Beste Elektrische Tandenborstel

Welkom in het volwassen leven: je moet elke dag een paar dingen doen die o-zo saai zijn. Denk aan het pendelen naar je werk (of je werk zelf), je hond door de buurt slepen, en je broodjes smeren voor de volgende dag. Ook belangrijk: je tanden poetsen. Gelukkig zijn er elektrische tandenborstels die het in ieder geval iets aangenamer maken.

De beste elektrische tandenborstel helpt je gemakkelijk je aanbevolen poetstijd van 2 minuten te halen. Hij zorgt ook voor een diepe reiniging van zowel gezonde als gevoelige tanden en tandvlees. We hebben de beste elektrische tandenborstels van Nederland op een rijtje gezet, waarbij we gebruik maakten van gegevens uit testen van experts en echte consumenteninzichten.

Belangrijke kenmerken
Dit zijn de standaard kenmerken die elke degelijke elektrische tandenborstel zou moeten hebben.

Timer van twee minuten
Het Ivoren Kruis raadt aan je tanden minstens 2 minuten te poetsen, ’s ochtends en ’s avonds. Een ingebouwde timer maakt het je gemakkelijk de juiste hoeveelheid tijd te poetsen. Een tandenborstel kan piepen, trillen of pulseren om je te laten weten wanneer je klaar bent.

Opzetborstels
Tandartsen en fabrikanten raden aan je borstelkop te vervangen zodra de borstelharen versleten zijn. Dit is ongeveer om de 3-4 maanden. Kijk goed of je de opzetborstel kunt vervangen in plaats van dat je een hele nieuwe tandenborstel moet kopen, wat duur kan zijn.

Kijk dan ook goed wat een nieuwe opzetborstel kost. Ze kunnen behoorlijk aan de prijs zijn, vooral voor tandenborstels uit het hogere segment. Je zult er rekening mee moeten houden dat je regelmatig een nieuwe moet kopen. Let goed op wat voor soorten opzetborstels er te koop zijn, vooral als je gevoelige tanden hebt. Dan wil je een borstel kunnen kopen met zachtere haren en kleinere kopmaat. Als je de steel van je elektrische tandenborstel met het hele gezin deelt, kan het zijn dat je verschillende koppen voor verschillende behoeften nodig hebt.

Verschillende soorten opzetborstels zijn handig voor een elektrische tandenborstel die maar 1 poetsstand heeft. Verschillende opzetborstels bieden verschillende poetservaringen, zoals wittere tanden of extra tandplakverwijdering.

Borstelkoppen bewaren
In plaats van ze allemaal op de wastafel te leggen, kun je kijken of de oplaadstandaard een plaats biedt om reserve-opzetborstels te bewaren. Dit is ook handig voor gezinnen die dezelfde tandenborstelsteel delen maar verschillende opzetborstels hebben. Het is niet essentieel maar wel zo makkelijk.

Goed formaat oplader
Het nut van een elektrische tandenborstel is dat hij oplaadbaar is. Zorg ervoor dat de oplader niet te groot is, zodat hij niet te veel plaats inneemt op een overvolle wastafel. Een kleinere, lichtere oplader is ook handiger om mee op reis te nemen.

Reinigingsstanden
Overweeg een elektrische tandenborstel die verschillende poetsstanden biedt, zoals sensitive, deep clean of whitening. Dan heb je meerdere opties voor verschillende gezinsleden.

Bedenk dat het niet in onafhankelijk onderzoek is aangetoond dat poetsstanden belangrijk zijn voor de kwaliteit van de reiniging. Een stand voor gevoelige tanden kan wel nuttig zijn voor mensen die last hebben van de normale beweging van de borstel. Anders is een tandenborstel met maar één reinigingsstand ook helemaal prima.

Reinigende werking
Hoeveel poetsstanden er ook zijn, je zult zien dat fabrikanten beweren dat opzetborstels verschillende dingen doen:

Roteren – een ronde borstelkop kan ronddraaien, of afzonderlijke borstelharen kunnen ronddraaien.

Pulseren – de borstelkop beweegt heen en weer tegen de tanden om plak te helpen loswrikken.

Oscilleren – kleine, ronde koppen die oscilleren, wat betekent dat ze eerst de ene kant op draaien en dan de andere kant op.

Sonisch – trillen met hoge snelheid en frequentie om tandplak te helpen afbreken.

De grote merken verkiezen 1 stijl boven de andere: Oral-B biedt een oscillerende werking, Philips sonisch. Is de ene beter dan de andere?

Oscillerende tandenborstels draaien ongeveer 8.800 keer per minuut heen en weer (en pulseren ongeveer 40.000 keer). Ze kunnen prettiger zijn voor gevoelige tanden omdat ze geen ‘kriebelend’ gevoel geven. Maar ze kunnen ook meer geluid maken.

Sonische tandenborstels kunnen tot 62.000 keer per minuut trillen om tandplak te helpen afbreken, maar het kan ongemakkelijk kriebelend aanvoelen.

Er is enig bewijs dat rotatie en oscillatie beter is dan sonisch. Non-profitorganisatie Cochrane stelt dat “rotatie-oscillatie borstels tandplak en ontstoken tandvlees meer verminderen dan sonische borstels”. Een klinische studie van 12 weken bij 130 volwassenen wees uit dat “een geavanceerde roterende oscillerende elektrische tandenborstel aanzienlijke, statistisch superieure verminderingen van tandplak en ontstoken tandvlees opleverde … vergeleken met een nieuwe sonische tandenborstel”.

Wij denken dat beide poetsmethodes op zich goed zijn. Welke je kiest hangt er van af hoeveel last je hebt van een kriebelend gevoel.

Oplaadindicator
Als je je oplader regelmatig uit het stopcontact haalt of vaak onderweg bent, kies dan voor een oplaadindicator. Deze waarschuwt je wanneer je borstel bijna leeg is en het tijd is om hem op te laden.

Reisetui
Een reisetui is ook handig om te hebben. Dan kun je je tandenborstel veilig opbergen terwijl de borstelhoofden schoon blijven en blijft alles handig bij elkaar.

Wat je krijgt als je meer uitgeeft
Biedt een duurdere tandenborstel een betere reiniging? Eerlijk gezegd zijn we niet overtuigd. Ze kunnen de borstel er mooier uit laten zien of hem opfleuren met wat moderne technologie, maar dat betekent nog niet dat hij beter is voor je mond.

Druksensor
Een veel gemaakte fout is dat je bij het poetsen te hard op je tanden drukt om beter te reinigen. Maar door te hard te drukken kun je juist je tandvlees en tandglazuur beschadigen. Een druksensor waarschuwt je als je te hard drukt. Hij kan piepen, trillen of de tandenborstel af latne slaan.

Als je een tandenborstel zonder druksensor neemt, dan kun je ook zien wanneer je te hard drukt. Dat is het geval als de borstelharen al vóór 3 maanden gebruik beginnen te slijten of uit elkaar te staan.

Bluetooth verbinding en coaching via de app
Vraag je je wel eens af of je je tanden wel op de juiste manier poetst? Een coaching-app met Bluetooth kan daarbij helpen. Deze kan voorzien zijn van een positiesensor die bijhoudt hoe lang je een bepaald deel van je mond poetst. Dit kan handig zijn als je geen quad timer hebt. Maar als je die wel hebt, weet je precies hoe lang je bezig bent (30 seconden). De app kan je ook vertellen of je te hard drukt, maar dat wordt ook al door een druksensor gedaan.

Het kan handig zijn als je een technisch type bent en het leuk vindt om statistieken en dergelijke bij te houden.

Premium opbergkoffer en oplader
Een premium opbergkoffer kan ruimte hebben voor meerdere opzetborstels, of omhuld zijn met premium materiaal, zoals leer. Of de oplader kan voorzien zijn van een usb-poort en ingebouwde smartphonehouder om de app te gebruiken. Dat is wel fancy, maar niet noodzakelijk.

Quad timer
Een quad timer geeft aan wanneer je 30 seconden aan één deel van je mond hebt besteed. Er is momenteel geen onderzoek waaruit blijkt dat langer poetsen op kleinere plekken enig verschil maakt voor de verwijdering van plak. Een quad timer is dus niet nodig, maar kan wel handig zijn om te voorkomen dat je op bepaalde plekken te lang poetst.

Betere batterij
Je krijgt misschien een iets langere batterijduur met een premium model. Maar als je van plan bent je tandenborstel aan de oplader te laten staan, is er geen reden om in een betere batterij te investeren. Het kan wel de moeite waard zijn als je een tijdje gaat kamperen en geen stroom hebt.

Veel gestelde vragen
Zijn elektrische tandenborstels beter?
Het is een steeds terugkerende discussie: wat is het beste, een handtandenborstel of een elektrische tandenborstel?

Deskundigen denken over het algemeen dat elektrische tandenborstels beter tandplak kunnen verwijderen dan hun handmatige broertjes en zusjes. Een overzichtsstudie uit 2014 van meer dan 60 onderzoeken toont aan dat mensen die 3 maanden lang elektrische tandenborstels gebruikten, een vermindering van 21 procent van tandplak zagen en een vermindering van 11 procent van ontstoken tandvlees.

Maar wat echt het verschil maakt is een goede techniek. Een elektrische tandenborstel kan hierin het meeste werk voor je doen. Dan hoef je alleen nog maar de borstel op een bepaald gebied neer te zetten en te poetsen tot hij je zegt te stoppen (hier is een quad timer wel handig).

Andere voordelen van elektrische tandenborstels zijn:

Ze zijn gemakkelijker te gebruiken voor mensen met een beperkte mobiliteit (zoals artritis) omdat ze al het werk voor je doen.
Ze helpen je de aanbevolen poetstijd van 2 minuten te halen, dankzij de ingebouwde timer.
Ze zijn leuker voor kinderen om te gebruiken, waardoor ze gezonde gewoonten kunnen opbouwen.
Je drukt minder snel te hard, waardoor je je tanden en tandvlees kunt beschadigen.

Wat is het verschil tussen een sonische en oscillerende werking?
Een sonische tandenborstel trilt supersnel om de plak van je tanden los te maken. Philips- en Colgate-borstels gebruiken sonische technologie.

Een oscillerende tandenborstel beweegt snel van links naar rechts om hetzelfde te doen. Oral-B geeft de voorkeur aan oscillerende technologie.

Geen enkele studie heeft bewezen dat de ene soort reinigende werking beter is dan de andere. Het is dus een kwestie van persoonlijke voorkeur. Met zijn super hoge snelheden kan sonisch reinigen in het begin wat kriebelig aanvoelen.

Ik heb gevoelige tanden, wat moet ik in een elektrische tandenborstel zoeken?
Zoek eerst een tandenborstel die met een borstelkop voor gevoelige tanden geleverd wordt (of die daar op past). Gevoelige opzetborstels hebben superzachte borstelharen die aangenamer zijn voor je tanden en tandvlees.

Ten tweede, zoek een tandenborstel die meer dan één poetsstand biedt. In het ideale geval biedt hij een zachte reinigingsstand. Deze zijn minder intensief en krachtig dan de standaard standen.

Combineer je tandenborstel ook met een tandpasta voor gevoelige tanden

Ga vooral ook langs bij je tandarts om je gebit te laten nakijken. Die kan nagaan of er niets anders aan de hand is.

Op welke leeftijd kan een kind een elektrische tandenborstel gaan gebruiken?
Hoewel je de tanden van je kind moet beginnen poetsen zodra ze verschijnen, zeggen de meeste fabrikanten dat je moet wachten tot ze 3 zijn om een elektrische tandenborstel te gebruiken.

Hoeveel kosten vervangende opzetborstels?
Deze kosten 5 tot 15 euro, afhankelijk van het merk, de verpakkingsgrootte en de verkoper.

Plaats een reactie