Beste Matras

Iedereen met een goed matras zal je vertellen dat het zijn prijs dubbel en dwars waard is. Maar dat betekent niet dat een nieuw matras zijn zware gewicht ook direct waard is. Een nieuw bed kopen kostte vroeger urenlang rondlopen in showrooms, duizenden euro’s aan geld en rugpijn om alles te vervoeren. In de loop der jaren heeft de wereld het tijdperk van online matrassen kopen verwelkomd. Tegenwoordig is het kopen van een nieuw matras dan ook net zo eenvoudig als het bestellen van een pizza!

Veel van de matrassen die je online kunt kopen zijn gemaakt van traagschuim, maar er zijn ook pocketvering-, latex- en hybride matrassen te vinden. Het beste matras is zacht, ademend, terwijl hij toch stevig genoeg is om ondersteuning te bieden, waar nodig. Als je de voorkeur geeft aan een zachter bed, kun je uiteraard altijd een matras-topper toevoegen. Sommige online matras merken bieden je ook verschillende hardheidsopties. Als je naast een goed matras ook een goed kussen hebt gevonden, hebje alles wat je nodig hebt voor een geweldige nachtrust!

Voordat we de specificaties van een goed matras gaan uiteenzetten, is hier een korte medische opmerking! In veel beoordelingen word beweerd dat een goed matras een pijnlijke rug, nek of schouders kan oplossen. Aangezien wij geen artsen zijn, raden wij je aan echt een arts te raadplegen als je een chronische aandoening hebt die door je nieuwe matras kan worden beïnvloed! Nu gaan we de specificaties van de 11 beste Nederlandse matrassen uiteenzetten!
———–

Belangrijke kenmerken om te overwegen
Bij alle matrassen die we beoordeelden, was de mogelijkheid er om het matras terug te sturen wanneer je niet tevreden bent, en bij de meeste was de levering ook nog eens gratis! Hier zijn enkele andere zaken die de moeite waard zijn om over na te denken bij je aankoop van een matras.

Drukverlaging
Traagschuim- en latexmatrassen zijn ontworpen om de druk beter te absorberen dan een klassieke matras met springveren, terwijl ze toch een goede ondersteuning bieden. Als je bepaalde lichaamsdelen hebt die meer drukverlichting vereisen, kan het de moeite waard zijn om een matras te vinden dat hierop is afgestemd.

Ademend vermogen
De meeste matrassen zijn opgebouwd uit verschillende lagen die aan elkaar zijn gelijmd. Als deze lagen niet ademend zijn, kun je het uiteindelijk te warm krijgen. Vocht afvoerende hoezen van TENCEL- of bamboeweefsel kunnen tevens helpen bij het ademend vermogen, net als wollen of met gel geïmpregneerde matras-toppers.

Slaaphouding
Als algemene regel geldt dat rugslapers een medium stevigheids matras nodig hebben om comfort en uitlijning in evenwicht te houden, terwijl buikslapers de stevigste matras nodig hebben omdat hun lichaamsgewicht door hun buik wordt opgevangen. Zijslapers kunnen beter voor een zachtere matras gaan. Hierdoor kan de druk gelijkmatig en dieper in het bed wegzakken.

Proefligging
De meeste online matrassen bieden een proefligging aan. Dit kan handig zijn als je twijfelt over de aankoop van je matras. Uit ons onderzoek blijkt tevens dat sommige bedrijven het klanten moeilijk maken om je matras terug te sturen. Als je dus een kieskeurige slaper bent, controleer dan hoe gemakkelijk het is om je bed terug te sturen voor een refund!

Transparantie
Soms was het moeilijk om erachter te komen hoe matrassen worden gemaakt, van welke materialen, of waar ze werden vervaardigd. Wees dus op je hoede wanneer bedrijven niet open zijn over hun productieproces, want dat kan betekenen dat het product niet ethisch verantwoord is gemaakt!

Veelzijdigheid
Een aantal van de matrassen uit onze lijst hebben een aanpasbare hardheid, waaronder een aantal met verschillende hardheden voor elke kant van het bed. Als je matras deze optie niet heeft, kun je ook een matras topper proberen voor een kant van het bed.

———–

Wat je kunt verwachten als je meer uitgeeft
De matrassen die we hebben uitgezocht variëren van ongeveer 700 tot 1600 euro. De meeste waren rond de 1000 euro, maar dit is wat het hogere prijssegment te bieden had:

Betrouwbaarheid
Twee van de duurste matrassen uit onze lijst zijn gemaakt door bedrijven die al meer dan 10 jaar bestaan. Deze bedrijven hebben consequent 5-sterren reviews. Wij denken dat matrassen die gemaakt zijn door bedrijven die al langer bestaan, vaker hun beloftes waar maken en dat resulteert in betere klantvriendelijkheid.

Klantenservice
Klanten bleken het veel gemakkelijker te vinden om matrassen terug te sturen waarvoor ze meer hadden betaald. Als je dus meer service en flexibiliteit wilt, kan je het beste voor een hoger prijssegment kiezen!

Milieuvriendelijkheid
Matrassen in een hoger prijssegment, worden meestal geproduceerd met de impact op het milieu in achting nemend. De duurdere merken zijn ook transparanter over de exacte samenstelling van hun matrassen, terwijl goedkopere beddenmakers soms vaag zijn over de samenstelling van hun product.

Chique marketing
Het is geen verrassing dat de duurste matrassen de duurst uitziende marketing hebben. Als je niet om de finesses en looks van je nieuwe bed geeft, kun je waarschijnlijk ook een goedkoper matras kiezen.

Veel gestelde vragen
Wat is een ‘matras in een doos’?
Soms wordt een ‘bed in een doos’ in een advertentie genoemd. Dit betekent dat je een matras koopt rechtstreeks van een fabrikant, in plaats van een winkel of showroom. Door matrassen in krimpfolie te verpakken en ze in dozen te verzenden, maken fabrikanten als Sleeping Duck en Koala het kopen van een bed eenvoudig. Als je online een matras koopt, kan deze net zo snel en gemakkelijk worden geleverd als een doos met biologische groenten of een uitspatting van Sephora. Hoewel enkele boxspring matrassen uit pocketveren bestaan, zijn de meeste gemaakt van traagschuim of latex.

Het weghalen van de tussenpersoon betekent dat bedrijven met ‘matrassen in een doos’ kunnen besparen op de kosten, wat vaak resulteert in een lagere prijs. Wanneer je een matras online koopt, betaal je niet voor de winkelverkoper of showroom. De verzend- en administratiekosten worden geminimaliseerd en de leveringskosten zijn meestal inbegrepen in de matras prijs. CHOICE is van mening dat een matras uit een doos net zo comfortabel kan zijn als een traditioneel matras voor 6x de prijs!

Moet ik online een matras kopen?
Veel mensen worden verrast als ze erachter kopen hoe tijd- en geld besparend het online kopen van een matras kan zijn. Om te beginnen hoef je je vriend niet in te huren om zijn bestelwagen te lenen, en heb je geen last van opdringerige verkopers. De levering is meestal veel minder pijnlijk, vooral gezien het feit dat de meeste websites vaak gratis verzending aanbieden! Het slechte nieuws is dat er wel iemand thuis aanwezig moet zijn om de levering te ontvangen, en dat je het matras niet kunt uitproberen voordat je een aankoop doet. Gelukkig laten de meeste verkopers een proefperiode van 1-3 maanden toe zodra je je nieuwe bed is gekocht.

———-

Online matras bedrijven maken het kopen van bedden eenvoudiger door slechts 1 of 2 soorten matrassen aan te bieden. Dit maakt het kopen van een bed gemakkelijker, maar beperkt je keuze – vooral als je geen fan bent van traagschuim! Toch zijn sommige matrassen aanpasbaar, en verkopers zoals Sleeping Duck bieden verschillende hardheden aan elke kant van het bed aan. Alle bedden die we bekeken hadden een fatsoenlijke 10-15 jaar garantie, hoewel traditionele matrassen soms een langere garantie hebben.

Hoe gemakkelijk is het om een ‘matras in een doos’ terug te sturen?
Je kan het matras niet altijd uitproberen voordat je koopt, maar vaak kunt je wel kopen en retourneren. Alle online matrassen verkopers in ons onderzoek bieden een proefperiode aan. De meeste proefperiodes zijn tussen 3-4 maanden, en de meeste merken vereisen een ‘minimale gebruiksperiode’ om er zeker van te zijn dat je een matras een eerlijke kans hebt gegeven. Net als bij een paar schoenen kunt je je matras niet terugsturen als hij in slechte staat is. De meeste merken vragen je een matrasbeschermer te gebruiken om schade tijdens de proefperiode te voorkomen.

Als blijkt dat je nieuwe matras toch niet je ding is, worden er vaak geen omruil kosten in rekening gebracht. Het is mogelijk dat je moet betalen voor het ophalen van de matras ver uit de randstad woont. Een aantal van de verkopers die we hebben beoordeeld, doneren hun retouren aan liefdadigheidsinstellingen zoals Vinnies of het Leger des Heils, wat wij persoonlijk erg cool vonden! Anderen hebben hun matrassen gerecycleerd in nieuwe producten zoals ondertapijt. Als je besluit een matras in een doos te kopen, is het de moeite waard wat onderzoek te doen om er zeker van te zijn dat het niet op de vuilnisbelt belandt.

Welk type matras moet ik kopen?
Er zijn ruwweg 4 soorten matrassen die je online kunt kopen: matrassen gemaakt van traagschuim, latex, pocketvering, of hybride.

De meeste online matrassen zijn gemaakt van traagschuim. Traagschuim werd aan het eind van de 20e eeuw oorspronkelijk ontworpen om het lichaam van astronauten tijdens het opstijgen en landen op te vangen. Het is een ondersteunend materiaal met een gemiddelde zachtheid dat zich naar je lichaam vormt en de druk verlicht. Matras verkopers noemen het soms ’temperatuurgevoelig visco-elastisch materiaal’ om traagschuim chique te laten klinken. Traagschuim met gel is ook gebruikelijk voor comfortabel slapen in hogere temperaturen, omdat het beter ademt tijdens warme zomers.

In tegenstelling tot een traditioneel matras zitten er in traagschuim bedden geen spiralen of veren. Dit betekent dat je bed na verloop van tijd niet gaat piepen als het metaal gaat roesten. Aan de andere kant absorbeert traagschuim na verloop van tijd meer zweet, wat nog een reden is waarom ademend schuim met gel ideaal is voor een warm klimaat. Als je gewend bent aan een traditioneel bed, is een traagschuim bed misschien even wennen, omdat het kracht absorbeert in plaats van terugveert zoals een springmatras.

Misschien vindt je het idee van traagschuim prettig, maar wil je iets stevigers, of iets natuurlijkers. Een matras van latex schuim kan dan uitstekend geschikt zijn voor u. Natuurlatex is afkomstig van het sap van de rubberboom, wat betekent dat het biologisch afbreekbaar is. Synthetische latex is gemaakt van petrochemische stoffen, en voelt minder veerkrachtig aan dan natuurlijke latex. Synthetische latex kan een beetje gaan ruiken, en kan na verloop van tijd bobbelen. Net als traagschuim vormt latex zich naar de vorm van je lichaam voor ondersteuning en drukverlichting, maar het is niet temperatuurgevoelig. Daardoor is het steviger dan traagschuim.

Pocketvering matrassen zijn anders dan traditionele spiraalmatrassen. Terwijl spiraalmatrassen gemaakt zijn van veren die met draden aan elkaar zijn bevestigd, passen pocketvering matrassen duizenden veren in stoffen zakken. Deze matrassen hebben een betere luchtcirculatie dan traagschuim matrassen, en bieden een goede ondersteuning met afzonderlijke veren. Online pocketveer matrassen verdelen hun veren vaak in zones om een slimmere gewichtsverdeling te garanderen. Dit kan dus een goede keuze zijn als je een bed deelt!

Hybride matrassen zijn gemaakt van een combinatie van traagschuim, latex, of pocketveren. De matrassen van Sleep Republic en Eva hebben bijvoorbeeld beide een pocketvering met daarbovenop de lagen latex en traagschuim. Hybride matrassen zoals deze kunnen iets prijziger zijn vanwege het gebruik van meerdere materialen. Tegelijkertijd bieden ze de voordelen van 2 of meer gecombineerde materialen.

Hoe stevig moet mijn matras zijn?
De hardheid van een matras is een gevoelig onderwerp. CHOICE is van mening dat buikslapers een stevig matras moeten kiezen zodat hun ruggengraat in balans is, aangezien buikslapers het gewicht in het midden van het lichaam opvangen. De meeste van de door ons onderzochte matrassen zijn medium stevig, wat ideaal is voor rugslapers die ondersteuning nodig hebben voor hun nek, rug en wervelkolom. Tegelijkertijd biedt een matras met gemiddelde hardheid rugslapers voldoende zachtheid voor comfort en drukverlichting.

Volgens ons moeten zijslapers voor een zachtere matras gaan, zodat ze comfortabel kunnen wegzakken. De logica hierachter is dat je gewicht geconcentreerd is op één kant van je lichaam, terwijl buik- en rugslapers hun gewicht verdelen over een breder gebied. Als je bed te stevig of te zacht is, kun je het altijd uitbalanceren met een matras-topper.

Hoeveel moet ik uitgeven aan een matras?
Alle bedden die we in deze gids hebben besproken kosten tussen de 700 en 1700 euro voor een queen size bed. Online matrassen zijn goedkoper dan die van fysieke winkels omdat er geen tussenpersonen zijn die een deel van de prijs ontvangen. je kan verwachten om ongeveer 1000 tot 1300 euro voor een fatsoenlijke queen-sized matras in een doos, of tussen 1400 tot 1700 euro voor een matras in het hogere prijs segment te betalen. De 3 duurste bedden op onze lijst waren van de meest bekende en lang bestaande bedden verkopers. In recensies werd vooral hun klantenservice hoog gewaardeerd.

Hoe lang moet een matras meegaan?
Alle matrassen op onze lijst hebben garanties van 10 jaar of meer, maar wij vinden vindt dat je je matras elke 8 jaar moet vervangen. Als je matras bobbelig of doorgezakt is, moet je hem misschien eerder vervangen. Herhaaldelijk pijnlijk wakker worden kan ook een teken zijn dat het tijd is voor een nieuw matras. Matrassen van traagschuim en latex absorberen gemakkelijker geurtjes en vlekken, en een matrasbeschermer is een goed idee, ongeacht het type bed dat je bezit. Als je je matras goed onderhoudt, gaat hij uiteraard langer mee.

Het omdraaien van je matras kan ook de levensduur verlengen. Als ruwe richtlijn geldt dat pocketvering matrassen om de 3 maanden moeten worden gedraaid, en traagschuim-, hybride en latex matrassen om de 6 maanden. Raadpleeg de fabrikant van je matras voor meer informatie.

Plaats een reactie