Beste Keramische Kachels in 2021: Koopgids

Als je in de winter warm wilt blijven zonder de thermostaat aan te zetten, is een kachel een goede optie. Keramische kachels zijn vooral populair omdat ze snel een hele ruimte kunnen verwarmen en bekend staan om hun duurzaamheid. En omdat ze de temperatuur efficiënt kunnen zelfreguleren, worden keramische kachels beschouwd als een redelijk veilige keuze.

Maar dat betekent niet dat de ene keramische kachel net zo goed is als de andere. Verschillende producten hebben verschillende kenmerken, veiligheidsinstellingen en warmteafgiften. Het is belangrijk om al je opties te bekijken voordat je een keramische kachel koopt.

Om je te helpen het meeste uit je geld te halen, bieden wij je dit overzicht.

Belangrijkste overwegingen

De belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden bij de keuze van een keramische kachel zijn veiligheid, grootte en type kachel.

Veiligheid

Moderne kachels zijn veel veiliger dan hun oudere tegenhangers, maar je moet nog steeds voorzichtig zijn. Kies een keramische kachel die is gecertificeerd door een onafhankelijk testbureau. De beste keramische kachels hebben een ingebouwde oververhittingsbeveiliging die de kachel automatisch uitschakelt als deze een veilige temperatuur overschrijdt. Sommige eenheden hebben eveneens kantelbeveiliging, die de kachel uitschakelt als deze omvalt.

Huishoudens met dieren of kleine kinderen moeten kiezen voor een apparaat met een koele behuizing. Anders kan iemand zich per ongeluk verbranden aan de buitenkant van de kachel.

Afmetingen

Hoe groot is de ruimte die je wilt verwarmen met een keramische kachel? Zorg ervoor dat je een model kiest dat de juiste afmetingen heeft. Het spreekt voor zich dat grotere ruimtes een hogere warmteafgifte nodig hebben, maar er zijn ook andere factoren waarmee je rekening moet houden.

Als je huis bijvoorbeeld tochtig is, heb je een krachtigere keramische kachel nodig om het binnendringen van koude lucht tegen te gaan. Over het algemeen moet je rekening houden met een vermogen van ongeveer 10 watt per vierkante meter ruimte. Dus als het je doel is om een ruimte van 100 vierkante meter te verwarmen, dan heb je een keramische kachel van 1000 watt nodig.

Type

Keramische kachels zijn verkrijgbaar in drie hoofdtypen: vloer, toren en wand. Keramische vloer kachels zijn waar de meeste mensen aan denken als ze zich een traditionele kachel voorstellen. Deze compacte units staan op de grond en geven warmte af in alle richtingen. Ze zijn meestal licht van gewicht en draagbaar, maar het hangt allemaal af van de grootte van de kachel die je kiest.

Torenverwarmers zijn hoog en dun en een goede keuze voor krappe ruimtes. Sommige hebben een oscillerende functie die het apparaat heen en weer draait, waardoor de warmte gelijkmatig door de kamer wordt verspreid.

Keramische muur kachels zijn meestal permanente installaties die moeten worden aangesloten op de muur. Sommige mensen kiezen ervoor om ze in bepaalde kamers van het huis, zoals de badkamer, te plaatsen voor extra warmte. Als je geen eigen huis hebt, is de installatie van een keramische wandkachel echter geen optie.

Keramische kachel functies

Thermostaat

Voordat je een keramische kachel koopt, moet je eerst de thermostaat van de kachel controleren. Sommige keramische kachels hebben een enkele warmte-instelling of eenvoudige lage, gemiddelde en hoge instellingen. Anderen laten je de exacte mate van warmte selecteren. Sommige thermostaten bieden je de mogelijkheid om je gewenste temperatuur vooraf te programmeren. Als de kamer onder deze temperatuur daalt, wordt de thermostaat automatisch ingeschakeld en blijft hij lopen tot de gewenste temperatuur is bereikt.

Timer

Sommige keramische kachels hebben timers. Je kunt deze apparaten zo programmeren dat ze voor een bepaalde tijd draaien en vervolgens uitschakelen, een leuke optie als je wel eens vergeet je verwarming uit te zetten voor het slapengaan of als je het huis verlaat.

Afstandsbediening

Sommige keramische kachels zijn voorzien van een afstandsbediening, zodat je de instellingen vanuit de hele kamer kunt aanpassen. Niet iedereen zal dit willen, maar het is een handige functie om te hebben, vooral voor mensen met een beperkte mobiliteit.

Energie-efficiëntie

Alle kachels verbruiken wat elektriciteit, maar de hoeveelheid hangt af van de grootte van het toestel. Grotere units hebben meer elektriciteit nodig om te werken, dan kun je dus een hogere energierekening verwachten. Ook de frequentie waarmee je de verwarming gebruikt, speelt een rol. Sommige keramische kachels hebben een energiebesparende modus om de kosten te verlagen.

Draagbaarheid

Als je van plan bent om de keramische kachel regelmatig te verplaatsen, kies dan voor een model met een handvat zodat je hem gemakkelijk kunt oppakken. Voor grotere kachels kun je ook een unit met wielen gebruiken, zodat je deze kunt duwen zonder hem op te hoeven tillen. Ook de snoerlengte is belangrijk om rekening mee te houden. Bedenk waar de stopcontacten zich in je huis bevinden en waar je de kachel wilt plaatsen.

Geluid

Sommige kachels zijn luider dan andere, en het kan zijn dat je een kachel die veel geluid produceert niet prettig vindt. Als je je hier zorgen over maakt, moet je een kachel van hoge kwaliteit kiezen die bekend staat om zijn lage geluidsniveau.

Prijzen keramische kachel

De meeste keramische kachels voor thuisgebruik variëren in prijs van 20 tot 100 euro. Als je alleen een compacte eenheid nodig hebt om een kleine ruimte te verwarmen, dan kun je er waarschijnlijk mee volstaan om minder dan 50 euro uit te geven. Er zijn veel duurzame apparaten in deze prijsklasse, waaronder sommige met programmeerbare thermostaten, afstandsbedieningen en andere geavanceerde functies.

Grotere keramische kachels, inclusief torenverwarmers, kosten iets meer: de meesten beginnen rond de 50 dollar. Deze kachels zijn krachtiger en hebben vaak geavanceerde opties, zoals een ingebouwde timer en oscillatie, om de warmte gelijkmatig te verdelen.

Tips

Laat je keramische kachel nooit aanstaan als je het huis verlaat of naar bed gaat.

Houd de ruimte rond je keramische kachel vrij en richt de kachel niet direct op dingen die brandbaar zijn.

Sluit geen grote keramische kachels aan op verlengsnoeren of stekkerdozen.

Gebruik geen keramische kachels rond water of in vochtige ruimtes (zoals een badkamer), tenzij het apparaat speciaal voor dit doel is ontworpen.

Controleer het snoer regelmatig om er zeker van te zijn dat de draden niet blootliggen.

FAQ

Q. Hoe werken keramische kachels?
A. Metalen spoelen worden omgeven door keramische platen. Wanneer de kachel is aangesloten, worden de spoelen opgewarmd, wat op zijn beurt de platen verwarmt. De unit geeft de warmte vervolgens af aan de ruimte. Omdat de metalen spoelen niet zichtbaar zijn, kan de keramische verwarmingsbehuizing koeler blijven, zodat het risico op brandwonden minimaal is.

Q. Heeft mijn keramische kachel veel onderhoud nodig?
A. Nee. Keramische verwarmingselementen staan erom bekend dat ze extreem duurzaam zijn. Je moet alleen regelmatig het stof uit de ventilatieopeningen zuigen.

Q. Hoeveel zal mijn keramische kachel me kosten in elektriciteitskosten?
A. Er zijn verschillende factoren die dit beïnvloeden, waaronder het wattage van de kachel, de kosten van elektriciteit in jouw omgeving en hoe vaak je de kachel gebruikt. Om dit bedrag te schatten, neem je het wattage van de kachel en deel je het door 1.000 om de kilowatt per uur te krijgen. Om een totaal te bepalen, vermenigvuldig je dit aantal met het aantal uren dat de kachel in gebruik is en de kosten van één kilowatt elektriciteit in jouw omgeving.


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie