Beste Afzuigkap voor de Keuken in 2022

Het is moeilijk – zo niet onmogelijk – om een kwaliteitsmaaltijd te koken terwijl de rookmelder af gaat.

Open je alle ramen en deuren om de rook te laten ontsnappen? Klop je met een bezemsteel op de rookmelder tot hij stopt? Hoe krijg ik de geur van verbrand voedsel uit mijn huis?

Er is echter een betere optie: koop een goede afzuigkap. Afzuigkappen zuigen rook, vet en geuren op en ontlucht de keuken.

Net als andere keukenapparatuur zijn afzuigkappen verkrijgbaar in verschillende stijlen en maten. en Ze worden verkocht in een breed scala aan prijzen. Er zijn veel factoren om te overwegen bij het kopen van afzuigkappen: type, kenmerken en kosten, om er maar een paar te noemen.

Soorten afzuigkappen

Wat het type ook is, alle afzuigkappen hebben eenzelfde doel: rook en kookdampen uit je keuken afvoeren. De stijl van de afzuigkap die je uiteindelijk koopt, is afhankelijk van de indeling van je keuken en je persoonlijke smaak.

Kanaalloze afzuigkappen

Deze kappen zijn niet naar buiten toe geventileerd. In plaats daarvan leiden ze warmte en rook weg, filteren ze olie, vet en geuren en duwen ze de lucht terug de keuken in. Het probleem met kanaalloze afzuigkappen is dat je niet echt van iets ongewenst af komt; in principe verplaats je de lucht door je keuken.

Onderkast afzuigkappen

Zoals de naam al zegt, worden deze afzuigkappen aan de onderkant van de kast direct boven de kookplaat gemonteerd. De rook ontsnapt via kanalen meestal vanuit de muur of het plafond. Dit type afzuig neemt kastruimte in beslag, vooral als het een groot bereik heeft met meer dan één kast die erboven hangt – je hebt namelijk een grotere kap nodig met meer ventilatie.

Muurventilatoren moeten niet worden gebruikt in plaats van een afzuigkap. De meeste afzuigkappen maken gebruik van een horizontale draaiventilator, een zogenaamde “air-ring”, als de blower.

.

Wandafzuigkappen

Dit zijn de duur uitziende afzuigkappen die je in glossy kookmagazines boven de kachels ziet hangen. Deze kappen zijn aan de muur bevestigd en verbonden met ventilatieroosters die naar buiten leiden. Ze zijn bedoeld om blootgelegd en gezien te worden. Wandafzuigkappen zijn erg populair vanwege hun gladde, afgewerkte look. Het grote nadeel hier is de ruimte die ze innemen. Je kunt geen kasten of een magnetron plaatsen als er een kap aanwezig is.

Downdraft-afzuigkappen

Deze units worden voornamelijk gebruikt op keukeneilanden, waar er waarschijnlijk geen redelijke of betaalbare manier is om kanaalwerk in het plafond boven te verbergen. De afzuigkappen duwen de rook en geuren naar beneden naar de vloer, waar de luchtkanalen gemakkelijker te installeren zijn. Ze zijn meestal niet zo effectief of efficiënt als de andere modellen. Als je een afzuigkap boven een kookeiland nodig hebt, zijn er speciale “eilandkappen” die in het plafond worden gemonteerd, maar hier zullen de kosten waarschijnlijk hoger zijn.

Functies van een afzuigkap

Welke afzuigkap je uiteindelijk ook kiest, zorg ervoor dat de functies ervan overeenkomen met de behoeften. Hier zijn enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het kopen van een nieuwe afzuigkap.

Afmetingen

De afzuigkap moet breder zijn dan je kookplaat, ongeacht welk type afzuigkap het is.

Stroom

De luchtstroom, welke betrekking heeft op afzuigkappen, wordt gemeten in kubieke meters per minuut (CFM). Dit is de statistiek die fabrikanten graag aanprijzen. En hoewel het waar is dat meer stroming gelijk staat aan sneller ontluchten, vertelt het CFM-nummer niet het gehele verhaal. Er zijn minder dure afzuigkappen met lagere luchtstroomaantallen die de rook net zo goed opvangen en elimineren als duurdere modellen.

Sommige afzuigkappen gebruiken een wasbare, roestvrijstalen vetvanger in plaats van een wegwerpfilter.

Snelheid

Bijna alle afzuigkappen bieden ten minste twee ventilatorsnelheden, en sommige hebben zelfs zes ventilatorsnelheden. Raak niet verstrikt in de snelheidsval – twee is genoeg. Je hebt een hogesnelheidsinstelling nodig voor als je actief aan het koken bent en een lage snelheid om een tijdje te laten staan om de lucht te klaren als je klaar bent.

Controle

Sommige afzuigkappen zijn voorzien van een ingebouwde warmtesensor die de ventilator automatisch inschakelt als de temperatuur op de kookplaat te hoog wordt. Dit kan gevaarlijk zijn bij brand; de bewegende lucht kan de vlammen verspreiden en de situatie verergeren. Deze functie hoef je niet te gebruiken en je kan veelal kiezen voor een eenvoudige “aan”-knop.

Prijzen van de afzuigkap

De prijzen van afzuigkappen variëren sterk, door de vele beschikbare types en stijlen, van 50 tot zelfs 1000 euro.

Budgetvriendelijk

Je kunt ongeventileerde afzuigkappen vinden voor slechts 50 euri. Deze budgetopties recirculeren alleen de rook en dampen; ze worden niet geëlimineerd.

De meeste ongeventileerde afzuigkappen hebben een prijs van ongeveer 50 tot 100 euro.

Middenklasse

Voor 100 tot 200 euro zie je voornamelijk onderkasten in roestvrij staal. Velen zullen functies hebben zoals LED-verlichting en knopbediening.

Muurkappen kosten tussen de 200 en 500 euro. De prijs hangt grotendeels af van het model. Je kunt ze vinden in verschillende vormen en maten, en ze kunnen worden gemaakt van een verscheidenheid aan materialen zoals roestvrij staal, koper, en zelfs glas.

Dure modellen

De afzuigkappen van het Downdraft-assortiment zijn het duurst. Ze kunnen wel 1000 euro kosten. Als dit je enige optie is, kun je overwegen een volledige keuken te verbouwen. Het zou zelfs minder duur kunnen zijn.

Veelgestelde Vragen

Vraag. Moeten afzuigkappen professioneel worden geïnstalleerd?
Antwoord. Er wordt veel aandacht besteed aan het installeren van een afzuigkap, ongeacht het type. Ze moeten op de juiste hoogte worden gemonteerd, kanalen moeten goed lopen (bij voorkeur naar buiten), en je hebt misschien zelfs een dakkap nodig om backdraft te voorkomen. Dus, tenzij je erg handig bent, zou het waarschijnlijk een goed idee zijn om een professional in te huren.

Vraag. Wat betekent CFM?
Antwoord. CFM staat voor kubieke meters per minuut. Het is de manier waarop fabrikanten de luchtstroom meten. Luchtstroom is een belangrijke overweging, maar CFM is niet de beslissende factor. Er zijn andere factoren om rekening mee te houden, zoals hoe de afzuigkap rook en geuren opvangt en verwijdert.

Plaats een reactie