Beste Etherische Olie Diffuser in Nederland en België | 2022 Editie

Tuurlijk, de smetteloos witte badjassen, flikkerende kaarsen en zachte geluiden van een panfluit op de achtergrond maken een spa-ervaring behoorlijk dromerig. Maar als je je geen dagelijks kuurbezoek kunt veroorloven, is er een manier om dat kuurgevoel ook bij jou thuis te brengen: een diffuser voor etherische olie. Ze helpen je niet alleen om dat zen-gevoel in je huis te creëren, maar kunnen ook helpen de geuren van een druk huishouden te maskeren. Ze kunnen ook zorgen voor een beetje zintuiglijk genot als je urenlang in je thuiskantoor vastzit. Ze zijn ook geweldig als je gelooft in de voordelen van aromatherapie.

De beste diffuser voor etherische olie is gemakkelijk te gebruiken en schoon te maken. Hij verspreidt de geur snel en doeltreffend over een groot gebied. Hij krijgt bonuspunten voor automatische uitschakeling en het aanbieden van meerdere lichtmogelijkheden om het gebruik ervan uit te breiden tot meer dan alleen een diffuser. Dit is een gids voor de beste diffusers voor essentiële oliën in Nederland, opgesteld op basis van uren onderzoek dat ook grondige tests omvatte.

Waar moet je op letten?
We ontdekten dat een hoge prijs niet altijd betekent dat je er meer voor terug krijgt: de Natio Ultrasonic Essential Oil Diffuser, we kijken naar jou. Hier is wat je kunt verwachten als je voor een diffuser gaat winkelen.

Reservoirgrootte
Hoe groter het reservoir, hoe langer de looptijd zonder bij te hoeven vullen. Een grotere tank betekent echter ook een groter apparaat. Bedenk hoeveel ruimte je beschikbaar hebt en hoeveel je bereid bent aan een diffusor te wijden.

Vermogen
Er is geen gemakkelijke manier om te zeggen hoe krachtig een diffuser zal zijn, tenzij je in een kamer bent waar er een staat. Meerdere nevelstanden kunnen een aanwijzing zijn. Een sterke nevelstroom betekent meestal dat je een snelle, effectieve geurverspreiding krijgt. Bovendien is dat prettiger voor het oog dan een zielige zwakke straal.

Materiaal
Omdat ze nevel in de kamer uitstoten, is een diffuser niet iets dat je in een kast gaat verstoppen. Dat betekent dat het er goed uit moet zien. Diffusers worden in verschillende materialen gemaakt, maar de meeste zijn half doorzichtig versterkt plastic of polymeer voor een moderne, ietwat buitenaardse uitstraling. Bedenk dat etherische oliën sommige soorten plastic kunnen aantasten. Als je meer uitgeeft aan materialen van betere kwaliteit, krijg je er misschien een diffuser voor terug die langer meegaat.

Timer
De meeste diffusers die we bekeken hebben, hebben een tijdschakelaar. Dit betekent dat je met een druk op de knop een tijd kiest, en dan start ‘ie. In tegenstelling tot continu gebruik, betekent dit dat je de diffuser meerdere keren kunt gebruiken zonder het water bij te vullen. Bovendien is dit een handige eigenschap als je hem vergeet uit te zetten als je het huis verlaat, gaat slapen, enz.

Automatische uitschakeling
Wat mooi naar ons volgende punt leidt: een automatische uitschakelfunctie. Alle diffusers die we bekeken hadden deze functie, behalve 1, en dat was de goedkoopste optie van Kmart. Dit is een geweldige veiligheidsfunctie en betekent dat je diffuser automatisch uitschakelt als het water op is. Ideaal als je hem vaak vergeet uit te zetten of in slaap valt terwijl hij aanstaat.

Wat je krijgt als je meer uitgeeft
Als je meer uitgeeft, krijg je meer functies die van invloed kunnen zijn op hoe je de diffuser gebruikt, maar waarschijnlijk niet op de prestaties. Hierop is maar 1 uitzondering: meerdere nevelstanden.

Meerdere nevelstanden
Onze winnaar behoort tot een van de weinige diffusers die meer dan 1 nevelstand biedt. En zelfs dan blijft het beperkt tot 2: zwak of sterk. Meerdere nevelstanden betekent dat je de keuze hebt uit een langere looptijd en een minder intense geur, als je de zwakke stand gebruikt. Voor snelle, effectieve geurverspreiding die minder lang duurt, kies je de sterke stand. De meeste tests van CHOICE/Wirecutter brachten niet veel prestatieverschillen aan het licht als je kiest voor een diffuser met meerdere nevelstanden.

Materiaal
Ben je bereid om meer uit te geven, dan krijg je er chiquer materiaal voor terug: keramiek en handgeblazen glas. Het zal een meer aangenaam visueel effect geven, maar het zal de werking van de diffuser niet verbeteren.

Vernevelaar
Als je echt van sterke geuren houdt, kan een vernevelaar een sterkere geur produceren. Wat logisch is, want ze werken met alleen essentiële oliën, zonder toevoeging van water. Maar vernevelaars kosten meer en kunnen luidruchtiger en moeilijker schoon te maken zijn.

Meerdere deksels
Duurdere, aantrekkelijke diffusors gemaakt van iets anders dan plastic hebben meestal 2 deksels: 1 is functioneel en 1 is decoratief. Dit betekent dat ze moeilijker schoon te maken kunnen zijn. Als je gaat voor uiterlijk en sporadisch, niet voortdurend gebruik, is dit geen probleem.

Intermitterend diffuseren
In plaats van voortdurend te diffuseren, kan een diffuser olie gedurende een bepaalde tijd vernevelen, dan rusten en dan opnieuw vernevelen. Zo blijft de diffuser langer werken op een enkele vulling. We hebben slechts één product met deze eigenschap beoordeeld: de Organic Aromas Raindrop 2.0 Nebulising Essential Oil Diffuser. Het is ook de op één na duurste diffuser die we onder de loep namen en het is een vernevelaar.

Licht
De meest eenvoudige diffuser biedt waarschijnlijk maar 1 wit licht dat aan of uit is. Upgrade een beetje (tot rond de €25) en je krijgt meerdere lichtmogelijkheden. Het verbetert de prestaties van de diffusor niet, maar het maakt de diffusor wel multifunctioneler. Je kunt hem gebruiken als nachtlampje of om een rustgevende sfeer voor het slapengaan te scheppen.

Kleinere afmetingen
Diffusers zijn niet bepaald massief. De grootste die we hebben bekeken is ongeveer 16 cm breed. Als ruimte een probleem is, kun je veel kleinere en smallere diffusers krijgen, maar daar betaal je waarschijnlijk wat extra voor.

Conclusie
Diffusers voor etherische oliën zijn geweldige toevoegingen aan hardwerkende huishoudens. Van het maskeren van geuren tot het scheppen van een sfeer, de voordelen van aromatherapie benutten of het ondersteunen van een rustgevende slaap, ze zijn een moderne multitasker.

———

Veelgestelde vragen
Ultrasone diffusers of vernevelaars – wat is het verschil?
Ultrasone diffusers laten een oplossing van water en essentiële olie trillen tot fijne, koele nevel zonder enige warmte. Dit helpt de etherische olie te behouden. Ze zijn meestal goedkoper, stiller en gemakkelijker schoon te maken dan vernevelaars.

Vernevelaars verspreiden essentiële oliën door er lucht heen te blazen om ze tot nevel te maken. Dit betekent dat ze geen water gebruiken en een sterkere geur kunnen produceren.
We hebben geen sluitend bewijs gevonden dat 1 soort beter is dan de andere.

Kun je een diffuser met etherische olie als luchtbevochtiger gebruiken?
Misschien wordt in de productomschrijving van essentiële olie diffusers soms gezegd dat ze als luchtbevochtigers gebruikt kunnen worden. Wat, gezien ze nevel produceren, technisch gezien waar is, maar zoals CHOICE/Wirecutter uitlegt:
“Als je een olieverspreider continu zou laten werken (en bijvullen), zou hij over 24 uur ongeveer 1.000 ml water verspreiden. Daarentegen brengt Wirecutter’s keuze voor de beste luchtbevochtiger minstens … 3.785ml water in de lucht gedurende dezelfde tijd.”
Dit betekent dus dat een luchtbevochtiger veel effectiever is dan een diffuser met etherische olie. Als je een luchtbevochtiger nodig hebt, moet je een luchtbevochtiger kopen, niet een olieverspreider.

Zijn diffusers veilig voor kinderen en huisdieren?
We hebben hier veel onderzoek naar gedaan. Helaas kunnen we geen definitief antwoord vinden.
Een diffuser, met zijn nevelstroom en veranderende kleuren, kan er leuk uitzien voor kleine mensjes en eventueel huisdieren. Om hen veilig te houden, moet je diffusors goed uit de buurt van kleine handjes (en pootjes) houden. Zet ze op hoge, stabiele oppervlakken. Zorg er ook voor dat er geen bungelende snoertjes zijn om aan te rukken.
De etherische oliën vormen het grootste gevaar voor kinderen en huisdieren. Volgens het Departement van Gezondheid van de Regering van West Australië zijn “etherische oliën niet veilig om te consumeren en kunnen ze zelfs bij inname van kleine hoeveelheden een ernstige vergiftiging veroorzaken”.
Hoe ziet dat er voor kinderen uit? “Bij kinderen kan al een kleine hoeveelheid van 2-3 ml eucalyptus-, kruidnagel- of pepermuntolie tot verdoving of slaperigheid leiden; bij meer dan 5 ml kan het resulteren in een coma.”
Bovendien zeggen ze “Er is ook een risico dat je het product in de longen zuigt (inademt), waar het een ernstige longinfectie kan veroorzaken die bekend staat als chemische pneumonitis”. Gezien je kind essentiële oliën zal inademen als je een diffuser gebruikt, is het goed om je hiervan bewust te zijn.

Om kinderen veilig te houden:
Bewaar etherische oliën buiten bereik en zicht van kinderen.
Berg ze onmiddellijk op als je klaar bent met ze te gebruiken.
Gooi ze niet over in andere houders, zoals die voor eten of drinken.
Probeer etherische oliën te kopen die een kinderveilige dop hebben.
Bewaar ze niet in de keuken, waar ze meer toegankelijk zijn voor kinderen.
Ook huisdieren kunnen risico lopen op vergiftiging als ze etherische oliën binnenkrijgen. Het ASPCA Animal Poison Control Center zegt dat diffusers ook voor huisdieren gevaarlijk kunnen zijn: “De meest voorkomende symptomen bij katten en honden die blootgesteld worden aan verspreide etherische oliën zijn kwijlen, braken, hoesten en niezen. Het diffuseren van oliën kan fataal zijn voor katten en honden die astma of andere ademhalingsproblemen hebben.”
Ze adviseren om je diffuser in een aparte ruimte van je huisdier te zetten en te vermijden dat je hem gedurende langere tijd gebruikt.

Plaats een reactie