Beste Opvouwbare Electrische Fietsen in 2022

Tot voor kort waren er niet veel opvouwbare fietsen om uit te kiezen. De opvouwbare fietsen die er wel waren, hadden beperkte mogelijkheden en een bescheiden gebruikersgemak. Dat is nu niet meer het geval en in lijn met de algemene explosie in het gebruik van e-bikes is er een hele reeks goed ontworpen en efficiënte modellen op de markt gekomen.

Opvouwbare Electrische Fietsen
Opvouwbare Electrische Fiets

Er is nu een opvouwbare elektrische fiets in zowat elke denkbare stijl. Lichtgewicht en kleine exemplaren die gemakkelijk in de kofferbak van de kleinste auto passen. Stadsfietsen en tourfietsen die alle prestaties van een standaard elektrische fiets hebben, maar gemakkelijk op te vouwen zijn voor vervoer of opslag. Er zijn zelfs opvouwbare elektrische mountainbikes en fat-tire modellen die zorgen voor een superieure rit op zand of sneeuw.

#

We hebben de nieuwste modellen bekeken, zodat we je kunnen helpen het beste te kiezen op het gebied van stijl, prestaties en prijs. We tonen hierboven verschillende modellen, en we kijken in de koopgids in meer detail naar de belangrijke kenmerken.

Belangrijke overwegingen

Doel

Er zijn altijd compromissen bij het kiezen van een opvouwbare fiets, maar als je je concentreert op je verwachtingspatroon, ben je al een heel eind op weg om het perfecte model te vinden.

Woon-werkverkeer: Opvouwbare elektrische fietsen zijn erg populair in de stad of pendelaars die met hun auto naar de rand van de stad rijden en de rest van de weg op een fiets rijden. Het grote voordeel is hoe compact deze fietsen zijn. De actieradius en het comfort kunnen echter beperkt zijn.

Recreatie: Anderen willen een meer traditionele stijl van fietsen, een fiets die bij gelegenheden in de kofferbak kan worden meegenomen of die gemakkelijk kan worden opgeslagen in een caravan. Sommige mensen hebben weinig ruimte thuis en een opvouwbare electrische fiets is dan ook zeer geschikt. Dit type is dus ideaal voor mensen die in een appartement wonen. De opvouwbare fietsen bieden een standaard elektrisch fietsgevoel met de mogelijkheid om het geheel op te vouwen voor het gemak.

Sportief: Zoals gezegd zijn er ook meer sportgerichte fietsen in de vorm van mountainbike of elektrische fietsen voor het strand.

Beste Opvouwbare Electrische Fietsen
Beste Opvouwbare Electrische Fiets

Afmetingen

Naast het gebruiksgemak, wil je ook de afmetingen van de opgevouwbare fiets en het gewicht controleren, vooral als je verwacht de fiets dagelijks in en uit het voertuig te moeten tillen.

Vouwmechanisme

Kijk ook eens naar het mechanisme zelf. De scharnieren zijn meestal erg robuust – we zien dat niet als een punt van zorg – maar sommige modellrn zijn een stuk eenvoudiger te “vouwen” dan andere. Als je de elektrische fiets gebruikt om te pendelen, wil je dat het eenvoudig is om te transformeren. Het laatste wat je wilt is dat je elke ochtend en avond met je fiets gaat rommelen!

Voor de veiligheid
Ongeacht de wet, wij adviezeren om altijd een fietshelm te dragen op een electrische fiets. Volgens de statistieken gaat 74% van de dodelijke fietsongevallen gepaard met hoofdletsel, en het overgrote deel van die fietsers draagt geen helm.

Kenmerken

Vermogen

Wattage: In termen van het totale vermogen worden electrische fietsen beoordeeld op basis van het wattage van de motor en deze kunnen variëren van 250 watt op de kleinste fietsen tot wel 1000 watt (wat vrij zeldzaam is) op de duurdere modellen. Het gaat niet alleen om de snelheid, maar ook om de manier waarop de motor met hellingen omgaat. Sommige 250- en 350-watt machines geven je een maximale helling, zoals 10°. Steiler dan dat en de motor gaat het niet redden.

Electrische Opvouwbare Fiets
Beste Electrische Opvouwbare Fiets

Spanning: Nauw verbonden met wattage is de batterijspanning. Typisch voor opvouwbare fietsen is dit 36 volt, maar 48 volt modellen zijn niet ongewoon. Ook dit is een indicatie van het beschikbare vermogen.

Bereik

Hoe snel je dat vermogen – en dus het beschikbare bereik – gebruikt, hangt af van twee dingen. Snelheid is één. Zoals bij elk voertuig geldt: hoe sneller je gaat, hoe meer brandstof je gebruikt. Het andere is of je kiest voor een hendel- of een pedaal-assist (PAS) model.

Hendel gestuurde modellen hebben geen pedalen, alleen voetsteunen. Je hoeft alleen maar “gas te geven” en je gaan. De actieradius is bij de meeste modellen beperkt tot 15-20 kilometer.

Pedaalassistentiemodellen geven verschillende niveaus van ondersteuning. Hoe meer energie je erin steekt, hoe minder batterijvermogen je gebruikt, dus de actieradius kan oplopen tot 50 kilometer. Je zult er ook fitter door worden!

Motor

De positie van de motor heeft invloed op hoe de motor voelt om te rijden. Naafkracht is gebruikelijk op electrische fietaen omdat ze geen pedalen hebben – ze trekken je mee. Het is niet echt een nadeel, maar het kan even wennen zijn. Gewone modellen kunnen ook naafaandrijving hebben, al gebruiken velen een crank aandrijving. Dit voelt natuurlijker omdat het op dezelfde manier als bij het trappen kracht uitoefent.

Versnellingen

Versnellingen maken een opvouwbare fiets niet sneller, maar ze zorgen wel voor een beter beheer van de beschikbare energie op dezelfde manier waarop je op een pedaalfiets schakelt om verschillende hellingen aan te kunnen. Sommige opvouwbare fietsen hebben geen versnellingen. Andere hebben wel een paar (wat hun effectiviteit beperkt tot stadswegen), en sommige hebben versnellingen zoals een standaard racefiets, waardoor ze extra flexibiliteit krijgen.

Snelheid

Veel opvouwbare fietsen hebben een maximale snelheid van zo’n 30 kilometer per uur, wat niet bepaald snel klinkt, maar wel een stuk sneller is dan een gewone fiets, met een gemiddelde van 15 kilometer per uur.

Opvouwbare Fiets Electrisch
Beste Opvouwbare Fiets

Remmen

Als je sneller gaat, is het logisch dat je betere remmen nodig hebt. Traditionele remklauwen zijn te vinden op sommige elektrische fietsen. We suggereren niet dat ze onveilig zijn, maar schijfremmen bieden over het algemeen meer kracht en een beter gevoel.

Frame

Framematen zijn meestal gericht op de “gemiddelde” rijder, dus als je bijzonder lang of kort bent, is het de moeite waard om de productpagina’s te bekijken voor extra informatie. Wat je lengte ook is, je moet altijd de zadelhoogte kunnen verstellen.

Je moet ook het maximale gewicht van de rijder controleren. Sommige opvouwbare fietsen zijn alleen ontworpen voor rond de 80 kilo, maar 130 kilo is niet ongewoon.

Vering

Er is een verscheidenheid aan fietsvering beschikbaar. Elektrische opvouwbare fietsen hebben ze meestal niet, maar ze worden over het algemeen in de stad gebruikt, dus het is niet van groot belangrijk. Aan de andere kant van de schaal hebben opvouwbare elektrische mountainbikes een vering voor en achter om met wisselend terrein om te gaan.

Extra’s

Lichten zijn vaak inbegrepen (hoewel niet altijd). Een accu-oplaadindicator is ook een handig extraatje. Het is ook niet ongebruikelijk om een USB-poort te vinden zodat je je smartphone tijdens het rijden kunt opladen. Enkele modellen hebben multifunctionele boordcomputers die allerlei snelheids- en kilometergegevens kunnen tonen.

Opvouwbare Electrische Fietsen
Opvouwbare Electrische Fiets

Prijzen

Goedkoop: De goedkoopste elektrische opvouwbare fietsen zijn de minibikes, vanaf ongeveer 500 euro. Deze zijn ideaal voor kort woon-werkverkeer of om de stad te doorkruisen.

Middenklasse: De opvouwbare fietsen die meer lijken op een standaardfiets beginnen bij ongeveer 750 euro en gaan tot 2.000 euro, afhankelijk van het vermogen en de specificaties. Er is veel keuze in deze prijsklasse, met een aantal robuuste allrounders die vrijwel niet te onderscheiden zijn van niet-vouwbare elektrische fietsen.

Duur: De high-end opvouwbare fietsen zijn meestal veel lichter, maar niet per sé krachtiger. Deze kunnen tussen de 3.000 en 5.000 euro kosten.

Batterij: Als je naar de prijzen kijkt, is het ook de moeite waard om te kijken wat een vervangende batterij kost. De batterij moet enkele jaren meegaan, maar als de fiets goed wordt onderhouden, moet deze langer meegaan dan de batterij. De prijzen variëren aanzienlijk, maar goedkope versies kunnen een kortere levensduur hebben, dus het os de moeite waard hier naar te kijken.

Veelgestelde Vragen

V. Wat is belangrijker voor een elektrische fiets, de batterij of het vermogen?
A. Beide zijn even belangrijk, maar ze vertellen je verschillende dingen.

Ten eerste heb je een bepaalde hoeveelheid vermogen nodig om de motor van stroom te voorzien (technisch gezien meet volt de elektromotorische kracht). Dus als je een 350-watt motor hebt en de specificatie vraagt om een 36-volt accu, kun je geen 24- of 48-volt accu gebruiken. Het moet 36 volt zijn.

Plaats een reactie