Beste Stofzuigers voor Alle Vloertypen in 2022

Snoerloze steelstofzuigers zijn beter dan ooit en hebben bij grote retailers – en in onze beoordelingen – de sledestofzuigers met snoeren verdrongen. En tegenwoordig zijn robotstofzuigers eindelijk veranderd van een gadget in YouTube-video’s waarbij de kat op de robotstofzuiger door het huis rijdt, naar een legitiem schoonmaakmiddel.

Maar ondanks dat deze nieuwe en geschikte mededingers een plaats in je schoonmaakarsenaal verdienen, kunnen zij nog steeds niet je betrouwbare stofzuiger vervangen.

De stofzuiger moet het meest essentiële onderdeel van het schoonmaakarsenaal van elke huiseigenaar zijn. Als de snelste en eenvoudigste manier om je huis schoon te houden, is het belangrijk om het juiste type stofzuiger te kopen en het model te kiezen dat in je huis past: je hebt de juiste combinatie van kracht, accessoires en wendbaarheid nodig. Hier helpen wij je de juiste beslissingen te nemen.

Onze Top 4 Stofzuigers voor Alle Vloertypen

Beste uit de Test Populairste
Beste Koop Ook Goed

Wat is het beste type stofzuiger?

Er zijn hier twee belangrijke keuzes te maken. Ten eerste moet je kiezen tussen stofzuigers met of zonder zak. Ten tweede, stel jezelf de vraag: ben je beter af met een steelstofzuiger of een sledestofzuiger? Daar komen we zo op terug.

Maar er is nog een andere optie – draadloze stofzuigers. Het snoerloze gemak dat zij bieden is een groeiende trend in de markt en zeker de moeite waard om te overwegen. De meeste zijn niet zo krachtig als stofzuigers met een snoer, maar ze maken dat goed met veelzijdigheid en eenvoud. Het niet hebben van een snoer maakt het reinigen van veel plekken gemakkelijker, dus ze zijn een geweldig alternatief als je voor zwaardere klussen al een goede stofzuiger met snoer hebt.

Met de nieuwste technologie overtreffen snoerloze stofzuigers nu de mogelijkheden van modellen met snoer. Sterker nog, Dyson heeft aangekondigd dat het niet langer nieuwe snoerstofzuigers zal ontwikkelen en zich zal richten op snoerloze modellen. Bestaande Dyson modellen met snoer zullen nog steeds verkocht worden, maar snoerloos is duidelijk de toekomst.

Koopgids voor de beste stofzuiger voor jouw behoeften

.
Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een goede stofzuiger en welke kenmerken kun je overslaan? Wat is het belangrijkst als je op zoek bent naar een goede stofzuiger?

Kwaliteit Borstels

Een goede stofzuiger heeft borstels nodig die de vacht van je huisdier en al het andere vuil uit het tapijt trekken en naar het aanzuigkanaal voeren. Belangrijker nog, het moet dit doen zonder dat het haar van je huisdieren verstrikt raakt in de borstels. De stofzuiger mag niet zijn vermogen verliezen doordat er vuil dat aan de borstels blijft kleven en het moet niet verstopt raken met vuil.
Als je hardhouten vloeren hebt, wil je de mogelijkheid hebben om de borstels uit te schakelen bij het wisselen tussen de verschillende soorten vloeren. Je wilt er niet vanuit gaan dat de automatische hoogteaanpassing hiervoor zorgt en er dan later achter komen dat je de houten vloeren hebt bekrast.

Let erop dat als je lus tapijt hebt, je in staat moet zijn om de rolborstels uit te schakelen om te voorkomen dat de borstels het tapijt vernielen.

Goede zuigkracht

Een goede zuigkracht is belangrijker voor een tapijtreinigingsstofzuiger dan een stofzuiger voor harde vloeroppervlakken. Hoe dikker het tapijt, hoe sterker de zuigkracht moet zijn om vuil uit het tapijt te verwijderen.

Hoogteaanpassingen hebben weinig effect als je een tapijt van geringe tot gemiddelde dikte hebt. Hoogteverstelling en aanzuigcontroles zijn belangrijk als je van lage tapijten naar berberkleden of dikpolige tapijten overschakelt, wanneer je de hoogte en de zuigkracht van de stofzuiger moet kunnen aanpassen om te voorkomen dat de stofzuiger vast komt te zitten op de dikste tapijten. Als je zeer dikke tapijten hebt, is het een goede keuze om over te stappen op een stofzuiger met krachtige zuigkracht. Dan hoef je alleen nog maar de stofzuigmond en -stang te bewegen en kun je de hele vloer schoonmaken.

Waarde

De goedkoopste stofzuigers hebben de neiging om bij het minste of geringste al kapot te gaan of uit elkaar te vallen. De duurste stofzuigers kunnen goede prestaties leveren of kunnen qua prestaties gelijk zijn aan stofzuigers van een derde van de prijs. Een goede stofzuiger werkt goed zonder een fortuin te kosten.

FAQ

Kan een stofzuiger helpen bij allergieën?

Als je last hebt van allergieën, kan een stofzuiger een nuttig hulpmiddel zijn om alles op te zuigen wat je kan irriteren. Er zijn echter een aantal dingen om op te letten. Zoek eerst een stofzuiger met een HEPA-filter om te voorkomen dat kleine deeltjes ontsnappen en rond geblazen worden. Dit zorgt ervoor dat alles wat je kan irriteren, in de bak of de zak terecht komt.

Vervolgens is het de moeite waard om te kijken naar hoe je de stofzuiger kunt legen. Een stofzuiger zonder zak is erg handig, maar wanneer je het vuil uitwerpt, is het mogelijk dat het stof de lucht in vliegt en zich over je huis verspreidt. Een model met een zak, ook al kan de stofzuiger hierbij zuigkracht verliezen, kan mensen met ernstige allergieën helpen, omdat het stof wordt ingesloten en met de zak wordt weggegooid.

Is het vermogen van de stofzuiger belangrijk?

Stofzuigers worden regelmatig beoordeeld op de hoeveelheid energie die ze gebruiken, maar laat je niet misleiden door de gedachte dat een stofzuiger die meer energie verbruikt, krachtiger is. Het is vooral de efficiëntie die telt, en de hoeveelheid lucht die een reiniger er doorheen kan trekken. Kijk in plaats daarvan naar de Airwatt-classificatie, die een betere beschrijving is van hoe krachtig een reiniger is. Maar ook de Airwatts-classificatie vertelt niet het hele verhaal. Immers, wat is het nut van een stofzuiger die zichzelf aan de vloer vastzuigt, waardoor je de stofzuigermond niet kunt verder duwen? Zo’n stofzuiger zuigt niet veel vuil op. Het belangrijkste is hoe goed een reiniger het vuil opzuigt, en daar richten we ons bij onze diepgaande tests op. Door het vergelijken van het vermogen om stof op te vangen van elke stofzuiger kunnen we de echte verschillen zien, zodat jij de beste stofzuiger kunt krijgen, ongeacht de specificaties.

Wat is een nat en droog stofzuiger?

We hebben een paar nat en droog stofzuiger modellen bekeken, maar wat is het verschil? Nou, een nat en droog stofzuiger kan zowel droog stof en vuil als vloeistoffen verwerken. Wat is dan het nut van het opzuigen van vloeistoffen? De belangrijkste reden is dat je vrijwel alle vormen van vuil en viezigheid kunt opruimen en daarmee een grotere verscheidenheid aan werkzaamheden kunt uitvoeren.

Als je bijvoorbeeld net een fles wijn hebt laten vallen, zal je nat en droog stofzuiger het gemorste product snel opzuigen, waardoor je bespaart op stukken keukenrol. Heeft je wasmachine een verstopte afvoerpijp? Zuig de rommel dan op met je nat en droog zuiger en je zal de verstopping zonder problemen, en sneller dan je dacht, verhelpen. Deze modellen zijn ook het beste geschikt voor het verwerken van vochtige materialen. Als je bijvoorbeeld veel aan het doe-het-zelven bent, kunnen zaagsel, metselwerk en pleister vochtig zijn en de filters van een normale stofzuiger doen verstoppen; een nat en droog model maakt licht werk van dit soort rommel, zodat je vrijwel alles met één apparaat kunt opruimen.

Meestal moeten stofzuigers van de ene modus naar de andere worden omgebouwd, waarbij een zak (indien geïnstalleerd) wordt verwijderd om van de droge naar de natte modus te gaan. Maar dan nog, als je vaak te maken hebt met morspartijen of vochtig vuil, zou je voor een van deze modellen in plaats van een reguliere stofzuiger moeten gaan.

Met of zonder zak – Wat is het beste?

Dyson heeft stofzuigers zonder zak populair gemaakt maar er zijn duidelijke voor- en nadelen aan beide typen stofzuigers. Het belangrijkste voordeel van een stofzuiger zonder zak is dat er geen verlies van zuigkracht optreedt, of in ieder geval een kleinere reductie, als je stofzuiger volloopt. De prestaties variëren van merk tot merk, afhankelijk van de kwaliteit van hun systemen, maar dat is het belangrijkste verkoopargument.

Het probleem met stofzuigers zonder zak is dat het stof terug je kamer in kan waaien wanneer ze leegt, tenzij je heel voorzichtig bent. Dat is een punt waarop de stofzuigers met zak het winnen van modellen zonder zak, in het bijzonder het zelf dichtende soort dat door Miele wordt gebruikt. Een stofzuiger met zak is een betere optie als je een allergiepatiënt bent.

Een ander voordeel van stofzuigers zonder zak is dat je geen zakken hoeft te kopen, wat op de lange termijn geld bespaart. Nochtans, moeten de filters van de meeste stofzuigers zonder zak een keer per maand worden schoongemaakt, wat betekent dat je ze een dag niet kunt gebruiken omdat ze minstens 24 uren moeten drogen. De enige uitzondering zijn enkele nieuwe Dysons, die tot de eerste behoren die geen enkel filter hebben.

Hoe testen we stofzuigers

Elke stofzuiger uit onze test is individueel beoordeeld – elke samenvatting bevat een link naar onze volledige, diepgaande beoordeling van het product, waar je kunt lezen over de voor- en nadelen en op onze foto’s kunt zien hoe goed het model reinigt voor en na de reiniging met de stofzuiger.

Wanneer we stofzuigers beoordelen, kijken we naar de volgende dingen:

Manoeuvreerbaarheid – Hier kijken we hoe eenvoudig het is om de stofzuiger te sturen, te trekken en te tillen. We testen op tapijten en harde vloeren en zoeken naar problemen zoals overbalancering bij rechtopstaande stofzuigers, flexibiliteit en veelvoorkomende problemen zoals het “blijven plakken” van stofzuigermonden op harde vloeren door slecht ontworpen reinigingsmonden.
Tapijtreiniging – We testen met wit poeder op donkere tapijten en testen na drie keer vegen, waarbij één veeg op en neer over het gebied is.
PlintenreinigingDeze test bekijkt hoe goed de machine de rand van plinten schoonmaakt voordat je een beroep hoeft te doen op gespecialiseerde spleetgereedschappen.
Reiniging van harde vloeren – Wij voeren soortgelijke tests uit op harde vloeren en kijken hoe goed de stofzuiger stof opzuigt uit spleten en kieren in vloeren.

Opruimen van huisdierharen – We bekijken hoe lang en hoeveel veegbeurten het duurt het om een cirkel van 40 cm diameter van op de grond gevallen haar van huisdieren schoon te maken.

Reinigen van de trap – We bekijken hoe gemakkelijk het is om de trap schoon te maken met de meegeleverde hulpmiddelen. We letten er vooral op hoe lang de afneembare slang is en hoe gemakkelijk het is om de stofzuiger te dragen als dat nodig is.
Geluid – We meten hoe luidruchtig de machine is in decibels die op hoofdhoogte worden geregistreerd.
We controleren ook welke accessoires worden meegeleverd, hoe goed ze werken en hoe veelzijdig de machine is. Sommige stofzuigers zijn bijvoorbeeld goed in specifieke werkzaamheden, terwijl andere veel gereedschap hebben waardoor ze meer variatie bieden.

Andere details die we controleren zijn onder andere de snoerlengte van draadstofzuigers, de levensduur van de batterij van draadloze modellen en hoe gemakkelijk het is om modellen zonder zak te legen.


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie