Beste Rijstkoker

Laten we eerlijk zijn – er zijn bepaalde taken in het leven die we zelden goed doen, waaronder tegen een deur duwen waar duidelijk ’trekken’ op staat. Rijst koken op het fornuis hoort ook thuis op die lijst. Als je merkt dat je rijst ofwel zo overgaar is dat hij aan de pan kleeft, ofwel zo ondergaar dat hij knapperig is, kun je het koken van rijst beter overlaten aan de profs: rijstkokers.
De beste rijstkoker is eenvoudig in gebruik en gemakkelijk schoon te maken. Hij moet perfect luchtige rijst produceren, de rijst warm houden tot je klaar bent om te eten en misschien ook andere kookklussen aanpakken, zoals het stomen van groenten. Hier zijn de beste rijstkokers in Nederland, gekozen na urenlang onderzoek; gebaseerd op de meningen van experts en echte Nederlanders.

Waar moet je op letten?
Door magnetronrijst lijken rijstkokers misschien een beetje achterhaald. Maar laten we eerlijk zijn, magnetronrijst is zelden luchtig en smaakvol. Rijstkokers kunnen de smaak en textuur van rijst verbeteren. Ze kunnen vaak niet alleen rijst koken, maar kunnen ook een hele reeks andere kookklussen aan, zoals het stomen van vlees en groenten. Hier zijn de kenmerken die de meeste rijstkokers moeten hebben.

Capaciteit
De rijstkokers die we bekeken hebben, hebben een capaciteit van 7-10 kopjes, waarmee je tot 20 kopjes gekookte rijst per keer kunt maken. Kleinere rijstkokers hebben maar een capaciteit van ongeveer 5 kopjes. Houd rekening met de grootte van je gezin of de menigte die je wilt voeden. Ongeacht de capaciteit die je kiest, zul je waarschijnlijk elke keer minimaal 2 kopjes moeten koken.
Het is ook goed om te weten dat rijstkopjes kleiner zijn dan gewone kopjes. Een rijstkopje is ongeveer 150g ongekookte rijst. Gebruik dus de maatbeker die bij je rijstkoker wordt geleverd om er zeker van te zijn dat je alle maten, en de bijbehorende kooktijden, precies goed hebt.

Type deksel
Rijstkokers bieden 2 soorten deksels: afneembaar en niet-afneembaar. Afneembare zijn meestal van glas, wat betekent dat je kunt zien wat er binnenin gebeurt. Ze zijn ook gemakkelijk schoon te maken. Het voedsel kan echter rammelen, opborrelen en op je werkblad spatten.
Niet-afneembare deksels zijn meestal niet doorzichtig, dus je kunt er niet in gluren. Ze zijn ook lastiger schoon te maken. Ze rammelen echter niet en ingrediënten spatten er niet doorheen.

Gemakkelijk schoon te maken
Ongeacht het soort deksel moet je rijstkoker gemakkelijk schoon te maken zijn. Dit wordt gewoonlijk bereikt door een uitneembare kookpan met antiaanbaklaag, die niet geschrobd hoeft te worden om vastzittende rijst te verwijderen.

Automatische warmhoudfunctie
Als het eten klaar is maar jij nog niet, is een automatische warmhoudfunctie handig. Zodra je eten gaar is, treedt de automatische warmhoudfunctie in werking. Dit voorkomt overkoken maar zorgt er wel voor dat je eten warm blijft. Al onze rijstkokers hebben deze functie, hoewel de tijdsduur varieert. De meeste gaan tot 5 uur mee, 1 ging zelfs tot 24 uur mee.

Accessoires
Verzeker je ervan dat je rijstkoker geleverd wordt met een rijstkopje. Zoals we al besproken hebben, is deze maatbeker geen standaardmaat. Een plastic opscheplepel die geen krassen maakt op de antiaanbaklaag is ook handig.

Fuzzy logic
Fuzzy logic betekent dat de rijstkoker kan uitrekenen of je te veel of te weinig water hebt toegevoegd en de kooktijd zodoende aanpassen. We ontdekten dat niet alle rijstkokers de uitdrukking ‘fuzzy logic’ specifiek vermelden – in feite beweren alleen de Panasonic SR-DF181WST en de Philips Grain Master HD4514/72 dat ze het hebben.

Kookstanden
Bedenk wat je in je rijstkoker wilt koken. Alleen witte rijst? Wat dacht je van zilvervliesrijst, of andere granen? Wil je tegelijkertijd vlees of dumplings stomen?
Het is belangrijk om te bedenken hoe je je rijstkoker wilt gebruiken. Als je uit bent op alleen het koken van rijst dan hoef je waarschijnlijk geen duurder model met meerdere kookmogelijkheden aan te schaffen.

Snelheid
Een rijstkoker zal waarschijnlijk niet sneller zijn dan koken op een fornuis, maar het is wel een stuk gemakkelijker. Je hoeft niet te staan controleren en roeren. Gooi gewoon je rijst en water erin en laat het zijn ding doen. Let wel op de verschillende kooktijden. Rijstkokers hebben gewoonlijk ongeveer 30 minuten nodig om witte rijst te koken. Voor bruine rijst kan dat oplopen tot 2 uur.

Melding
Niet alle rijstkokers laten je weten wanneer je eten gaar is. Als je geen zin hebt om zelf een alarm te zetten, zoek dan zeker naar een rijstkoker met een meldingssysteem.

Garantie
Alle rijstkokers die we bekeken kregen 1 jaar garantie, zelfs het duurste Panasonic model van €85. Dit lijkt standaard te zijn. We verwachten dat een rijstkoker veel langer dan 1 jaar meegaat. Als je je zorgen maakt, kijk dan of je de garantie via de winkelier kunt verlengen.

Wat je krijgt als je meer uitgeeft
Betaal meer en je krijgt meer gemak, maar geen verschil in het kookresultaat.

Snelkookstand
Slechts 2 van de rijstkokers die we bekeken boden deze functie en ze kosten beide meer dan €65. Het is dus een luxe eigenschap. Je bespaart er niet veel tijd mee, ongeveer 5 minuten, maar aan het eind van de dag kunnen die 5 minuten van onschatbare waarde zijn.

Digitale timer
Een digitale kookwekker is niet alleen gemakkelijk te lezen, maar laat je ook instellen wanneer je eten klaar zal zijn. Dit betekent dat je het apparaat kunt instellen als je naar je werk gaat zodat het later begint en klaar is als je thuiskomt. Alleen onze Breville winnaar biedt deze functie.

Conclusie
Een goede rijstkoker zorgt ervoor dat je niet meer uren hoeft te zwoegen op het fornuis op zoek naar perfect luchtige rijst. Hoewel hij de rijst misschien niet sneller kookt, kun je wel de rijst en het water erin gooien, hem aanzetten en hem het zware werk voor je laten doen. Het apparaat moet gemakkelijk schoon te maken zijn en moet een antiaanbaklaag hebben, zodat je mooie rijst krijgt die niet aan de bodem blijft kleven. Hij moet ook eenvoudig te bedienen zijn, met gebruiksvriendelijke knoppen. In het ideale geval kost het je rond de €65.

Veelgestelde vragen
Hoe werkt een rijstkoker?
Gebruik gewoon de bijgeleverde maatbeker* om je rijst en water (of bouillon) af te meten en doe die in de pan. Zet hem aan en de rijstkoker verwarmt de rijst tot net aan de kook. Zodra de rijst gaar is en de vloeistof geabsorbeerd, schakelt de rijstkoker automatisch over op de warmhoudstand. Dit houdt je rijst urenlang warm, zodat de rijst warm is als de rest van het eten klaar is.

*Het is belangrijk dit kopje te gebruiken, want rijstkopjes zijn kleiner dan standaard kopjes. Door deze maatbeker te gebruiken krijg je alle maten, en de bijbehorende kooktijden, precies goed.

Welke maat rijstkoker heb ik nodig?
Je zult merken dat de capaciteit van rijstkokers gewoonlijk in kopjes wordt aangegeven. Dit is hoeveel kopjes ongekookte rijst je in een keer kunt koken. Een grote rijstkoker kan tot 10 kopjes aan. Een kleinere ongeveer 5 kopjes. Dat klinkt veel, maar bedenk dat een ‘rijstkopje’ kleiner is dan een gewone kop: het is ongeveer 160 ml.
Gemiddeld maak je met 1 kopje ongekookte rijst ongeveer 2 kopjes gekookte rijst.
Kook je voor een stel? Dan is een inhoud van 5 kopjes geschikt.
Kook je voor de hele familie? Ga voor een inhoud van 10 kopjes.

Heb ik echt een rijstkoker nodig?
Dat hangt ervan af – hoeveel hou je van rijst en hoe vaak eet je het? Als het antwoord niet zo veel en niet zo vaak is, hou het dan bij magnetronrijst of koken op het fornuis.
Maar als je het elke dag eet, kan een rijstkoker je echt veel tijd en moeite besparen. Om te beginnen maak je zo ruimte op het fornuis vrij. Hij is ook gemakkelijk in gebruik – meet je rijst en water af, doe alles erin, zet hem aan en hij doet de rest. Het apparaat is gemakkelijker schoon te maken dan zetmeelwater dat over je kookplaat is geborreld. Misschien kookt de rijstkoker ook wel veel beter dan jij dat doet.

Hoe lang doet een rijstkoker erover om rijst te koken?
Het duurt meestal ongeveer 30 minuten om witte rijst te koken. Bruine rijst kan tot 2 uur duren.

Plaats een reactie