Beste Crosstrainer in 2022

Drukke schema’s, gezinsverplichtingen en een eenvoudig gebrek aan motivatie behoren tot de meest voorkomende obstakels bij het uitvoeren van fysieke inspanning. Het in bezit hebben van goede fitness apparatuur kan je kansen om op koers te blijven en je persoonlijke fitnessdoelen te bereiken, wat die ook mogen zijn, aanzienlijk vergroten.

Het kopen van een goed uitgebalanceerde crosstrainer kan de perfecte oplossing zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in het verbeteren van hun fitness en welzijn. Als je de beslissing hebt genomen om te investeren in je gezondheid door de aankoop van een crosstrainer, maar geen idee hebt waar je moet beginnen, dan zijn wij er om je te helpen.

Om je te helpen het giswerk uit te schakelen bij het kiezen van de beste crosstrainer, hebben we de kwaliteiten geïdentificeerd die er bij crosstrainers het meest toe doen, en hebben we onze top drie gekozen.

#

In onze onderstaande koopgids hebben we elke stap die nodig is om de perfecte crosstrainer te kopen in kaart gebracht.

Waarom een Crosstrainer?

Bij de aankoop van een fitnessapparaat voor thuis kan een van de grootste uitdagingen zijn om uit te vinden welke je moet kiezen. Loopbanden, hometrainers, roeimachines, en gewichtheffingsapparatuur zijn slechts een handvol opties – en geen van hen is goedkoop. Of het nu gaat om budgettaire beperkingen of beperkte ruimte, voor velen is het noodzakelijk om het bij één apparaat te houden.

Helaas zijn de meeste fitnessapparaten ontworpen voor een specifiek doel; ze worden meestal ingedeeld naar cardio/conditie of spieropbouw en krachttraining, en bieden over het algemeen geen uitgebreide fitness-oplossing. Bovendien zijn veel van deze opties niet geschikt voor mensen met gewrichts- of rugproblemen en kunnen ze bij verkeerd gebruik meer kwaad dan goed doen.

Elliptische toestellen, ook wel crosstrainers genoemd, zijn een van de weinige toestellen die vrijwel iedereen veilig kan gebruiken. Niet alleen dat, maar in termen van een goed uitgebalanceerde training, bieden crosstrainers meer functies dan de meeste fitness apparaten.

Als je nog steeds niet weet welk fitnessapparaat het beste bij je behoeften past, kan een snelle blik op de verschillende voordelen van het gebruik van een crosstrainer een beetje duidelijkheid scheppen.

Voordelen van Crosstrainers

Iedereen kan er een gebruiken. crosstrainers zijn geschikt voor zowat elke leeftijd en elk fitnessniveau.

Crosstrainers belasten de gewrichten nauwelijk. Of je nu last hebt van artritis, osteoporose, herstellende bent van een knieoperatie of op een andere manier spierbelasting moet vermijden, met crosstrainers kun je fit blijven zonder het risico te lopen op letsel door overmatige gewrichtsbelasting.

Trainingen zijn snel en effectief. Met een combinatie van bewegende handgrepen en pedalen zorgen crosstrainers voor een totale lichaamstraining door het boven- en onderlichaam tegelijkertijd te laten werken. De benen, de borst, de schouders, de armen en de rugspieren worden allemaal tot op zekere hoogte getraind, waardoor het mogelijk is om in slechts 20 minuten een volledige workout te krijgen.

Voordelen zijn onder andere een algehele betere en fittere gezondheid en gewichtsverlies. Door je hartslag te verhogen, verbrandt je effectief calorieën, en door je hele lichaam te gebruiken verbrandt je meer calorieën in minder tijd, wat mogelijk resulteert in een versneld gewichtsverlies.

Je kunt je spieren versterken. Met behulp van een crosstrainer werken een grote verscheidenheid aan spieren, en je kunt natuurkijk ook de weerstand verhogen, de helling aanpassen of trainingen aanpassen voor extra intensiteit.

De verminderde impact en druk op de knieën tijdens de oefening maken crosstrainers een goede keuze voor mensen met gewrichtsproblemen. Vergeet niet om altijd je huisarts raad te plegen mocht je vragen hebben.

Soorten Crosstrainers

Elliptische crosstrainers worden gecategoriseerd door de plaatsing van het vliegwiel. Het vliegwiel fungeert als het aandrijfsysteem en geeft beweging in reactie op de druk die op de pedalen wordt uitgeoefend, en kan zich voorin, achterin of in het midden van de machine bevinden.

Vooraandrijving

Met het vliegwiel aan de voorzijde van de machine, meestal onder de console, is dit ontwerp over het algemeen compacter dan andere modellen. Niet alleen dat, ze hebben ook de neiging om goedkoper te zijn, waardoor ze een van de meest populaire keuzes voor thuisgebruik zijn. Het gebruik van een van deze modellen kan een lichte voorwaartse helling vereisen tijdens het trainen en het ontwerp van de vooraandrijving produceert een op en neer trapbeweging die vergelijkbaar is met traplopen. Voor een meer natuurlijke beweging raden wij aan een model te gebruiken met scharnierende pedalen die met je voeten meebewegen.

Achteraandrijving

In dit traditionele ontwerp bevindt het vliegwiel zich aan de achterzijde van de crosstrainer. Deze types zijn het meest geliefd voor commercieel gebruik dankzij hun gelijkmatige loop en lage onderhoudskosten. Crosstrainers met achteraandrijving bieden een evenwichtige en natuurlijke loopbeweging. Ze zijn echter ook vaak het duurst en nemen ook aanzienlijk meer ruimte in beslag.

Centrale aandrijving

De meest recente toevoeging aan crosstrainer-aandrijvingstypen, is de centrale aandrijving. Deze machines hebben een vliegwiel aan weerszijden van het apparaat. Hoewel dit type aandrijving extra stabiliteit en een natuurlijk beweging biedt, hebben ze over het algemeen geen hellingshoek en zijn ze vaak veel duurder dan andere type crosstrainers.

Hybride

De perfecte oplossing voor wie niet kan kiezen tussen een hometrainer en een crosstrainer: de hybride modellen hebben een zitje en kunnen zowel zittend als staand worden gebruikt.

Terwijl veel hybride crosstrainers een frontaandrijving hebben, ligt het vliegwiel meestal dichter bij de pedalen voor extra stabiliteit.

Uiteindelijk heeft iedereen zijn eigen configuratievoorkeuren en is het onmogelijk om te zeggen wat “het beste” is.

Een grote crosstrainer is vaak een machine die voldoet aan je persoonlijke gezondheid, ruimte en budget, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit of veiligheid.

Waarmee Moet je Rekening Houden?

crosstrainers zijn te vinden in een verscheidenheid aan ontwerpen, variërend van modellen die basis fitness functionaliteit bieden, tot technologisch geavanceerde opties met alle denkbare gemakken. Soms is het maar al te gemakkelijk om de kwaliteiten, die er het meest toe doen, uit het oog te verliezen. Als je bij het winkelen van een crosstrainer de volgende punten in gedachten houdt, kan dat je helpen om op koers te blijven.

Grootte

Houd in de eerste plaats rekening met de grootte van de kamer waar de crosstrainer moet staan. Als je beperkte ruimte hebt, kan een compacte voor of centraal aamgedreven crosstrainer de beste keuze zijn. Voor degenen die het zich gewoonweg niet kunnen veroorloven om permanent ruimte op te offeren, zijn er opvouwbare crosstrainers beschikbaar. Echter, door het ruimtebesparend design, missen deze apparaten belangrijke functies, lengte en kwaliteit.

Vergeet niet dat je lengte waarschijnlijk ook invloed heeft op de grootte. Terwijl de gemiddelde crosstrainer ongeveer 2 meter lang en 75cm breed is, kan een grotere machine beter geschikt zijn als je zelf ook aan de grotere kant bent. Wat de grootte ook is, je hebt aan beide kanten minimaal een halve meter vrije ruimte nodig voor veilig gebruik van de crosstrainer.

Compacte of inklapbare crosstrainers zijn uitstekende ruimtebespaarders, maar zijn niet geschikt om dagelijks rigoureus op te trainen.

Gewicht van het vliegwiel

Voor een soepele, comfortabele trapbeweging is een stevig vliegwiel essentieel. Lichtere vlieggewichten produceren slechte stapbewwehingen bij elk tempo, waardoor het onmogelijk is om een ritmisch gevoel te bereiken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat lichtere vliegwielen weinig weerstand bieden en een minimale inspanning vergen om hogere snelheden te bereiken. Deze factoren zullen je zeker niet dichter bij het bereiken van je fitnessdoelen zal brengen. Voor de meest comfortabele en effectieve trainingen moet je streven naar vliegwielen met een gewicht van minimaal 10 kilo.

Ergonomie

Hoewel het altijd aan te raden is om een crosstrainer uit te proberen voordat je koopt, is dit soms gewoon niet mogelijk. Om optimaal comfort en productiviteit te garanderen, moet je op zoek gaan naar functies zoals knikpedalen, instelbare staplengte, gemakkelijk te hanteren handgrepen en een redelijk verzwaard vliegwiel voor een vlottere beweging. Ook pedalen met een smallere stand voelen vaak natuurlijker aan, en als je groter bent dan gemiddeld, vergeet dan niet je lengte bij het overwegen van de grootte.

Looplengte

Vaak wordt dit over het hoofd gezien. De juiste staplengte is essentieel voor een comfortabele en effectieve training.

Gemeten als de afstand van de hiel van het achterpedaal tot de teen van het voorpedaal in volledig uitgeschoven toestand, wordt de optimale staplengte bepaald door je lengte:

Als je een crosstrainer koopt voor meerdere gebruikers met verschillende lengtes, kies dan een crosstrainer met een variabele staplengte of streef naar de hoogst mogelijke vaste staplengte. Hoewel je misschien meer betaalt voor een instelbare staplengte, is het de toegevoegde veelzijdigheid zeker waard.

