Beste Electrische Tandenborstel in 2022

Een gezond gebit komt niet alleen voort uit de juiste poetstechnieken, maar ook met behulp van de juiste middelen. Een elektrische tandenborstel kan ieders poetservaring verbeteren.

Elektrische tandenborstels zijn er in verschillende stijlen en kunnen functies bevatten zoals poetsmethodes en oplaadstations. De twee belangrijkste soorten elektrische tandenborstels zijn sonische en oscillerende modellen, die de borstels op verschillende manieren en met verschillende snelheden bewegen.

Het beste type voor jou hangt af van je voorkeur, je tandgevoeligheid en prijs. Sommige modellen kunnen met specifieke kwadrantintervallen trillen om je poetsbeurt te begeleiden, zodat elk deel van je gebit evenveel aandacht krijgt. De grootte van de borstelkop, de poetsfuncties en het type batterij zijn aanvullende functies waar je rekening mee moet houden.

Een elektrische tandenborstel kan een goede investering zijn, dus het is belangrijk om te overwegen welke factoren het meest cruciaal zijn voordat je een aankoop doet. Overweeg onze aanbevolen modellen als je klaar bent om een elektrische tandenborstel te kopen, of lees verder om meer te weten te komen over de functies en factoren waarmee je rekening moet houden.

#

WAT DE PROFESSIONALS ZEGGEN
Tandartsen zijn het erover eens dat elektrische tandenborstels betere hulpmiddelen zijn voor het poetsen van de tanden, voor een groot deel omdat ze minder “techniekgevoelig” zijn dan gewone handmatige tandenborstels. Elektrische tandenborstels geven meer consistente resultaten omdat ze de tanden op een meer consistente manier reinigen.

We vroegen deskundigen welk type elektrische tandenborstel ze aanraden: het oscillerende type dat de menselijke poetsbeweging nabootst (hoewel veel sneller) of het sonische type dat piepkleine, snelle trillingen geeft.

De meeste tandartsen preferen sonische tandenborstels, omdat ze vergelijkbaar zijn met de apparatuur die in een tandartsenpraktijk wordt gebruikt. De “microsonic scaler technologie” verwijdert zowel de biofilm (slijm) als de calculus (harde aanslag/tandplak) op de tanden.

Het is echter geen regel dat sonische elektrische tandenborstels beter zijn dan de oscillerende tegenhangers. Met moderne bediening en borstelkoptechnologie zijn sommige oscillerende elektrische tandenborstels net zo efficiënt.

Waar op Letten bij het Kopen van een ELEKTRISCHE TANDENBORSTEL
Hoewel elektrische tandenborstels geen hightech apparaten zijn, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voordat je er één koopt.

Sonisch vs. oscillerende
tandenborstels

Sonisch
Deze elektrische tandenborstels trillen meer dan 30.000 keer per minuut. De hoge snelheid maakt tandplak, voedselresten en bacteriën los en verwijdert ze van het tandoppervlak. Zowel tussen de tanden en zelfs iets onder het tandvlees. De snelheid zorgt ook voor een vloeiende dynamiek in je mond, waardoor bacteriën zelfs iets voorbij het puntje van de tandenborstel worden verwijderd. Aan de andere kant vinden sommige gebruikers het gevoel van de trilling niet prettig, en anderen vinden sonische tandenborstels irritant voor het tandvlees.

Oscillerende tandenborstels
Deze elektrische tandenborstels draaien, sommige in volledige cirkels, andere in gedeeltelijke cirkels die elkaar afwisselen. Hoe dan ook, je krijgt over het algemeen minstens 5.000 omwentelingen per minuut en vaak nog veel meer.

Oscillerende tandenborstels bewegen op een manier die vergelijkbaar is met handmatig poetsen, maar ze zijn veel effectiever in het verwijderen van tandplak, bacteriën en stukjes voedsel tussen de tanden.

Aan de andere kant kunnen ze iets harder zijn voor je tandvlees dan sonische tandenborstels.

Type batterij
Hoewel je soms ook goedkope, wegwerpbare elektrische tandenborstels zult vinden (niet aanbevolen), hebben de meeste electrische tandenborstels oplaadbare batterijen en worden ze geleverd met een oplaadbasis die ook als standaard kan dienen.

Andere electrische tandenborstels werken op gewone AA batterijen, waardoor ze handig zijn voor op reis, maar meestal minder krachtig zijn dan hun oplaadbare tegenhangers.

Levensduur van de Accu/Batterij
Het is vrij normaal voor een elektrische tandenborstel om zijn lading een week vast te houden tussen de oplaadbeurten door, maar sommige electrische tandenborstel kunnen veel langer werken.

Timer
Tandartsen raden je aan je tanden twee keer per dag twee minuten te poetsen. Een ingebouwde timer, die de tandenborstel uitschakelt bij de twee minuten markering of trilt om aan te geven dat de tijd op is, maakt het gemakkelijker om dit doel te bereiken.

Kwadrantintervallen
Deze functie geeft een trilling om de 30 seconden tijdens de twee minuten durende poetsperiode. Het vraagt je om over te schakelen naar het volgende kwadrant van je tanden voor een gelijkmatige dekking.

De vier kwadranten zijn de binnenkant van de boventanden, de buitenkant van de boventanden, de binnenkant van de ondertanden en de buitenkant van de ondertanden.

Druksensor
Veel mensen poetsen te hard, wat het tandvlees kan beschadigen. Tandenborstels met druksensoren stoppen als je te hard drukt, en beginnen dan weer als je het loslaat.

Borstelkopvariant
Alle grote namen in elektrische tandenborstels verkopen een verscheidenheid aan borstelkoppen die met hun borstels werken. Naast de standaard opzetborstels vind je hier ook opzetborstels voor gevoelige tanden en extra tandplakverwijdering en nog veel meer.

Poetsstanden
Hoewel de standaardstand voor de meeste mensen voldoende is, zijn er elektrische tandenborstels die verschillende standen bieden, waaronder gevoelig, massage en het witter maken van de tanden.

Andere extra’s
De duurdere modellen bieden een verscheidenheid aan extra’s, zoals apps om je borstelactiviteit bij te houden, bewegingssensoren, gezichtsherkenning en kleurrijke verlichting. Hoe leuk deze functies ook zijn, ze zijn niet essentieel en dragen bij aan de prijs van de tandenborstel.

TIPS EN TRUCS VOOR BETER POETSEN
Begin met het poetsen van de tandjes van je baby zodra ze door de tandvleesrand verschijnen.

Blijf jonge kinderen helpen met het poetsen van hun tanden totdat ze dat zelf kunnen, meestal rond hun zesde levensjaar.

Poets twee keer per dag, gedurende twee minuten per sessie.

Gebruik een zachte borstelkop om te voorkomen dat je tandvlees geïrriteerd raakt.

Houd je tandenborstel zo vast dat de borstelharen in een hoek van 45° ten opzichte van je tanden staan.

Druk niet te hard. Er is niet veel moeite nodig om tandplak te verwijderen en je zult waarschijnlijk je tandvlees beschadigen of ontsteken.

Zorg ervoor dat je langs de tandvleesrand poetst, niet alleen over je tanden.

Vervang je borstelkop ten minste om de drie maanden of vaker als de haren er versleten of gerafeld uitzien.

Je hebt geen klodders tandpasta nodig – een hoeveelheid ter grootte van een erwt is genoeg. Voeg indien nodig meer toe aan je borstel.

Spoel je mond na het poetsen goed door en slik geen tandpasta in.

Volg je nachtelijke poetsroutine met flossen voor de beste mondhygiëne.

Spoel je tandenborstel na elk gebruik grondig af, en bewaar hem rechtopstaand om te drogen, bij voorkeur met een deksel.

Ga minstens twee keer per jaar naar de tandarts om problemen zoals tandbederf, tandvleesproblemen, kaakproblemen of zelfs mondkanker in een vroeg stadium te voorkomen.

Wacht na de maaltijd 30 minuten voordat je je tanden poetst. Je mond wordt tijdens het eten zuurder en deze zuurgraad is niet goed voor je tandglazuur als je gelijk gaat poetsen.

Plaats een reactie