Om te voorkomen dat je ogen overbelast raken, heb je bij het lezen het juiste licht nodig. Hoewel het voor een deel zal afhangen van de gloeilamp die je gebruikt (hoe helderder het licht, hoe minder belasting voor je ogen), kan het gebruiken van een van de beste vloerlampen ook een enorme impact hebben.

Wanneer je een vloerlamp koopt om te lezen, zal je een paar dingen in de gaten moeten houden. Ten eerste, het is belangrijk om op zoek te gaan naar een lamp met een verstelbare hoogte of een verstelbare nek.

Zelfs als je een speciale leesplek hebt, kun je de positie van de lamp veranderen op basis van het tijdstip van de dag of de grootte van de tekst in je boek.

Kies een lamp met verschillende helderheidsinstellingen. Dat is handig als je graag leest op verschillende tijdstippen van de dag waarop je al dan niet veel zonlicht binnenkrijgt. Ook is deze functie gewenst als je gezichtsvermogen de ene dag beter is dan de andere.

Als je meer luxe wilt, kun je zelfs op zoek gaan naar een vloerlamp met een afstandsbediening waarmee je de helderheid kunt aanpassen zonder dat je je favoriete leeshoekje hoeft te verlaten.

Tot slot, denk na over je persoonlijke stijl. Ben je op zoek naar een degelijk, minimalistisch ontwerp dat onopvallend is? Of heb je liever een duurzame koperen of roestvrijstalen lamp die past bij je interieur? Beantwoord eerst deze vragen voordat je tot een koop overgaat.

Hoe kies je de juiste vloerlamp voor je kamer

Verlichting kan een ruimte gastvrij en comfortabel maken na het vallen van de avond, en het inrichten van een ruimte met een veelheid aan lichtbronnen kan de algemene sfeer verbeteren en tegelijkertijd de vermoeidheid van de ogen verminderen. Te weinig of te veel licht kan de ogen vermoeien.

Bovendien kan een ruimte optisch groter lijken door het licht dat ’s nachts door muren wordt gereflecteerd, waardoor zelfs kleine ruimtes groter lijken (omgekeerd vermindert één enkele lichtbron de waargenomen ruimte).

Binnenhuisarchitecten en verlichtingsspecialisten adviseren daarom altijd een gelaagd licht met een overlappend spectrum aan accent-, sfeer- en taakverlichtingsbronnen.

Verward? Stel je je voor dat de binnenverlichting een drieledige band is. Accentverlichting is de hoofdgitarist, die solo in de hoek gaat en de aandacht vestigt op een specifiek deel van de ruimte of een opvallend kenmerk (bijv. een kunstwerk of inrichting).

Sfeerverlichting treedt op de achtergrond op als een bassist, waarbij een zachtere en algemene verlichting wordt gecreëerd om de algemene sfeer van een ruimte te bepalen.

De taakverlichting is de vocalist, die een instelbare verlichtingssterkte realiseert om te lezen, te werken of gewoon te ontspannen, idealiter zonder schittering of schaduwen. Combineer ze alle drie en je hebt een harmonieuze luminescentie, gelaagd met nuance, stemming en doelgerichtheid.

In navolging van deze analogie kan een vloerlamp praktisch een band op zich zijn. In combinatie met de juiste gloeilamp en een extra dimmer om het vermogen aan te passen, kunnen sommige modellen als accent-, sfeer- en taakverlichting werken, alles in één.

Maar vaker werkt een staande lamp als een combinatie van twee van de drie verlichtingsbronnen, meestal taak- en sfeerverlichting. Daarom zijn wij van mening dat een vloerlamp in elke woonkamer moet staan, als aanvulling op andere lichtbronnen.

Vóór het kiezen van een vloerlamp, moet je de volgende vragen beantwoorden

Hoe groot is je kamer en hoe hoog zijn de plafonds?

Als de ruimte krap is, adviseren wij een boom- of zwenkarm-taaklamp. Lampen met lampenkappen of een driepootvormige voet nemen meer ruimte in beslag en zijn het beste geschikt voor middelgrote tot grote ruimtes.

Alleen de grootste ruimtes met hoge plafonds hebben een booglamp nodig, dit is een stijl die in een kleine ruimte buitenproportioneel kan domineren.

Voordat je tot een aankoop overgaat, moet je altijd de hoogte en omtrek van een lamp meten om deze te kunnen vergelijken met de beoogde ruimte.

Ik ben over het algemeen van mening dat een staande lamp niet meer dan 1,80 tot 2,10 meter mag bedragen in een gemiddelde kamer met plafonds van 2,40 tot 3 meter; ruimten met bijzonder hoge plafonds kunnen zich hogere lampen permitteren, waar het accentueren van de verticaliteit voor een extra dramatisch effect zorgt.

Wil je onder het licht lezen of werken of is de lamp vooral bedoeld als sfeerverlichtingsbron?

Taak- en boogvloerlampen zijn het beste geschikt om van bovenaf, zonder te verblinden, licht te leveren.

Idealiter met zwenkarmen en/of verstelbare lampen om het licht precies te richten waar het gewenst is. Een boomvloerlamp biedt instelbaar licht, maar het bereik ervan is inherent beperkt door de plaatsing van lampen op verschillende hoogtes.

Lampen die zijn uitgerust met lampenkappen verspreiden licht voor een aangename sfeer, maar ze zijn niet de beste keuze om te lezen. Houd rekening met je meest voorkomende nachtelijke gewoontes.

Als je vaak breit of leest, is een licht dat van bovenaf of van over de schouder wordt geleverd het beste. Als je een fanatiek Netflix kijker bent, wil je een lamp die een diffuus, zachter licht geeft zonder dat de schittering van de lamp op “nog ééntje dan”-avonden weerkaatst op het scherm.

Wil je dat de lamp opvalt of in de rest van de kamer past?

Stel je eens voor hoe de vloerlamp er tussen bestaande meubels, wandkleuren en andere decoratieve elementen uit zal zien. Boom- en taaklampen hebben de neiging om op te gaan in kleinere ruimtes.

Hoge boogvormige booglampen of consolelampen met kappen trekken de aandacht. Als je op zoek bent naar een statement stuk, houd er dan rekening mee dat je meer betaalt voor iets dat zich onderscheidt van de massa in grootte of stijl.

Ben je van plan om de lamp te verplaatsen?

De meeste vloerlampen zijn licht genoeg om met slechts één arm op te pakken en te bewegen. Maar booglampen en sommige grotere driepootmodellen kunnen na montage zwaar en onhandelbaar zijn.

Vergeet niet om de voet en het totale gewicht te controleren voordat je iets koopt, om te voorkomen dat je vast zit aan iets wat zwaarder is dan je comfortabel en veilig kunt tillen.

Conclusie

Vloerlampen zijn interessante meubelstukken, die in een verscheidenheid aan vormen, bouwmaterialen en hoogtes te verkrijgen zijn. Het maakt niet uit wat voor woonstijl je hebt, je zal altijd wel in staat zijn om een bijpassende vloerlamp te vinden. Je kunt kiezen uit omgevings- of taakstijlen bij een staande lamp.

Een omgevingsvloerlamp verspreidt het licht over een groot gebied, met behulp van een naar boven gericht licht of meerdere lampen. Een taakvloerlamp richt het licht naar beneden in een specifieke ruimte om te lezen en ander close-up werk te doen.

Voor taakverlichting is de hoogte de belangrijkste factor waarmee rekening moet worden gehouden bij het vergelijken van staande lampen.

Veel mensen gebruiken de vloerlamp bijvoorbeeld voornamelijk om te lezen terwijl ze op de bank zitten. Als dat het geval is, dan wil je dat de onderkant van de kap zich net boven ooghoogte bevindt terwijl je zit.