Aluminium Bakjes Opwarmen in de Magnetron

De magnetron is een van de beste uitvindingen van de 20e eeuw — je vindt ze in miljoenen huizen en kantoren over de gehele wereld. Op een bepaald moment is ons allemaal verteld dat je geen metalen producten, vooral geen aluminiumfolie, mag gebruiken als je met een magnetron kookt. Verhalen over ongelooflijke ontploffingen en branden omringen deze onheilspellende waarschuwingen meestal. Waarom is dat zo? Laten we eens kijken hoe magnetronovens werken om daar achter te komen.

Hoe ongelooflijk magnetronovens ook zijn, de technologie erachter is tamelijk eenvoudig. Magnetronovens gebruiken microgolven om voedsel te verhitten. Microgolven zijn radiogolven. In het geval van magnetronovens is de algemeen gebruikte frequentie van de radiogolven ruwweg 2.500 megahertz (2,5 gigahertz).

Radiogolven in dit frequentiegebied hebben een interessante eigenschap: Water, vetten en suikers absorberen ze. Wanneer ze geabsorbeerd worden, worden ze direct omgezet in atomaire beweging — warmte. Microgolven in dit frequentiegebied hebben nog een interessante eigenschap: De meeste kunststoffen, glas of keramiek absorberen ze niet. Maar hoe zit het met metaal?

De wanden binnenin een magnetron zijn eigenlijk van metaal. Het blijkt dat een vrij dik stuk metaal veel werkt als een spiegel. Maar in plaats van een beeld te weerkaatsen, weerkaatst het microgolven. Als je voedsel in een zware metalen pan zou doen en die in de magnetron zou zetten, zou het niet koken. De pan zou het voedsel afschermen van de microgolven, zodat het voedsel nooit zou opwarmen.

Kleine scherpe en dunne stukjes metaal zijn een ander verhaal. De elektrische velden in microgolven veroorzaken stroompjes elektriciteit die door metaal stromen. Stevige stukken metaal, zoals de wanden van een magnetronoven, kunnen deze stromen meestal zonder problemen verdragen. Dunne stukken metaal, zoals aluminiumfolie, worden echter door deze stromen overweldigd en warmen zeer snel op. Zo snel zelfs, dat ze brand kunnen veroorzaken.

Plus, als het folie zo gekreukt is dat er scherpe randen ontstaan, zal de elektrische stroom die door het folie loopt vonken veroorzaken. Als deze vonken iets anders in de oven raken, misschien een stuk waspapier, moet je waarschijnlijk naar de brandblusser grijpen.

Hoewel het hoogst onwaarschijnlijk is dat een klein stukje aluminiumfolie je magnetron helemaal zal doen ontploffen, kan het wel brand veroorzaken. Het is dus een goed idee om het bij plasticfolie, papieren handdoeken en andere niet-metalen keukenhulpjes te houden.

Hoe kun je voedsel in aluminium bakjes opnieuw opwarmen?

Je kunt je eten in de oven opnieuw opwarmen in beperkte porties op een vermogen dat geschikt is voor het soort voedsel dat je opwarmt. Je kunt het eten het beste opnieuw opwarmen bij 75 °C. Roer en controleer je eten tijdens het opwarmen af en toe voor je het uiteindelijk uit de oven haalt. Laat het restje niet langer dan 2 uur buiten staan en niet langer dan 4 dagen in je koelkast.

Het opnieuw opwarmen van voedsel op de juiste temperatuur kan vaak lastig zijn. Lees het hele artikel verder om te weten te komen hoe je verschillende soorten gerechten in aluminium bakjes opnieuw op kunt warmen en meer.

Kan je aluminium bakjes in de oven zetten?

Aluminium bakjes kunnen veilig in de oven gebruikt worden. Het is een goede geleider van warmte, wat betekent dat de warmte gelijkmatig over het hele gerecht verdeeld wordt en het voedsel perfect verwarmt. Je moet er wel voor zorgen dat het bakje de zijkanten van de binnenkant van de oven niet raakt, anders ontstaan er vonken en dat is gevaarlijk.

Een aluminiumfoliebakje kan extreem hoge temperaturen verdragen zonder rampspoed, zoals brand, te veroorzaken, dankzij zijn hoge thermische geleidbaarheid. Het voedsel warmt op vanaf de bovenste opening van de bak. Voor meer veiligheid kun je het beste ondiepe bakken gebruiken, ongeveer 3 cm diep. Het bakje beschermt het voedsel tegen oververhitting.

Hoe warm je voedsel in aluminium bakjes op?

Er zijn conventionele methoden om je voedsel in foliecontainers opnieuw te verwarmen. De container moet op een bepaalde manier in de oven gezet worden, zodat je je eten veilig en goed kunt opwarmen. Laten we eens kijken naar de stap-voor-stap gids om je voedsel op de juiste manier te verwarmen.

Haal het deksel eraf

Als het bakje een deksel of afsluitfolie heeft, moet je dat verwijderen voordat je je voedsel in de oven verwarmt. Omdat het voedsel vanuit de opening opwarmt, kan het zijn dat door het aanbrengen van een deksel het voedsel niet door en door verwarmd wordt.

Een kartonnen deksel is gevaarlijker omdat het eerder vlam vat als het aluminium bakje erg heet wordt. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Als je je eten maar een paar minuten opwarmt, is het onwaarschijnlijk dat het deksel vlam vat.

Bedek de bodem volledig

Als je je eten in een aluminiumfoliebakje opwarmt, moet je ervoor zorgen dat de maaltijd de bodem van het bakje helemaal bedekt. Het voedsel gelijkmatig uitspreiden helpt het door en door warm te worden.

Doe je dat niet, dan kan de bak meer verhit raken dan gewoonlijk, waardoor er vonken ontstaan. Dit vormt dus niet alleen een hindernis bij het opwarmen van je voedsel, maar veroorzaakt ook veiligheidsrisico’s.

Plaats het bakje in het midden van de oven

Je moet het aluminiumfoliebakje in het midden van het draaiplateau van de magnetronoven plaatsen en zorgen dat hij de wanden ervan niet raakt. Dit elimineert de risico’s op het ontstaan van elektrische vonken, bekend als boogvorming.

Aluminiumfoliebakjes zijn van metaal, dus dit probleem ontstaat als het bakje in contact komt met de wanden van de oven. Als er echter toch boogvorming optreedt, moet je je oven onmiddellijk uitschakelen. Dit veroorzaakt weliswaar geen brand, maar kan wel schade aan de wanden van je oven veroorzaken.

Eén tegelijk

Je mag maar één aluminium bak tegelijk in de oven gebruiken. Dit is omdat er misschien niet genoeg ruimte in je oven is om er meer dan één bakje tegelijk in te doen. Bovendien, als je besluit ze naast elkaar te zetten, zullen ze de ovenwanden raken en vonken veroorzaken.

Ze op elkaar zetten is ook niet erg handig, want de kans is groot dat de maaltijd in het ene bakje helemaal niet warm wordt! Het is dus het beste om je eten in één bakje tegelijk te verwarmen, en het er uit te halen als het helemaal warm is voor je er een andere in zet.

Plaats een reactie