Beste Koffiemolen

Of je nu een achterstallig project probeert af te maken of gewoon je bed uit moet komen, koffie is de oplossing voor al je problemen. Omdat lekkere zelfgebrouwen koffie begint met versgemalen bonen, is een koffiemolen onmisbaar voor iedereen die serieus problemen wil oplossen. De beste koffiemolen is gemakkelijk te gebruiken en heeft maalinstellingen die zijn afgestemd op je favoriete koffiebrouwmethode.
Of je nu een elektrische of manuele/handmolen zoekt, we hebben de reviews doorgenomen om je de beste koffiemolens in Nederland te laten zien. Het enige wat je nu nog nodig hebt is een foodprocessor of een blender zodat je thuis ook lekker havermelk voor in de koffie kunt maken.

Waar moet je op letten?
Als het om koffiemolens gaat, weten we dat het verleidelijk is om de ‘voeg toe aan winkelwagentje’ knop te laten schieten omdat het allemaal net wat te veel moeite is. Maar omdat er niets tegen een kop vers gezette koffie op kan, hebben we de info voor je uitgesplitst om je te helpen beslissen.

Budget
Zelfs bij een koffiemolen met messen die je voor minder dan €40 kan kopen, zul je al proeven dat het verschilt van voorgemalen koffie. Voor zo’n €65 krijg je de meeste waar voor je geld met een handmolen. Elektrische molens die in staat zijn kwaliteitsespresso te maken beginnen zo rond de €130 en de beste kwaliteitsmachines voor thuisgebruik variëren van €300 tot €450.

Maalschijven of messen?
Als je gewoon alleen gemalen koffie wilt, is een messenmolen voldoende. Hij hakt de bonen tot een poeder, maar je hebt niet veel controle over het eindresultaat. Messenmolens gooien de bonen in het rond, waardoor je ook smaak aan hitte verliest. Maalschijven vermalen de bonen tussen roterende keramische of stalen mechanismen, waardoor meer van de oliën in je koffiekopje terechtkomen. Ze malen de bonen ook gelijkmatig, zodat je uiteindelijk meer crema en smaak krijgt.

Garantie
Koffiemolens van grote merken hadden tamelijk doorzichtige garanties. Gespecialiseerde koffiemolens worden wel meestal geïmporteerd, waardoor de garantie bij de wederverkoper ligt. De meeste machines die we bekeken hadden, hadden een garantie van 12 maanden. Dit komt omdat speciale koffiemachines ontworpen zijn om eerder gerepareerd dan vervangen te worden. Informeer wel naar de beschikbaarheid van vervangingsonderdelen, vooral als je meer dan €150 uitgeeft.

Brouwmethode
Hoe grover je brouwmethode, hoe minder je hoeft uit te geven om een goed resultaat te krijgen. Bij een cafetière, of French press, kun je de grofste maling gebruiken, terwijl espressomachines alleen werken met een fijne maling. Als je vaak van brouwmethode verandert, is het de moeite waard na te denken over hoe gemakkelijk het is om op je gekozen machine van maling te wisselen.

Wat je krijgt als je meer uitgeeft
Als je een goede kop koffie uit een molen van €125 kunt halen, is het misschien moeilijk te begrijpen waarom je er €300 voor zou uitgeven. Hier is waarom het de moeite waard kan zijn om wat meer te betalen.

Fijner resultaat
Machines van boven de €250 produceren espresso van de beste kwaliteit, omdat ze maalschijven van hogere kwaliteit hebben, die op hun beurt gelijkmatiger bonen malen met gelijkmatig verdeelde oliën. Wat je brouwmethode ook is, een gelijkmatige maling levert altijd betere smaak en crema op.

Maalinstellingen
De goedkoopste molen op onze lijst heeft slechts 3 standen, terwijl de duurste er veel meer biedt. Als je meer dan een paar opties wilt, of graag experimenteert met maalinstellingen, moet je bereid zijn om meer dan €125 uit te geven.

Duurzaamheid
Als je er echt over nadenkt zijn koffiemolens niet meer dan goed ontworpen stukken metaal. Ze zullen niet ecologisch afbreekbaar zijn zoals een bananenschil en de fabrikanten weten dat. De meeste duurdere machines zijn ontworpen om lang mee te gaan en daarom verkopen fabrikanten vervangingsonderdelen. Als je milieubewust bent, zie je er wel heil in om €300 uit te geven aan een machine die meer dan 10 jaar meegaat, in plaats van om een machine van €125 elke paar jaar te kopen.

Conclusie
Je hoeft niet per se honderden euro’s uit te geven aan een koffiemolen, maar wees voorzichtig. Het ene moment koop je in een opwelling een koffiemolen met messen voor €20, en voor je het weet verlies je vrienden aan debatten over conische vs platte schijven.

Veelgestelde vragen
Wat is het verschil tussen een koffiemolen met messen en een koffiemolen met maalschijven?
Een koffiemolen met messen is, zoals de koffiesnobs je zullen vertellen, technisch gezien geen molen. Soms worden ze verkocht als koffie- en kruidenmalers, maar deze kleine machines zijn een budgetvriendelijke manier om met versgemalen bonen aan de slag te gaan. Koffiemolens met messen hakken de bonen met hoge snelheid fijn, waarbij ze hitte produceren en een minder gelijkmatig eindresultaat opleveren dan koffiemolens met schijven. Je hebt niet zoveel controle over de textuur of de grofheid van de maling met dit soort molens, maar het eindproduct is nog steeds gemalen koffie.

Bij koffiemolens met schijven wordt het kaf pas echt van het koren gescheiden. De meeste elektrische instap-molens hebben conische schijven, dat zijn kleine wervelmechanismen die tegen elkaar draaien om je koffiebonen tot een poeder te vermalen. Conische schijfmolens trekken de bonen naar beneden, zoals wanneer water uit een bad wegloopt. Door de bonen langzamer te malen in plaats van ze rond te gooien, krijg je uiteindelijk meer olie en smaak in je koffie. De oliën zorgen voor de crema bovenop vers gezette koffie.

Wat is het verschil tussen een elektrische en een handmatige koffiemolen/handmaler?
Handmatige koffiemolens, of handmalers, hebben een zwengel waaraan je met de hand draait om de maalschijven binnenin rond te draaien, waardoor de bonen gemaald worden en in een tweede ruimte terechtkomen. Kortom, jij bent de motor, dus deze machines zijn veel goedkoper dan hun elektrische tegenhangers. Elektrische molens hebben gelijksoortige werkingsonderdelen, met het extra voordeel van een elektrische motor. Dit bespaart tijd en energie, maar kost meer dan een handmaler.

Zal ik een koffiemolen kopen?
Ja. Zelfs de goedkoopste koffiemolen zal je koffie-ervaring oneindig veel beter maken. Eenmaal gemalen, verliest koffie alle oliën en gassen die hem zo heerlijk maken. Als je voorgemalen koffie in de supermarkt koopt zijn de bonen hoogstwaarschijnlijk niet die dag gemalen, dus je zal altijd een betere smaak uit een versgemalen thuisbrouwsel krijgen. Het is ook de reden waarom je plaatselijke café zijn eigen bonen per koffie maalt.

Een koffiemolen is ook onmisbaar als je je thuisbrouwkoffie wilt verbeteren. Ik, als barista, reken erop dat koffiebonen een paar dagen tot een week na het branden het beste smaken. De meeste plaatselijke cafés verkopen tegenwoordig verse bonen. Als je een stevige koffiemolen met maalschijven hebt en als je een zo vers mogelijke branding kunt bemachtigen, kun je elke morgen koffie van café-kwaliteit drinken. Dat bespaart je elke dag een paar euro en reistijd, dus een goede molen bespaart je op de lange duur tijd en geld.

Hoeveel zal ik uitgeven aan een koffiemolen?
Het korte antwoord is: dat hangt ervan af. Als je nog nooit je eigen koffie gemalen hebt, volstaat een koffiemolen van zo’n €15 voor die paar koppen koffie per week. Maar heb je een espressomachine thuis, dan heb je een koffiemolen met maalschijven nodig die in staat is een fijne, gelijkmatige maling te maken. Machines onder de €125 zullen niet goed genoeg zijn, maar alles tussen €125 en €250 zou moeten voldoen. Maar als je echt moeilijk doet over je koffie, of een indrukwekkend cadeau zoekt voor een koffieliefhebber, kun je rekenen op een uitgave van €250 tot €450 voor een molen van behoorlijke kwaliteit voor thuisgebruik.

Wat voor koffiemolen zal ik kopen?
De meeste mensen hoeven niet meer dan €200 uit te geven aan een fatsoenlijke koffiemolen. Mensen die koffiezetten in een filtermachine, French Press of percolator komen waarschijnlijk weg met een goedkope messenmaler, vooral als je hoofdzakelijk koffie drinkt om de dag door te komen. Een handmolen met maalschijven is ook een budgetvriendelijke manier om te malen voor alternatieve brouwmethodes als Aeropress en Chemex, maar kan wat lastig zijn als je enige doel is om zo snel mogelijk cafeïne in je systeem te krijgen.

Om een espressomachine thuis tot zijn recht te laten komen, heb je een koffiemolen met maalschijven nodig. Je kunt een fatsoenlijke elektrische schijfmolen voor espresso kopen voor tussen de €125 en €250. Als je een doorgewinterde koffiedrinker bent die dagelijks een paar espresso’s achterover tikt, is het de moeite waard om meteen €325 uit te geven. Elektrische koffiemolens zonder lcd-scherm zijn prima als je alleen espresso drinkt, maar als je met de maling wilt experimenteren voor alternatieve brouwsels, is het de moeite waard te kijken naar koffiemolens als de Baratza Sette 270, waarbij je malingsvoorkeuren kunt opslaan.

Plaats een reactie