Beste Sapcentrifuges

Als we tegenwoordig één ding tekort komen, is het wel tijd. Gelukkig snapt onze moderne wereld dit. En daarom hebben we tegenwoordig van alles om ons te helpen tijd te besparen. Geen tijd om te koken? Dan bestel je gewoon via de app. Geen tijd om te lopen? Pak de elektrische scooter. Geen tijd om een appel te eten? Gooi hem in de juicer en geniet van vers sap.

Een goede juicer maakt niet alleen snel sap van je favorite fruit, maar het is ook nog eens goedkoper dan steeds naar de juicebar gaan. Een goede sapcentrifuge biedt gemakt, je hoeft het fruit niet voor te snijden. Hij is gemakkelijk te gebruiken en heeft een goede garantie. Dit is de gids met de beste juicers van Nederland, gebaseerd op uren onderzoek, onafhankelijke tests en de mening van echte Nederlandse consumenten.

Belangrijke functies
Wij geloven dat deze functies essentieel zijn. Let goed op bij het winkelen.

Onderdelen
Zorg ervoor dat je juicer zo weinig mogelijk losse onderdelen heeft, zodat je hem makkelijk in elkaar kunt zetten, gebruiken en opbergen. Kies voor een glad ontwerp met zo min mogelijk hoeken en spleten waar voedsel en bacteriën in kunnen blijven zitten.

Pulpcontainer
Kies voor een grote pulpcontainer zodat je niet steeds hoeft te stoppen om de bak te legen. De Breville Juice fountain Cold heeft van alle juicers die we bekeken de grootste pulpcontainer, met maar liefst 3,4 liter. Bij duurdere juicers zit de pulpcontainer meestal aan de buitenkant, zodat je het apparaat niet uit elkaar hoeft te halen om hem te legen. Apparaten met een geïntegreerde pulpcontainer zijn compacter, maar het is een hoop gedoe om ze schoon te maken, omdat je het apparaat dan uit elkaar kunt halen.

Een geïntegreerde pulpcontainer is misschien handig als je weinig ruimte hebt, maar anders kun je beter kiezen voor een niet-geïntegreerde, die makkelijker schoon te maken is.

Grootte trechter
Hoe groter de vultrechter, hoe meer tijd je bespaart. Dan hoef je je voedsel namelijk niet vooraf te snijden. Kies bij voorkeur voor een trechter waar een kleine appel in één keer in past.

Kan
De kan moet gemaakt zijn van BPA-vrij plastic of een variant daarvan. Met een kan van 1 liter kun je voor maar liefst een kilo aan producten uitpersen. Het handige aan een grote kan is dat je hem niet tussendoor hoeft te legen. Let op dat er een goede schenktuit op zit. Sommige juicers hebben ook een schuimafscheider, zoals die van Breville. Sommige juicers hebben geen kan, maar alle die wij hebben bekeken wel. In dat geval moet de schenktuit hoog genoeg zijn om over een grote kan van ongeveer 1 liter te passen.

Schoonmaakborstels
Slowjuicers zijn over het algemeen niet vaatwasserbestendig, juicers met snelle persing wel. Slowjuicers moeten daarom met reinigingsborstels worden geleverd. Sommige sapcentrifuges hebben deze ook, omdat dat handig is om rond het mes en de filters schoon te maken.

Omkeerfunctie (koude pers)
Door de lage snelheid kan een slowjuicer verstopt raken. Een omkeerfunctie is dan handig om hem te ontstoppen.

Wat je krijgt als je meer uitgeeft
Er is geen groot verschil in prijsklasse. In principe bieden ze allemaal dezelfde functie. Eigenlijk is er maar één extra functie die soms een hoger prijskaartje kan opleveren.

Sorbetmaker
Met een sorbetmaker kun je bevroren fruit in desserts blenden of bijvoorbeeld notenmelk, -boter of soms tofu maken. Als je hier extra voor betaalt krijg je dus meer dan alleen een juicer.

De essentie
Een goede juicer moet consequent zacht sap leveren met zo min mogelijk pulp of schuim. Hij moet zoveel mogelijk sap kunnen persen uit de producten die je erin stopt, zodat het voordeliger is dan kant en klaar sap te kopen. Hij moet ook gebruiksvriendelijk zijn, zodat je niet teveel voor hoeft te snijden. Daarnaast moet hij makkelijk schoon te maken zijn.

Met een slowjuicer is dit iets moeilijker. Deze moet met de hand worden gewassen. Omdat ze langzaam persen, moet je dus ook wat langer wachten op een kan sap dan bij een snelle sapcentrifuge,

Veel gestelde vragen
Wat is het verschil tussen een slow (koude pers) en fast (sapcentrifuge) juicer? Een slowjuicer perst de ingrediënten langzaam fijn, waarbij het sap en de pulp in twee verschillende kanalen worden geperst, zodat je een zacht sapkrijgt met niet teveel schuim. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Ze zijn doorgaans stiller dan sapcentrifuges en kunnen alleen met de hand worden gewassen. Een slowjuicer is meestal multifunctioneel, zodat hij zowel sap als notenboter, melk, sorbet, ijs en gepureerde babyvoeding kan produceren. Er zit vaak een wat langere garantie op, en dus ook een hogere prijs.

Sapcentrifuges maken sap snel klaar. Ze draaien op hoge snelheid om de ingrediënten te verpulveren en de pulp van het sap te scheiden. Ze zijn snel en hebben meestal een brede koker zodat je minder hoeft voor te snijden. Ze zijn makkelijk te onderhouden dankzij de vaatwasbestendige onderdelen. Ze zijn goedkoper dan slowjuicers, maar maken wel meer lawaai en zorgen voor meer schuimend sap.

Moet ik een slowjuicer of een sapcentrifuge kopen?
Je kunt voor een slowjuicer kiezen als:

– Je smaak belangrijk vindt. Met een sapcentrifuge is het sap wel zacht, maar ook schuimend, terwijl een slowjuicer dat laatste niet heeft.
– Je je zorgen maakt om snelheid en temperatuurstijgingen. Er wordt vaak beweerd dat de hitte van een sapcentrifuge de voedingsstoffen vernietigt. Uit onderzoek is echter gebleken dat een sapcentrifuge het sap niet heter maakt.
– Het je niet uitmaakt hoeveel tijd het kost om je sap te produceren.

Wat zijn de voor- en nadelen van een slowjuicer?

Ze zijn geweldig omdat:
– Ze normaal gesproken stil zijn.
– Ze makkelijk schoon te maken zijn dankzij de kleinere onderdelen.
– Je kunt er groene bladgroenten mee juicen.
– Ze hebben vaak een langere garantie.
– Sommige verticale modellen zijn kleiner en compacter.
– Ze kunnen ook andere dingen dan sap persen, zoals bijvoorbeeld dingen vermalen.
– Het sap kan minder schuim hebben en beter smaken.

Mindere kanten van slowjuicers:
– Ze zijn duurder.
– Ze hebben meestal meerdere onderdelen die direct moeten worden schoongemaakt om plakkerigheid en schimmel te voorkomen.
– Ze hebben meestal geen vaatwasserbestendige onderdelen.
– Het duurt even om sap te maken, ongeveer 5-6 minuten.
– Sommige horizontale modellen zijn behoorlijk groot, waardoor ze veel ruimte innemen.
– Ze hebben vaak kleinere vultrechters, waardoor je meer tijd kwijt bent aan het voorsnijden van fruit en groenten.

Wat zijn de voor- en nadelen van een snelle sapcentrifuge?

Voordelen:
– Ze zijn snel (uiteraard).
– Ze hebben meestal een bredere vultrechter, zodat je niet eerst hoeft te snijden.
– Ze hebben meestal vaatwasserbestendige onderdelen, zodat je ze snel kunt reinigen.
– Je kunt er meestal bladgroenten en kruiden in doen.
– Ze worden meestal geleverd met een grote sapkan en pulpcontainer, zodat je minder hoeft te legen.

Nadelen:
– Ze kunnen lawaaierig zijn.
– De filters zijn soms moeilijk schoon te maken.
– Ze kunnen groot en onhandig zijn, waardoor het lastig is om ze op te bergen of op het werkblad te zetten.
– Ze kunnen op je werkblad schuiven door de trillingen.
– Het sap dat ze maken kan schuimig zijn.

Wat is het verschil tussen een juicer en een blender?

Of je nu kiest voor een slowjuicer of een sapcentrifuge, ze doen beide hetzelfde: ze halen het vruchtvlees uit het fruit of de groente, zodat je alleen het sap overhoudt.

Een blender verwerkt het fruit of de groente in zijn geheel, inclusief de pulp. Dit zorgt voor een dikkere drank, ook wel een smoothie genoemd.

Sommige sapcentrifuges kunnen meer dan alleen sap maken: ze kunnen ook notenboter, notenmelk, sorbet, ijs en gepureerde babyvoeding maken.

Blenders zijn multifunctioneler dan juicers. Ze kunne ingrediënten mixen en vloeibaar maken, bijvoorbeeld voor milkshakes of smoothies. Je kunt er ook geweldige purees, soepen, dipsauzen en notenpasta’s mee maken.

Als je ’s ochtends alleen maar een verse jus d’orange wilt, kun je het beste een juicer nemen. Als je smoothies, milkshakes, soep en meer wilt maken, kies dan voor een blender.

Is sap uit een slow juicer gezonder dan sap uit een sapcentrifuge?
Uit onderzoek blijkt dat je het marketingverhaal dat sap van een slowjuicer gezonder is, gerust negeren. Er is niet één type juicer dat consequent de maximale hoeveelheid voedingsstoffen eruit kan halen.

Uit laboratoriumtests met vitaminen en mineralen blijkt dat de kwaliteit bij beide soorten juicers kan verschillen. Dat hangt af van factoren die niets te maken hebben met de juicer, maar bijvoorbeeld de seizoensgebondenheid en versheid van groenten en fruit. Het hangt ook af van jouw behoeftne. Als je specifiek veel vitamine C wilt, kan een slowjuicer de moeite waard zijn, omdat die wel meer vitamines behouden. Maar een slowjuicer kan dan weer moeite hebben om voldoende calcium of magnesium uit te persen in vergelijking met een sapcentrifuge.

Soms wordt er ook beweerd dat een sapcentrifuge de gezondheid ‘verpest’ door temperatuurstijgingen, waardoor voedingsstoffen en vitamines verdwijnen. Uit onderzoek blijkt echter dat er geen significant verschil is tussen de temperatuur voor en na het juicen in een sapcentrifuge.

Als je niet kunt kiezen, kijk dan goed naar de echte voor- en nadelen, in plaats van je druk te maken om allerlei gezondheidsclaims. Wij denken eigenlijk dat er weinig verschil is.oordelen voor de gezondheid. Vrienden, wij denken dat er weinig verschil is.

Plaats een reactie