Beste Baby Autostoeltje

Helaas, er is geen enkel autostoeltje dat je eraan herinnert dat je iets op de keukentafel hebt laten liggen, of dat je kindje na 20 minuten beseft dat hij naar de wc moet. Maar met een autostoeltje zijn ze in ieder geval veilig en comfortabel terwijl ze de boel bij elkaar huilen.

Dit zijn de beste baby-autostoeltjes van Nederland, gebaseerd op onafhankelijke tests, uren onderzoek en echte inzichten van consumenten.

Belangrijke kenmerken
Het belangrijkste waar je op moet letten is dat je autostoeltje aan alle Europese veiligheidsnormen voldoet. Dit kun je nagaan door op het label te kijken waarop dit staat aangegeven. Zoek een label waarop staat dat het stoeltje voldoet aan de i-Size-norm (ECE R129). Hieronder nog een paar dingen om te overwegen.

Duur
Autostoeltjes kunnen gemaakt zijn voor verschillende leeftijden, van pasgeboren baby’s tot kinderen van acht jaar oud. Zorg dus dat je precies weet wat je koopt.

Als je een autostoeltje koopt voor een pasgeboren baby, is het wettelijk verplicht dat hij achterwaarts gericht moet zitten tot hij minimaal 15 maanden oud en 83cm lang is.

ISOFIX
Als je ISOFIX-bevestigingspunten in je auto hebt, kun je een ISOFIX-compatibel autostoeltje kopen. Een ISOFIX-systeem is wel zo makkelijk om te installeren zonder slapeloze nachten. Als het stoeltje niet ISOFIX-compatibel is, is gordelbevestiging net zo veilig, mits correct geïnstalleerd.

Maat
Autostoeltjes kunnen behoorlijk groot zijn, vooral bij stoeltjes die je later kunt omdraaien in de rijrichting. Als je een kleine auto hebt (of lange benen!) of meer dan één zitje nodig hebt, let dan goed op de afmetingen, vooral de breedte en diepte. De beste manier om te kijken of het past is met de auto naar de winkel te gaan en het direct in je auto te proberen.

Schoonmaken
Vooral oudere kinderen maken er een puinhoop van. Chipskruimels, gemorste drankjes en nog veel ergere dingen. Zorg dat de bekleding, kussens en andere onderdelen gemakkelijk afneembaar zijn en in de wasmachine kunnen.

Wat je krijgt als je meer uitgeeft
Er zijn enkele extra functies die je kunt krijgen als je iets meer uitgeeft. Maar ze zullen geen invloed hebben op de veiligheidsprestaties van het zitje.

Bekerhouders
Voor oudere kinderen kan een bekerhouder handig zijn voor een lange rit. Dit is leuk om te hebben, maar niet essentieel.

Luxere stof
Sommige stoffen hebben extra eigenschappen, zoals zweetafvoer en verkoeling. Wat het zitje weer niet veiliger maakt, maar wel comfortabeler. In plaats van marketingverhaaltjes kun je het beste echte beoordelingen van consumenten lezen om de voordelen hiervan te begrijpen.

Waar het op neerkomt
Een autostoeltje is een essentiële investering. Alle autostoeltjes die nu in Nederland verkrijgbaar zijn, zijn wettelijk verplicht om aan de minimale veiligheidsnormen te voldoen. Dit betekent dat ze goede bescherming zouden moeten bieden bij een botsing. Maar de beste autostoeltjes doen meer dan alleen de minimumnormen volgen. Ze houden ook rekening met hun doelgroep: ze zijn voor drukke ouders makkelijker te gebruiken en schoon te maken voor knoeiende baby’s.

Vaak gestelde vragen
Welke verschillende soorten autostoeltjes zijn er?
Je hebt 2 basisopties: je kunt kiezen voor een voorwaarts gericht autostoeltje of een autostoeltje dat je na 15 maanden kunt omdraaien.

Volgens de wet kan een baby na 15 maanden overgaan naar een naar voren gericht peuterstoeltje. Deze gaan normaal gesproken mee tot je kind ongeveer 4 jaar is. Dan heb je een kinderstoel nodig voor de periode van 4 tot ongeveer 8-10 jaar. Daarna hebben ze geen autostoeltje meer nodig.

Er zijn ook stoeltjes die verschillende leeftijdsgroepen combineren. Daarbij zit je kindje de eerste 15 maanden met zijn rug tegen de rijrichting in, en kan dan in de rijrichting worden geplaatst als hij ouder is. Voor kinderen van 0 maanden tot 8 jaar heb je stoeltjes die op de volgende doelgroepen gericht zijn:

0-4 jaar: dit betekent dat je daarna nog een kinderstoel moet kopen.
15 maanden – 8 jaar: dit betekent dat je eerst een babystoeltje moet kopen, maar dan hoef je daarna geen nieuwe kinderstoel meer te kopen.
0-8 jaar: met deze combi hoef je maar één autostoeltje te kopen. Deze kunnen echter behoorlijk groot zijn, en voor zo’n lange periode moet je rekening houden met slijtage.

Vervang het autostoeltje van je baby als:

Hij er uit groeit. Het stoeltje dat je koopt zal beperkingen hebben voor gewicht en hoogte. De meeste autostoeltjes hebben zichtbare schouder/hoogte-markeringen, zodat je direct kunt zien of je baby er uit gegroeid is.
De houdbaarheidsdatum verstrijkt. Elk autostoeltje heeft een houdbaarheidsdatum waarna je hem niet meer mag gebruiken. Kijk hiervoor op het etiket.
Het in de auto zat bij een ongeluk. Zelfs als het zitje er nog goed uitziet, kan er onzichtbare schade zijn. Informeer bij je verzekeringsmaatschappij: de meeste zullen na een ongeluk vervanging regelen.

Plaats een reactie