Beste Elektrische Deken

Jon Snow had gelijk: ‘Winter is coming’. Elk jaar weer. Als je vreest dat je elke winternacht koude voeten in bed krijgt, wordt het misschien eens tijd om in een elektrische deken te investeren. Bonus: het bespaart ook nog eens energie!

Een heel huis verwarmen is duur, vooral als je huis niet goed geïsoleerd is. Elektrische dekens verwarmen kleine ruimtes snel, zodat je gasrekening beperkt blijft. Zou hou je meer tijd en geld over voor belangrijkere dingen, zoals eindelijk heel Game of Thrones nog eens terug te kijken. Om de beste elektrische deken te vinden, hebben we honderden recensies doorgenomen om onze topkeuze te vinden.

Belangrijke eigenschappen
Elektrische dekens hebben allerlei functies. Deze sprongen er bij ons onderzoek uit.

Veiligheid
Is een elektrische dekens wel veilig? Wij denken van wel, als je hem maar goed onderhoudt. Rol de deken op voor het opbergen, en laat de hem niet aan staan als je gaat slapen, tenzij je een deken met goede beveiliging hebt. Om te zorgen dat de deken niet oververhit raakt, heb je 3 mogelijkheden: een timer, oververhittingsbeveiliging, of beide. Een timer schakelt de verwarming na een ingestelde periode uit. Een oververhittingsbeveiliging schakelt de de stroom als hij iets ongewoons detecteert.

Een elektrische deken met timer en oververhittingsbeveiliging is ideaal, maar als de deken die je het mooist vindt geen van beide bevat, kijk dan of hij een ‘auto-off’ functie heeft. Een ‘auto-off’ functie is vergelijkbaar met een timer. Dekens met deze functie schakelen de warmte uit na een vooraf ingestelde tijd. Dat is wel zo handig, maar met een timer kun je deze tijd ook zelf instellen en heb je dus meer controle.

Passend
Niet alle elektrische dekens zijn hetzelfde. Sommige soorten kun je om je matras heen passen, andere kun je onderaan de matras vastbinden. Deze laatste doen je vooral denken aan het in elkaar zetten van Ikea-meubels. We kunnen er geen voordelen bij bedenken. Een deken die om je matras past, voorkomt dat hij tijdens het slapen onder je schuift. Hou daar dus rekening mee als er een onrustige slaper in je bed is.

Machinewasbaar
Je wast je matrasbeschermer (hopelijk) ook, dus is het logisch dat je ook je elektrische deken moet wassen. De meeste grote merken hebben hieraan gedacht. De bedieningsknoppen zijn dan afneembaar, zodat je je deken in de was kunt gooien. Soms kan hij ook in de droger.

Sommige van de dekens op onze lijst kun je alleen met de hand wassen. Ook belangrijk: ‘machinewasbaar’ betekent niet ‘waterdicht’. Als je dat wilt moet je zoeken naar een speciale deken.

Bediening
Uit de recensies blijkt dat consumenten het belangrijk vinden om verschillende instellingen te hebben. Een elektrische deken die wat meer geld kost, biedt meestal ook wat meer controle op de verwarming. Sommige dekens in de hogere prijsklasse krijgen juist weer slechte beoordelingen omdat de bediening te ingewikkeld is. Hou daar dus rekening mee als je niet zo technisch onderlegd bent. Meer opties betekent meestal ook een ingewikkeldere besturing, dus als je niet te moeilijk wil doen, kun je het beste een deken uit de middelste prijsklasse kopem.

We keken ook of er elektrische dekens waren met dubbele bediening. De meeste hadden deze functie inderdaad. Van een deken van meer dan 50 euro kun je verwachten dat hij twee bedieningen heeft. Mocht je dat niet belangrijk vinden, dan kan het zijn dat je bent overgeleverd aan degene die naast jou ligt.

Wat je krijgt als je meer uitgeeft
De meeste mensen zullen hun elektrische deken de hele winter door elke nacht gebruiken, maar de winter duurt natuurlijk niet elk jaar even lang. Als het in april nog sneeuwt, gebruik je de deken misschien wel twee keer zo lang als wanneer in februari de zon alweer doorbreekt. Als je het snel koud hebt en je de deken bijvoorbeeld vier maanden per jaar wilt gebruiken in plaats van twee, dan kan het verstandig zijn om in kwaliteit te investeren.

Kwaliteit
Alle elektrische dekens uit het midden- en luxesegment die we bekeken hadden een garantie van 3 jaar, terwijl goedkopere dekens neigden naar 12 maanden. Het lijkt misschien wat overdreven om 100 euro aan een elektrische deken uit te geven in plaats van 50, maar als je elke winter een nieuwe moet kopen, dan is goedkoop uiteindelijk duurkoop. Daarom hebben wij gekeken naar dekens waarbij je waar voor je geld krijgt.

Sneller warm
Goedkope elektrische dekens hadden meer kans om na verloop van tijd hun kracht te verliezen. Dekens in het hogere segment hebben vaak een snellere verwarming, zodat je niet ligt te rillen als je vergeet je deken aan te zetten voor je naar bed gaat. Dit is ook zuiniger zolang je de deken niet de hele nacht aan laat staan.

Afzonderlijke verwarmingszones
Heb je altijd last van koude voeten? Probeer dan een deken met extra voetverwarming. Als je een deken zoekt, kijk dan of je de voetzone apart kunt instellen. Bij sommige producten betekent ‘voetverwarming’ gewoon een paar extra verwarmingsdraden, terwijl andere dekens voor elke zone een aparte bediening hebben. Let op: dit soort toevoegingen maken het al snel duurder.

Conclusie
De beste elektrische deken is degene die het best aan jouw voorkeuren voldoet. Sommige recensenten zijn dol op extra warme dekens zonder speciale veiligheidsfuncties, terwijl anderen ze haten. Extra voetverwarming doet het meestal wel goed, maar is voor sommigen ook te warm. Toch vonden bijna alle consumenten een paar dingen belangrijk: kwaliteit, dubbele bediening, snelle verwarming en een lage prijs.

Veel gestelde vragen
Zijn elektrische dekens veilig?
Moderne elektrische dekens zijn veilig. Maar elektriciteit houdt altijd risico in. Let om veilig te blijven op de volgende dingen:

Zoek naar een label dat bevestigt dat het aan de relevante veiligheidsnormen voldoet.
Lees en volg de gebruiks- en verzorgingsinstructies van de fabrikant.
Berg je elektrische deken correct op (opgerold) zodat de verwarmingsdraden niet beschadigd raken.
Test je elektrische deken voor je hem gebruikt en als je hem weer uit de berging haalt.
Kies als het even kan voor een deken die veiligheidsvoorzieningen heeft zoals een oververhittingsbeveiliging en een timer.
Vervang je deken als je verbogen bedrading, schroeiplekken, gerafelde stof, blootliggende elementen, vochtplekken, versleten plekken, beschadigde snoeren, of losse verbindingen ziet.
Kan ik mijn elektrische deken ’s nachts aan laten staan?
Als je een moderne elektrische deken hebt waar je goed voor zorgt, is het veiligheidsrisico om je elektrische deken ’s nachts aan te laten gering. Maar het wordt niet aangeraden.

In plaats daarvan kun je hem zo’n 10 – 15 minuten voor je naar bed gaat aanzetten en van de warmte genieten als je erin springt. Warme lucht wordt onder je deken opgesloten en houdt je de hele nacht behaaglijk.

Zijn elektrische dekens energiezuinig?
Elektrische dekens zijn erg zuinig. Volgens Klimaatgids.nl verbruikt een elektrische deken gemiddeld €6,90 per jaar, minder dan met een elektrische kachel. Dat komt doordat elektrische dekens een veel kleinere ruimte verwarmen dan een hele kamer, kamer die hoge plafonds en tochtige ramen kan hebben.

Bespaar op energiekosten door:

Te investeren in een elektrische deken met een timer die hem automatisch uitschakelt.
Een lagere warmtestand te gebruiken.
De stroom uit te zetten als je hem niet gebruikt.
Geen andere verwarming in je slaapkamer te gebruiken.

Plaats een reactie