Beste Stofzuiger voor Vloerbedekking en Tapijten in 2022

Hoe weet je of je de beste stofzuiger voor je tapijt hebt? In de meeste gevallen kun je hier geen antwoord op geven door simpelweg naar je tapijt te kijken. Huidschilfers en vuil kunnen zich in de basis van het tapijt verzamelen. Daarom hebben de beste stofzuigers voor tapijten een rolborstel om de vezels in beweging te brengen.

Het maakt niet uit of jouw stofzuiger een steel- of sledestofzuiger is, met of zonder snoer. Wat belangrijk is, is dat het je helpt om alle gebieden van je huis schoon te maken.

Houd er bij het uitzoeken van een stofzuiger voor tapijten rekening mee of je te maken hebt met laag polig of hoogpolig. Als je tapijt gesneden pool of shag is, zoek dan naar een stofzuiger die in hoogte verstelbaar is om te voorkomen dat de vezels rond de borstel verstrikt raken.

Als je van plan bent om zowel harde vloeren als tapijten schoon te maken, zorg dan voor een stofzuiger waarmee u de rolborstel kunt uitzetten. En als je meubels, gordijnen of je auto gaat stofzuigen, zal je waarschijnlijk het gelukkigst zijn met een sledestofzuiger of een steelstofzuiger met uitneembare handstofzuiger.

Tot slot zijn de stofzuigers met zak beter voor mensen die allergieën hebben. Zoek naar luchtdichte systemen, niet alleen HEPA filters. En huisdiereneigenaren zullen accessoires voor haarverwijdering op meubels erg waarderen.


Wat te zoeken in een stofzuiger voor tapijt

.

Gewicht

Houd rekening met de grootte van je huis, maar ook of je je stofzuiger een aantal trappen omhoog moet dragen. Sommige van de modellen op onze lijst zijn ultralicht, waardoor ze gemakkelijker mee te nemen en te gebruiken zijn, terwijl andere misschien wel zwaarder zijn, maar meer mogelijkheden en kracht bieden.

Veelzijdigheid

Als de vloeren van je huis bedekt zijn met slechts één type vloerbedekking, heb je niet zo’n bijzondere stofzuiger nodig. Maar als je een mix van verschillende soorten vloerbedekkingen en tapijten hebt, kun je beter een stofzuiger overwegen die meer veelzijdigheid biedt. Sommigen zijn gebouwd om zich aan te passen aan verschillende soorten vloeren, terwijl andere zijn gericht op bepaalde soorten tapijt of vloeren. Denk ook na over welk type filters je voorkeur heeft – er zijn zowel wegwerp- als wasbare opties.

Effectiviteit

De meeste stofzuigers pakken basisvuil en stof aan, maar als je huisdieren hebt of als er mensen in je huis allergisch zijn voor stof, kun je misschien beter een krachtigere stofzuiger kiezen. Je kunt ook stofzuigers met variabele vermogensinstellingen overwegen als je verschillende soorten tapijten hebt.

Veelgestelde Vragen

Laten we teruggaan naar die belangrijke vragen over jouw behoeften, zodat je een geïnformeerde selectie van stofzuigers voor tapijten kunt maken. Wat heb je nodig om het stofzuigen zo pijnloos mogelijk te maken? Bekijk de dingen die mensen vaak vragen.

Wat voor soort tapijt zal ik schoonmaken?

Welke je maar wilt – met textuur, diepe shag, lage pool, vloerbedekking of een gedeeltelijk tapijt. Elk type tapijt brengt zijn eigen specifieke behoeften met zich mee. Voor vloerbedekking wil je diepe zuiging om zo veel mogelijk van het vuil omhoog te brengen. Op die manier wordt voorkomen dat het vuil na verloop van tijd niet in de onderlaag van het tapijt wordt gelopen, waar het niet kan worden gereinigd met een stofzuiger.

Als je echter dezelfde zuigkracht op een tapijt plaatst, zuig je de borstelkop vaak vast in het tapijt en zal de stofzuiger gaan piepen stoppen met werken. Shag kan vast komen te zitten in sommige opzetborstels, terwijl andere soorten het vuil niet uit de lage pool kunnen halen. Voor tapijten met structuur wil je een stofzuiger die gemakkelijk over de oneffenheden kan rollen en tegelijkertijd de borstelkop kan aanpassen aan de verschillende diepten van de pool.

Er zijn hier geen verkeerde antwoorden, alleen keuzes. Als je aan het bouwen of verbouwen bent en nog geen tapijtselectie hebt gemaakt, wacht dan met de stofzuigerbeslissing tot je een beslissing hebt gemaakt met betrekking tot het type tapijt. Als je verschillende soorten tapijt hebt, heb je misschien meer dan één soort stofzuiger nodig.

Welke soorten vuil zitten er in mijn tapijt?

Vuil is vuil, dat wil zeggen dat je dat misschien wilt denken, maar wat je van plan bent om uit je tapijt te zuigen is net zo belangrijk als het tapijt zelf. Een huis dat veel zand of gruis verzamelt, heeft een zwaardere behoefte dan een stadsappartement waar stof of haar van huisdieren een zorg is. Grotere stukken zoals stukken bladeren of gemorste ontbijtgranen kunnen het beste worden opgezogen met een kop die zich eraan kan aanpassen.

Hoe vaak zal ik deze ruimte stofzuigen?

Wees eens eerlijk. Hoeveel van ons stofzuigen echt volgens een vast schema en hoeveel van ons wachten tot de onvermijdelijke stofnesten door het huis ronddwalen? Hoe vaker je de vloerbedekking schoonmaakt, hoe minder vuil er bij elke reiniging op te zuigen is.

De meesten van ons hebben de beste bedoelingen en willen onze huizen netjes houden met een regelmatig plan, maar het dagelijkse leven komt vaak tussenbeide. Als je wacht tot je er gewoon niet meer tegen kan of denkt dat je er niet vaak aan toe komt, wil je meer zuigkracht en kracht om alles in één keer uit het tapijt te halen. Als je vaak stofzuigt, zullen functies zoals ergonomie en gebruiksgemak belangrijker worden om je schouders en rug te sparen.

Hoe groot is het gebied dat ik zal gaan schoonmaken?

De hoeveelheid tapijt die je zal gaan stofzuigen (samen met de soorten vuil en hoe vaak je zal stofzuigen) zijn van belang als je gaat nadenken over de grootte, het type stofbak en de kracht van de stofzuiger. Draadloze apparaten hebben een beperkte reinigingscyclus die gelijk staat aan het reinigingsniveau dat je op de stofzuiger instelt en de lading van de accu. Het gemak van het door de kamer rollen van de borstelkop wordt exponentieel belangrijker als je een groot huis met vloerbedekking hebt en je veel zal gaan stofzuigen.

Denk niet alleen aan de hoeveelheid vierkante meters, maar ook aan hoe vaak je waarschijnlijk bij elke schoonmaakbeurt over dezelfde ruimte zal gaan. Een langharige hond of kat die enorm verhaard (waarbij je bijna denkt dat je met alle haren op de grond een nieuwe hond of kat kunt maken) kan betekenen dat je meerdere keren hetzelfde gebied moet stofzuigen. Sommige typen tapijt werken als een magneet en houden het haar vast alsof het op zijn plaats vastgelijmd is.

Een andere overweging met betrekking tot de ruimte is waar het tapijt zich bevindt, zoals achter meubels (je hebt opzetstukken of een stofzuigerstang met zuigmond nodig), op de trap (extra lange slang met goede borstels of een mini-stofzuiger-unit), of op verschillende verdiepingen van het huis (licht van gewicht en gemakkelijk te dragen). Bedenk hoe vaak je de zak of de stofbak moet legen en de grootte ervan in verhouding tot wat je opzuigt. Het is een goed idee om een idee te hebben van hoe lang het duurt om een ruimte te stofzuigen, om te weten of een snoerloze stofzuiger voor je zou kunnen werken.

Welke andere oppervlakken wil ik schoonmaken met de stofzuiger?

De meesten van ons houden ervan dat ons gereedschap multifunctioneel is, zodat we niet het ene apparaat moeten neerleggen en het andere erbij moeten pakken wanneer we ons huis schoonmaken. Sommige tapijtstofzuigers werken ook goed als hardhouten stofzuigers (of voor andere harde vloeren), terwijl anderen slechts één type zuig- en borstelinstelling hebben die niet goed zou functioneren op hout, vinyl of tegels. Als je meubelbekleding wilt stofzuigen of de spinnenwebben in plafondhoeken wilt weg kunnen halen, denk dan ook eens na over hulpstukken en accessoires.

Is het verwijderen van allergenen of geuren een echte zorg?

Niet alle stofzuigers zijn gelijk als het gaat om het verwijderen van microdeeltjes. Dingen zoals huidschilfers van huisdieren of allergenen van buitenshuis kunnen worden opgezogen, maar zonder filtersysteem keren ze terug naar je huis via de lucht die vrijkomt bij het stofzuigproces. Als je huisdieren of veel sportuitrusting hebt liggen op je tapijten, kun je ook te maken krijgen met sterke geuren.

Veel stofzuigers worden tegenwoordig geleverd met HEPA-gecertificeerde filters, wat betekent dat ze de lucht tot op het niveau van de microdeeltjes kunnen reinigen. Sommige bevatten ook luchtverfrissers. Deze filters kunnen wasbaar of vervangbaar zijn.

Hoeveel opslagruimte heb ik voor de stofzuiger?

Stofzuigers hebben een opslagplaats in huis nodig. Als je in een stadsappartement woont en er is weinig ruimte kan een steelstofzuiger de beste keuze voor je zijn. Denk eraan dat je niet alleen aan de stofzuiger zelf moet denken, maar ook aan eventuele extra slangen, stofzuigerbuizen of hulpstukken en accessoires die erbij worden geleverd.

De beste stofzuiger zal er een zijn die je gemakkelijk kunt gebruiken, omdat dat een excuus wegneemt om te beginnen met stofzuigen en je aanmoedigt om hem te gebruiken. Het is niet zo bemoedigend om iets van een kelder zonder tapijt naar de woon- of slaapverdieping te dragen met kamerbrede vloerbedekking. Zoek een plek om je stofzuigermodel zo dicht mogelijk bij de plaats waar je hem gebruikt op te bergen.

Conclusie

De beste stofzuigers voor tapijten zijn er in verschillende stijlen en maten. Je kunt kiezen uit stofzuigers en rechtopstaande stofzuigers, converteerbare stofzuigers, stofzuigers met snoer, snoerloze stofzuigers en zelfs robots. Houd gewoon rekening met wat je nog meer gaat schoonmaken naast tapijten, en dat zal de beslissing makkelijker maken.

Eén ding om op te merken als je hoogpolig tapijt hebt, is of je de hoogte van de rolborstel kunt aanpassen. En als je van plan bent om harde vloeren schoon te maken, zoek dan naar een stofzuiger waarmee je de rol kunt uitschakelen. Vergeet ten slotte niet om het filtratiesysteem goed te bekijken als je probeert om allergenen tot een minimum te beperken.


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie