Beste Snelkookpan in Nederland en België | 2022 Editie

Het rangschikken van de beste Disneyfiguren is een leuke manier om een paar uur te verspillen. Maar laten we even eerlijk zijn, er is geen beter personage dan Remy de rat in Ratatouille – daag me niet uit. Hij is niet alleen schattig, behulpzaam en in het bezit van uitstekende smaak- en reukzintuigen, maar die rat kan ook fantastisch koken. Als koken meer een karwei dan een plezier voor je is en je hebt geen culinair ingestelde rat om je te helpen, maak dan kennis met het op één na beste: een snelkookpan. Kortere kooktijd, maar nog wel een bom van smaak? Een snelkookpan levert zowel gemak als smaak en is veel sneller dan zijn dubbelganger de slowcooker.

De beste snelkookpan is veilig en gemakkelijk te gebruiken en schoon te maken. Hij biedt veel functionaliteit, waardoor het een multifunctioneel keukenapparaat wordt. In deze gids vind je de beste snelkookpannen in Nederland, gekozen uit uren van onderzoek naar consumenteninzichten van echte Nederlanders en onafhankelijke tests.

Waar moet je op letten?
Dit zijn de kenmerken die elke snelkookpan moet hebben.

Veiligheidskenmerken
Zoek naar een snelkookpan met meer dan één vergrendelingsmechanisme. Je wilt een deksel dat stevig vergrendelt, en niet een deksel dat op en af draait.

Gebruiksvriendelijkheid
De optie om maar op 1 knop te hoeven drukken maakt het gebruik van een snelkookpan gemakkelijk. Net als goed gelabelde knoppen of draaiknoppen of een elektronisch display dat je laat zien welke kookstand gekozen is en hoeveel tijd er nog over is. Vooraf ingestelde opties nemen het giswerk van het koken weg.

Stoomventiel
Draai hieraan om stoom uit het apparaat te laten. Zo hoef je het niet naar de gootsteen te dragen of na het koken extra tijd toe te voegen om het te laten afkoelen. Zorg dat je dit ventiel veilig kunt draaien, zonder dat je handen of je gezicht geraakt worden door kokendhete stoom. Denk er ook aan je snelkookpan niet onder keukenkastjes te plaatsen – de hete stoom kan het hout kromtrekken en het creëert een broedplaats voor bacteriën.

Drukindicator
Deze laat je weten wanneer het veilig is om de snelkookpan te openen. Dit kan een piepje zijn of het kan een stijgend en dalend niveau aangeven.

Drukinstellingen
Je kunt de tijd die nodig is om verschillend voedsel te koken veranderen door verschillende drukinstellingen te gebruiken. Hoe hoger de druk, hoe sneller de kooktijd. Dit is handig als je vergeten bent de karbonades voor het avondeten te ontdooien en je die dingen zo snel mogelijk klaar wilt hebben.

Grootte
De meeste snelkookpannen die we hebben bekeken, hadden een inhoud van 5,5 tot 6 liter. Hiermee kun je ongeveer 4 à 6 personen bedienen, maar een hele kip of een groot stuk vlees past er misschien niet in. Slechts 1, onze beste snelkookpan voor op het fornuis, had een grotere inhoud – 8L.

Wat je krijgt als je meer uitgeeft
Als je bereid bent om meer te betalen, krijg je er een multi-kookpan met meer functionaliteit voor terug. We vonden een paar functies die zeldzamer zijn, maar niet noodzakelijk duurder. De uitgestelde startfunctie hebben we op slechts 3 van onze keuzes gevonden, maar dat waren niet de duurste modellen.

Uitgestelde startfunctie
Als je maaltijd sneller klaar is dan wanneer je weer thuis bent, is een uitgestelde startfunctie handig. Je kunt alles er kant-en-klaar in stoppen, maar het begint pas te koken wanneer jij het zegt.

Sauteren en dichtschroeien
Om de smaak beter vast te houden, kun je vlees eerst bruin bakken met de sauteer- of dichtschroeifunctie.

Warmhouden
Is de maaltijd klaar maar jij niet? Zoek dan een snelkookpan met warmhoudfunctie die het gerecht op een heerlijke temperatuur houdt. Dit is gewoonlijk een automatische functie, d.w.z. zodra de kooktijd voltooid is, schakelt hij automatisch over op warmhouden.

Conclusie
Snelkookpannen verkorten de kooktijd en maken taai vlees malser. Door hun 1-pot kookmethode hoef je ook minder tijd te spenderen aan opruimen, waardoor ze een handig keukenhulpje zijn.

Veelgestelde vragen
Hoe werkt een snelkookpan?
Op zijn eenvoudigst is een snelkookpan een pan met een afsluitbaar deksel. Dit betekent dat hitte en druk zich in de pan opbouwen, waardoor hogere temperaturen ontstaan dan wat je bij een oven zou krijgen. Een luchtdichte afsluiting houdt de stoom opgesloten. Terwijl de stoom zich opbouwt, stijgt de druk, waardoor het kookpunt van het water stijgt. Door deze hoge temperatuur wordt het eten sneller gaar.
Elk gerecht waar je vloeistof aan kunt toevoegen (denk aan stoofpotten, curry’s, risotto) of dat gestoomd kan worden (denk aan rijst, vis en groenten), kan in een snelkookpan gekookt, mals gemaakt, gestoofd of gestoomd worden. Dit betekent ook dat je er betaalbaarder stukken vlees in kunt bereiden, zoals stoofvlees.

Zal ik een snelkookpan kopen?
Als je weinig tijd hebt, is een snelkookpan misschien iets voor jou. Dit is waarom snelkookpannen geweldig zijn:
Ze zijn snel.
Geuren en hitte worden goed in toom gehouden.
Ze verwerken taaiere, goedkopere stukken vlees, zoals stoofvlees, heel goed.
Koken met stoom betekent dat er minder vitaminen en mineralen in het water oplossen.

Dit is waarom ze niet zo geweldig zijn:
Het kan wat vallen en opstaan kosten om de juiste instellingen en hoeveelheid water uit te vinden.
Het loslaten van de stoom kan lastig zijn.
Ze kunnen moeilijk schoon te maken zijn met veel afdichtingen en stukjes om uit elkaar te trekken en weer in elkaar te zetten.
De smaken zullen niet zo diep en rijk zijn als in een slowcooker, omdat ze zo snel garen.

Is snelkoken gezond?
Snelkookpannen hebben de reputatie gezond te zijn omdat ze maar een kleine hoeveelheid water gebruiken om stoom te produceren. Dit betekent dat voedsel vitaminen en mineralen behoudt die anders in water zouden oplossen. Het onderzoek dat de gezonde reputatie van snelkookpannen onderbouwt, buiten wat we hierboven hebben vermeld, is oud en beperkt.

Elektrisch of fornuis
Of je een elektrische snelkookpan of ene voor op het fornuis kiest hangt af van het type kok dat je bent. Als je graag een paar knoppen drukt en dan weer gaat zitten, kies dan elektrisch. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over het instellen van de warmte of het uitzetten van het fornuis. Moderne elektrische snelkookpannen zijn ook geoptimaliseerd voor veiligheid en efficiëntie. Je kunt in een elektrische ook meer doen, zoals ‘slowcooken’ of yoghurt maken.
Als je echter liever meer controle over het koken hebt, kies dan voor een snelkookpan voor op het fornuis. Je moet er wat voorzichtiger mee doen, maar ze zouden beter en heter dichtschroeien en sauteren dan elektrische. Dat komt omdat je kookplaat krachtiger is dan het verwarmingselement van een elektrische snelkookpan. En een mooi dichtgeschroeid stuk vlees betekent smaakvoller eten. Dit betekent ook dat dit soort snelkookpannen, door hun grotere vermogen, sneller gaar zijn dan elektrische.
Iets anders om rekening mee te houden is de berging. Elektrische snelkookpannen zijn groter, vanwege de behuizing rond de kookpot. Ze kunnen groot en omvangrijk zijn, net als slowcookers, terwijl snelkookpannen voor op het fornuis even groot kunnen zijn als een grote steelpan.

Zijn snelkookpannen veilig?
Als je het nieuws hebt gezien over de defecte snelkookpan van Aldi die ontplofte en tweede- en derdegraadsbrandwonden veroorzaakte bij de ongelukkige mensen die ze gebruikten, ben je misschien bezorgd dat snelkookpannen onveilig zijn.
Daarom hebben we er bij ons onderzoek op gelet dat de snelkookpannen die we beoordelen grondig in proefkeukens zijn gekeurd of dat er geen klachten van consumenten over ontploffende snelkookpannen zijn geweest.
Zorg ervoor dat je toekomstige snelkookpan bepaalde veiligheidskenmerken heeft, zoals het hebben van meer dan één vergrendelingsmechanisme, bijvoorbeeld een vergrendelbaar deksel. Onze topkeuze, de Philips, heeft 9 beveiligingssystemen zodat je met een gerust gevoel kan koken.

Om een snelkookpan veilig te gebruiken, moet je alle bijgeleverde instructies lezen, begrijpen en opvolgen.

Snelkookpan of slowcooker. Wat is het verschil?
Een slowcooker geeft lage, gelijkmatige hitte af om je maaltijd gedurende meerdere uren zachtjes te laten sudderen. In tegenstelling tot een snelkookpan, die hete stoom onder hoge druk gebruikt om je eten snel gaar te maken.

Een slowcooker is een goede keuze als je georganiseerd bent. Omdat je tenminste 4-8 uur op je maaltijd wacht, moet je die ’s morgens al klaarmaken. De beloning is een heerlijk sappige maaltijd met rijke smaken die smelten in je mond en je huis vullen met verleidende geuren.
Slowcookers zijn ideaal voor gezinnen of extra te koken en in te vriezen. Ze zijn ook heel goed geschikt voor goedkopere stukken vlees en je kunt gemakkelijk maaltijden bereiden met betaalbare ingrediënten, zoals gedroogde bonen. Bovendien kun je een slowcooker gewoon instellen en voor een tijdje vergeten.
Het nadeel is de lange kooktijd en de vereiste organisatie. Veel slowcookers bruinen of schroeien voedsel niet eerst, dus moet je dat eerst op het fornuis doen. Hierdoor kost het extra tijd, moeite en afwas.

Plaats een reactie