Trainingsaanpassing en instelbare instellingen

Elke crosstrainer heeft een instelbare weerstand, maar niet alle modellen hebben een aanpasbare helling. De mogelijkheid om je trainingsintensiteit aan te passen houdt niet alleen de zaken interessant, maar zorgt er ook voor dat je conditie continu verbetert. Met de beste crosstrainers kun je de intensiteit direct vanaf de console aanpassen, zonder dat je je training hoeft af te breken om de instellingen handmatig te wijzigen.

High-tech functies en gemak

Veel moderne crosstrainers hebben een reeks gewenste technologische functies. USB-poorten en ingebouwde luidsprekers kunnen het trainen leuker maken, terwijl draadloze connectiviteit en compatibiliteit met je favoriete fitnessapps je helpen om trainingen bij te houden en de vooruitgang te volgen. Vergeet niet dat, hoewel extra functies verleidelijk zijn, deze altijd moeten dienen om je workout te optimaliseren, in plaats van te fungeren als een afleiding.

Prijs

De kosten van een crosstrainer worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de grootte, de kenmerken, het merk en de algehele kwaliteit.

150 tot 750 Euro: Deze prijsklasse biedt over het algemeen basismodellen met spaarzame kenmerken en lagere gewichtslimieten. Voor een goede kwaliteit en duurzaamheid, is het raadzaam om te kiezen voor een budget model van een gerenommeerde fabrikant.

750 tot 2.000 euro: Binnen deze prijsklasse zijn een aantal degelijke crosstrainers voor thuisgebruik te vinden. Deze moeten alle essentiële kenmerken bevatten, en soms een paar extra’s.

2.000 tot 4.000 euro: Voor thuisgebruik bieden de meeste crosstrainers in deze prijsklasse een uitstekende balans tussen kwaliteit en gebruiksgemak.

4.000 euro en hoger: Als het gaat om commerciële varianten, zijn dit de crosstrainers met hoogwaardige en duurzame materialen. Een crosstrainer die meer dan 4.000 euro kost, zal niet alleen de meest duurzame zijn, maar zal ongetwijfeld ook de meeste functies en veelzijdige gebruikerstoepassing hebben.

Tips

Bij gebruik van een crosstrainer zijn er een paar handige technieken die gebruikt kunnen worden om je training te optimaliseren.

Het bewust aanspannen van je buikspieren zal helpen je kern te versterken en ervoor zorgen dat je de juiste vorm behoudt.

Veel modellen hebben vaste handgrepen die zich tussen de bewegende handgrepen bevinden. Vergeet niet dat deze handgrepen bestaan! Kies voor een totale lichaamstraining door gebruik te maken van alle handgrepen.

Daag jezelf uit door de weerstand te verhogen. Zowel het gewichtsverlies als de resultaten zullen vertragen naarmate je lichaam zich aanpast.

Zorg voor afwisseling! Het afwisselen van kortere, intensievere trapbewegingen gedurende ongeveer 60 seconden, gevolgd door een langzamer gestaag tempo gedurende 90 seconden, heeft aangetoond dat het meer calorieën verbrandt.

Veelgestelde Vragen

V: Zijn crosstrainers beter dan loopbanden?
A: Dit is een veelgestelde vraag, die voor verschillende mensen verschillende antwoorden heeft. Voor degenen die op zoek zijn naar gewrichtsvriendelijke oefening, zijn crosstrainers beter dan loopbanden. Als je een loper bent die behoefte heeft aan realistische trainingsomstandigheden binnenshuis, dan is een loopband veruit de meest geschikte optie. Wat betreft calorieverbranding zijn de resultaten vrijwel identiek.

V: Waarom geeft de hartslagmeter mij inconsistente metingen?
A: Wanneer je aanraakgevoelige handgrepen gebruikt, zorg er dan voor dat je ze stevig vasthoudt voor een nauwkeurige hartslagmeting. In sommige gevallen kan het gebruik van een borstband effectiever zijn. Als je al gebruik maakt van een van deze instrumenten en je krijgt onregelmatige metingen, controleer dan of de borstband gecentreerd is en in direct contact staat met je huid. Het aanbrengen van een beetje water op je borst kan zorgen voor een beter contact met de zender.

Als dit niet werkt, of als je display leeg is, kan het zijn dat je hartslagontvanger verkeerd is geïnstalleerd of losgekoppeld. Wij raden je aan de gebruikershandleiding te raadplegen of contact op te nemen met de fabrikant voor productspecifieke hulp.

V: Hoe kan ik mijn bilspieren beter trainen op een crosstrainer?
A: Kies een crosstrainer met instelbare hellingsniveaus of verhoog de weerstand. Het tempo kan een beetje vertragen, maar je bilspieren en benen zullen harder moeten werken.

Plaats een reactie