te bakken.

Bedenk je, voordat je de aankoop doet, hoeveel wafels je per keer wilt maken en hoeveel tijd je kunt besteden aan het maken van wafels. In het algemeen, als je wafels voor een groep maakt, wil je een wafelijzer vinden die meerdere wafels tegelijk maakt, of eentje die snel en continu dunne wafels bakt.

Indicator lichtjes en geluiden

Zoek een wafelijzer met hoorbare of visuele indicatoren die een geluids- of lichtsignaal geven wanneer het apparaat voldoende is voorverwarmd om wafels te bakken, klaar is voor de volgende partij en wanneer je wafels klaar zijn.

De kans is groot dat je andere kooktaken op je neemt terwijl je wafels maakt. Wij geven de voorkeur aan geluiden boven licht, zodat je kunt blijven bewegen in plaats van dat je in de buurt van je wafels moet blijven!

Als je voor een budgetmodel gaat, heeft het echter misschien niet al deze functies. Een goede vuistregel om te weten wanneer je wafels klaar zijn, is het in de gaten houden van de stoom. Wanneer je wafelmaker stopt met het vrijgeven van stoom betekent dit dat het beslag bijna gaar is.

Als je eenmaal gewend bent aan je model kunt je ook een aparte timer instellen om je te waarschuwen, maar wij zijn voorstander van modellen die de timing voor je doen.

Instelbaarheid en gelijkmatige bruining

Uiteraard heeft iedereen zijn eigen voorkeur qua knapperigheid. Daarom is het fijn als je de instellingen van het wafelijzer per keer kunt aanpassen, zodat iedereen kan genieten van een wafel die bij zijn/haar smaak past.

Kies dus voor een wafelijzer met gemakkelijk afleesbare, nauwkeurige en gemakkelijk te gebruiken instellingen en let erop dat er geen zwakke plekken in het ijzer zitten. Deze zorgen namelijk voor oneffenheden en/of minder goed gebakken stukken in de wafel.

Eenvoud van opslag

Aangezien een wafelijzer kookgerei is dat je waarschijnlijk niet elke dag zult gebruiken, wil je een model aanschaffen dat past bij de hoeveelheid opslagruimte die je hebt. Veel van de wafelijzers worden geleverd met een mechanisme om de snoeren netjes op te kunnen rollen om te voorkomen dat het snoer in de knoop raakt.

Anderen hebben een vergrendelmechanisme waarmee je de mogelijkheid hebt om ze gemakkelijk en veilig verticaal of horizontaal op te bergen. Sommige flip-modellen nemen extra ruimte in beslag en moeten in hun doos worden opgeborgen. Welke maat of stijl je ook kiest, meet altijd je opbergruimte op om er zeker van te zijn dat het model dat je kiest, past.

Conclusie

Hoewel we niet vaak voorstander zijn van apparatuur die je niet vaak gebruikt, maken we een uitzondering voor wafelijzers. Tegen een redelijke prijs, die zich na een paar keer wafels maken gemakkelijk terugverdient, zorgen ze voor een leuke ontbijt- of brunchervaring, waardoor ze de ruimte die ze innemen waard zijn.

Het is leuk om creatieve manieren te vinden om het wafelijzer te gebruiken met koekjesdeeg, maïsbroodbeslag of zelfs rösti’s. Zoals bij elke aankoop is het belangrijk om je behoeften en budget zorgvuldig te evalueren voordat je een aankoop doet en altijd de beoordelingen van verschillende wafelijzers te lezen om je te helpen bij je beslissing.


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie