Beste Robotgrasmaaier in 2022: Automatiseer Het Gras Maaien

Er gaat niets boven de geur van vers gemaaid gras. Maar tenzij je betaalt voor een professioneel hoveniersbedrijf, moet je de tijd nemen om het gazon in topvorm te houden. Je kunt elke week urenlang zelf het werk doen, op de ouderwetse manier, of je kunt je geld investeren in een robotgrasmaaier om het werk te doen.

Beste Robotmaaiers

Hoeveel kost een Robotgrasmaaier?

Ook al zijn robotgrasmaaiers relatief nieuw in Nederland, ze zijn al lang een grote hit in andere delen van de wereld. In feite zijn bedrijven als Husqvarna uit Zweden al sinds de jaren ’90 bezig met het verfijnen van de technologie. Nu duiken er modellen op van andere grote bedrijven, zoals Honda.

Een ander aspect is de prijs. Op basis van ons onderzoek kost een robotmaaier tussen de 500 en 2000 euro. Maar houd in gedachten, dat als een professional de perimeters voor je installeert, er over het algemeen een extra 150 tot 300 bijkomt.

Robotgrasmaaier Tips

Er zijn veel functies om te overwegen als je kiest voor een robotgrasmaaier, bijvoorbeeld hoeveel zones de robot kan maaien, de grootte van het maaigebied en of je de robot kunt programmeren met een schema. Als je gazon vrij groot is en heuvels heeft, moeten zaken als hellingscapaciteit en looptijd ook op de lijst van functies staan.

Onze Top 4 Beste Robotgrasmaaier

Beste uit de Test Populairste
Beste Koop Ook Goed

De basis

Overweeg eerst hoe groot je tuin/gazon is en zorg ervoor dat de maaier het dagelijks aankan. Onze beste robotmaaier kan tot 0,4 hectare/4000m2 gras maaien – met uitzondering van je huis of andere objecten. Dat zijn de high-end modellen die we hebben getest. Anderen, goedkopere robotgrasmaaiers, kunnen een gebied van ongeveer 0,30 hectare/3000m2 bestrijken, wat voldoende is voor kleine tot middelgrote gazons.

Robotgrasmaaiers

Hellingen

Misschien niet toepasselijk voor het overgrote deel van het Nederlandse landschap, maar als je een heuvelachtig achtertuin hebt, kies dan een robotgrasmaaier welke gemakkelijk kan klimmen. De door ons beoordeelde robotgrasmaaiers kunnen hellingen tussen de 22 en 30 graden aan. Sommige modellen kunnen hellingen van 45 graden met weinig moeite aan.

De Accu

Hoewel je over het algemeen niet merkt hoe vaak de robotmaaier terugkeert naar het laadstation of hoe lang de machine daar blijft, is het toch handig om te weten hoe lang het duurt om de accu op te laden en hoe lang de machine met een volle accu het gras kan maaien. De beste robotgrasmaaiers die we hebben getetst gaan ongeveer een uur mee en doen er iets langer over om de accu weer op te laden.

Robotgrasmaaier

De levensduur van de accu heeft geen invloed op de prestaties, maar het is een goede kwaliteits-indicator.

Multizone

Niet alle robotgrasmaaiers verplaatsen zich naar afzonderlijke, aparte gebieden om gras te maaien – daarvoor moet de robotmaaier de zogehete “multizone” functionaliteit bezitten. Deze functie is nodig als je huis bijvoorbeeld een kleine tuin aan de voorkant en een grotere tuin aan de achterkant heeft dat niet met elkaar in verbinding staat. In dit scenario wordt elke tuin als een zone beschouwd. De meeste multizone-robotgrasmaaiers bestrijken twee tot vier zones.

Programmeerbaar

Robotmaaiers kunnen worden geprogrammeerd om op bepaalde dagen en op bepaalde tijdstippen te maaien. Wanneer je een robotgrasmaaier koopt, moet je goed kijken welke programmeerfuncties de machine heeft. Sommige modellen moet je op de rrobotgrasmaaier zelf programmeren aan de hand van knoppen, andere kunnen op afstand worden ingesteld via een Bluetooth of Wi-Fi-verbinding.

Extra functies

Er zijn een aantal extra functies die bepaalde robotgrasmaaiers beter maakt dan de concurrentie. Sommige modellen hebben hebben bijvoorbeeld een GPS-functie die je tuin in kaart kan brengen en de robotmaaier volgt als iemand hem steelt.

Je kunt sommige machines bedienen, aanpassen en bekijken vanaf elke plek waar je een internetverbinding hebt via een mobiele app. Sommige hebben ook regendetectie-technologie die aangeven wanneer het te nat is om te maaien.

robotgrasmaaier-technologie

In kaart brengen

Een belangrijk verschil tussen een robotstofzuiger en een robotgrasmaaier is hoe de machine de tuin in kaart brengt – of “leert kennen”. De meeste robotgrasmaaiers worden geleverd met een laagspanningsdraad die je in principe rondom je tuin plaatst. De robotmaaier zal niet voorbij deze omtrek gaan zolang het apparaat goed geïnstalleerd is. Een losgelopen robotmaaier is uiteraard onwenselijk, en lijkt het uitgangspunt voor een slechte horrorfilm.

Beste Robotgrasmaaier

Sensoren

robotgrasmaaiers hebben ook sensoren, en ze zijn veel beter dan pak en beet 10 jaar gelden. Zelfs iets als een tuinslang of een klein tuinbeeld, die gemakkelijk kunnen worden omgeduwd door een traditionele grasmaaier. Een robotmaaier zal bij het zien van een “object” stoppen en het maaien in een andere richting voortzetten.

Milieu

Een van de grote voordelen van robotgrasmaaiers is dat ze elektrisch worden aangedreven, in plaats van op gas, en hun draadloze werking maakt ze nog eenvoudiger in gebruik. We stellen zelfs voor dat je een manier vindt om de robotgrasmaaier te laden met een hernieuwbare bron, zoals een oplaadsysteem met zonnepanelen. Controleer de spanning, maar er zijn tal van compatibele paneelsystemen die uiterst betaalbaar zijn.


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie