Beste Airfyers in 2022: Welke Airfryer Moet ik Kopen? Koopgids

Wat is een Airfryer en Hoe Werkt Het?

Simpel gezegd, het is frituren zonder de olie – ook wel: frituren zonder het ongezonde deel. Sommige mensen vertellen je misschien dat je simpelweg minder gefrituurde voeding moet eten, maar is dat echt de enige optie?

Normale frituurpannen verhitten voedsel en maken het van bevroren naar eetbaar in enkele minuten door ze onder te dompelen in een bad van super hete olie. Dit proces start de Maillard reactie, dat is wanneer de voeding bruin, knapperig en heerlijk wordt – en gedrenkt in vet.

Terwijl je typische frituurpan genoeg olie nodig heeft om het voedsel volledig onder te dompelen, gebruikt een Airfryer nauwelijks vet (hooguit een eetlepel). Verder gebruiken Airfryers in principe dezelfde methode, waarbij een convectieventilator wordt gebruikt om het voedsel te omringen met hete lucht in plaats van olie. De lucht komt vanuit de bodem van de Airfryer, gaat dan door het voedsel en kookt het geheel opnieuw om dat knapperige effect in slechts enkele minuten te creëren – iets dat voorheen alleen mogelijk was met frituren. Niet alleen krijg je die begeerde smaak en textuur zonder het deel dat het ongezond maakt, maar je krijgt het in de helft van de tijd.

Airfryers kunnen ook veel meer verschillende soorten eten koken dan een normale frituurpan en kunnen worden gebruikt voor dingen als het grillen van een steak of het bakken van een pizza. Het is alsof je een combi-oven en frituurpan hebt, maar dan compacter. Ook is het niet nodig om diepvriesvoeding eerst te ontdooien voor het koken.

Maar is het wel gezond?

Schuldgevoelens wegnemen van snacks is waarschijnlijk de belangrijkste reden dat je een Airfryer wilt kopen, toch? We kunnen hierbij zeggen dat het gezonder is: fabrikanten beweren dat het frituren met lucht de calorie-inname tot 80% kan verminderen – dus ja, het frituren met lucht is zeker een veel beter alternatief. Echter, wetenschappers geven regelmatig aan dat “gematigdheid de sleutel is”, en calorie-inname is niet de enige factor om de gezondheid te meten. Het hebben van een Airfryer betekent niet dat een dieet bestaande uit frites en pizzabroodjes een goede manier van leven is. Daarnaast is het nog steeds belangrijk om ervoor te zorgen dat je al je plantaardige oliën en vitaminen uit fruit en groenten nog steeds op de een of andere manier binnen krijgt.

Heb je een kieskeurige eter thuis? Airfryers zijn een geweldige manier om courgettes, wortelen, pompoenen knapperig te krijgen, en om ze wat extra smaak te geven. Ook leer je kinderen ermee dat ze niet weg hoeven te rennen als er groenten op het menu staan.

De Standaard Kenmerken

Timer

Elk model dat we hebben getest is voorzien van een fysieke of digitale timer die het apparaat na een bepaalde tijd automatisch uitschakelt. Dit is zowel een kookfunctie als een veiligheidsfunctie. Twee van de vijf geteste apparaten hadden timers tot 60 minuten, terwijl de andere drie een maximale kooktijd van 30 minuten boden. We hebben vastgesteld dat slechts weinig recepten meer dan 30 minuten ononderbroken koken vereisen zonder visuele controle, rotatie of schudden.

Belangrijker is de instelling van de timer en de mogelijkheid om een nauwkeurigere kooktijd in te stellen. Sommige timers hebben aanduidingen die elke minuut aangeven, terwijl sommige alleen om de vijf minuten aangeven. We hebben gemerkt dat timers met een digitale instelling of individuele minutenaanduidingen het gemakkelijkst zijn om mee te werken.

Temperatuurmeter

Kleine verschillen, zoals de instelling van de timer of de temperatuurmeters, kunnen het verschil zijn tussen koken en gokken. Het touchscreen op het door ons beoordeelde GoWISE-model zorgde voor een uitzonderlijke nauwkeurigheid. Aan de andere kant van het spectrum had het Black+Decker-model dat we bekeken, temperatuurindicaties in sprongen van 20 graden Celsius, wat het gevoel van vertrouwen in de nauwkeurigheid van het apparaat enigszins beperkt.

Eenvoudige reiniging met een antiaanbaklaag

Elk product dat we getest hebben, bevatte een antiaanbaklaag. Het is erg praktisch dat het merendeel van de kookoppervlakken een antiaanbaklaag heeft. De antiaanbaklaag vergemakkelijkt het schoonmaakproces ook aanzienlijk, omdat het mogelijk is om het tussendoor snel even schoon te vegen of af te spoelen bij het koken van meer complexe recepten. Het enige apparaat dat we hebben getest met een beperkte antiaanbaklaag was het Philips-model, dat een metalen rooster heeft, wat lastig schoon te maken was zonder vaatwasser en daardoor voor enige frustratie zorgde.

Een Goede Airfryer is Zowel Veilig als Gemakkelijk te Gebruiken

Hoewel alle Airfryers goed kookten, was de bruikbaarheid een ander verhaal. Ook al circuleren de Airfryers constant de lucht, het koken is niet geheel hands-off; je moet nog steeds een paar keer de pan schudden tijdens het koken om een gelijkmatige bruining van bijvoorbeeld frites en kippenvleugels te bevorderen. Toch vroegen een paar Airfryers meer aandacht dan andere.

Sommige Airfryers hadden analoge wijzerplaten voor het instellen van de kooktemperaturen; deze waren zeer eenvoudig en intuïtief te gebruiken, maar we stoten ze regelmatig per ongeluk van hun plaats en veranderden onbedoeld de warmte-instelling wanneer we het apparaat openden of verplaatsten. Testers gaven de voorkeur aan digitale wijzerplaten en displays die plat waren en niet konden worden gestoten of waarbij je eerst een bevestiging moest geven alvorens de kooktemperatuur werd gewijzigd.

Andere modellen hadden “innovaties” die varieerden van voorinstellingen voor voedsel zoals frites en vis, die wij vooral nutteloos tot ronduit verbijsterend vonden. Zoals een Airfryer met een meng peddel die dwars door de frites heen sneed, een machine met 11 verschillende aanbouwdelen, maar zonder handvat om het mandje eruit te tillen, en een model met een eigen temperatuursysteem van “niveau 1-4” zonder vermelding van graden.

Ook moeilijk schoon te maken inlegdelen waren ook een “no-go” voor ons: de dunne, netachtige mand van een Airfryer was gemaakt van metaal dat vlekken gaf, onze spons scheurde en kromtrok toen we probeerden om hem schoon te maken. We gaven de voorkeur aan stevige antiaanbaklagen die moeiteloos schoongemaakt kunnen worden.

Airfryers zijn groot – in de meeste gevallen groter dan een full-size keukenmachine. Maar sommigen waren werkelijk gigantisch (tot een halve meter breed) en namen de ruimte van een heel aanrecht in beslag, met klapdeksels die tegen onze keukenkastjes aansloegen toen we ze probeerden te openen. Met zo’n formaat verwachtten we een extra grote capaciteit, maar de meeste van deze grotere eenheden hadden slecht een fractie grotere inhoudscapaciteit dan kleinere Airfryers (ongeveer drie kipkoteletten in plaats van twee). Er was zeker geen ruimte om voedsel te koken voor een groep in een van de Airfryers; allemaal met een maximum van ongeveer een pond frites of kippenvleugels – tussen een derde en de helft van wat onze recepten gewoonlijk opleveren. We gaven de voorkeur aan slankere, kleinere machines die ons meer ruimte gaven op ons aanrecht.

We gaven ook de voorkeur aan modellen met laden, die een mandje hebben die eruit trekt als een lade, boven flip-top modellen. Lade-Airfryers namen niet alleen minder ruimte in beslag, maar waren ook veel veiliger: De meeste flip-top producten hadden verwarmingselementen in hun deksels die volledig zichtbaar waren toen de unit open was en hun zware deksels dreigden die verwarmingselementen rechtstreeks op onze handen te laten vallen. We vonden het prettig hoe de lade-Airfryers hun verwarmingselementen verborgen hielden in de machine, een grote zegen voor de veiligheid.

Wie Heeft er een Airfryer Nodig?

Het is een feit dat onze aanrechtbladen overvol raken. Met koffiezetapparaten, magnetrons, broodroosters en Airfryers die hun weg vinden naar ons leven, is een plekje op het aanrecht een schaars goed. Om een begeerde plek veilig te stellen, moet elk nieuw apparaat zijn geld terugverdienen.

Er zijn veel koks die van deze apparaten zullen houden. Of je nu je gewicht in de gaten wilt houden of een paar extra minuten in je drukke leven wilt creëren (willen we dat niet allemaal?), er is altijd een reden te bedenken.

Voor gezondheidsbewuste eters

Fabrikanten van Airfryers brengen ze terecht op de markt als een gezond alternatief voor het frituren. Ze geven gewoon een gezondere mogelijkheid om te koken. De mechanica van de machine stelt je in staat om met weinig tot geen olie te koken en toch een heerlijke, zachte en smakelijke keuken te creëren. Het maakt dat je magerder vlees, gezonde groenten en verse voeding kunt koken in een gemakkelijk te bedienen apparaat.

Omdat het gebruik van een Airfryer nieuw voor je is, zal je nieuwe gerechten met gezondere en versere ingrediënten uitproberen. Je zal geweldige resultaten krijgen door zoiets eenvoudigs als broccoli, asperges of champignons er met een vleugje kruiden en een beetje olie in de Airfryer te gooien.

Voor drukke gezinnen

Airfryers koken snel. Ze bereiken in minder dan vijf minuten een temperatuur van 200°C en de luchtcirculatie helpt u om snel en efficiënt maaltijden te bereiden.

Als het gaat om verpakte of diepgevroren voeding, raden de fabrikanten van Airfryers aan om met 40°C minder te koken en de kooktijd te halveren. Bijvoorbeeld, voor een portie kipnuggets waarbij wordt aangeraden om gedurende 20 minuten op 190°C te koken, zou je het in je Airfryer op 150°C gedurende 10 minuten koken.

Airfryers zijn niet alleen sneller met deze populaire maaltijden, ze bereiden ze ook nog eens met de best mogelijke kwaliteit. We vonden dat verpakte voedingsmiddelen zoals frikadellen, diepvriesgroenten en burrito’s knapperig uit de Airfryer kwamen, gelijkmatig bruin en heel goed. En restjes? Zonder twijfel zal je vragen om doggie bags en to-go containers.

Ze bereiden gerechten niet alleen snel, je maakt ze ook zo schoon en ruimt ze in een handomdraai op. De belangrijkste onderdelen zijn eenvoudig af te vegen of in de vaatwasser te gooien.

Voor mensen met kleine keukens en budgetten

In een kleine keuken, vrijgezellenkamer, slaapzaal of camper zien we deze producten als een onvervangbare aanvulling op het dagelijks leven. Ongelooflijk genoeg voorzien we dat deze apparaten in staat zijn om de robuuste keukenapparatuur, zoals kleine ovens, broodroosters en broodroosterovens, te vervangen.

Airfryers maken geen gebruik van microgolftechnologie, dus u kunt afscheid nemen van het instralen van je voeding. Ze maken gebruik van een eenvoudigere verwarmingsmethode: een elektrische brander en cyclische lucht. En tegen een eerlijke prijs zijn ze ook nog eens een geweldig cadeau.

Dus, moet je een Airfryer Kopen?

We waren aangenaam verrast dat een behoorlijk aantal van de Airfryers ons bevielen en hebben uiteindelijk ongeveer de helft van de modellen die we getest hebben, aanbevolen. Toch is een Airfryer niet voor iedereen weggelegd. Als je meestal voor meer dan twee personen kookt of gefrituurde gerechten verwacht, dan is een Airfryer waarschijnlijk niet voor jou. Airfryers kunnen slechts één of twee porties bereiden, en het eten is uiteindelijk niet heel anders dan wat je met je oven kunt bereiken.

Als je echter veel diepvriesproducten bereidt, in kleine hoeveelheden kookt of geen geduld hebt om te wachten op het voorverwarmen van de oven dan is een Airfryer misschien een goede keuze. Deze gadgets zullen je keuken niet dusdanig verwarmen als een conventionele oven (in feite, de buitenkant blijft bijna altijd koel genoeg om aan te raken), wat fijn is voor warme dagen. En omdat onze favoriete modellen zijn uitgerust met automatische uitschakelfuncties en verborgen verwarmingselementen, zijn ze ongeveer net zo veilig als een magnetron, waardoor ze handig zijn voor tieners die een snelle naschoolse snack willen maken.


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie