Beste Popcornmaker in Nederland en België | 2022 Editie

Laten we eerlijk zijn: popcorn is het ideale tussendoortje. Het is snel, gemakkelijk en gezond – en alleen kussenforten zijn net zo goed in het magisch maken van filmavonden. De beste popcornmaker overtreft de magnetron op smaak- en gezondheidsgebied door ervoor te zorgen dat de korrels gelijkmatig verhit worden voor de perfecte pop. We hebben urenlang onderzoek gedaan naar de beste popcornmakers in Nederland, zodat je minder tijd hoeft te besteden aan winkelen en meer tijd hebt om de hele avond de Simpsons te kijken.

Waar moet je op letten?
Wist je dat de allereerste commerciële popcornmachine bestond uit een door stoom aangedreven brander die omgebouwd was om gekruide popcorn, gekookt in olie, te produceren? De machine had zelfs wielen zodat hij gemakkelijk te vervoeren was en een mechanische clown om klanten te lokken.

Sindsdien hebben popcornmakers grote verbeteringen in ontwerp ondergaan. Moderne machines variëren van hete-luchtmachines en grote apparaten voor op het aanrecht, tot tafelmodellen in vintage stijl, waarbij de laatste nog steeds traditionele olieketels gebruiken om korrels te poppen.

De popcornmakers van vandaag zijn geweldig als het op vormgeving aankomt. Ze zijn compact, draagbaar, en komen in allerlei vormen, maten en uitvoeringen, zoals hete lucht, fornuis, buiten, of theater-stijl.

Dankzij de grote verscheidenheid die er bestaat, kun je nu genieten van een zoete of hartige portie van iedereens favoriete filmsnack wanneer je maar wilt, in het comfort van je eigen huis. Je hoeft alleen nog de popcornmaker te vinden die het beste bij jou past. In deze gids staan handige tips om precies dat te doen…

Capaciteit
Tenzij je alleen woont en niet vaak bezoek hebt, is het handig om een machine te kopen die in één keer meerdere kopjes popcorn produceert. De maat van een popcornmaker wordt bepaald aan de hand van hoeveel ons de machine in één cyclus kan produceren: 4, 6, 8, 12 en 16. Over het algemeen is 1 ons de aanbevolen portie voor 1 persoon, dus machines van 4, 6, en 8 ons zijn ideaal voor het hele gezin of als je vrienden langskomen.
Hoewel popcornmakers met een grote capaciteit geweldig zijn als je in één cyclus een grote hoeveelheid wilt bereiden, moet je bedenken dat deze apparaten ook meer aanrecht- of kastruimte innemen. Bedenk daarom waar je het apparaat gaat opbergen of waar het in je keuken zal staan terwijl je het gebruikt en controleer of het apparaat in de beschikbare ruimte zal passen.

Kooktijd
Wanneer je met je gezin of vrienden van een filmavondje aan het genieten bent, is het goed om een constante voorraad popcorn te hebben – als dat de gekozen snack is. Om dit te kunnen doen, is een popcornmaker met snelle kooktijden ideaal.
Om te weten hoe snel een popcornmaker is, moet je naar de beoordeling van de popping cycle (ook kooktijd genoemd) kijken.
Deze specificatie wordt meestal aangegeven in termen van bereidingstijd, die kan variëren van 2 tot 5 minuten.

Gebruiksgemak
Om te voorkomen dat je ingewikkelde bedieningen moet leren, of dat je een enorme puinhoop moet opruimen als je klaar bent met je popcornmaker, kan je het er een kiezen met een eenvoudig design. Een rechtlijnig bedieningspaneel en onderdelen die eraf kunnen om ze gemakkelijk schoon te maken zouden voldoende moeten zijn voor de beste gebruikerservaring.

Let echter ook op kenmerken als hittebestendige handgrepen, gemakkelijk bereikbare bedieningsknoppen en bakjes met maatstrepen. Zulke kenmerken maken de bediening gemakkelijk bij elk gebruik.

Ingebouwd roermechanisme
Het laatste wat iemand wil, is verbrande of halfgare popcorn. Daarom hebben sommige van de beste popcornmaker een ingebouwd roermechanisme. Het houdt de korrels in beweging tijdens het poffen, zodat je uiteindelijk een perfect en gelijkmatig gekookte bak popcorn hebt.

Veelgestelde vragen
Wat is de beste soort popcornmaker?
Er zijn een paar verschillende soorten popcornmakers, van magnetron tot fornuis, waarbij elektrische heteluchtmachines het populairst zijn.
Elektrische heteluchtmachines zijn populair onder Nederlanders omdat ze goedkoop zijn en gemakkelijk te gebruiken, zonder al te veel extra afwas te veroorzaken. De meeste kosten minder dan €35 en het enige wat je hoeft te doen, is een kleine hoeveelheid korrels in de machine gooien. Er wordt dan hete lucht in de machine geblazen, dit voorkomt dat de popcorn verbrandt terwijl de korrels tot poptemperatuur worden verwarmd. De nadelen van elektrische machines zijn dat het soms even kan duren voor ze opgewarmd zijn en dat er aan het eind vaak wat pitten ongepopt blijven.

Met magnetronpopcornmakers makers kun je magnetronpopcorn maken zonder zoveel olie of verpakkingen als met kant-en-klare magnetronzakjes. Je hebt ook meer controle over de smaak van de popcorn, want je kunt precies de juiste hoeveelheid boter of kruiden toevoegen, of een ander soort olie gebruiken. Het nadeel is dat deze machines omvangrijk kunnen zijn en vaak een beetje olie nodig hebben om aanbranden of kleven te voorkomen.

Popcornmakers voor op het fornuis zijn de oorspronkelijke popcornmachines. Popcorn werd duizenden jaren geleden uitgevonden door inheemse volkeren in Amerika, en er zijn kleipotten gevonden in Incaruïnes met popcornkorrels er nog in. Veel mensen gebruiken nog steeds een pot op het fornuis om popcorn te maken, maar popcornmakers voor op het fornuis zijn ontworpen met een speciale handkruk om de pitten in beweging te houden terwijl ze verhitten. Deze popcornmakers zijn meestal van aluminium gemaakt.

Wat is de gezondste popcornmaker?
In het kort – een heteluchtmachine of een elektrische popcornmaker zijn de gezondste popcornmakers. Ze hebben namelijk geen olie nodig om je popcorn te laten poppen, met als resultaat een snack die minder verzadigd vet bevat. Elektrische popcornmakers en heteluchtmachines bevatten een verwarmingselement binnenin en vereisen dat je de maiskorrels naar beneden in de machine giet. Hete lucht circuleert rond de pitten, tot ze heet genoeg zijn om te poppen. Dit dwingt de popcorn meestal omhoog en uit de machine door een trechter, in een kom, klaar voor jou om te eten.

Zijn popcornmakers de moeite waard?
Het lijkt misschien gek om in een popcornmaker te investeren als je al een magnetron hebt, maar er zijn veel goede redenen om een popcornmaker te kopen. Het is sneller om popcorn te maken in een elektrische popcornmachine dan op het fornuis. Elektrische popcornmakers maken schoonmaken ook een fluitje van een cent, want je hoeft alleen de kom waar de popcorn in zat af te wassen. Ze zijn ook relatief goedkoop, vaak zijn ze al te koop voor minder dan €35.
Je hebt ook veel meer controle over de smaak van je popcorn, en over het vet- of oliegehalte. Popcornmakers zijn ook milieuvriendelijker dan kant-en-klare zakjes. Als je een paar zakken per week eet, betekent overschakelen op een popcornmaker dat je veel minder verpakkingen gebruikt. Kortom, popcornmakers zijn een gemakkelijkere, snellere, nettere en duurzamere manier om popcorn te maken.

Plaats een reactie