Beste Peuterbedden in 2021

Baby’s groeien snel op, en voor je het weet is je kleintje het wiegje ontgroeid en is een peuterbedje nodig. Het kan een grote aanpassing lijken, maar als je het goed aanpakt, kan het een relatief soepele overgang zijn.

Het is belangrijk een goed peuterbed te kiezen. Als ouder wil je de beste keuzes maken voor je kind, maar er zijn zoveel opties om uit te kiezen. Het goede nieuws is dat het kiezen van een peuterbed niet al te moeilijk is, zolang je er maar voor zorgt dat het veilig is. Dat gezegd hebbende, wij zijn er om je te helpen het kaf van het koren te scheiden.

Waarom heb je een peuterbed nodig?

Peuters ontgroeien meestal een wieg ergens tussen 18 en 36 maanden. Het is onveilig om een peuter in een wieg te laten slapen, omdat de peuter zichzelf kan verwonden als hij/zij uit de wieg klimt. Op deze leeftijd is een kind echter nog steeds niet groot genoeg om veilig in een gewoon bed te slapen. Hier zijn enkele redenen waarom peuterbedden de perfecte tussenoptie zijn.

In tegenstelling tot gewone bedden hebben peuterbedden zijhekken, zodat het minder waarschijnlijk is dat je kind eruit zal vallen.

Peuterbedden liggen lager dan gewonen bedden, dus als je peuter ondanks de zijhekken toch uit het bed valt, hebben zs minder kans om zichzelf ernstig te verwonden.

De meeste peuterbedden hebben een middenpoot aan elke kant voor extra stabiliteit. Dit is een uitstekende aanvulling op het ontwerp, aangezien veel kinderen van deze leeftijd ook op hun bed zullen spelen, of ze als trampoline zullen gebruiken.

Peuterbedden hebben soms leuke ontwerpen waardoor slapen in een nieuwe bed ook leuk kan zijn.

Peuterbed stijl opties

Kleuterbedden zijn er in verschillende stijlen. Sommige zijn meer gericht op kinderen – bijvoorbeeld met stripfiguren – terwijl andere klassiek en stijlvol zijn.

De bedden zijn meestal van hout en hebben een lattenbodem, een voeteneind en zijhekken. Dit is een eenvoudig, maar klassiek ontwerp dat zeer populair is.

Voertuig peuterbedden hebben de vorm van raceauto’s, treinen, bussen, en meer. Is je kind onder de indruk van deze modellen, dan is dit een uitstekende optie.

Sommige peuterbedden hebben een veiligheidsreling aan de open zijde, andere niet. Degenen met een veiligheidsreling kunnen als een gewoon bed worden ingeslopen, maar bedden zonder een veiligheidsreling moeten alleen worden gebruikt als een bank.

Paneel-dagbedden hebben vaste panelen die over de helft van de lange zijden van het bed lopen, in plaats van lattenbodems. Deze bedden kunnen worden gemaakt van hout, multiplex, vezelplaat of kunststof.

Converteerbare peuterbedden kunnen worden omgevormd tot volwaardige bedden (hoewel dit meestal een aparte ombouwset vereist, en je hebt ook een groter matras nodig).

Veiligheidskenmerken van het peuterbed

Veiligheidsrails

We hebben ze hierboven al genoemd, maar het is de moeite waard om nog eens op te merken dat peuterbedjes zijhekken moeten hebben om te voorkomen dat je kind uit bed valt wanneer het tijdens de slaap rolt.

Bouw

Een veilig peuterbed moet goed gebouwd zijn. Geef het een schok om er zeker van te zijn dat het stevig genoeg lijkt.

Gladde randen

Zoek een peuterbed met gladde randen en geen uitstekende delen die je kleintje pijn kunnen doen.

Matras

Een goed passend matras is essentieel. Als er een opening is tussen het matras en het bedframe, kan je kind er in vast komen te zitten.

Tips voor de overgang naar een peuterbed

Het kan moeilijk zijn om je peuter te laten slapen in zijn “grote kinderbed”. Hier zijn een paar tips voor het maken van die overgang.

Probeer je kleintje enthousiast te maken voor het nieuwe bed door je kind te betrekken bij de selectiebeslissing. Als je kind oud genoeg is, laat haar dan kiezen tussen twee of drie opties.

Zet je kind niet te veel onder druk om de overgang te maken. Zoek naar tekenen dat je peuter klaar is voor de overstap, zoals vaak uit het wiegje proberen te klimmen.

Het is het beste om het nieuwe bed te plaatsen op dezelfde plaats waar de wieg stond. Het volledig veranderen van de kamer zal extra stress veroorzaken voor wat al een moeilijke overgang kan zijn.

Als je kleintje een favoriet speeltje heeft, zoals dekens of knuffels, laat je kind er dan mee slapen in het nieuwe bed.

Blijf bij dezelfde bedtijdroutine als normaal om te laten zien dat er behalve het bed niet veel veranderd is.

Prijzen

50 tot 75 euro

Eenvoudige peuterbedjes zijn er voor slechts 50 tot 75 euro. De goedkoopste modellen zijn meestal gemaakt van plastic. Deze zijn waarschijnlijk niet zo duurzaam als de duurdere peuterbedden.

De meeste kinderen gaan tussen 18 en 30 maanden uit hun wiegje. Soms kan het nuttig zijn om het nieuwe bed voor de overgang op te zetten om je kind enthousiast te maken.

75 tot 150 euro

De gemiddelde peuterbedden kosten tussen de 75 en 150 euro. Je zult aantal uitstekende bedden vinden in de prijsklasse die verrassend duurzaam en goed gemaakt zijn voor de kosten.

150 tot 250 euro

Duurdere peuterbedden kosten ongeveer 150 tot 250 euro. Je kunt een handvol duurdere designmodellen vinden, maar ze bieden zeer weinig toegevoegde waarde. Verwacht in deze prijsklasse aantrekkelijke en goed ontworpen bedden die uiterst duurzaam zijn en gemaakt zijn van hoogwaardige materialen.

Veelgestelde Vragen

V. Waarom is het design van peuterbedden zo laag bij de grond? Is het hek er niet zodat de kinderen er niet uit vallen?
A. In theorie zou de rails moeten voorkomen dat je kind uit het peuterbed valt. Sommige kinderen zijn echter zeer actieve slapers en slagen er in om er af en toe uit te vallen, ondanks het feit dat er een veiligheidsrails is aangebracht. Door de lage hoogte van een peuterbed is het onwaarschijnlijk dat een kind dat uit een dergelijk bed valt, zichzelf veel pijn doet.

V. Op welke leeftijd moet mijn kind van een peuterbed naar een normaal bed overstappen?
A. De meeste kinderen gaan rond de leeftijd van 5 of 6 jaar van hun peuterbed naar een normaal bed. Je moet echter het maximale gewicht van je peuterbed (meestal rond de 25 kilo) controleren en ervoor zorgen dat je je kind naar een regulier bed verplaatst zodra dit gewicht wordt overschreden.

Plaats een reactie