Robotstofzuigers zijn intelligente schoonmaakapparaten die met de dag slimmer en geavanceerder worden. Met behulp van deze fantastische robots hoef je je geen zorgen meer te maken over de alledaagse en tijdrovende taak van het stofzuigen van je huis.

Bijna iedereen zal het erover eens zijn dat het schoonmaken van je huis één van die klusjes is waar je soms weinig trek in hebt. Met een robotstofzuiger, hoef je je geen zorgen meer te maken over stof en haren. Terwijl alle robotstofzuigers vrijwel dezelfde fundamentele taken uitvoeren, kunnen de kenmerken en functies tussen de verschillende modellen sterk verschillen.

Er is geen tekort aan robotstofzuigers waaruit je kunt kiezen, maar de beste optie is echt afhankelijk van je behoeften.

Waar te beginnen?

Robotstofzuigers zijn er in verschillende vormen, maten en prijzen. Ze hebben ook een grote verscheidenheid aan functies. Met dat in gedachten, laten we eens kijken naar een aantal van de belangrijke functies alvorens de aankoop van een robotstofzuiger.

Grootte

De grootte van een robotstofzuiger is iets waar je rekening mee moet houdeb. De meeste stofzuigers hebben een diameter van 20 tot 36 centimeter, maar dit is niet de belangrijkste dimensie. De hoogte is een belangrijkere factor, omdat je wilt dat je robotstofzuiger onder je meubels past. Als je robotstofzuiger te hoog is, moet je met een standaard stofzuiger handmatig schoonmaken.

Navigatie

Zelfs als je robotstofzuiger goed schoonmaakt, wil je dat de robot is uitgerust met goede navigatietechnologie. Als het het aankomt op dit soort functionaliteit, loopt de Roomba over het algemeen voorop. Deze robotstofzuigers maken gebruik van “virtuele wanden” om grenzen te creëren die aangeven welke gebieden schoongemaakt moeten worden. Als je het gedoe met vastzittende robotstofzuigers niet wilt meemaken, kies dan voor een robotstofzuiger met superieure navigatie.

Opladen

Veel robotzuigers worden geleverd met de mogelijkheid om terug te keren naar het laadstation wanneer de accu bijna leeg is. Je wilt deze functie hebben zodat je niet op zoek hoeft te gaan naar de robotstofzuiger als de accu leeg is.

Afstandsbediening

Als je robotstofzuiger wordt geleverd met een afstandsbediening, wordt het je iets gemakkelijker gemaakt. Daarnaast hebben velen de mogelijkheid om te worden bediend via een app op je smartphone, wat betekent dat je niet hoeft op te staan om een schoonmaak te starten of te stoppen. Dit betekent ook dat je de robotstofzuiger kunt instellen op schoonmaken nadat je je huis hebt verlaten.

Sterke Zuigkracht

Er zijn verschillende robotstofzuigers op de markt die een sterke zuigkracht bieden. Er worden voortdurend verbeteringen aangebracht door opkomende fabrikanten als Eufy en Ecovacs, maar het doel is om een zuigkracht te krijgen die zo sterk is als die van de traditionele stofzuigers.

Smart Home Integratie

Het idee achter slimme apparaten is om de mogelijkheid te hebben om te communiceren met andere slimme apparaten. Helaas, robotstofzuigers zijn achterblijvers in deze categorie, en de mogelijkheid om een ronotstofzuiger te bedienen vanuit een centrale hub is nog steeds in de planning. Er zijn een paar opties die reageren via spraakbesturing, zoals de Roomba i7+ of Roomba 980.

Betaalbaarheid

Naarmate robotstofzuigers steeds toegangelijker worden, beginnen de prijzen steeds betaalbaarder te worden. iLife loopt voorop in het maken van robotstofzuigers die voor iedereen betaalbaar zijn. Deze robotstofzuigers bieden veel van dezelfde kenmerken als de grote spelers op de markt, zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties.

Wat heb je Eigenlijk Nodig?

Hoe weet je welk type robotstofzuiger geschikt is voor jou? Je zult het waarschijnlijk weten op basis van het type huishouden, huis en vloer. Heb je een laminaat vloer? Heb je een hond of een kat? Hier zijn enkele voorbeelden van robotstofzuigers die je wellicht het meest nut geven.

Laminaat

Als je huis voornamelijk uit hardhouten vloeren bestaat, dan wil je een robotstofzuiger die je het beste waar voor je geld geeft. Als je echter minder druk maakt om geld en meer geïnteresseerd bent in het verkrijgen van de beste robotstofzuiger voor je hardhouten vloeren, overweeg dan de 800 of 900 Roomba serie van iRobot.

Tegels

Net als bij houten vloeren wil je een robot die je vloer een grondige schoonmaakbeurt geeft als je huis tegels heeft. Er zijn tal van opties waaruit je kunt kiezen, maar een dweilrobot is ook een optie. Voor de beste dweilrobot hebben we een koopgids gepubliceerd.

Vloerbedekking

Als het gaat om vloerbedekking, dan wil je een robotstofzuiger met extra vermogen. Dit geldt vooral als je hoogpolig tapijt of vloerbedekking in huis hebt. Een robotstofzuiger speciaal voor tapijten en vloerbedekking zal er zeker voor zorgen dat het stof en vuil in de vezels worden opgevangen en schoongemaakt. Als je op zoek bent naar een kwaliteits-robotstofzuiger, zie de Roomba e5 of de Roomba 980.

Huisdier

Bijna alle robotstofzuigers suggereren dat ze huisdier-vriendelijk zijn, maar de beste robotstofzuigers voor (huisdier)haren hebben de beste zuigkracht. Dit betekent dat je huis niet alleen vrij is van haar, maar ook van huidschilfers en ander vuil.

Extra opties

Natuurlijk kun je er voor kiezen om eenvoudigweg de hoogst gewaardeerde robotstofzuiger aan te schaffen. Als dat het geval is, kijk dan eens naar onze gids voor de beste robotstofzuigers. Neem even de tijd om na te denken over wat je nodig hebt voor je huis en gebruik onze gids om de beste robotstofzuiger voor je te bepalen.

Jaren geleden waren robots iets om van te dromen. Vandaag de dag zijn ze een realiteit. Toch zijn het nog steeds dure apparaten on vergelijking met een traditionele stofzuiger. Beslissingen moeten niet lichtvaardig worden genomen. Ontdek hier alles wat je moet weten over de nieuwste en beste robotstofzuigers op de markt!


Onze Top 4 Robotstofzuigers
Beste uit de Test Populairste
Beste Koop Ook Goed