Beste Sfeerhaarden in 2022: Koopgids

Het feit dat je huis geen ingebouwde houtkachel heeft, betekent niet dat je niet kunt genieten van warmte, romantisch gekraak en een betoverende vlammenzee. Vandaag de dag zien de elektrische haarden er niet alleen realistisch uit en bieden ze warmte, ze zijn tevens vrij van gevaar en rommel. Met een elektrische haard, is er geen rook, as of brandhout, en je hoeft je geen zorgen te maken over in slaap vallen terwijl het haardvuur nog steeds knettert.

Maar het kiezen van een elektrische haard kan moeilijk zijn. Er zijn zoveel modellen beschikbaar met details en functies. Waar moet je beginnen?

Hier bij inhethuis maken wij het winkelen gemakkelijk. Wij doen het onderzoek, testen de producten, en krijgen tips van de experts, zodat jij dit allemaal niet hoeft te doen.

Als je klaar bent om te ontspannen voor een haard zonder de last van as, schoorstenen, aanmaakblokjes of stapels hout, bekijk dan onze top vijf elektrische haarden. Of lees verder voor alles wat je moet weten over het kiezen van een elektrische haard.

Hoe creëren elektrische haarden warmte?

Elektrische haarden hebben twee basisverwarmingssystemen: geforceerde ventilator en infraroodkwarts.

Geforceerde ventilator

Deze apparaten hebben een ventilator die over verwarmde spoelen blaast om daarna de warme lucht de kamer in te blazen. Geforceerde haarden produceren ongeveer 4.600 BTU’s aan warmte en zijn het best geschikt voor ruimtes tot 400 vierkante meter.

Infrarood kwarts

Deze eenheden zijn meer high-tech. In plaats van warme spoelen gebruiken ze infrarood licht, niet om de lucht te verwarmen, maar om de warmte direct naar de objecten in de buurt van de haard te sturen. Infrarood kwartsinstallaties pompen tot 10.000 BTU’s aan warmte uit en zijn een goede keuze voor grotere ruimtes, over het algemeen tot 1.000 vierkante meter. Een ander voordeel van infraroodkwarts haarden is dat ze de luchtvochtigheid in de ruimte verlagen.

Hoe zit het met de vlammen?

Hoewel zelfs een paar jaar geleden de vlammen van elektrische haarden nog niet overtuigend waren, vind je vandaag de dag elektrische haarden zo realistisch dat je je zorgen zou kunnen maken over het verbranden van je hand in de vlammen. (Maak je geen zorgen, dat kan niet).

Er zijn verschillende methoden gebruikt om de vlammen te simuleren. Meestal schijnt een gekleurde LED-lamp op een gespiegelde, ronddraaiende rotisserie die het licht in willekeurige patronen laat springen waardoor het lijkt op het flikkeren van echte vlammen.

De meeste elektrische haarden stellen je in staat om het vlameffect aan te passen van een zachte gloed naar een brullend vuur.

De Verschillende Elektrische Haard Stijlen

Er is een elektrische open haard die geschikt is voor jouw huis, ongeacht je inrichting of de bestaande indeling. We bespreken hier de vele verschillende stijlen die beschikbaar zijn.

Plug-in inserts

Plug-in inserts vullen een bestaande haard die al een schouw heeft.

Media center open haarden

Deze elektrische haarden zijn plug-in eenheden die in een televisie/entertainmentcentrum zijn ingebouwd.

Elektrische houtblokken

Perfect voor een bestaande, ongebruikte gas- of elektrische haard, deze units lijken op echte houtblokken die op een rooster zijn gestapeld. Je kunt ze zo in de bestaande haard leggen en aansluiten op het dichtstbijzijnde stopcontact.

Traditionele schoorsteenmantel haarden

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze units voorzien van een eigen schouw en zien ze eruit als traditionele open haarden.

Elektrische hoekhaarden

Deze compacte haarden zijn een goede keuze voor kleine ruimtes.

Vrijstaande elektrische haarden

Elektrische haarden die lijken op ouderwetse houtkachels.

Elektrische haarden voor wandmontage

Deze dunne elektrische haarden worden gemonteerd op een muur en voegen daarmee een moderne stijl toe aan een kamer.

Elektrische haard functies

Alleen vlammen/alleen hitte

Als je de haard aan wilt hebben zonder de ruimte te verwarmen, of als je extra warmte wilt gebruiken zonder het vlameffect, is dit een noodzakelijke functie.

Intensiteit van de vlammen

Hierdoor kan je de intensiteit van de vlammen aanpassen, van een kleine flikkering tot een brullend vuur.

Thermostaat

Een thermostaat regelt de hoeveelheid warmte die je elektrische haard afgeeft.

Timer

Met een timer kan je je haard zo lang laten draaien als je wilt. Hij wordt automatisch uitgeschakeld wanneer de tijd om is.

Helderheid

Met een helderheidsregelaar kun je de vlammen dimmen tot een zachte gloed of ze zo helder maken als een intens licht.

Afstandsbediening

Vrijwel elke elektrische haard is voorzien van een afstandsbediening. Sommigen hebben echter alleen een aan/uit-schakelaar, terwijl anderen ook de intensiteit van de vlammen, het warmteniveau en de helderheid kunnen regelen.

Automatisch uitschakelen bij oververhitting

Deze veiligheidsfunctie schakelt de haard uit als deze oververhit begint te raken.

Cool touch

Hoewel elektrische haarden geen echte vlammen hebben, kunnen ze het glas of de schouwbehuizing verwarmen. Met een cool touch haard, zal het glas niet warm worden. Dit is een belangrijk veiligheidsfunctie als je huisdieren of kinderen hebt.

Luchtfiltratie

Sommige elektrische haarden zijn voorzien van een luchtreiniger om stof, allergenen, huidschilfers en schimmel te filteren.

Hoeveel kosten elektrische haarden?

Je kunt elektrische haarden vinden voor slechts 150 euro.

Aan de andere kant van het spectrum kosten sommige high-end modellen bijna 1000 euro.

Voor een elektrische haard met goede functies, een realistische vlam en een aantrekkelijk uiterlijk betaal je ongeveer 200 tot 500 euro.

FAQ

Q. Zijn er vergunningen nodig om een elektrische haard te installeren?
A. Nee, gewoon aansluiten en genieten. Bij elektrische haarden die ingebouwd moeten worden, kan het echter zijn dat je voor de installatie de hulp van een elektricien nodig hebt.

Q. Hebben elektrische haarden een ontluchting of een schoorsteen nodig?
A. Nee, dat is een van de voordelen van deze apparaten. Er is geen ontluchting nodig en er is geen rook of dampen die de lucht vervuilen.

Q. Hebben elektrische haarden veel onderhoud nodig?
A. Afgezien van het af en toe afstoffen van de schoorsteenmantel en de buitenoppervlakken, is een elektrische haard bijna onderhoudsvrij.


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie